Ilves tarrasi tiukasti kiinni Tampereen herruuteen − Tappara kaatui päätöserän soolomaaleihin

LIIGA / Raportti
Eetu Päkkilä laukoi 1−1-hyökkäyksestä Ilveksen voittomaaliksi jääneen 4−2-osuman.
Kuva © Jarno Hietanen
Ilves kaatoi Tapparan perjantaina 4−3 ja siirtyi tämän kauden Tampereen paikallispelivoitoissa jo 3−1-johtoon. Tapparan turmioiksi koituivat Ilveksen kolmannen erän kaksi soolomaalia, joista vastasivat Antti Saarela ja Eetu Päkkilä. Ilves kiri sarjataulukossa jo Tapparan kantaan neljän pisteen päähän.
Lähtökohdat 

Sarjakakkosena tukevasti majailevan Tapparan huippuunsa viritetty dieselkone oli alkanut yskiä marraskuun maajoukkuetauon jälkeen. Tauon jälkeen Tappara oli pelannut 11 ottelua, joista se oli voittanut varsinaisella peliajalla vain neljä ja jatkoajalla yhden.

Viime ottelussa keskiviikkona kirvesrinnat kaatoi kotonaan KooKoon lukemin 3−2. Ajoittain kouvolalaisvieraat saivat voimakkaita pyörityksiä Tappara-alueelle, mutta päätöserän tasatilanteessa Tappara kaivoi lopulta voittoon oikeuttavan 3−2-maalin. KooKoota vastaan Tapparan maaleista vastasivat ulkomaanvahvistukset Steven Iacobellis, Charles Bertrand ja Alexander Ytterell.

Tuukka Mäntylän loukkaantumisen ja Valtteri Kemiläisen maajoukkuekeikan vuoksi Tappara lainasi KOOVEEsta sille 13 vuoden takaa tutun puolustajan Mikko Pukan paikkaamaan rivejään Ilvestä vastaan.

Maalivahtipelaaminen 

Christian Heljangon ilta oli vaikea. Avauserässä hän jäi liiaksi ilman Tapparan kenttäpelaajien puolustusapua. Toisessa erässä Heljanko oli pitkälti työtön. Taas päätöserässä hän joutui venymään muun muassa illan komeimpaan torjuntaan, kun hän pysäytti Tappara-alivoimanelikon keskelle unohdetun Jasse Ikosen terävän laukauksen.

Kaksi maalia saa 25 kertaa torjunut Heljankokin ottaa kontolleen. Ilveksen 0−1-maalissa Heljanko torjui helpohkosti Kalle Maalahden siniviivalaukauksen eteensä, josta Joose Antonen lusikoi irtokiekon verkkoon. Eetu Päkkilän 2−4-maalissa Heljanko puolestaan teki 1−1-hyökkäyksessä itsensä turhan pieneksi ja meni jäihin, vaikka hän olisi voinut luottaa tilanteessa Tappara-puolustaja Veli-Matti Vittasmäen vääntövoimaan ja tulla maaliltaan enemmän vastaan.

Puolustuspelaaminen 

Tapparan puolustuspelaaminen oli avauserässä laiskaa. Jalka ei liikkunut eikä voimaa ollut. Toisessa erässä Tappara ei juurikaan puolustuskannalle joutunut, mutta kolmannessa erässä oli taas enemmän töitä kolmen alivoimatilanteenkin vuoksi.

Päätöserän puolustuspeli oli muuten selvästi jämäkämpää kuin avauserässä, mutta Ilveksen 1−3-maalissa koko Tappara-kentällinen katseli, kun Antti Saarela pujotteli omalta alueelta läpi kentän ja iski illan komeimman osuman.

Hyökkäyspelaaminen 

Tappara sai konettaan käyntiin vasta toisessa erässä, muttei se täyteen tehoon lämmennyt tänään missään vaiheessa. Tapparan hyökkäyspelaaminen oli kahdessa viimeisessä erässä melko liikkuvaa ja kiekko pysyi hyvin hallussa.

Tapparan hyökkäysalueen maalineduspelaaminen sen sijaan toimi tänäänkin. Nälkäinen Patrik Virta iski maalin edestä paluukiekon sisään toisessa ja kolmannessa erässä. Myös Anton Letvchin kosmeettinen kavennus ajassa 59.49 syntyi maalinedusruuhkasta.

Erikoistilanteet 

Tappara teki kaikki kolme maaliaan ylivoimalla, kun ylivoimakertoja oli viisi. Ylivoimalla kiekko liikkui ja pelaajat vaihtoivat paikkojaan tutun ärhäkkäästi.

Alivoimalla Tappara toisaalta antautui kahdesti avauserässä, jossa puolustuspelaaminen oli ylipäätään näennäistä.

Lähtökohdat 

Ilves oli noussut harvinaisen hyvän marraskuunsa ansiosta jo sarjakolmoseksi − seitsemän pisteen päähän Tapparasta. Viimeisen 15 ottelun kuntopuntarilla mitattuna Ilves oli Liigan kuumin joukkue: se oli hävinnyt näistä 15 ottelusta vain yhden varsinaisella peliajalla ja yhden voittomaalikilpailussa − loput 13 se oli voittanut varsinaisella peliajalla.

Viimeksi keskiviikkona Vaasassa Ilveksen tehokkuuden sai tuta Sport: ajassa 6.30 peli oli Ilveksen hyväksi jo 3−0. Sport kiri maalin päähän, mutta Ilves onnistui turvaamaan johtonsa Lukáš Dostálin 32 torjunnan voimin ja voitti 3−2. Ilveksen kuumin pelaaja viime aikoina oli ollut 19-vuotias hyökkääjä Matias Maccelli, joka oli tehnyt kuudessa viime ottelussa kaikkiaan tehot 5+3=8.

Eemeli Suomen maajoukkuekomennuksen ja Arttu Ruotsalaisen loukkaantumisen vuoksi 20-vuotias hyökkääjä Miro Nalli sai kunnian tehdä liigadebyyttinsä perjantaina Tapparaa vastaan.

Maalivahtipelaaminen 

Dostál torjui hyvän ottelun. Hän esiintyi ottelun ajan rauhallisesti ja varmasti. Ilveksen hyökkäyspelaaminen piti huolen ensimmäisessä erässä, että Tappara-laukaukset kohti Dostálin maalia jäivät avauserässä vain kahteen.

Jonkin Tapparan kolmesta maalista hän olisi voinut pysäyttää huippupäivänään: hän torjui niissä kiekon eteen, josta kirvesrinnat pääsi rokottamaan. Ilves-puolustus jätti toisaalta näissä tilanteissa kiekon siivoamatta.

Puolustuspelaaminen 

Toisessa erässä Ilves oli puolustuskannalla. Toisinaan se pääsi rauhallisesti ja järkevästi kiekottelemalla ulos puolustusalueen painetilanteistaan. Välillä taas Tappara vei peliä mielin määrin ja Ilveksen vaihdot täten venyivät − toisen erän pitkän vaihtomatkankin vuoksi.

Kolmannen erän Tappara-kirissä Ilves piti pääosin päänsä kylmänä eikä lähtenyt liiaksi ryntäilemään ulos puolustusmuodosta.

Hyökkäyspelaaminen 

Ensimmäisen erän Ilves tuli virkeällä jalalla ja terävillä syötöillä Tapparan puolustusalueelle, jossa se löysi syötöillä hyvin tilaa ja Tappara joutui rikkomaan itsensä jäähylle. Toisen erän paras tilanne oli liigadebytantti Miro Nallin laukaus ylärimaan 2−1-hyökkäyksessä, mutta muuten toisessa erässä Ilves oli puolustuskannalla.

Tappara vei rikkonaisessa päätöserässä peliä, mutta Ilveksen pelastukseksi osoittautuivat päätöserän kaksi suorasta hyökkäyksestä tullutta maalia (3−1 ja 4−2). Ne tulivat kreivin aikaan kesken Tappara-rynnistyksen.

Erikoistilanteet 

Ilveksellä oli seitsemän ylivoimatilaisuutta. Ylivoimapelaaminen ei ollut tänään kaunista kuin ajoittain. Turhan usein kiekko liikkui hitaasti eikä sitä saatu tarpeeksi usein hyville maalintekosektoreille.

Kaksi kertaa Ilves kuitenkin onnistui ylivoimalla maalin iskemään. Avauserän pakkopelimaaleista jälkimmäinen oli jo toimivan kuvion tulosta, kun Niko Peltola jysäytti kiekon siniviivalta yläkulmaan ja Ilveksen 2−0-johtoon.

Alivoimapelaaminen jäi passiiviseksi. Tappara teki kaikki kolme maaliaan ylivoiman paluukiekoista maalin edestä.

Erikoista 

Kumpikin joukkue sai peräti kolme rangaistusta korkeasta mailasta.

Ottelun ratkaisu 

Ilves iski päätöserässä kaksi maalia suorasta hyökkäyksestä kesken Tapparan painostuksen. Nämä ratkaisivat ottelun, vaikka Tappara vielä kirikin viime sekunneilla maalin päähän.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo