TUTO vei nimiinsä sarjajumbojen kohtaamisen, Kiekko-Vantaan loppukiri masensi SaPKon

MESTIS / Kierrosraportti
Kuva © Toni Takala
Vähämaalisella kierroksella TUTO kaatoi sarjan hännillä KOOVEEn. Kiekko-Vantaa nousi sillasta voittoon ja FPS nujersi Kiekko-Espoon vahvan esityksen jälkeen. Voittoa juhlivat myös Hokki ja KeuPa.

Kiekko-Pojat maksoi jäähyilystään kalliisti

Hokki haki työlään voiton Joensuusta. Kuriton isäntäjoukkue tarjosi kajaanilaisille rutkasti tilaisuuksia ratkaisuihin, mutta vierailijoille maalinteko oli tervanjuontia.

Kiekko-Pojat tekivät itselleen pelaamisen todella vaikeaksi toistuvan jäähyilyn vuoksi. Kaiken kaikkiaan isännille tuomittiin 32 minuutin edestä rangaistuksia, joukossa kaksi tuomiota päähän kohdistuneista taklauksista.

Eetu-Santeri Koivunen vei Hokin johtoon avauserän lopulla, ja toisen alkuminuuteilla Nicolas Werbik tasoitti puntit. Sitten alkoivat isäntien ongelmat, jotka konkretisoituivat jäähyjen muodossa.

Hokin ylivoimapeli jauhoi näyttävästi, ja joukkue sai paineen luotua, mutta viimeistely kangerteli. Toisen ja kolmannen erän oli paine lähes koko ajan Kiekko-Poikien päässä. Maaliin asti kiekko pääsi ottelun jälkipuolella vain kahdesti.

Hassattuaan neljä ylivoimamahdollisuutta viimeisteli Valtteri Niemi voittomaaliksi jääneen Hokin 2–1-osuman, ja kolme minuuttia ennen loppua Oskari Siiki täräytti jo kauden 14:nnen maalinsa. Tavallaan ironista, että Siikin maali syntyi tasaviisikoilla, kun maalinteko ylivoimalla ei tuntunut maistuvan.

Väkevä FPS koulutti Kiekko-Espoota

FPS oli tyly vieras Espoossa ja pisteet matkasivat joukkueen mukaan vahvan ensimmäisen erän ansiosta.

Ottelu oli avauerästä lähtien vahvasti FPS:n hallintaa, ja joukkue sai uurastuksestaan lopulta palkinnon. Rintamahyökkäyksestä kiekko pelattiin viivaan ja Julius Grönroos tälläsi vastakiekkoon.

FPS:n 2–0-maali syntyi reilua minuuttia ennen ensimmäistä taukoa, kun Paavo Tynin veto putosi maalin sivuun. Santtu Hakanen siirsi maalille, ja Oliver Kiljunen siirsi kiekon rysään noin kymmenestä sentistä.

Kiekko-Espoolla ei ollut avauserässä käytännössä yhtään kunnon paikkaa – Petrus Lintoselle FPS-maalilla kertyi vain viisi torjuntaa. Toisessa erässä Espoon pelaaminen hieman piristyi. Leevi Lemberg sai jo kierrettyä veskarin, mutta kiekko sujahti ohi. Toni Kähkösen veto puolestaan tyrehtyi Grönroosin blokkiin.

Kiekko-Espoo sai maalihanat auki kolmannen erän kolmannella minuutilla, jolloin Mikko Lehtonen nosti tyylikkäästi rystyltä häkkiin.

Seuraavaksi nähtiin kenties kierroksen komein yksilösuoritus. Topi Hägg peippasi Jesse Vuorelan nippuun, raivasi tiensä maalille ja ujutti forssalaisten kolmannen maalin. Neljännen teki Santtu Hakanen tyhjiin 45 sekuntia ennen loppusummeria. Joka suhteessa ansaittu voitto FPS:lle vahvan peliesityksen jälkeen.

TUTO pelasi näyttävästi mutta oli kaatua tehottomuuteen

Sarjan häntäpään kamppailussa TUTO oli selkeästi KOOVEEtä parempi, vaikka lukemat taululla jäivät varsin tasaisiksi.

Tampereella KOOVEEn ja TUTOn kamppailun luonne oli pitkälti TUTO vastaan KOOVEE puolustus. Isännät olivat alakynnessä koko ottelun, ja ainoastaan Kari Piiroisen hyvien otteiden ja uhrautuvan puolustuspelin ansiosta joukkue pysyi pelissä mukana.

Toisaalta TUTOn pelinrakentelussa tuntui olevan enemmän näyttävyyttä kuin tehokkuutta. Joukkue loi kosolti paikkoja etenkin ottelun toisessa erässä. Ratkaisupaikoissa puuttui loppusilaus. TUTO johti 2–0 Tino Sirénin ja Aleksander Nikulinin maaleilla, ja näihin asemiin jämähdettiin pitkään.

TUTO pyöritti, jauhoi ja laukoi, mutta vedot kimpoilivat punamustien pelaajista harakoille. Vastaavasti KOOVEE ei sinänsä pirteän ensimmäisen erän jälkeen päässyt mihinkään.

Valtteri Virtasen 3–0-maali viitisen minuuttia ennen loppua oli voiton naulaus, ja Jeremi Vehmaksen kavennus enää kosmetiikkaa.

Kiekko-Vantaan kiriviahde riitti voittoon asti

Kiekko-Vantaa nousi loppuhetkillä vaikeasta asemasta aina voittoon asti, vaikka ote ottelusta oli vierailevalla SaPKolla.

Kokonaisuudessaan värittömän kierroksen valopilkku oli Kiekko-Vantaan ja SaPKon välinen ottelu. Toisaalta ilman vantaalaisten loppuhetken heräämistä sekin olisi vaipunut tavanomaisten runkosarjaotteluiden massaan.

Maalittoman ja vaisun avauserän jälkeen alkoi tapahtua, ja varsinkin SaPKo piti huolen pöytäkirjanpitäjien työllistämisestä. Joukkue oli vähällä onnistua alivoimalla erän alkuminuuteilla, ja tilanteen normalisoiduttua iski Kalle Matikainen pelin 1–0:een SaPKolle.

Maali toi peliin uutta virtaa. Paikkoja syntyi puolin ja toisin, ja kummankin joukkueen maalivahdit – Vantaan Samuli Tervo ja SaPKon Valtteri Nousiainen – vertyivät vahvaan iskuun.

Koko ottelun pirteästi esiintynyt Roope Elimäki tasoitti pari minuuttia ennen taukoa, mutta jo seuraavasta hyökkäyksestä Tom Grönblom palautti savolaiskomennon.

SaPKo ryhtyi kontrolloimaan kentän tapahtumia kolmannessa erässä, ja Matias Rauvolan kihautus vaikutti ratkaisevalta. Sitten ottelu sai uuden käänteen.

Anton Troshinin rangaistuksen generoimalla ylivoimalla Jaakko Kuusisto kavensi, Mika Niskanen otti välittömästi aikalisän ja Tervon pois maalilta, ja Kiekko-Vantaa oli valmis aloittamaan kirinsä. 78 sekuntia ennen peliajan umpeutumista laukoi Atte Mäkinen pelin tasoihin.

Jatkoajalla Mäkinen oli vähällä muuttua tarinan sankarista konnaksi ottamalla täysin ajattelemattoman huitomisjäähyn, mutta SaPKo ei saanut erikoistilannetta hyödynnettyä.
Voimaalikilpailussa ainoat onnistujat löytyivät Kiekko-Vantaan leiristä: Roope Elimäki ja Miro-Pekka Saarelainen.