EHC: Jokisen veivit toivat voiton Suomelle

MAAJOUKKUE / Uutinen
Rauman peliin verrattuna Tampereella pelattu Euro Hockey Challengen Suomen ja Valko-Venäjän ottelu oli selvästi tasaisempi ja varsinaisella peliajalla nähtiinkin vain kaksi osumaa. Suomi nappasi voiton vasta voittomaalikilpailun jälkeen, kun NHL:stä Suomen vahvuuteen Valko-Venäjä-otteluihin saapunut Jussi Jokinen onnistui kahteen otteseen.

Raumalla Suomi oli ottanut selvän voiton Valko-Venäjästä, kun perjantain ottelun voittolukemat merkattiin Leijonien eduksi lukemin 5-0. Tampereella pelattu lauantain ottelu oli selvästi tasaisempi ja intensiteetiltään heikompi. Valko-Venäjä sai Rauman ottelun tapaan hyvän alun ja se siirtyikin johtoon jo neljännen minuutin kohdalla. Pelin edetessä Suomi sai pelistä paremmin otetta, mutta maalinteko oli hankalaa. Veli-Matti Savinaisen osuman myötä lukemat tasoittuivat ja ottelu eteni aina voittomaalikilpailuun asti.

Voittomaalikilpailussa Suomen ratkaisijaksi nousi Jussi Jokinen, joka onnistui kahteen kertaan ohittamaan Valko-Venäjän maalivahdin Andrei Mezinin.

– Alku oli nihkeä. Emme olleet henkisesti ytimessä emmekä ihan valmiita pelaamaan. Toisesta erästä alkaen paransimme ja pelasimme ajoittain niin kuin pitikin pelata, mutta tehottomuus selkeästi vaivasi tänään. Ylivoima oli myös todella heikkoa ja niistä ylivoimapaikoista olisi pitänyt pystyä ratkaisemaan ottelu, tuumasi päävalmentaja Jukka Jalonen illan pelistä Canal+:n haastattelussa.

Heikon alun jälkeen Suomi paransi otteitaan, mutta parasta Leijonaa ei Tampereen jäällä nähty, minkä allekirjoitti pirteän ottelun pelannut Petri Kontiola pelin jälkeen.

– Kumminkin paransimme loppua kohti tuota hommaa, mutta se viimeinen silaus jäi tänään pois. Omasta mielestäni saimme ihan hyviä paikkoja ja olisi ollut sauma tehdä enemmän maaleja, mutta maalinteko vähän ontui tänään. Ei tässä mitään hätää ole, että ihan hyvä peli se oli, tuumasi Kontiola televisiokameroille.

Niin Kontiola kuin moni muukin pelaaja oli huilannut muutaman viikon ennen maajoukkueleiritykselle liittymistä. Pelituntuma alkaa pikkuhiljaa olla kohdillaan.

– Saadaan vähän äijiä kuntoon ja moni pelaa pitkästä aikaa, niin kyllä tässä pikkuhiljaa rupeaa tatsi löytymään, Kontiola viestitti.

Jokinen tykitti voiton Suomelle voittomaalikilpailussa.
Jarno Hietanen - jarno.hietanen@jatkoaika.com

Valko-Venäjä kuittasi ison virheen

Tampereella vierasjoukkue Valko-Venäjä tuli selvästi aktiivisemmalla liikkeellä ottelun avauserään kuin mitä se oli esittänyt perjantaina Rauman ottelussa. Aktiivisuus palkittiin jo aikaisessa vaiheessa, kun Dmitri Korobov hyödynsi Suomen puolustajan Topi Jaakolan tekemän virheen ja iski kiekon Suomen verkkoon ohi maalilla torjuneen Joni Ortion.

Suomi pääsi peliin paremmin mukaan erän edetessä ja Valko-Venäjä joutuikin rikkomaan. Ylivoimalla Suomi ei kuitenkaan saanut aikaan tasoitusosumia, vaan erätauolle siirryttiin Valko-Venäjän johtoasemassa.

Suomi tuli Tampereella toiseen erään selvästi paremmalla ilmeellä, mikä näkyi myös tulostaululla. Suomen kolmosketjun laituri Mika Pyörälä pelasi kiekon Valko-Venäjän maalin kulmalle, josta Petri Kontiola pelasi oivallisella jättösyötöllä Veli-Matti Savinaiselle huippupaikan, eikä seurajoukkueen puolella Ässissä pelannut laituri erehtynyt.

Erän kaava muistutti pitkälti Rauman ottelun tapahtumia, sillä aktiivisella liikkeellään ja parantuneella kiekollisella pelillään Suomi oli Valko-Venäjää potkun edellä ja Kari Heikkilän suojatit joutuivat rikkomaan jäähyjen arvoisesti.

Suomen ylivoima ei kuitenkaan saanut tulosta aikaan, vaikka esimerkiksi vahvaa peliä pelannut Kontiola oli rakentamassa useita hyviä paikkoja Valko-Venäjän maalille.

Ratkaisu venyi

Kolmannessa erässä molempien joukkueiden otteissa alkoi näkyä edellispäivän ottelu, sillä pelin tempo ja intensiteetti laskivat selvästi kahta aiempaa erää alemmalle tasolle.

Suomi sai mahdollisuuksia jälleen ylivoimalla, mutta Valko-Venäjä pystyi selvittämään tilanteet kunnialla läpi. Vielä kolmannen erän loppuun Suomelle tarjottiin viidellä kolmea vastaan –tilanne, mutta Valko-Venäjä sai kammettua ottelun jatkoajalle.

Valko-Venäjä selvitti Suomen ylivoiman myös jatkoajan puolella. Suomen paras paikka syntyi jäähyjen loputtua, kun ottelun tasoitusmaalin tehnyt Savinainen ampui kiekon vastahyökkäyksestä Valko-Venäjän maalin ylärimaan.

Valko-Venäjä sai kiekon jatkoajalla maaliin, mutta Andrei Stasin ja vierasjoukkueen kannalta tuulettaminen oli aikaista, sillä tilanne oli vihelletty paitsioksi.

Jatkoaikakaan ei tuonut lauantain otteluun ratkaisua ja Tampereella edettiin voittomaalikilpailuun.

Voittomaalikilpailussa mentiin äkkikuolemaan saakka, ja lopulta Suomen ratkaisijaksi nousi Jokinen kahdella onnistumisellaan.

Valmennusjohdon osalta työt eivät loppuneet illan otteluun, vaan edessä on nopeita päätöksiä tulevan viikon leiriryhmää ajatellen.

– Nyt on nopea analyysi pelaajiston osalta ja katsotaan, ketkä ovat varmasti tulossa ensi viikolla ryhmään mukaan ensi tiistaille ja ketkä tästä sitten pois jäävät. Se nyt oikeastaan on tuossa se seuraava pääjuttu, totesi Jalonen lähituntien ohjelmasta.

Suomella seuraavat harjoitusottelut ennen MM-kisoja ovat luvassa seuraavana viikonloppuna, jolloin edessä on Tšekin Euro Hockey Tour –turnaus. Siellä edessä on Norja- ja Valko-Venäjä –harjoitusotteluihin verrattuna selvästi kovempia haasteita.

– Vaikka tämä peli oli tiukka ja olisimme voineet vaikka hävitä tämän, niin me emme joutuneet kuitenkaan oikein koville omassa päässä emmekä joutuneet puolustamaan kovin paljon. Kyllä ne kolme seuraavaa peliä kertovat, että missä meidän puolustuspelaamisemme menee, miten meidän puolustajamme pärjäävät ja miten meidän hyökkääjämme pärjäävät esimerkiksi kamppailupelissä vielä parempia vastustajia vastaan. Totta kai pyrimme saamaan peliäkin parempaan kuosiin koko ajan, analysoi päävalmentaja Jalonen tulevia haasteita.