Kärpät voittoon sarjajohtajasta − Lukko kaatui varmalla puolustamisella

LIIGA / Raportti
Kärpät nousi sarjataulukossa seitsemänneksi.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com
Kärpät otti kotivoiton sarjaa johtavasta Lukosta lukemin 3−2. Joukkueiden keskinäiset ottelut ovat nyt tasan 2−2.

Kärpät sai Oulussa vastaansa Liigan kärkipaikkaa hallussaan pitävän Lukon. Illan vieraiden sarjajohto oli kaikkea muuta kuin turvallinen, sillä vaikka Tapparaan ja Ilvekseen oli kymmenen pistettä eroa, Lukolla oli kolme pelattua peliä enemmän kuin Ilveksellä ja neljä enemmän kuin Tapparalla.

3−2-voitto takasi Kärpille tärkeät kolme pistettä nostaen oululaiset sarjataulukossa seitsemänneksi. Eroa kuudentena olevaan KalPaan oli ottelun jälkeen yksi piste.

Kärpät aloitti räväkästi. Ville Leskinen riisti minuutin pelin jälkeen kiekon keskialueella ja loi paikan Joonas Kemppaiselle, joka ravisteli jään pinnasta tiivistyneet vedet pois Lukon maalin ristikosta.

Kärppien Ville Koivunen kaatui taklauksen johdosta, ja hänen mailansa osui Lukko-pelaajaa naamaan. Hän sai ottelun ensimmäisen jäähyn, ja Lukko pääsi ylivoimalle. Vieraat olivat tehokkaita ja vajaan puolentoista minuutin jauhamisen jälkeen Linus Nyman löysi Gabriel Fontainen vapaana maalin edustalta. Kanadalainen naulasi ottelun avausosuman, johon merkittiin syöttöpiste myös Tarmo Reunaselle.

Kärpät tasoitti tahtomaalilla. Arttu Paaso toimitti kiekon maalille ja Teemu Turunen ohjasi laukauksen maalia kohti. Lukko ei saanut kiekkoa purettua ja ottelun alussa tolppaan osunut Kemppainen siirsi tähtäystä pari napsua vasemmalle tasoittaen ottelun.

Korkeat mailat olivat avauserässä muotia, ja Lukon Julius Mattila päätti hypätä trendin harjalle päästäen Kärppien ylivoiman testaamaan sarjan parasta alivoimaa. Peter Tiivola sai erikoistilanteen ainoan hyvän maalipaikan, mutta pienestä kulmasta lauottu kiekko ei tuottanut ongelmia Lukon maalilla hyvää kautta pelaavalle Artjom Zagidulinille.

Ajassa 17.15 nähtiin ammattikiekossa harvinainen tilanne. Zagidulin sai minuutteja pelin viivyttämisestä pelatessaan kiekkoa sille merkityn alueen ulkopuolella. Sijaiskärsijäksi nakitettu Niklas Ylitalo katseli aitiosta, kun omat tappoivat toisen ylivoiman perättäin. Tauolle mentiin tasatilanteessa.

Kärpät hallitsi toista erää

Kemppaisen ketju aloitti toisen erän terävästi. Turuselle ei kelvannut, mutta David Rundblad vei Kärpät johtoon eksyttäen Antti Saarelan kulmauksessa ja polkien maalin edustalle. Kiekko oli jo karata hänen lavastaan, mutta Rundblad pelasi kuumaa perunaa ja siirsi kotijoukkueen johtoon. Leskisen illan pistetili aukesi osuman myötä, ja Turunen sai ottelun toisen syöttöpisteensä.

Maalin lisäksi myös kaikki toisen erän jäähyt tulivat Kärpille. Kotijoukkueen erän alussa useamman minuutin kestänyt hyvä lämpö katkesi Tommi Kivistön kampitusrangaistukseen, mutta Kärpät hoiti alivoiman ongelmitta.

Ajassa 28.24 Lukon Henri Ikonen sai Paason mailan jalkoihinsa. Rangaistuslaukaus oli lähellä, mutta Kärpät selvisi kaksiminuuttisella ja jatkoi vahvaa alivoimavirettä. Kolmas jäähy tuli vajaat kaksi ja puoli minuuttia ennen erän loppua Ludwig Byströmin huitoessa Anrei Hakulista. Tämäkin ylivoima jäi tehottomaksi, ja erätauolle mentiin Kärppien 2–1-johdossa.

Kärpät sulki luukut

Kolmas erä oli Kärppien puolustuspelillistä näytöstä. Johtoasemaa puolustava kotijoukkue varmisti kaikin keinoin, ettei Lukko päässyt viidellä viittä vastaan hyville maalintekopaikoille.

Pian Kärpille avautui erinomainen mahdollisuus kasvattaa johtoaan Kalle Ervastin huitoessa itselleen kaksiminuuttisen. Ervastin rike oli vieraille kohtalokas, sillä hyvän pelin pelannut Tiivola reagoi Zagidulinin antamaan irtokiekkoon ensimmäisenä ja löi isännät kahden maalin johtoon.

Lukko pääsi heti maalin jälkeen kokeilemaan kavennusta ylivoimalla, kun Kärppien johtomaalin tehnyt Rundblad jäi kiinni kampituksesta. Ottelua oli neljä minuuttia jäljellä, joten Lukko otti ylivoimalle myös maalivahdin pois.

Valinta oli viisas, sillä Josh Kestner toi vieraat maalin päähän ampumalla Leevi Meriläistä patjaan ja kimmottamalla siitä kiekon Byströmin luistimen kautta maaliin. Lukko haki ottelun loppuun saakka tasoitusta ilman maalivahtia mutta tuloksetta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Otteluvideo