Jukurit vakuuttavasti finaaliin

MESTIS / Raportti
Mikkelissä pelatusta ratkaisevasta välieräpelistä ei tunnetta puuttunut. Jukurit löysi peliinsä täysin uudenlaisen ilmeen viime hetkellä, joten loppunumerot 5-1 (2-1, 2-0, 1-0) syntyivät jokseenkin ansaitusti. Vierasjoukkue Kajaanin Hokin oli tyytyminen pronssiotteluun hienon ottelusarjan jälkeen.

Jo ottelun ensi sekunneista lähtien oli havaittavissa, että kellossa on nyt täysin toisenlainen ääni. Aikaisemmat kotipelit melko vaisusti aloittanut Jukurit liikkui neljän ketjun voimin liukkaasti ja painoi peliä Hokin päätyyn.

Vaikka ote olikin Jukureilla, sai Hokki alkupuoliskon vaarallisimmat paikat. Ville Vimparilla ja Juho Keräsellä oli vuorollaan oiva mahdollisuus iskeä vieraat johtoon, mutta Jaakko Suomalainen pystyi torjuntoihin.

Hokki hölmöili itsensä alivoimalle vaihtovirheellä. Puolustajat avasivat peliä hieman ajattelemattomasti ja linjatuomarit olivat valppaana kiekon napsahtaessa vaihdosta juuri tulleen linnapaidan lapaan. Seurannutta jäähyä ehti kulua vain yksitoista sekuntia, kun punalamppu syttyi. Jukurit pelasi kiekon aloitusvoiton jälkeen maalinedustalle, mistä Petri Lehtonen pääsi ronkkimaan kiekon rysään ajassa 8.54.

Vieraat tulivat kuitenkin nopeasti tasoihin. Tunnelma ehti hädin tuskin hallissa tasoittua, kun lyhyen mylläkän päätteeksi Suomalainen sai kaivaa kiekon selkänsä takaa. Juho Keränen neppasi kiekon kohti maalia ja Teemu Virtala osui mailoineen väliin. Tyylikkään ohjauksen edessä jukurivahti oli voimaton.

Isännät eivät kuitenkaan notkahtaneet tasoituksesta, vaan pelin painopiste säilyi kellotaulun päädyssä. Joni Myllykoski pysyi tasaisen työllistettynä. Hokille pulmia tuotti lisää Jarkko Heikkisen jäähy, josta Jukurit ei hyvästä painostuksesta huolimatta pystynyt rankaisemaan.

Sarvipääpaitojen työnteko tuotti kuitenkin lopulta tulosta. Simo Mälkiän avaussyöttö tavoitti keskialueella liikkeessä olleen Petri Koskisen, joka ylitti vauhdilla hyökkäyssiniviivan. Koskinen antoi lyhyen poikittaissyötön vieressään edenneelle Niko Kanteliselle, joka ei erehtynyt päästessään nokikkain Myllykosken kanssa. Loistava harhautus räjäytti mikkeliläisyleisön hurjaan huutoon.

Hyvävauhtisessa erässä ei enempää maaleja nähty, joten erätauolle lähdettiin jännittävissä tunnelmissa. Jukurit esitti faniensa riemuksi erinomaisen liikkuvaa peliä ja hallitsi pelitapahtumia selvästi. Hokki puolestaan osoitti muutamalla vaarallisella vastaiskulla sen, että hereillä on isäntien pysyttävä.

Hokki putosi kyydistä

Toinen erä alkoi tuoda yhä selvemmin esille joukkueiden välisen eron. Kokeneempi Jukurit kykeni pelaamaan rauhallisemmin ja Hokki alkoi myös hieman väsyä.

Isäntien hyvä liike avasi jälleen ylivoimamahdollisuuden, kun Juha Silvander koukki itselleen jäähyn. Jukurit pääsi hetken ajaksi myös kahden miehen ylivoimalle, kun Tuomo Kortelainen syyllistyi myös koukkaamiseen. Silvander ehti juuri palata jäähyaitiosta kentälle, kun illan kenties ratkaiseva osuma syntyi. Markku Erholtzin oiva poikittaissyöttö tavoitti Lasse Kanervan, jonka laukauksen ohjasi lähietäisyydeltä maaliin Antti Laakso. Lukemiksi 3-1, kun pelikello näytti aikaa 25.30.

Mikkeliläisten hieman rakoillut usko omiin alkoi palautua. Jukurit sai pelin kontrolliinsa ja Hokki jatkoi jäähyilyä. Isäntien 4-1-osumakin oli seurausta jäähystä, vaikka itse ylivoima jäikin rankaisematta. Antti Halosen kaksiminuuttisen jo päätyttyä peli pyöri edelleen Hokin alueella. Lopulta kiekko osui Petri Lehtoselle, jonka laukaus kuitenkin pysähtyi pelaajaruuhkaan. Kotiyleisön hämmästys olikin suuri, kun hetken kuluttua kiekko liiteli parista kajaanilaispelaajasta suuntaa muuttaen reppuun.

Neljäs maali näytti lamauttavan vieraiden pelin, vaikka Vladimir Kolek yrittikin puhaltaa taisteluhenkeä omiinsa ottamalla aikalisän. Jukureiden puolustus selvitti kajaanilaisten yritykset ilman suurempia ongelmia, joten erätauko alkoi tilanteesta 4-1.

Päätöserä vain muodollisuus

Kolmannesta erästä ei enää kehkeytynyt suurta kiekkonäytelmää. Hokki olisi tarvinnut nopean kavennusmaalin, mutta ylivoimasta huolimatta sellainen jäi puuttumaan. Vähitellen Jukureiden tuttu puolustuspeli alkoi purra ja pelitilanteet rauhoittuivat.

Kajaanilaisten turhautuminen alkoi näkyä tuomarille puhumisessa. Kai Öhberg sai ikävän tällin jukuripelaajan mailasta, mutta isännät selvisivät ilman jäähyä. Tästä tuohtuneena Öhberg kävi avautumassa tuomarille, joka ei enää rangaistusta voinut tuomita. Sen sijaan puolustajan mouhoaminen koitui kohtalokkaaksi, sillä hetken selvittelyä kuunneltuaan Marko Vepsäläinen komensi pelaajan suihkun puolelle rauhoittumaan.

Esa Hämäläisen otettua kampitusjäähyn nelisen minuuttia ennen ottelun loppua haki Hokki vielä tasoitusta ilman maalivahtia. Jukurit kesti kuitenkin painostuksen ja jäähyaitiosta kreivin aikaan pois päässyt Hämäläinen kävi tuikkaamassa loppunumerot tyhjiin. Osuma vapautti tunnelmia jäähallissa siinä määrin, että jopa Risto Dufva intoutui vaihtoaitiossa villiin tuuletukseen.

Kokemus ratkaisi

Vaikka yleisömäärä jäikin jälleen alle 2000:n, oli tunnelma katossa kuten playoffeissa kuuluukin. Jukurit pystyi ratkaisevalla hetkellä parantamaan peliään. Silmiinpistävä ero edellisiin otteluihin oli liikkumisessa, sillä isännät luistelivat vastustajaltaan jalat alta.

- Me jaksoimme ja Hokki putosi kyydistä. Viime pelissä meillä oli jo parempi liike ja tänään olimme suoraan sanottuna ylivoimaisia. Teimme maalipaikkoja varmaan tuplaten vastustajaan verrattuna. Siitähän ne jäähyt tulevat, kun ei jaksa, totesi Risto Dufva.

Sarvipäiden peliesitys henki myös kokemusta. Siksi ei ollutkaan yllättävää, että johtoroolin Jukureiden pelistä otti Petri Lehtosen johtama ykköskenttä. Lisäksi Jukurit pelasi ottelun vain viidellä puolustajalla. Paineet pelaajien niskassa olivat kovat ja päätössummerin jälkeen kentällä ja katsomossa saattoi aistia vapautuneen ja helpottuneen tunnelman.

- Joukkue oli erittäin rauhallinen ja määrätietoinen ja teki kovasti töitä, mihin ottelu ratkesikin. Kokemuksella oli merkitystä. Suosikin asema on kova paikka, jonka kestäminen vaatii henkistä kovuutta, Dufva täsmensi.

Hokki pelasi hienon välieräsarjan, mutta panokset loppuivat vain kesken. Nuori joukkue ei jaksanut pelata huipputasolla loppuun asti, joten kovan ottelusarjan jälkeen linnapaitojen on tyytyminen pronssiotteluun.

- Onnittelut Jukureille 3-2-voitosta. Molemmat joukkueet pelasivat erinomaisen välieräsarjan, kertasi Kolek ja jatkoi:

- Pienet asiat ratkaisevat. Olen erittäin pettynyt tähän tulokseen ja erotuomarin toimintaan. Tuomari vaikutti peliin ja on surullinen asia, että ratkaisupelit menevät näin. Jukurit pelasi erittäin hyvin ja hyödynsi yv:n ampumalla kaksi maalia.

Hokki kieltämättä otti runsaasti jäähyjä, mutta tuomari Vepsäläinen selvisi urakastaan kohtalaisesti kajaanilaisluotsin kritiikistä huolimatta. Muutama jäähyn arvoinen tilanne Vepsäläiseltä jäi ehkä viheltämättä, mutta mikä tärkeintä, pysyi peli erotuomarin käsissä loppuun asti. Siistiotteiset ottelut olivat tosin raitapaitojen kannalta myös melko helppoja tuomittavia.

Kajaanilaisten selviäminen välieriin oli kuitenkin virkistävä tuulahdus Mestikselle. Finaalipaikka jäi yhden voiton päähän runkosarjan voittajaa vastaan, joten pää pystyssä voivat linnapaidat edelleen kulkea. Nuori joukkue osoitti kaikin tavoin kuuluvansa mitalipeleihin.

- Ensimmäinen erä oli erittäin tasainen, meillä oli kolme maalipaikkaa mutta onnistuimme vain kerran. Olen erittäin ylpeä joukkueestani. Jokainen jätkä antoi sata prosenttia, totesi Vladimir Kolek.

Jukurit aloittaa Mestiksen finaalit perjantaina kotikatsomon ja Urheilukanavan tv-kameroiden edessä Vaasan Sportia vastaan. Hokki puolestaan jatkaa matkailua, sillä lauantaina edessä on pronssiottelu Turussa TuTon vieraana.

» Lähetä palautetta toimitukselle