Tyttöjen MM-raportti: Hurja avausminuutti siivitti Tšekin voittoon sijoitusottelussa, Ruotsi sensaatiovoittoon Yhdysvalloista välierässä − "Taistelemme toistemme puolesta"

MAAJOUKKUE / Uutinen
Ruotsi juhli isoa voittoaan villisti.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti
Adéla Šapovalivován ennätyksellisen nopeasti syntynyt osuma vauhditti Tšekin voittoa Slovakiassa runsasmaalisessa sijoitusottelussa. Ruotsi ylsi kotiyleisönsä edessä toista kertaa historiassa tyttöjen MM-finaaliin. Yhdysvallat jäi sen sijaan ensimmäistä kertaa finaalin ulkopuolelle.

Lauantaina tyttöjen MM-kisoissa oli vuorossa toiseksi viimeinen pelipäivä. Ohjelmassa olivat välierät, karsintasarjan toinen ottelu sekä kamppailu sijoista 5−6.

Välierä, Yhdysvallat−Ruotsi, 1−2

Ensimmäisessä välieräkamppailussa Ruotsi lähti haastamaan ennakkosuosikki Yhdysvaltoja toden teolla. Turnausemäntä karvasi hanakasti eikä antanut vastustajalle yhtään tilaa. Ylivoimalle päästyään Ruotsi sai pelin pyörimään hyökkäyspäässä ja Annelies Bergmann amerikkalaisveräjällä joutui koville. Erityisesti puolustaja Mira Jungåker osoitti kyvykkyyttä viivapelissä. 

Yhdysvallat pääsi johtoon, kun päätykiekonriiston jälkeen Lucia Digirolamo pyöräytti kiekon ohi Ruotsin veskari Felicia Frankin. Ruotsi sai ottelun aikana paljon ylivoimaa ja kahden pelaajan ylivoimaakin. Tähtipakki Jungåker pyssyttikin emäntäjoukkueen tasoihin. 

Ruotsi juhli voittoa kannattajajoukon kanssa.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Hetkeä myöhemmin Astrid Lindeberg vei Ruotsin johtoon. Joukkueen asema piti ja hurjan taistelun päätteeksi Ruotsi juhli vuoden 2018 jälkeen historiansa toista finaalipaikkaa. Vain tuolloin tyttöjen MM-finaalissa on ollut muita kuin pohjoisamerikkalaisjoukkueita.

− Meillä on loistava joukkuehenki! Olemme hioneet tätä vuoden alusta asti ja taistelemme toistemme puolesta. Ylivoimamme ja erikoistilanteemme muutenkin olivat kunnossa. Myös maalivahtipelimme oli huikeaa, keskushyökkääjä Ebba Hedqvist tuumi.

Pienet marginaalit, pienet asiat

Hedqvist on kunnostautunut MM-jäillä erityisesti aloituspisteellä. Hänen aloitusprosenttinsa oli ennen välierää hurja 91,30. Hän oli aloittanut 21 kertaa ja hävinnyt vain kaksi. Myös Yhdysvaltoja vastaan hän kaapi tärkeitä aloituksia.

− Olen harjoitellut niitä pitkään. SDHL:ssä on paljon hyviä aloittajia ja he ovat minua vanhempiakin, joten saan hyvää harjoitusta.

Ebba Hedqvist on ollut haka aloituksissa.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Ruotsi pelaa MM-finaalissa sunnuntai-iltana.

− Pelaamme huomenna parhaan pelimme, Hedqvist paukutti.

Yhdysvaltojen leirissä tunnelma oli hieman apeampi. Tehohyökkääjä Margaret Scannell analysoi päättynyttä ottelua.

− Voitamme joukkueena ja häviämme joukkueena. Pelasimme hyvin, mutta lopputulos ei ollut sellainen kuin halusimme. Keskitymme siihen, miten me pelaamme. Tämä ei ollut meidän iltamme. Lähdemme pronssiotteluun voittamaan sen, minkä vielä voimme, se on meidän tapamme, Scannell sanoi.

Margaret Scannell pyrki Ruotsin maalille.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Yhdysvallat jäi historian ensimmäistä kertaa ulos tyttöjen MM-finaalista. Turnaus on järjestetty vuodesta 2008 lähtien.

Sijoitusottelu, Tšekki−Slovakia 6−3

Kello 13 alkaneessa ottelussa Tšekki oli selvästi sisuuntunut puolivälierätappiostaan Suomelle, sillä joukkue räppäsi noin minuutissa ottelun jo 3−0:aan. Adéla Šapovalivován kymmenen sekunnin kohdalla tekemä maali oli tyttöjen MM-kisahistorian nopein osuma ottelun alusta laskien. Hetken aikaa maali oli merkattu RoKia edustavalle Lucie Velinskálle.

Slovakian maalivahti Lívia Debnárová ei ollut tässä vaiheessa ehtinyt torjua vielä kiekkoakaan. Vielä ennen ensimmäistäkään Tšekin maalivahti Barbora Daleckán torjuntaa painoi joukkue vielä neljännen kihauksen. Tämä riitti Debnároválle ja tolppien väliin luisteli Soňa Kubaniová.

Adéla Šapovalivová teki joukkueensa ensimmäisen osuman.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Tšekki iski vielä viidennen osuman ennen kuin oli Slovakian vuoro kivuta maalisarakkeeseen. Osuman värkkäsi kukapa muukaan kuin 14-vuotias pistepörssiä johtava, ilmaveivimaalinkin kisoissa tehnyt Nela Lopušanová.

Kolmas erä oli sitä kuuluisaa korkeampaa kosmetiikkaa. Tšekki iski kiekon kuudennen kerran Slovakian verkkoon, mutta osuma loppujen lopuksi hylättiin. Šapovalivová niittasi vielä ottelun toisen maalinsa vakuudeksi Tšekin voittoon. Tatiana Blichova löi slovakialaisille vielä lohtuosuman muutama minuutti ennen päätössummeria.

Karsintasarja, Japani−Sveitsi, 1−2

Sveitsillä oli voitolla mahdollisuus katkaista karsintasarja ja varmistaa paikkansa A-sarjassa myös seuraavissa kisoissa.

Alessia Baechler veikin Sveitsin johtoon, mutta japanilaisten Sophia Odermatt tasoitti puntit toisessa erässä. Ottelu eteni tasatilanteessa viimeiselle kymmenelle varsinaisen peliajan minuutille, kunnes Sveitsi iski jälleen.

Baechlerin illan toinen osuma takasi sen, että Sveitsi pelaa ensi kerrallakin tyttöjen MM-kisojen A-sarjassa. Japanin kohtalona oli pudota sarjaporrasta alemmas.

» Lähetä palautetta toimitukselle