Jukurit ja Ässät kamppailevat isoista pisteistä

LIIGA / Ennakko
Kalevankankaalla on tärkeitä sarjapisteitä jaossa tiistai-iltana.
Kuva © Petri Lyytikäinen www.pietusphoto.fi
Kalevankankaan tiistai-illassa yhteen lyövät viimeisestä pudotuspelipaikasta kamppailevat Jukurit ja Ässät. Tällä hetkellä viimeistä pudotuspelipaikkaa hallussaan pitävän porilaisjoukkueen tilanne on tällä hetkellä tukala, sillä takana tulevat joukkueet hengittävät jo niskaan ja mahdollinen tappio toisi niitä vain entistä lähemmäs.

Jukurit jatkoi piristyneitä otteitaan viime viikolla kaatamalla Lukon kotikaukalossaan voittomaalikisassa. Lauantaina se kärsi 4-2-tappion Tapparalle, mutta esitti heikon alun jälkeen nousujohteisen esityksen ja kiri päätöserässä maalin päähän, mutta joutui kuitenkin taipumaan.

Itseluottamus ja taisteluntahto ovat tällä mikkeliläisryhmässä korkealla ja päävalmentaja Risto Dufva kuvailikin lauantain ottelun kirin kertoneen paljon joukkueesta. Taisteluntahdosta kertoo myös ryhmän puolustuspelaaminen, joka on ollut tiivistä ja uhrautuvaa. Tämä on näkynyt myös alivoimapelissä, joka on toiminut viimeisissä 10 ottelussa 88-prosenttisesti.

Jukureiden ykkösketju Zach Budish-Turo Asplund-Mika Partanen ryyditettynä tehopuolustaja Teemu Suhosella on ollut Jukureiden kulmakivenä tehojen valossa.

Viime aikoina myös alemmista ketjuista on löytynyt ratkaisijoita ja muun muassa puolustaja Ville Hyvärinen on löytänyt hyvän maalivireen: ennen tammikuuta yli 100 ottelua Liigassa ilman maalia pelannut Hyvärinen on tehtaillut viimeisen kuukauden aikana kolme täysosumaa, joista viimeisin syntyi lauantaina Tapparan verkkoon.

Kurssinkäännöstä hakemassa

Ässät on tällä hetkellä todellisessa syöksykierteessä: porilaisryhmä on voittanut viimeisistä 15 ottelustaan ainoastaan kaksi ja pisteitä näistä otteluista on tarttunut matkaan kaikkiaan seitsemän. Parhaimmillaan jopa kotiedusta pudotuspeleihin pelannut ryhmä joutuu tällä hetkellä taistelemaan tosissaan pudotuspelipaikkansa eteen, sillä ero seuraavana viivan alla oleviin joukkueisiin on ainoastaan neljä pistettä.

− Jos miettii, että joukkueella on vaikeaa, niin kyllähän siellä jokainen entistä enemmän lataa ja tekee sen työn. Varmasti sieltä tulee latautunut ja kaikkensa likoon laittava Ässät vastaan, jukuripuolustaja Ville Hyvärinen totesi.

Viime viikon otteluissaan se taipui Kärpille ja Ilvekselle. Kärppiä vastaan se johti ottelua jo 4-1, mutta oululaisryhmä nousi päätöserässä ohi. Ilvestä vastaan joukkue kiri kolme kertaa maalin päähän taipuen kuitenkin lopulta 6-3-lukemin.

Ässien hyökkäypeli on siis toiminut vähintään kohtuullisesti, mutta ongelmat ovatkin olleet puolustuspäässä ja maalivahtipelaamisessa. Porilaisjoukkue on pystynyt pelaamaan pääosin tiukkoja pelejä, mutta ratkaisuhetkillä vastustaja on ollut sitä terävämpi ja kääntänyt pelejä edukseen.

Joukkueen tilannetta on parantanut sairastuvan tyhjeneminen. Lauantaina paluun kaukaloon tehnyt Sakari Salminen osui heti Ilvestä vastaan ja häneltä tehoja voidaan odottaa jatkossakin.

Alivoimapelaaminen on myös yksi asia, johon patapaidat tarvitsevat parannusta. Porilaisryhmä on ottanut sarjassa eniten kaksiminuuttisia ja kuluttanut jäähypenkkiä keskimäärin 15 minuuttia ottelussaan. Viimeisen 10 ottelun otannalla Ässien alivoima on sarjan heikointa prosentin ollessa hieman yli 69. 

− Hekin tietävät, että me yritetään pelata sillä tavalla, että he eivät saa happea yhtään. He taas yrittävät taistella kaikin keinoin sitä vastaan. Tilastoja katsomalla sitten tietysti näkee, mikä siinä pelissä kiikastaa. Heidän suorahyökkäyspeli on parantunut, mutta päätypelipuolustaminen ja ylivoima ovat olleet kompastuskiviä viimeisessä viidessä ottelussa, kertoi Jukureiden valmentaja Ville Nieminen.

Ässät on tällä kaudella ollut keskinäisissä kohtaamisissa niskan päällä vieden kaikki kolme aiempaa ottelua nimiinsä. Jukurit ei ole onnistunut porilaisjoukkuetta myöskään kaatamaan kotikaukalossaan vielä kertaakaan liigataipaleellaan. Voitolla Jukurit kaventaisi eron Ässiin vain seitsemään pisteeseen, joten sekin tuo oman mausteensa otteluun.

Seuraa Heitä

Ville Hyvärinen #5 | Jukurit

Puolustaja

Ennen tammikuuta peruspuolustaja oli pelannut 104 Liiga-ottelua ilman maalia, kunnes 105. ottelu toi ensimmäisen maalin ja sen jälkeenkin osumia on syntynyt kaksi. Jatkuuko Hyvärisen maalivire Ässiä vastaan?

Antoine Laganière #28 | Ässät

Hyökkääjä

Kanadalaishyökkääjä sortuu ajoittain sooloiluun, mutta on hyökkäyspäässä uhka vastustajalle. Viimeiset viisi ottelua ovat tuoneet pistetilille kolme tehopistettä.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Tulosvetovihje

Paineet Ässien puolella
Patapaitojen edellistä suoraa vierasvoittoa saa hakea joulukuun alkupuoliskolta. Ässien rivit ovat sekaisin ja joukkueelle on muodostunut tapa hävitä ottelut niukasti, tehtiin maaleja sitten paljon tai vähän. Paineet vain kasvavat, sillä HPK hengittää 11. sijalla niskassa jo neljän pisteen päässä. Jukurit saa puolestaan pelata paineettomasti kotiyleisönsä edessä. Ässät saattaa raapia pisteitä, mutta suora vierasvoitto antaa odottaa itseään.
2 3
1 2