Hienoa olympiafinaalia odottaen

MAAJOUKKUE / Ennakko
Saako Lundqvist tuulettaa myös sunnuntaina?
Kuva © Getty Images
Miesten jääkiekon olympiaturnauksen finaalissa iskevät yhteen Ruotsi ja Kanada. Kumpikin on tehnyt vakuuttavaa tulosta läpi koko turnauksen, eivätkä joukkueet ole hävinneet ainuttakaan peliä. Odotettavissa on siis todella mielenkiintoinen finaali.

Ruotsi on pelannut tiukkoja otteluita läpi turnauksen. Slovenian se höykytti puolivälierissä lukemin 5-0, mutta muissa peleissä ero on ollut maksimissaan kahden maalin kokoinen. Välierissä joukkue kaatoi Suomen niukoin 2-1-lukemin oltuaan jo takaa-ajoasemassa.

Ruotsin yhtä pelaajaa lukuun ottamatta NHL-miehistä koostunut joukkue on jakanut tulosvastuun turnauksen aikana ihailtavasti. 22 kentällä esiintyneestä pelaajasta vain neljä on jäänyt ilman tehopisteitä. Johtavaa roolia ovat ottaneet muun muassa Erik Karlsson (4+4) ja Daniel Sedin (1+4). Maalinsuulla Henrik Lundqvist on ollut todella vakuuttava 95,12% torjuntaprosentillaan. Muut maalivahdit eivät kentällä ole käyneetkään.

Kanadan pitää myös pysyä poissa jäähyaitioista, sillä Ruotsin ylivoimatarkkuus on ollut murskaava. Ylivoiman onnistumisprosentti on ollut tähän mennessä 36,84, joten lyhytkin aika Ruotsin miesylivoimaa voi koitua kanadalaisten kohtaloksi finaalissa.

Ruotsin alivoima ei ole ollut yhtä vakuuttavaa 89,47% onnistumisellaan, joten siinä voisi olla iskunpaikka kanadalaisille. Kanada on onnistunut ylivoimalla 22,22 prosenttisesti, joka ei ole ollenkaan huono luku. On siis selkeää, että erikoistilanteet näyttelevät suurta osaa finaalissa.

Myöskään Kanada ei ole päässyt helpolla turnauksessa, vaikka se kaikki ottelunsa onkin voittanut. Itävalta kaatui 6-0, mutta muuten tilanne on ollut sama kuin Ruotsilla, yksikään muu ottelu ei ole päättynyt yli kahden maalin erolla. Alkusarjassa Suomi onnistui nipistämään kanadalaisilta pisteen, kun ottelu venyi jatkoajalle.

Kanadan tulivoimasta ovat vastanneet etunenässä puolustajat Drew Doughty (4+2) ja Shea Weber (3+2). Hyökkääjistö on ollut yllättävänkin vaisuna ja Kanada ei olekaan tehnyt kuin 14 maalia koko turnauksessa. Patrick Marleau (0+4) ja Jeff Carter (3+1) ovat vastanneet parhaiten kutsuun hyökkääjistä.

Todennäköistä on siis, että finaalista tulee tiukka. Kumpikin janoaa olympiakultaa ja kummankin joukkueen kotimaassa vaaditaan menestystä. Kanadan maalinsuulla pelaa todennäköisesti Carey Price (torjuntaprosentti tässä turnauksessa 96,34), joten luvassa on myös kahden NHL:ssä pelaavan huippumaalivahdin taistelu.

Kanadan maalinteko on nikotellut läpi turnauksen ja kun Ruotsi on päästänyt vain kuusi maalia koko turnauksessa, ei maalinteko tule olemaan tässäkään pelissä helppoa. Ruotsin hyökkäyksestä löytyy myös ratkaisuvoimaa, mutta Kanada on päästänyt vain vaivaiset kolme maalia koko turnauksessa, joten helpolla eivät ruotsalaisetkaan tule pääsemään omassa hyökkäyspäässään.

Tärkeässä osassa tulee olemaan siis se, kumman hyökkäys- ja puolustuspeli on paremmassa tasapainossa. Ottelu voi hyvinkin venyä jatkoerään tai jopa voittomaalikilpailuun saakka, joten myös turnauskestävyys tulee olemaan koetuksella. Ennakkosuosikkia on lähes mahdotonta selkeästi erottaa, sillä vastakkain ovat turnauksen vahvimmat pelit pelanneet ja tasaväkiset joukkueet.

» Lähetä palautetta toimitukselle