NHL: Senators haki voiton Buffalosta

NHL:n konferenssifinaalit alkoivat Buffalo Sabresin ja Ottawa Senatorsin välisellä kamppailulla. Vierasjoukkue Ottawa ratkaisi ottelun edukseen päätöserässä ja voitti numeroin 2-5 (1-2, 1-0, 0-3).

Ottawa Senators nappasi kotiedun itselleen heti itäisen konferenssin ensimmäisessä finaalipelissä. Buffalo Sabres kaatui kiekonmenetyksiin ja surkeaan ylivoimapeliin.

Ottelun voittomaalin teki kolmannen erän alkupuolella Oleg Saprykin. Dean McAmmond katkaisi Teppo Nummisen hätäiseen rännikiekkoon ja käytti maalin edessä hyväkseen Dmitri Kalininin löysäilyn.

- Emme olleet kovinkaan hyviä kiekon kanssa. Se oli suurin syy tappioomme: menetimme kiekon liian monta kertaa, annoimme huonoja syöttöjä. Sellaiseen ei ole varaa, muistutti Sabres-valmentaja Lindy Ruff.

- Voittomaalikin tuli sellaisesta tilanteesta, jossa annoimme kiekon ilmaiseksi pois.

Senators terävänä erikoistilanteissa

Sabres aloitti ottelun hyvin. Thomas Vanek, Derek Roy ja Maksim Afinogenov saivat kiekon pyörimään Senators-päädyssä, mutta huippuvaarallisiin paikkoihin kolmikko ei päässyt. Royn ketju oli läpi ottelun Buffalon paras koostumus.

Kotijoukkue sai hyvän mahdollisuuden mennä johtoon, kun se pääsi ylivoimalle ajassa 2.51. Avausmaalin teki kuitenkin Senators. Dmitri Kalinin ei pystynyt pysäyttämään kiekkoa hyökkäyssiniviivallaan, vaan Mike Fisher karkasi alivoimalla läpiajoon. Tarkka ja kova rannelaukaus yllätti Ryan Millerin.

- Se satutti meitä. Senators pelasi erinomaista alivoimaa, emmekä saaneet mitään aikaan parin ensimmäisen ylivoimapelin aikaan. Sen jälkeen emme oikein uskoneet itseemme, Ruff pohti.

Buffalon tiukaksi tiedetty puolustus hölmöili avauserän alussa urakalla. Fisherin lisäksi myös Dean McAmmond ja Daniel Alfredsson pääsivät kokeilemaan onneaan läpiajossa, mutta huonommalla menestyksellä.

Seitsemän minuutin pelin jälkeen oli Senatorsin vuoro kokeilla ylivoimansa tehokkuutta, kun Kalinin koukkasi Fisheriä laitakahinassa, ja heti perään Tim Connolly sai kyseenalaisen estämisjäähyn. 5-3-ylivoimaa kesti vain 11 sekuntia, kun Alfredssonin hirmupyssy painui vastustamattomasti kotijoukkueen verkkoon.

Sabres taisteli tasoihin

Kotijoukkue kuitenkin toipui surkeasta alustaan. Afinogenov toi Sabresin mukaan peliin ajassa 10.55. Venäläislaituri sai iskeä kiekon lähes tyhjään Senators-maaliin, Kalininin siniviivalaukauksen jälkeen.

Sabresin tasoitusmaalista vastasi toisessa erässä Toni Lydman. Suomalaispuolustaja sai kiekon b-pistealoituksen jälkeen, ja Senatorsin ykkösviisikko teki hänelle kunniakujan omalle maalilleen. Napakka rannelaukaus valui läpi Ray Emeryn torjunnan.

- Emme pelanneet minusta kovinkaan hyvin kahdessa ensimmäisessä erässä. Meillä oli paljon kiekonmenetyksiä ja olimme kaukana siitä tasosta, jolla pystymme pelaamaan, arvosteli Senators-valmentaja Bryan Murray.

- Emme kuitenkaan häkeltyneet tasoitusmaalista. Uskoimme itseemme ja tiesimme, että pystymme voittamaan ottelun.

Tasoitusmaali ja koventunut taklauspeli nostivat tunnelman hallissa uusiin sfääreihin. Täyteenpakatun areenan ulkopuolella tuhannet ihmiset seurasivat ottelua videokankailta. Erän lopussa kotijoukkue oli lähellä johtomaaliakin, mutta Emery kesti lähentelyt.

- Odotimme heidän tulevan kovaa. Ei ole mikään salaisuus, että he ovat erinomainen hyökkäyspelijoukkue, Emery sanoi ottelun jälkeen.

- Tulimme tänne pelaamaan ja saimme tarvittavat maalit.

Emeryn ja nelosketjun lisäksi Senatorsin avainpelaajiin kuuluivat Mike Fisher ja Anton Voltshenkov, jotka pehmittivät kotijoukkuetta taklauksillaan. Sabres-vahti Ryan Miller torjui 29 kertaa, mutta joutui antautumaan neljästi.

Toni Lydman oli kotijoukkueen paras puolustaja. Lahtelainen teki maalin, taklasi kolmesti, ja oli neljä kertaa kiekon tiellä. Lisäksi Lydman pelasi yli kuusi minuuttia alivoimaa.