Liiga-kierros: Tappara yrittää tasoittaa paikallispelivoitot, Vaasassa sarjajumbo isännöi sarjakärkeä

LIIGA / Kierrosennakko
Liigan ottelussa Tappara - Ilves, Hakametsän jäähallissa Tampereella 25.10.2019
Kuva © Arno Hämäläinen https://www.instagram.com/hockeygrapher/
Perjantai-illan ratoksi Liigassa pelataan täysi seitsemän ottelun kierros. Useilla joukkueilla on rotaatiota kokoonpanossaan, kun pelaajia on maajoukkueen mukana. Illan herkkupalana nähdään täydessä Hakametsässä kauden neljäs Tampereen paikalliskamppailu.

Jukurit hamuaa tappioputkelleen päätöstä

Jukurit on tällä hetkellä viiden ottelun tappioputkessa. Mikkeliin vierailulle saapuva SaiPa on puolestaan kärsinyt kaksi tappiota putkeen. Jompi kumpi putki katkeaa tänään.

Sarjataulukon häntäpäähän ajautunut Jukurit saa vieraakseen Lappeenrannasta SaiPan. Kotijoukkueen pelillinen taso on viime aikoina ollut erittäin heikkoa. Ongelmia on ollut sekä omassa- että hyökkäyspäässä. Mikkeliläiset ovatkin ajautuneet jo viiden ottelun mittaiseen tappioputkeen. Joukkueen päävalmentaja Pekka Kangasalusta oli keskiviikkona JYPiä vastaan tulleen tappion jälkeen varsin vähäsanainen joukkueen tilanteesta.

Vierasjoukkue SaiPa on myös orastavassa tappioputkessa, kun joukkueen edellisessä ottelussa viime lauantaina tuli toinen perättäinen tappio. Lauantain ottelussa SaiPa taipui kotonaan TPS:lle jatkoajalla. SaiPan kannalta illan ottelussa on iso panos, sillä joukkue pelaa Jukureita vastaan pelatun ottelun jälkeen enää kerran ennen joulutauon alkamista. Lappeenrantalaiset taistelevat tiukasti pudotuspelipaikasta, joten pisteet ovat tärkeitä. 

Jukurit vahvisti torstaina miehistöään, kun joukkue ilmoitti kokeneen Mikko Kuukan liittymisestä miehistöön. Kuukka ei mitä ilmeisemmin kuitenkaan esiinny vielä illan ottelussa. SaiPalla on merkittävä poissaolo kokoonpanostaan, kun isoa vastuuta lappeenrantalaisten tolppien välissä kantanut Niclas Westerholm on todennäköisesti sivussa illan ottelusta loukkaantumisen takia.

Pelicans hakee Wellingin johdolla toista voittoa

KooKoo on laukonut Liigassa eniten, mutta tehokkuus on ollut heikkoa. Vierailulle saapuva Pelicans on taas ollut ongelmissa oman pään kestävyyden kanssa.

KooKoon esitykset ovat heitelleet paljon viime otteluissa. Kenttätapahtumissa kouvolalaiset ovat vieneet suurimmilta osin otteluitaan, mutta hyökkäyspään heikko tehokkuus sekä oman pään ongelmat ovat kääntäneet ottelut vastustajille. Edellisessä ottelussaan keskiviikkona KooKoo kohtasi Tapparan ja pelin käsikirjoitus oli jo tuttu. KooKoo pyöritti ja laukoi paljon, mutta vastustaja rokotti tehokkaasti.

Kouvolaan vierailulle saapuva Pelicans nappasi keskiviikkona maukkaat pisteet Ässien vieraana. Voitto oli lahtelaisten ensimmäinen päävalmentaja Jesse Wellingin aikakauden aikana. Ennen Ässät-voittoa Pelicans ehti hävitä kuusi ottelua putkeen. Seura on vielä jättänyt auki kysymyksen siitä, valmentaako Welling joukkuetta kauden loppuun saakka. Keskiviikkona debytoinut Janne Jalasvaara toi pussinokkien pelaamiseen tarvittavaa jämäkkyyttä, vaikka puolustajan jalka tuntuikin hieman painavan.

Keskiviikon Tappara pelissä jäähyilyllään otsikot napannut Martin Berger puuttuu KooKoon kokoonpanosta. Pelicansilta kapteeni Hannes Björninen on maajoukkueen mukana Venäjän EHT-turnauksessa.

KalPa jatkaa länsirannikon kierrostaan Lukon vieraana

Lukko lähtee iltaan hyvin levänneenä, kun taas KalPa kävi keskiviikkona ryöstöretkellä Turussa.

Kotijoukkue Lukko pääsee illan kamppailuun tuoreilla jaloilla, kun joukkueen edellisestä ottelusta on aikaa lähes viikko. Viime lauantaina Lukko väänsi tiukan ottelun KooKoon isäntänä, mutta lopulta hävisi jatkoajan jälkeen maaiein 3–4. Lukon pelaaminen on ailahdellut pitkin syksyä ja raumalaisten kannalta kriittisistä pisteistä pelataan, jotta piste-ero kuuden parhaan joukkoon ei pääse kasvamaan liian suureksi.

KalPa jatkaa hyvin alkanutta kierrostaan länsirannikolla. Keskiviikkona kuopiolaiset kävivät nappaamassa TPS:n päänahan Turusta voittomaalikilpailun jälkeen lukemin 2–3. KalPan pelit ovat olleet maalirikkaita viime aikoina ja erityisesti muutamat yksilöt ovat päässeet nousemaan esiin. Esimerkiksi loukkaantumisen jälkeen palannut Janne Keränen on iskenyt viiteen viimeiseen otteluun kuusi tehopistettä. Myös Kai Kantola on hurjastellut, kun ennen TPS-ottelua voimahyökkääjä oli tehnyt tehoja yhdeksässä edellsisessä ottelussa.

Lukko joutuu lähtemään otteluun hieman vajaavaisin voimin, kun Tarmo Reunanen sekä Lukas Klok ovat maajoukkueiden mukana. Lukko saa pelikieltonsa kärsineen Mikko Kukkosen takaisin paikkamaan maajoukkuemiehiä. KalPalta puolestaan Mikael Seppälä on ensimmäistä kertaa A-maajoukkueen mukana.

Tilastot

Edelliset ottelut

Lukko

KalPa

22.01
JYP - KalPa
1 - 2 VL
19.01
Kärpät - KalPa
1 - 4
16.01
HIFK - KalPa
3 - 5
13.01
KalPa - KooKoo
2 - 3 JA

Sarjajumbo isännöi sarjakärkeä

Vaasassa nähdään sarjataulukon ensimmäisen ja viimeisen kamppailu.

Sportin vaikea kausi on hieman kokenut piristymistä Risto Dufvan tultua vaasalaisten penkin taakse. Keskiviikkona Sport isännöi Ilvestä, mutta tällä hetkellä hurjassa vireessä olevat tupsukorvat hakivat lopulta pisteet 2–3 -lukemin. Sportin pelissä oli kuitenkin piristymisen merkkejä, mutta edelleen puolustuspäässä tapahtuu liikaa virheitä. Näihin ei varsinkaan tämän illan ottelussa ole varaa.

Koko kauden Liigan kärkipäässä hurjastellut Kärpät kohtasi keskiviikkona HPK:n kotikentällään. Tiukka taisto eteni aina voittomaalikilpailuun asti, jossa Kärppien Radek Koblizek ratkaisi ottelun oululaisille. Kärppien pelaamisessa erityisen hyvällä tasolla on oman pään puolustuspelaaminen, jossa on tapahtunut vähän virheitä. Kärpille on tehty Liigassa ylivoimaisesti vähiten maaleja, yhteensä 43 kappaletta tähän mennessä.

Maajoukkue sekä loukkaantumiset vaivaavat vierasjoukkueen kokoonpanoa. Kärpiltä maajoukkueen mukana ovat pelaajista Jesse Puljujärvi, Juho Lammikko, Mikko Niemelä ja Jakub Krejcik sekä päävalmentaja Mikko Manner. Päävalmentajavastuussa Kärpillä on Lauri Mikkola. Loukkaantumisten takia kokoonpanosta ovat poissa muun muassa Lasse Kukkonen sekä Taneli Ronkainen. Poissaolot tarjoavat näytönpaikkoja nuorille pelaajille, joista esimerkiksi Olli Vanttaja teki debyyttinsä keskiviikkona.

Tilastot

Tällä kaudella

Kauden neljäs Tampereen paikalliskamppailu

Tappara yrittää tasoittaa paikallispelivoitot 2−2:een hurjassa vireessä olevaa Ilvestä vastaan.

Tappara isännöi tällä kertaa Tampereen paikalliskamppailua. Kirverinnat saapuvat illan otteluun voitto takataskussaan, kun keskiviikkona Hakametsässä kaatui KooKoo. Vaikka KooKoo oli hieman niskanpäällä ajoittain ottelussa, Tappara pystyi lopulta kääntämään itsensä voittoon. Kanadalaisvahvistus Steven Iacobellis onnistui viimeistelemään ottelussa ensimmäisen maalinsa Liigassa.

Ilves saapuu paikallispeliin lentokeli päällään, kun tupsukorvat ovat voittaneet kuusi edellistä otteluaan. Voittoputken aikana Ilveksen peli on rullannut hyvin ja varsinkin puolustus- sekä maalivahtipeli ovat toimineet. Keskiviikkona Ilves haki pisteet Sportilta 2–3-lukemin. Vaikka Sport pääsi painostamaan ottelussa pitkiä pätkiä, Ilves kesti painostuksen. Ilveksen tukena ja turvana oli jälleen kerran Lukas Dostal, joka on pelannut erinomaisella tasolla.

Voittoputkensa avulla Ilves on hiipinyt sarjataulukossa jo Tapparan perään kolmanneksi ja joukkueiden piste-ero ennen illan ottelua on seitsemän pistettä. Tapparalta maajoukkueessa ovat Jere Karjalainen sekä Valtteri Kemiläinen, kun taas Ilveksestä maajoukkueessa on Eemeli Suomi.

TPS saa kovan haasteen JYPiltä

Sarjan heikoin kotijoukkue yrittää pysäyttää tiukkoja pelejä pelanneen JYPin.

TPS:n vaihderikas kausi on edennyt jo jonkin aikaa suhteellisen tasaisissa merkeissä. Tasaisuus on näkynyt pääasiassa joukkueen taustalla, mutta kaukalossa tasaisuus on vielä ollut kaukana. Peliotteet ovat heitelleet illasta toiseen ja samalla myös tulokset ovat vaihdelleet. Keskiviikkona KalPa kävi hakemassa kaksi pistettä mukaansa Turusta. KalPaa vastaan TPS:n ensimmäinen erä oli heikko, mutta pelaaminen piristyi ja turkulaiset nousivat mukaan taistelemaan pisteistä. Varsinkin TPS:n ykkösketju, jossa pelasivat Teemu Väyrynen, Ilari Filppula sekä Lauri Korpikoski, esitti pirteitä otteita.

JYP saapuu Turkuun kotivoitto mukanaan, kun keskiviikkona Jyväskylässä kaatui Jukurit maalein 3–2. Jukureita vastaan pelattu ottelu oli virheiden sävyttämä, jossa JYP pystyi lopulta hyödyntämään vastustajan virheet tehokkaammin. JYPillä debytoi keskiviikkona tuore hankinta, kun Antti Kalapudas nähtiin ensimmäistä kertaa jyväskyläläisten rivissä. Kalapudas onnistui heti myös maalinteossa, kun ylivoimalla hän sörkki kiekon maalin edestä verkkoon.

JYPiltä maajoukkueen mukana ovat hyökkääjät Miska Siikonen, Julius Nättinen sekä Petrus Palmu ja maalivahti Eetu Laurikainen.

Tilastot

Edelliset ottelut

TPS

22.01
Kärpät - TPS
1 - 2

JYP

22.01
JYP - KalPa
1 - 2 VL
20.01
JYP - Ässät
4 - 3
09.01
JYP - Lukko
0 - 2

Isomäen perjantai-illassa perinteisten seurojen kohtaaminen

Perjantai, Isomäki, Ässät ja HIFK. Siinä on yhdistelmä, joka herättää kotimaisissa jääkiekon seuraajissa tunnetta. Perinteiset seurat lähtevät otteluun kuitenkin hyvin erilaisista asetelmista.

Illan isäntä Ässät pelasi edellisen kerran keskiviikkona, kun Porissa vierailulla kävi Pelicans. Lahtelaiset olivat tylyjä vieraita ja nappasivat kolme pistettä mukaansa 1–2 -lukemin. Ässät piristyi ottelun edetessä, mutta Pelicansin saavuttama kahden maalin johto oli lopulta liikaa eivätkä porilaiset pystyneet tasoittamaan. Ässien ongelmana koko pitkän kauden aikana on ollut maalinteko, joka on kahdessa viime ottelussa ollut erityisen tukkoista. Kahteen viime otteluunsa patapaidat ovat onnistuneet viimeistelemään ainoastaan yhden osuman.

Isomäkeen vieraisille saapuva HIFK on noussut Ilveksen ohella Liigan kuumimpien joukkueiden joukkoon. Viimeisestä viidestä ottelustaan HIFK on voittanut neljä. Ohjelmaan ovat mahtuneet niin Kärppien, HPK:n kuin Tapparankin kaataminen. HIFK pääsee otteluun hyvin levänneenä, sillä helsinkiläiset pelasivat edellisen kerran viime lauantaina Kärppiä vastaan Oulussa. HIFK nappasi sarjakärjeltä pisteet mukaansa maalein 1–4. HIFK:n pelaamisessa on viime aikoina näkynyt tiiveys ja hyökkäyspäässä joukkue on saanut entistä laajemmin onnistumisia.

Helsinkiläisiltä ottelusta maajoukkue-edustuksen takia ovat sivussa maalivahti Frans Tuohimaa sekä hyökkääjät Otto Paajanen ja Jere Sallinen. Maajoukkueeseen valittiin myös Teemu Turunen, mutta tehohyökkääjä loukkaantui ja on näin ollen sivussa. Ässien kokoonpanoon tuli torstaina muutos, kun joukkueen parhaan maalintekijän Edwin Hedbergin sopimus purettiin.

Päivitetty 13.12.2019 kello 8.55: muokattu otsikkoon ja tekstiin, että kauden paikallispeleistä Tappara on voittanut yhden ja Ilves kaksi.

Tilastot

Edelliset ottelut

Ässät

HIFK

20.01
HIFK - Jukurit
4 - 0
16.01
HIFK - KalPa
3 - 5
08.01
HIFK - JYP
3 - 2

Tällä kaudella

Pitsiturnaus

02.08.
Ässät - HIFK
2 - 0

harjoitusottelut

runkosarja