Liiga-kierros: Sportin ja Ässien voitot tiivistivät tilannetta, alemman pudotuspeliviivan ympärillä neljä joukkuetta pisteen sisällä

LIIGA / Uutinen
Vaasan Sportin unelma pudotuspelipaikasta elää yhä, kun se tiistaina kaatoi JYPin Erik Riskan kahden syöttöpisteen johdolla. Arkistokuva.
Viimeisen kokonaisen Liiga-viikon avauskierros tarjosi jännitystä kolmen ottelun verran. Etenkin Sportin sekä Ässien voitot vieraskaukaloissa antoivat joukkueille uskoa pudotuspelipaikan saavuttamisen suhteen. Tilanne alemman pudotuspeliviivan ympärillä on harvinaisen tiukka.

Liigan runkosarja tulee päätökseensä tasan viikon kuluttua tiistaina, mutta sitä ennen jaossa on vielä rutkasti tärkeitä pisteitä. Viimeisen kokonaisen viikon ensimmäinen kierros tarjosi paljon jännitettävää etenkin Sportin ja Ässien osalta. Joukkueet taistelevat edelleen kynsin hampain viimeisistä pudotuspelipaikoista, ja voittojen myötä kummankin joukkueen tilanne parani. Tilanne viimeisten pudotuspelipaikkojen suhteen on erittäin tiukka.

JYP–Sport 2–3 

JYPin kannalta pudotuspelihaaveet on jo kuopattu, mutta Sport kamppailee edelleen tosissaan paikasta kevään tosipeleihin. Lähtökohdat olivat siis selvät, kun vaasalaisille ainoastaan voitolla oli merkitystä. Alku näytti Sportin kannalta huonolta, kun kotijoukkue karkasi kahden maalin päähän, mutta ottelun puoliväliin mennessä johto oli kurottu jo umpeen ja vaasalaisen kiekkoilun kokenut ikoni Erik Riska näytti esimerkkiä syöttämällä molemmat maalit.

Sportin halu voittaa ottelu näkyi, sillä se laukoi ottelussa yhteensä 55 kertaa, ja Veini Vehviläinen joutui torjumaan maalillaan 26 kiekkoa. Kolmannessa erässä kotijoukkue iski kuitenkin hanakammin päälle, mutta Viljami Niemisen tasavajaalla tehty maali ajassa 43.30 riitti Sportille.

Voiton myötä Sport nousi ainakin hetkellisesti sijalle yhdeksän. Sillä on tosin kasassa 79 pistettä, mikä on sama määrä kuin KooKoolla ja Turun Palloseuralla. Ässätkin voitti oman ottelunsa, joten porilaisetkin ovat vain pisteen perässä. Pudotuspelikamppailusta tulee erittäin tiukka, sillä kaikilla edellä mainituilla joukkueilla on enää kolme kamppailua jäljellä. Voitto oli myös Sportille neljäs putkeen, mikä sivuaa seuraennätystä. Mahdollisuus viidenteen ja ennätykselliseen voittoon on edessä torstaina Raumalla.

MAALINTEKIJÄT

6.12 1–0 C.J. Smith (Peltola)
11.04 2–0 Jarkko Malinen (Puustinen) av
23.49 2–1 Anton Stråka (Riska) av, vt
30.30 2–2 Theodor Johnsson (Riska, Hietanen)
43.30 2–3 Viljami Nieminen (Hanzl) tv

Maaliodottama: JYP 1,28–2,10 Sport

SaiPa–Ässät 0–3 

Ennen mittelöä Ässien ero alempaan pudotuspeliviivana oli neljä pistettä. Kaikki on siis edelleen mahdollista, mutta voittoja oli kairattava. Alusta asti tulikin selväksi se, kummalla oli pelissä enemmän panosta. Ässät piti kiekkoa, laukoi ja hallitsi peliä, mutta avausmaali syntyi vasta hieman ennen ottelun puoliväliä ylivoimalla Lenni Hämeenahon lavasta. Nuori hyökkääjä veivasi myös toisen maalin nelisen minuuttia myöhemmin, vaikka SaiPa pääsikin laukausten ja aloitusvoittojen myötä paremmin peliin kiinni toisessa erässä.

Lopulta porilaisten ykkösketju piti huolen siitä, että joukkue sai tehtyä tarvittavat maalit voittoa ajatellen. Eemil Erholtz, Jan-Mikael Järvinen ja Hämeenaho tekivät kukin kolme pistettä, ja Hämeenaho viimeisteli maaleista kaksi. Laukaukset menivät lopulta SaiPalle, mutta maalille saakka viuhui vain 16 laukausta, joista jokaisen Karolus Kaarlehto nappasi.

Nollapeli oli 26-vuotiaalle maalivahdille kauden toinen. Kliinisen voiton myötä Ässät on edelleen sijalla 12, mutta piste-ero pudotuspelipaikkaan kaveni yhteen pisteeseen. Sportilla, KooKoolla ja TPS:llä on kaikilla etupuolella 79 pistettä, kun Ässien saldo on 78.

MAALINTEKIJÄT

28.03 0–1 Lenni Hämeenaho (Erholtz, Järvinen) yv
33.01 0–2 Lenni Hämeenaho (Järvinen, Erholtz)
56.07 0–3 Eemil Erholtz (Järvinen, Hämeenaho) yv

Maaliodottama: SaiPa 1,36–2,06 Ässät

Tappara–Lukko 5–3 

Tampereen kamppailussa Tapparalla oli pelissä runkosarjan piikkipaikan vahvistaminen, kun Lukko sen sijaan oli turvallisilla vesillä sen suhteen, että käytännössä joukkue ei voi nousta enää kuudenneksi, mutta toisaalta pudotuspelien ensimmäisen kierroksen kotietu näytti jo varmalta. Kauden aiemmissa kohtaamisissa Tappara oli ollut niskan päällä, joten raumalaiset halusivat ehdottomasti revanssin vielä ennen pudotuspelejä.

Kotijoukkue näytti vahvuutensa jo avausminuuteilla, kun Kristian Tanus vei Tapparan johtoon ajassa 1.08. Kun johto kasvoi jo kahteen maaliin, näytti Lukon tilanne tukalalta. Se ei meinannut saada peliään käyntiin, kunnes alkoi ylivoima. Kahdeksan edellisen pelin aikana Lukko oli tehnyt vain yhden ylivoimamaalin, mutta nyt se osui heti, kun Steven Jandric neppaili kiekon verkkoon. Harvinaista oli, että toinenkin ylivoima toimi ja maalintekijänä oli sama mies. 

Tappara karkasi kuitenkin jälleen, kun Carter Camper rokotti Tarmo Reunasen kiekonmenetyksestä puolittaisen läpiajon päätteeksi. Lukko loi jälleen maaliodottamaa vastustajaa enemmän, mutta voittoon saakka se ei riittänyt, vaikka Harri Kainulainen toikin kenttämestarin erikoisella Lukon maalin päähän.

Lukon mestaruusjoukkueen kapteeni Heikki Liedes kuitenkin laukoi komeasti päätöslukemiksi 5–3. Näin ollen Tappara kasvatti eroaan Ilvekseen, kun nyt se johtaa runkosarjaa kolmella pisteellä.

MAALINTEKIJÄT

1.08 1–0 Kristian Tanus (Levtchi, Somppi)
8.27 2–0 Otto Rauhala (Tuulola, Matson) 
12.12 2–1 Steven Jandric (Repo, Kainulainen) yv
15.49 3–1 Joni Tuulola (Matson)
23.08 3–2 Steven Jandric (Kainulainen, Gibson) yv
27.22 4–2 Carter Camper
50.25 4–3 Harri Kainulainen 
57.22 5–3 Heikki Liedes (Rauhala, Kemiläinen)

Maaliodottama: Tappara 1,49–2,55 Lukko

» Lähetä palautetta toimitukselle