Turkulainen taianmurtaja

MESTIS / Raportti
Yksi illan hahmoista seisoi turkulaisten maalin suulla.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net
Vaasan perjantai-illassa nähtiin Mestiksen kärkikamppailu, kun Sport ja TUTO ottivat toisistaan mittaa. Ottelu oli isäntien hallintaa, mutta sitkeä TUTO korjasi suuremman pistepotin kotiinviemisiksi voittomaalikilpailun jälkeen.

Ennen illan ottelua Sport oli ollut lyömätön kotijäällään. Myös TUTO oli askeleen jäljessä isäntiä läpi ottelun, mutta vierailijat osoittivat loistavaa taistelutahtoa ja mursivat vaasalaisten kotitaian.

— Ei tässä voi olla kuin tyytyväinen. Tämä ryhmä osaa yllättää aina. Tänäänkin jaksettiin taistella viimeiseen asti. Olisin ollut tyytyväinen sitykseen, vaikka olisimme hävinneet, myhäili tyytyväinen TUTO-luotsi Ismo Lehkonen ottelun jälkeen.

Ottelun läpi tapahtumia hallinnut isäntäjoukkue Sport ei saanut lukuisista paikoistaan maaleja riittävän tehokkaasti. Vierailijat puolestaan viimeistelivät hyvällä prostentilla heille suoduista paikoista.

— Ei tässä tyytyväinenkään voi olla. Jätkät tekivät paljon töitä, mutta ei saatu tänään maaliin. Toki työmäärään olen tyytyväinen, mutta olisihan tämä pitänyt voittaa, analysoi Sport-luotsi Pasi Räsänen lehdistötilaisuudessa.

Kärkiottelua oli saapunut katsomaan lähes 3000 silmäparia. Tunnelma oli todella hyvä läpi ottelun, mikä luonnollisesti antoi lisäenergiaa kummankin joukkueen pelaajille. Myös vierailijoiden päävalmentaja oli mielissään Kuparisaaren tunnelmasta.

— Olin eilen katsomassa TPS-KalPa -ottelua. Kyllähän tämän ottelun tunnelma hakkasi sen miljoona nolla. Jos tuossa meressä pystyy pelaamaan ehjän otteluun paskomatta housuun, niin silloin on asiat hyvin. Toivottavasti saadaan huomenna Turkuun vastaava tunnelma, esitti Lehkonen toiveen turkulaiselle kiekkoväelle.

Betoni pitää

TUTO-vahti Tommi Virtanen ei ole suotta saanut kutsumanimeä betoni. Virtanen pysäytti isäntien huikean alkurynnistyksen TUTO-puolustuksen suosiollisella avaustuksella. Jo ottelun ensimmäisen 15 sekunnin aikana isännät loivat muutaman hyvän maalintekopaikan, mutta vierailijat eivät antautuneet.

Isäntien rynnistys jatkui aina erän puolivälin paikkeille, kunnes vaasalaisista Mikael Aaltonen komennettiin miettimään tekosiaan kahdeksi minuutiksi. Aaltosen ei tarvinnut kuitenkaan mietiskellä tekosiaan kuin neljä sekuntia, kun Nico Maneliuksen viivalta lähettämä heitto upposi Sport-vahti Joonas Kuuselan räpylän kautta sisään, ja vierailijoiden maalin johto oli tosiasia.

— Ensimmäisessä erässä meillä oli paljon paikkoja. Kaverilla oli ehkä yksi paikka, ja siitäkään he eivät tehneet maalia. Se lerppu meni sitten sisään, harmitteli Räsänen.

TUTOn taisteltua sinnikkäästi ensimmäisen erän loppuun asti lähdettiin toiseen erään vierailijoiden johtaessa ottelua maalilla. Toisen erän alku oli kuin toisinto avauserästä: isännät vyöryivät kohti turkulaismaalia, mutta sotajalalla olleet vierailijat eivät antaneet periksi.

Erottamattomat

Kun toista erää oli pelattu reilu kaksi minuuttia, joutuivat vierailijat kuitenkin taipumaan. Sport sai ylivoiman, eikä jättänyt tilaisuuttaan käyttämättä. Eetu Heikkinen tarjoili kovan syötön maalin kulmalle Mika Kujanpäälle, joka ohjasi pikkumustan verkon perukoille tasoittaen ottelun.

Vain viitisen minuuttia pelikelloon lisää, ja vaasalaiset karkasivat ensimmäistä kertaa johtoon. Robert Nyholm tarjoili kiekon Markus Nässlinille, joka viimeisteli maalin komealla vedolla.

Kolmen V:n mies päätti Sportin kotivoittojen putken.
Kolmen V:n mies päätti Sportin kotivoittojen putken.
Kuva © Samppa Toivonen - http://www.samppas.net

Isäntien juhlat kestivät kuitenkin reilun minuutin, kunnes ottelu oli jälleen tasan. Turkulaisista Juha Virtanen laukoi kiekkoa maalille, ja reboundiin ehti ensimmäisenä Anton Kokkonen, joka hiljensi kotijoukkueen hetkeksi.

— Toisen erän jälkeen totesin, että meillä on kasassa sellainen joukkue tällä kaudella, että voimme aikuisten oikeasti pärjätä tässä sarjassa. Välillä oltiin sillassa, mutta selvittiin, tarinoi Lehkonen.

Kolmen V:n napakymppi

Toinen erä ei tuottanut enempää maaleja, ja kolmanteen erään lähdettiin tasalukemissa. Kolmannessa erässä joukkueilta oli jo parhaat mehut käytetty, ja pelin vauhti laski suhteessa kahteen ensimmäiseen erään. Tämän myötä myös puntit olivat tasoittuneet, mutta isännät olivat edelleen hiukan niskan päällä.

Kolmannessa erässä nähtiin molemmin puolin tilanteita. Erän puolivälin krouvilla isäntien Jere Laaksonen pääsi maalin eteen, mutta Virtanen katkaisi Laaksosen menon. Myös turkulaiset olivat senttien päässä voitosta, mutta Kuuselan takana seisova tolppa pelasti vaasalaiset takaiskulta. Kolmas erä ei kuitenkaan tarjonnut maaleja ja edessä oli jatkoaika.

Jatkoaika tarjosi muutaman paikan puolin ja toisin, mutta vaarallisimmista vastasivat isännät. Maaliin asti pikkumusta ei kuitenkaan tietään löytänyt, vaan edessä oli voittolaukauskilpailu. Voittolaukauskilpailun ainoasta onnistumisesta vastasi Ville-Vesa Vainiola. Vainiolan ohitettua Kuusela oli Sportin kotitaika murrettu, ja kaksi pistettä lähtivät Suomen Turkuun lukemin 2-3.

— Olen erityisen tyytyväinen, kun onnistuimme voittamaan juuri Sportin. Meillä on kuitenkin monta uutta naamaa joukkueessa, kun taas "Räpsä" on saanut pitkään mennä koko lailla samalla joukkueella ja kasata rivejään. Lisäksi heillä on paljon kokemusta, ja meillä melko paljon nuoria pelaajia, vertaili Lehkonen.

Seuraavan kerran joukkueet kohtaavat huomenna Turussa. Molemmilla valmentajilla on suunnitelma, miten ottelujen välissä oleva aika käytetään.

— Onneksi saadaan nukkua tässä kotona yö. Aamulla vedetään vähän ravintoa, pidetään pieni aamujumppa ja lähdetään Turkuun, kertoi Räsänen.

— Jos asuisimme lähempänä, niin juoksisimme kotiin. Kun nyt ei kuitenkaan asuta, niin koitetaan nukkua yö hyvin, ja huomenna jatkuu, päätti Lehkonen.

» Lähetä palautetta toimitukselle