Severi Lahtinen tuomittiin raiskauksesta kahden vuoden ehdottomaan vankeuteen

LIIGA / Uutinen
Severi Lahtinen on siirretty sivuun joukkueensa JYPin toiminnasta.
Kuva © Tiia Mahkonen
Päijät-Hämeen käräjäoikeus tuomitsi Severi Lahtisen kahden vuoden vankeuteen raiskauksesta. Lahtisen seura JYP tiedotti siirtäneensä hyökkääjän sivuun toiminnastaan toistaiseksi.

Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa käsitelty raiskaus tapahtui kesäkuussa 2022 Lahdessa. Käräjäoikeuden julkisista asiakirjoista selviää, että Severi Markus Lahtinen myöntää sukupuoliyhteyden, mutta muutoin asioiden kulku eroaa osapuolten mukaan.

Päätöksen mukaan kolme todistajaa tukee naisen kertomusta raiskauksesta. Käräjäoikeus katsoo toteen näytetyksi, että Lahtinen on käyttänyt hyväksi naisen nukkumisesta ja päihtymyksestä johtuvaa avutonta tilaa ja kykenemättömyyttä puolustamaan itseään ja ilmaisemaan tahtoaan sukupuoliyhteyteen.

Todistajanlausuntojen mukaan nainen on humaltunut festivaaleilla liikaa ja tämä on viety kotiinsa nukkumaan. Myöhemmin, kun Lahtinen ja kaksi muuta olivat saapuneet asunnolle, heillä oli ollut vaikea päästä asuntoon, sillä nainen ei herännyt. Hän ei myöskään muistanut avanneensa ovea, ennen kuin ystävät muistuttivat häntä asiasta.

Nainen oli ollut vaatteet päällä sammuneena sängyssä, kun hän oli havainnut, että mies oli tunkeutunut hänen sisälleen. Heräämisensä jälkeen hän oli pyytänyt miestä poistumaan ja lähettänyt asiasta saman tien viestejä ystävilleen ja poikaystävälleen. Lähipiirin kehotuksesta nainen soitti hätäkeskukseen puoli kuuden jälkeen.

Painavina todisteina pidettiin lisäksi naisen toistuvia lääkäri- ja terapiakäyntejä, sekä sitä, että asianomistajan kertomus tapahtumista on ollut yksityiskohtainen, toistuvasti samansisältöinen, johdonmukainen ja vakuuttava.

Tuomion pituutta käräjäoikeus perustelee yleisellä oikeuskäytännöllä, eikä näe tapauksessa lieventäviä eikä raskauttavia asianhaaroja. Ehdotonta tuomiota perustellaan sillä, että Lahtisella on ennestään yksi ehdonalainen tuomio rikosrekisterissä. Tämä yhdistettynä rikoksen vakavuuteen, syyllisyyteen ja tuomion pituuteen "tuomittava seuraamus ei voi olla enää ehdollinen vankeus".

Tuomio ei ole vielä lainvoimainen. Lahtinen on ilmoittanut tyytymättömyyttä päätökseen ja kertonut valittavansa hovioikeuteen.

JYP tiedotti pian tuomion uutisoinnin jälkeen, että Lahtinen on siirretty sivuun joukkueen toiminnasta toistaiseksi.

- Seuramme pelaaja on tuomittu Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa vakavasta rikoksesta. Pelaajan toiminta on tuomion perusteella rikkonut JYPin keskeisiä arvoja ja toimintaperiaatteita. JYP selvittää asiaan liittyvät juridiset näkökulmat sekä työnantajan, että työntekijän oikeuksista ja tiedottaa päätöksestään lähiaikoina. Pelaaja on siirretty toistaiseksi sivuun JYPin toiminnasta, JYP kertoi toimitusjohtaja Risto Korpelan suulla.

Lahtinen itse kommentoi tuomiotaan ja kertoi omista näkemyksistään videossa Instagram-tilillään. Videolla hän kiistää syyllisyytensä ja kertoo yhdynnän tapahtuneen naisen suostumuksella.

» Lähetä palautetta toimitukselle