Hokki taisteli voiton

Voitonvarmana paikalle saapunut mikkeliläisyleisö sai pettyä karvaasti, sillä Kajaanin Hokki näytti uskollisten kannattajiensa tukemana, ettei sarja ole vielä ohi. Teemu Kolehmaisen kolmannen erän loppupuolella iskemä osuma takasi kajaanilaisille vierasvoiton maalein 3-2 (0-0, 2-1, 1-1).

Jo ottelun avaussekunneista lähtien oli selvää, että linnapaidat eivät olleet vaikeasta tilanteesta huolimatta periksi antaneet. Jukurit joutui ensimmäisen viiden minuutin ajan melkoisen paineen alle, mutta parista vaarallisesta tilanteesta huolimatta kajaanilaiset eivät avausmaalia saaneet. Lähimmäksi osumaa pääsi maalinedustalle vapaaksi jäänyt Niko Saarenpää, jonka yritys kuitenkin pysähtyi Jaakko Suomalaisen patjoihin.

Hokki-merkkisen alun jälkeen pelitapahtumat tasoittuivat. Jukurit sai omat tilaisuutensa kahdella peräkkäisellä ylivoimalla, mutta hyvästä painostuksesta huolimatta Joni Myllykoskea ei kyetty ohittamaan. Parhaat tilanteet saivat Kalle Kaijomaa ja Petri Koskinen.

Erän loppua kohden ote siirtyi taas Hokille, mutta kajaanilaiset hölmöilivät oman ylivoimansa kahteen jäähyyn.

Musta kaksiminuuttinen

Jukurit sai erän alussa kokeilla sekä kahden että yhden miehen ylivoimaa, mutta tuloksetta. Tarvittiin kajaanilaispuolustuksen täydellinen lahja, ennen kuin maalihanat aukesivat. Kai Öhberg kurvasi oman maalin eteen Ilpo Salmivirta perässään. Kesken kaiken Öhberg hukkasi kiekon ja kaatui. Salmivirta sai rauhassa sijoittaa kiekon ohi voimattoman Myllykosken. Pelikello pysähtyi aikaan 24.11.

Isännät saivat pelin täysin haltuunsa, kunnes Mika Niemi koukki itselleen jäähyn. Hokki ei osunut ylivoimalla, mutta aloite siirtyi nyt vieraille. Seuraava kaksiminuuttinen koituikin sitten isännille kalliiksi.

Jesse Welling valmistautui jo palaamaan jäähyboksista takaisin kentälle onnistuneen alivoiman päätteeksi. Kuitenkin jäähyn viimeisillä sekunneilla Jukurit tunaroi vaihdon kanssa täydellisesti ja Hokki pääsi iskuun kolmella yhtä vastaan. Kai Öhbergin vapauttama Tuomo Laukkanen käytti tilaisuutensa ja sijoitti kiekon Suomalaisen hanskakäden puolelta yläpesään.

Jukureille avautui pian nopea mahdollisuus kuittaukseen ylivoimalla, mutta maalin iskikin Hokki. Mika Niemen harkitsemattoman poikittaissyötön siniviivalla katkaisi Juha Silvander, joka ampaisi vastaiskuun yhdessä Ville Vimparin kanssa. Jukuripuolustajat saivat Silvanderin kuriin, mutta takaa tilanteeseen tullut Vimpari latasi kiekon maaliin.

- Oli erittäin hyvä ote toisen erän alkuun, mutta jäähyt käänsivät. Vastustaja teki aivan käsittämättömästä vaihtoontulovirheestä suoralla hyökkäyksellä maalin ja heti perään alivoimamaalin, tuumi Risto Dufva.

Nopeasti syntyneet maalit lamauttivat isäntien pelin. Hokki sen sijaan sai vielä muutaman mahdollisuuden lisätä johtoaan. Jaakko Suomalainen piti kuitenkin pintansa, joten Jukurit selvisi erätauolle vain yhden osuman takaa-ajoasemasta.

Kortelainen oikeassa paikassa oikeaan aikaan

Kolmannen erän alku ei kotiyleisölle juuri parempaa luvannut. Heti ensi minuutilla Kimmo Hapon laukaus kolahti jukurimaalin tolppaan. Juha Silvander ja Tuomo Laukkanen pääsivät myös hyviin paikkoihin, mutta Suomalainen kesti. Surkea alku pakotti Risto Dufvan ottamaan aikalisän, mikä kieltämättä toikin uutta puhtia ja ideaa Jukureiden peliin.

Pian aikalisän jälkeen Jukureille tarjoutui kahden miehen ylivoima, mutta tulos jäi laihaksi. Epämääräisen kiekonsiirtelyn seurauksena ylivoima valui hukkaan ja Hokki pääsi hieman jäädyttämään peliä.

Ajassa 52.26 Jarkko Heikkinen komennettiin kaksiminuuttiselle kiekon sulkemisesta. Nyt Jukuritkin viimein onnistui. Toisessa erässä surullisen hahmon ritariksi joutunut Mika Niemi paikkaili iltaansa antamalla oivallisen poikittaissyötön b-pisteeltä. Kiekko tuli Ilkka Kallioiselle, joka latasi suoraan syötöstä isännät tasoihin.

Tunteet alkoivat kuumeta tasoitusmaalin jälkeen, sillä ottelun melko hyvin tuominnut Marko Vepsäläinen jätti muutaman selkeän rangaistuksen viheltämättä. Tasaväkisen väännön jälkeen syntyi lopulta myös voittomaali.

Jukureiden puolustus petti täydellisesti. Kaksi miestä ryntäsi kulmauksessa Ville Vimparin kimppuun, joka pelasi kiekon edelleen Silvanderille. Silvander nousi maalin takaa kulmalle ja näki vapaana olleen Teemu Kolehmaisen, joka ampui kiekon taidokkaasti ja varmasti Jukureiden maalin takayläkulmaan.

Vepsäläinen tarjosi kotijoukkueelle vielä mahdollisuuden hakea tasoitusta ylivoimalla, sillä Tuomas Nikoskelainen sai koukkaamisjäähynsä varsin kevyesti. Kiri tyssäsi kuitenkin Samuli Piiroisen typerään rangaistukseen, joten Hokki otti arvokkaan voiton ja pääsee kotiyleisönsä eteen kokeilemaan sarjan tasoittamista.

Taisteluhengen voitto

Isäntäjoukkue Jukurit ei kyennyt parhaimpaansa. Vaikka peli pysyikin tasaväkisenä ja paikkoja osumiin oli, jäi pelistä puuttumaan jotain. Hallinta oli osin näennäistä ja välillä pelin käynnistämisestä ei tullut mitään. Puolustajien ja hyökkääjien etäisyydet kasvoivat toisinaan liian pitkiksi ja Hokki pääsi keskialueella hyviin syötönkatkoihin. Aikalisä toi muutosta peliin, mutta kenties liian myöhään.

- Aika tyypillinen vääntö. Vähän samanlainen kuin eilen, missä molemmilla joukkueilla oli hyviä jaksoja ja pelin hallinta vaihteli. Jos eilen maali meni toisinpäin, niin tänään sitten toisinpäin, totesi Dufva ja muistutti:

- Kolmella voitolla mennään jatkoon, ei yhtään aikaisemmin.

Hokki sen sijaan osoitti, ettei välieräpaikka ollut lainkaan sattumaa. Koko sarjan ajan hienosti taistelleet linnapaidat saivat viimein aikaiseksi myös tulosta. Hyökkäykset olivat läpi ottelun vaarallisia ja tilaisuuksia oli useampaankin maaliin. Puolustus pysyi kurinalaisena ja Joni Myllykosken varma peli maalissa toimi viimeisenä lenkkinä. Voitto oli täysin ansaittu ja tervetullut näpäytys niille, jotka pitivät Jukureiden finaalipaikkaa jo selvänä.

- Olen tyytyväinen, että tänään tuli hyvästä pelistä palkinto, summasi Vladimir Kolek.

Sarjan neljäs ottelu pelataan Kajaanissa maanantaina. Luvassa on erittäin mielenkiintoinen kamppailu.