NHL:n tähdistöottelu isossa kaukalossa Kanadan nimiin

MAAJOUKKUE / Raportti
Yksi maali riitti Kanadalle.
Kuva © Getty Images
Pohjois-Amerikan derby Sotšin olympiavälierissä päättyi Kanadan voittoon.

Kisoissa vakuuttavasti voitosta voittoon marssinut USA ei onnistunut ottamaan neljän vuoden takaisesta finaalitappiosta revanssia, kun joukkue kohtasi välierässä Kanadan. Rakkaat naapurukset esittivät odotetun tasaisen ja laadukkaan mittelön, jossa maalit olivat todella tiukilla.

Ottelu päättyi lopulta Kanadan jalkapallosta tuttuun 1−0-voittoon, joten joukkue pelaa sunnuntaina olympiakullasta Ruotsia vastaan. Ottelun suurimmaksi sankariksi nousi kanadalaismaalivahti Carey Price, joka torjui kaikki yhdysvaltalaisyritykset.

Laadukas avauserä

Odotettu huippuottelu sai vauhdikkaan alun, kun heti puolen minuutin pelaamisen jälkeen Phil Kessel ajoi vetopaikkaan, mutta Price aloitti varmalla torjunnalla.

Toisilleen tutut vastustajat toivat lisää virtaa ja paljon kovia taklauksia sateli. Heti ottelun alkupuoliskolla Ryan Suter pysäytti Patrick Sharpin kuin seinään. Myös Suterin entinen pakkipari NHL:stä, Shea Weber, esitteli taklaustaitojaan useamman kerran.

Kanadalta erottui Sidney Crosbyn ykköskentällinen, joka loi kovalla syötöllä paikkoja jenkkien alueelle. Laituri Patrice Bergeronilla hieman kiekko poltteli lavassa, joka veiviimeisen terän tekopaikoista. Sentteri Crosby onnistui kertaalleen nostamaan kiekon Jonathan Quickin kypärään ja hänen odotettu avausmaali siirtyy jälleen pidemmälle.

Molemmat joukkueet saivat mahdollisuutensa ylivoimalla, mutta molempien alivoimat toimivat erinomaisesti. Loput hotivat huippuvireiset maalivahdit. Molemmille kertyi avauserässä paljon toimintaa, kun Quick koppasi 16 kertaa ja Price 11.

Jenkkien osalta erän paras paikka siunaantui Kesselin loistosyötöstä puolustaja John Carlsonille, mutta napakka laukaus päätyi Pricen räpylään. Kanadalta Crosbyn kentän ulkopuolelta tilanteita onnistui erityisesti luomaan Jeff Carter ja Corey Perry.

Bennin johdolla

Jos ensimmäinen erä oli erittäin tasainen, niin toinen meni melko selvästi Kanadalle. Avausmaali syntyi toisella peliminuutilla, kun Jay Boumwmeesterin älykäs syöttö tavoitti Jamie Bennin, joka ohjasi kiekon vastustamattomasti reppuun.

Maalintekijä Benn osoitti vaarallisuutensa erän aikana useasti, mutta lisämaaleihin ei hänkään onnistunut. Tilanteita syntyi samalle Dallas Stars-hyökkääjälle niin tasavajaalla kuin alivoimallakin. Muun muassa Ryan Getzlaf tarjoili Bennille hyvään sektoriin, mutta Quick otti huipputorjunnan.

Erän ainoat kaksi ylivoimaa tarjottiin USA:lle, joka onnistui saamaan erän ainoat kunnon pyörityksensä juuri ylivoimapelissä. Patrick Kane haki samanlaista syöttöä Ryan Keslerille kuin mistä Kanada osui, mutta Price jatkoi vahvoja otteitaan.

Kane tarjoili erän parhaimman paikan myöhemmin Max Paciorettylle, joka kuitenkin suti kiekon takaisin hässäkkään tyhjästä maalista. Kanadalaisilta Alex Pietrangelolle syntyi samaan vaihtoon kolme huippupaikkaa, mutta tähtipakin tähtäin ei ollut kunnossa.

Jenkit ajautuivat käyttämään myös aikalisänsä, kun pitkän vaihdon jälkeen väsyneet yhdysvaltalaiset Kevin Shattenkirkin johdolla heittivät pitkän kiekon eivätkä päässeet vaihtamaan.

Muuri, jota myös Carey Priceksi kutsutaan.
Muuri, jota myös Carey Priceksi kutsutaan.
Kuva © Getty Images

Ei enempää maaleja

USA saapui kolmanteen erään selvästi pirteämpänä ja yritti vahvalla karvauksella horjuttaa Kanadan vahvaa puolustusta. Erän alussa Duncan Keith kesti karvauksen ja oli pelata seurakaveri Patrick Sharpin laidasta läpi, mutta tilanne päättyi pitkään kiekkoon. Pettynyt Sharp kolautteli vielä päätypleksejä mailallaan.

Alex Pietrangelo oli enemmän ongelmissa USA:n korkean karvauksen keskellä. Pacioretty ajoi Pietrangelon komeasti nurin, mutta tilanteesta ei parempaa maalipaikkaa jenkeille siunaantunut.

Hyviä tilanteita siunaantui kummallekin tasaisesti. Crosby pääsi yrittämään kiekkoa tyhjään maaliin Bennin laukauksen irtokiekosta, mutta Brooks Orpik pelasi kanadalaissentterin hyvin tilanteesta ulos. Ketjukaveri Chris Kunitz pääsi yrittämään kahdesti Bouwmeesterin esityöstä, mutta kiekko pomppi jälkimmäisen laukauksen jälkeen niukasti yli maalin.

Toisessa päässä Kessel löysi maalin edestä James van Riemsdykin, mutta läheltä lähtenyt laukaus jäi Pricen varusteisiin. Joukkueen kapteeni Zach Parise pääsi myös yrittämään hyvästä sektorista Kanen pujottelun päätteeksi, mutta Price ei ollut ohitettavissa.

Pari minuuttia ennen loppua Kanadalla oli paikka ratkaista, mutta Carlson puolusti erinomaisesti 2-1-hyökkäyksessä Carterin ja Patrick Marleaun. Lopussa USA haki tasoitusta ilman maalivahtia, mutta törmäsi erinomaiseen kanadalaispuolustukseen, eikä huippupaikkoja syntynyt.

Maalivahdit tähtinä

Joukkueen parhaat pelaajat olivat selvästi ottelun maalivahdit. Kenttäpelaajista voittajajoukkueesta erottui maalintekijä Bennin ohella Crosby ja Carter. Koko kolmikko haki aktiivisesti vetopaikkoja itselleen ja ketjukavereilleen. USA:n Kane esitti parasta kiekollista osaamista, Ryan Callahan taistelutahtoa.

Pienet erot ratkaisivat voiton Kanadalle, joka kohtaa seuraavaksi finaalissa Ruotsin. USA pelaa jo huomenna pronssista Suomea vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle