Tyttöleijonien on lähdettävä MM-välierään nöyrästi, muttei nöyristellen − valppaus ja rohkeus avaintekijöinä

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Nelly Anderssonin ja kumppanien on onnistuttava puolustuspelissä Yhdysvaltoja vastaan.
Suomi kohtaa tyttöjen MM-välierässä kovan haasteen, kun vastaan asettuu Yhdysvallat. Tyttöleijonia odottaa Kanadan kaltainen hyökkäyspelote, joten suomalaisten omassa pelissä korostuvat puolustuspelilliset asiat.

Suomi kohtaa tyttöjen MM-kisojen välierässä lauantaina kello 20 Yhdysvallat, joka rymisteli B-lohkon voittoon puhtaalla pelillä. Pohjoisamerikkalaiset ovat turnauksen ehdottomia suosikkeja, ja kuten Kanadaa vastaan koetusta 0–10-tappiosta saatiin huomata, etenkin tempoero liikkeessä on aivan eri tasolla.

Yhdysvallat tarjoaa Tyttöleijonille ainakin lähes yhtä kovan haasteen kuin Kanada. Jää nähtäväksi, pystyykö Suomi kaivamaan esille lääkkeet pelaamiseen kovaa välierävastustajaa vastaan. Tässä on kolme asiaa, joissa onnistumalla jättiyllätys on periaatteessa mahdollinen.

1. Vastustaja pidettävä kaukana omalta maalilta

Yhdysvallat tulee todennäköisesti pitämään ottelussa kiekkoa lähes mielin määrin ja tuottamaan paljon laukauksia kohti Suomen maalia. Kerttu Kuja-Halkolan pelipuhde helpottuu huomattavasti, mikäli yhdyvaltalaiset eivät pääse iskemään lähietäisyydeltä ja joutuvat kokeilemaan kuteja kauempaa.

Tämännäköisten tilanteiden syntymistä Tyttöleijonien on syytä pyrkiä välttämään.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Tyttöleijonien on pelattava omalla alueella järkevästi ja pysyttävä sen verran jalkatyössä mukana, etteivät Yhdysvaltojen liukkaat pelaajat pääse luikahtelemaan sinivalkoisen puolustusmuodon sisään ja sieltä paukuttamaan kumilätkää kohti verkkoa.

2. Kiekkoa ei pidä pelätä, muttei rakastaakaan liikaa

Suomi tulee varmasti saamaan muutamia riistoja ja kiekkokontrolleja omalla alueella, kun yhdysvaltalaisten hyökkäyspaine purkautuu. Kiekko on saatava mahdollisimman nopeasti neutraaleille vesille, mutta oikea keino siihen ei ole yltiöpäinen kuskaaminen, jota peleissä usein näkee. Hoksottimien on oltava hereillä ja pelaajien on tunnistettava erilaiset tilanteet kirkkaasti.

Kun Tyttöleijonat saa pelivälineen puolustusalueella itselleen, on joukkueella oltava vaihtoehtoja edistää peliä syöttöjen kautta ja turvauduttava yksilöiden kuljetuspeleihin vasta lähempänä vastustajan kenttäpuoliskoa. Näin keskialueen ylittäminen mahdollisesti nopeutuu ja saattaa aiheuttaa Yhdysvalloille harmaita hiuksia. Suomalaisen kuskauspalvelun lähetykset kyvykäs vastustaja torppaa takuulla.

3. Haastamalla maalipaikkoja ja erikoistilanteita

Naisten ja tyttöjen peleissä ei lähtökohtaisesti saa taklata, vaikka tietynlainen kontaktipelaaminen sallittua onkin. Yleensä se joukkue, joka pystyy kiekollisena haastamaan vastustajan pelaajia, saa itselleen myös ylivoimatilaisuuksia, kun puolustavalta joukkueelta loppuvat lailliset keinot pysäyttää etenijä.

Neea Pelkosen tyylinäyte edelliskisoista, miten yhdysvaltalaisia tulee haastaa.
Kuva © Jari Mäki-Kuutti

Tyttöleijonilla on riittävästi yksilötaitoa ja liikkuvuutta hyökkäyskalustossaan, jotta paineen antaminen yhdysvaltalaispuolustukselle on mahdollista. Mikäli jaloissa riittää vähänkään ylimääräistä virtaa, on puolustajan ohittamisen rohkea yrittäminen hyvä vaihtoehto kokeiltavaksi. Erikoistilanteista Suomi voi saada maalipaikkoja, joista se voi iskeä sensaatiovoittoon tarvittavat maalit. Tyttöleijonien ylivoima on ollut tähän mennessä turnauksessa 33,33-prosenttista.

» Lähetä palautetta toimitukselle