Mestiksessä jälleen kuuma kattaus

MESTIS / Ennakko
JYP-Akatemia on raivonnut kaksi peräkkäistä voittoa kotonaan. Nähdäänkö jatkoa myös vieraissa?
Kuva © Samppa Toivonen
Pikkulauantain Mestis-kierros tarjoaa tunteikkaita vääntöjä. Yksi keskiviikon päräyttävimmistä kamppailuista otellaan HCK:n ja JYP-Akatemian välillä. Vähämaalisia, mutta vauhdikkaita pelejä keskenään uurastaneet joukkueet tyytyvät tuskin jarruttelemaan tälläkään kertaa. Taistelu asetelmista alakerran rajataisteluissa sävyttää ottelua.

HCK ja JYP-Akatemia kamppailivat vanhan vuoden puolella samoista sijoituksista Mestiksen tiiviin alakerroksen taistoissa. Asetelmat eivät ole merkittävästi muuttuneet, vaikka Akatemia onkin kivunnut jo pudotuspeliviivan yläpuolelle.

Missään nimessä täysin tukevalla pohjalla eivät jyväskyläläisetkään tallustele, sillä vain piste pitää ryhmän vapaamman hengitysilman puolella. Kaksi peräkkäistä kotivoittoa siivittävät kuitenkin Akatemian pirteässä lennossa kohti keskiviikon vieraskamppailua. 

Sarjajumbo HCK sai kyytiä TUTOlta uuden vuoden ensimmäisessä ottelussaan, vaikka se pyristelikin kunniakkaan kirivaihteen päälle vielä kolmannen erän ajaksi. Tuolloin joukkueen otteissa oli havaittavissa samanlaista räiskyvyyttä, jota se komeassa KooKoo-voitossa TUTO-peliä edeltäneessä taistossa osoitti. 

Akatemia ja HCK ovat kulkeneet samoja polkuja kauden alusta alkaen. Ennakkoon pakan pohjimmaisiksi ennustetut ryhmät eivät ole kuitenkaan antautuneet yhdessäkään ottelussa, vaan taistelleet isompiaan vastaan myös ottelutapahtumia halliten. 

Molempien joukkueiden aseina on ollut rohkea luotto omaan pelitapaan. Akatemian vauhtikiekko on tuonut hivenen enemmän pisteitä, mutta HCK:ta vastaan nippu on ollut vaikeuksissa. Joukkueiden aiemmat kolme kamppailua ovat kaikki päättyneet maalin erolla keravalaisryhmän eduksi. 

Vauhtia otteluista ei ole vähämaalisuudesta huolimatta puuttunut. Edellinen Jyväskylässä puitu peli tarjosi värikkäitä tapahtumia kaikkien erien osalta. Vetovastuuta pelitapahtumista kannattelivat vastavuoroisesti molemmat ryhmitykset.

Veräjänvartijat liekeissä

Nippuja yhdistävät myös pelaajaliikenne, vaikka HCK on osakseen liigapuja vähemmän saanutkin. Akatemian nuori nippu on ajoittain ollut vahvistusten johdosta täysin sarjan kärkiluokkaa Cory Quirkin, Jason Lepinen ja kumppaneiden vahvistaessa ryhmitystä.

HCK:ta vastaan jyväskyläläiset joutuvat kuitenkin tulemaan toimeen ilman liigassa kovia näyttöjä antaneita Topi Nättistä ja Mikko Salmiota, jotka molemmat iskivät tiistaina maalin HPK:n vieraina. Korvaavaa tukea pistetehtailuun antaa kuitenkin oman liigavisiittinsä joulukuussa tehnyt kultakypärä Oula Palve

Joukkueiden maalivahtitilanne on tällä hetkellä otollinen. Isäntien Mika Norja on esittänyt ajoittaisia huippuotteita. Vahti esiintyi tiistaina kuitenkin HIFK-paidassa, joten HCK-maalilla nähtäneen Aaro Peltonen. Peltonen taasen loisti joulukuussa Jyväskylässä päästäen Akatemiaa vastaan vain yhden kiekon taakseen.

Akatemian Sami Rajaniemi on ollut hurrikaanien tuki ja turva saaden kiitoksia päävalmentaja Jukka Ahvenjärveltä kierros kierroksen perään. Torjuntatilastojen kaunisteleminen on molempien räpyläkäsien saavutettavissa, sillä ainesosat huipputasaiselle kiekkopelille ovat padassa kiehumassa. 

Kierroksen muut ottelut:

LeKi – Kiekko-Vantaa

Keskiviikkona nähdään jokseenkin mielenkiintoinen ottelu, kun kuntopuntarin häntäpään joukkueet kohtaavat Lempäälässä. Harjoitusottelut mukaan laskettuna, ottelu on joukkueiden kauden viides kohtaaminen. Jokainen kauden peli on päättynyt K-Vantaan voittoon. 

Kiekko-Vantaa kohtasi viimeksi kotonaan TUTOn, joka lopulta voitti ottelun jatkoajalla, kun Mikael Aaltonen sinetöi turkulaisten voiton lukemiin 3-4. LeKi onnistui palauttamaan kurssinsa raiteileen kukistamalla Jokipojat vieraskentällä lukemin 3-5 tasapainoisen esityksen jälkeen.

Ottelu on molemmille joukkueille erittäin tärkeä. pudotuspeliviivan tuntumassa. Eroa kilpakumppaneilla on vain pinna, LeKin ollessa vantaalaisia sijan ylempänä yhdeksäntenä. Mikäli JYP-Akatemia häviää Keravalla, on ottelun voittajalla mahdollisuus nousta kahdeksan parhaan sakkiin.

Jokipojat - Sport

Jokipoikien päävalmentaja Mikko Haapakoski toitotti lauantaina hävityn LeKi-pelin jälkeen hyvän valmistautumisen perään. Se onkin syytä saada kuntoon, jos joukkue mielii keskiviikkona kaataa Mehtimäelle saapuvan Vaasan Sportin.

- Meidän on parannettava kaikessa. Sport on laadukas joukkue, joten tunnetilan on oltava sellainen, mitä näissä peleissä vaaditaan, kertoo Haapakoski.

Ensimmäistä kertaa tämän vuoden puolella vieraskaukaloon matkaava Sport on aloittanut vuoden kahdella kotivoitolla. Se saa takaisin kokoonpanoonsa loukkaantumisensa karistaneet puolustaja Ari Gröndahlin ja hyökkääjä Samuli Virkkusen. Maalissa jatkaa hyvään vireeseen yltynyt Jonathan Iilahti.

Jokipoikien sentteriosasto on keskiviikon ottelussa siipirikkoinen, sillä ehjänä ovat vain Juuso Rajala ja Joona Manninen. Bluesista Joensuuhun palaava Ilmari Pitkänen ja puolustaja Jani Oinonen vaihtavat senttereiksi ja latvialaispuolustaja Martins Jakovlevs palaa kokoonpanoon yhden ottelun huilin jälkeen. Maalille luistelee edellispelin tapaan Antti Rautiola.

Jos Jokipojat mielii keväällä saada pudotuspeleihin kotiedun, on sen tärkeää napsia voittoja myös runkosarjassa ylempänä majailevilta joukkueilta. Ja Sport on yksi niistä.

KooKoo-Peliitat

Kouvolassa kohtaavat keskiviikkona kaksi kelvollisesti viime aikoina esiintynyttä joukkuetta, kun kotijoukkue saa vastaansa naapuriseura Peliitat. Molemmat ovat napsineet viidestä viime ottelustaan kolme voittoa ja hävinnyt kaksi. Viime kierroksella KooKoo koki yllätystappion sarjajumbo HCK:lle Keravalla, kun taas Peliitat kyykytti sarjajohtaja Jukureita onnistuneen ylivoimapelinsä turvin.

Illan kiistakumppanit ovat kohdanneet tällä kaudella kolmesti, joista KooKoo on selvinnyt kaukalosta heinolalaisia kertaalleen useammin voittajana, vaikka viimeisin mittelö ratkesikin KooKoon eduksi vasta voittolaukauskilpailun jälkeen. 

Joukkueet kamppailevat sarjan tasaisuuden seurauksena monien yllätykseksi samoista sijoista, kun kouvolalaiset miehittävät sarjataulukon viidettä sijaa, Peliittojen seuratessa kaksi pykälää alempana seitsemäntenä. Piste-eroa joukkueilla on kymmenen pisteen verran, Peliitoilla on tosin yksi ottelu vähemmän pelattuna.

Peliitat paikkaa kriittistä puolustajapulaansa Forssan Palloseurasta lainatulla Roope Westermanilla. Paluun takaisin rosteriin tekee Ville Järveläinen, joka oli joulukuusta lähtien nuorten maajoukkueen matkassa. Päävalmentaja Petri Karjalainen pesiytyy Järveläisen tavoin joukkueen seuraan. 

Peliittojen Petr Stloukalin pelaaminen Kouvolassa on epävarmaa. Poissa kokoonpanosta ovat myös pitkäaikaistoipilaat Pekka Saittakari ja Roland Hofer. Maalille vierasjoukkue voi asettaa kenet tahansa hyvin torjuneesta kolmikosta Rasmus Rinne-Janne Juvonen-Heikki Tuomisto. Myös tiistaisen liigakamppailun huilannut Joonas Kuusela saatetaan nähdä heinolalaisten veräjällä.

KooKoolta sivussa pelistä on varmuudella Julius Nyqvist. NHL:n työsulun päättymisen seurauksensa myöskään tehohyökkääjä Tommy Wingels ei ole enää joukkueen vahvuudessa.

Jukurit-Hokki

Hokki saapuu Kalevankankaalle mittaamaan viimeaikoina pistemenetyksiä kokeneen Jukurit. Edelleen tukevahkossa 10 pisteen sarjajohdossa oleva Jukurit oli viime kaudella kajaanilaisille ylitsepääsemätön este. Tämän kauden kolmesta kohtaamisesta linnapaidat ovat poistuneet voittajina kahteen otteeseen.

Jukurit-valmentaja Jarno Pikkarainen luonnehti omiensa pelaamista sunnuntaisen Peliitat-tappion jälkeen vajaaksi. Pieni yskintä mikkeliläisten koneessa ei kuitenkaan tee sarjajohtajaa yhtään sen vaarattomammaksi, arvelee Hokki-valmentaja Petri Mattila.

- Yksilöiltä vaaditaan huolellisuutta ja keskittymistä, ajatukset pitää pysyä oikeissa asioissa koko 60 minuuttia. Pelit kärkijoukkueita vastaan ovat siihen parasta harjoitusta, kun vastassa on joukkue, joka pystyy rokottamaan, jos tekee typeriä virheitä.

- Kiekollisessa pelissä pitää olla huolellinen ja miettiä todella tarkkaan, millaisia ratkaisuja tekee, Mattila alleviivaa.

Jukureiden kokoonpanosta uupuu Iivo HokkanenPasi Järvisen pelikunto selviää pelipäivänä. Hokilta poissa ovat Prikaatilla urakoivat Sakari ManninenArtturi Karjalainen ja Harri Pälve. Lisäksi Henri Fomin potee rannevamaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle