Mielipide

Tšekin EHT: Seuraa heitä – NHL-tähtiä ja kisalipun haluajia

MAAJOUKKUE / Kolumni
MM-kisat lähestyvät, minkä johdosta Tšekin EHT-turnauksessa nähdään jo monia tähtipelaajia. Jatkoaika listasi turnauksen mielenkiintoisimmat nimet.

Paljon kokeneita kettuja, suuria staroja ja tulevaisuuden nimiä. Maajoukkueiden rungot alkavat kisojen hiljalleen lähestyessä pursuta tähtiä niin Euroopasta kuin NHL:stä. Sekä Venäjän, Tšekin, Suomen että Ruotsin miehistöjen rungot alkavat näyttää jo MM-kisajoukkueilta, kun kevään viimeinen EHT-turnaus pelataan Tšekissä.

Viimeisessä EHT-turnauksessa annetaan vielä sekä paljon näyttöjä että otetaan tärkeää tuntumaa kohti kisoja. Jatkoaika poimi kisojen herkullisimmat nimet kevättä silmällä pitäen kotikatsomoiden seurattavaksi.

Jakub Petružálek, Tšekki

Jakub Petružálek taistelee viimeisistä paikoista kevään MM-joukkueeseen. Monipuolisella laituilla on vahva kausi KHL:ssä takanaan. Kun myös maajoukkuedebyytti oli syksystä onnistunut, on fyysinen ja pienikokoinen väkkärä yllättävänkin vahvoilla kolkuttelemaan kisakoneeseen.

Jos kaksi kautta Lukossa olivat tšekiltä hyviä, kausi Amur Habarovskissa on ollut lähes täydellinen. Vaikka pistetahti hiipuikin syksyn jälkeen, osoitti mies kuuluvansa tällä kaudella Euroopassa pelaavien hyökkääjien kärkikymmenikköön.

Tšekin maajoukkueeseen Petružálekin vahvuus on ennen kaikkea Pohjois-Amerikassa opittu fyysinen pelityyli. Sen ansioista laituri pystyykin pelaamaan myös alemmissa ketjuissa ja rikkovassa roolissa. Vahvalla kotiturnauksella 50 pistettä KHL:ssä tällä kaudella pommittanut hyökkääjä varmistaisikin lipun MM-kisoihin.


Jakub Petruzalek on kotijoukkueen mielenkiintoisimpia pelaajia.
Markus Hästbacka - markus.hastbacka@jatkoaika.com

Ales Hemsky, Tšekki

Lähes 500 pelin Ales Hemsky on tšekkiläisten suurimpia nimiä kevättä ajatellen. Ailahtelevaisuudestaan tunnetun laiturin viime vuodet NHL:ssä ovat kuitenkin olleet vaikeita ja repaleisia.

Kulunut kausi oli täynnä takaiskuja, eikä sitä auttanut ensimmäisten pelien menetys loukkaantumisten takia. Tuskaisen alun jälkeen meno kuitenkin parani hiljalleen, ja keväästä Edmontonissa nähtiin ajoittain myös sitä Hemskyä, joka on parhaimmillaan iskenyt kaudessa yli 20 maalia ja 70 pistettä.

Monen tähden puuttuessa maajoukkueessa Hemskyn harteille asetetaan kovat odotukset. Kevään 2005 kultamitalisti on parhaimmillaan maaginen, heikoimmillaan laiska ja saamaton. Kumpi versio nähdään kotiyleisön edessä MM-kisojen kenraaliharjoituksissa?

Gabriel Landeskog, Ruotsi

Ruotsin tasokkaan joukkueen yksi mielenkiintoisimpia pelaajia on vahvan tuloskauden NHL:ssä pelannut Gabriel Ladeskog. Viime kesän kakkosvaraus otti heittämällä paikkansa Colorado Avalanchen hyökkäyksestä ennakkoluulottomilla otteillaan.

Laiturin paikalta pelaava ruotsalainen on jo ehtinyt herättää ihastusta Denverissä. Hyvästä laukauksesta ja peliälystä tunnettu ruotsalainen iski tulokaskaudellaan 82 pelissä kunnioitettavat 22 maalia ja 52 pistettä. Innokkaimmat ovatkin verranneet pelityyliltään 1992 syntynyttä nuorukaista Mike Richardsiin ja jopa Peter Forsbergiin.

On mielenkiintoista nähdä, millaisen roolin Landeskog saa Pär Mårtsin alaisuudessa. Mikäli pelit ennen kisoja menevät mallikkaasti, ei ole kaukaa haettua, että Landeskog aloittaisi jopa Tre Kronorin ykkösvitjassa.

Victor Hedman, Ruotsi

Myös Victor Hedman kuuluu ruotsalaisen kiekkoilun tulevaisuuden nimiin. Vaikka Tampa Bay Lightningin kausi oli vaikea, pelasi ruotsalainen jälleen suhteellisen onnistuneen kauden floridalaisten takalinjoilla. Kiekollisesti taitava puolustaja on osoittanut jo kolmessa kaudessa kuuluvansa NHL:ään.

Hedman kantaa jo nyt valtavan vastuun Ruotsin ylivoimapelistä. MODO:n kasvatille on varattu suuri rooli siniviivalle, missä mies on kisojen parhaimmistoa.

Tšekin EHT-turnaus antaa nuorukaiselle paikan päästä nopeasti takaisin ison kaukalon metkuihin kiinni. Kuinka taitava Hedman sopeutuu Mårtsin suoraviivaiseen ja pohjoisamerikkalaiseen pelityyliin?


Gabriel Landeskog on edustanut Ruotsia viimeksi U20-kisoissa.

Aleksandr Burmistrov, Venäjä

Taitava keskushyökkääjä tuo Venäjälle arvaamattomuutta ja röyhkeyttä peliin. Aleksandr Burmistrov on kahdella NHL-kaudella osoittanut olevansa venäläisten mielenkiintoisimpia nimiä.

Kulunut kausi Winnipeg Jetsissä ei pisteiden valossa ollut vielä suurharppaus tulokaskauteen verrattuna. Mikäli kehitys jatkuu kuitenkin, on kesän 2010 kahdeksannella varauksella potentiaalia nousta kärkiketjujen mieheksi myös NHL:ssä.

On mielenkiintoista nähdä, millaisen roolin taitava hyökkääjä saa Venäjän nipusta. Tšekin turnauksessa on tarjolla varmasti vielä kunnolla roolia. Pystyykö juonikas sentteri nappaamaan kärkiketjun roolin myös Venäjän maajoukkueesta?

Semjon Varlamov, Venäjä

Venäjän ykköstorjuja. Semjon Varlamov on Tšekin EHT-turnauksen suurimpia nimiä maalivahtirintamalla. Ennen kautta miehen ympärillä leijaili monia kysymysmerkkejä jatkuvista loukkaantumisista ja ylisuuresta palkasta.

Täksi kaudeksi Washingtonista Coloradoon siirtynyt venäläinen osoitti kuitenkin ansaitsevansa joka dollarin Avalanchen maalilla. Nyt hyvät otteet on siirrettävä maajoukkuepeleihin.

Seuraava haaste tuleekin maajoukkueen mukana. Pystyykö 2010 Venäjän hopealla Saksassa torjunut vahti kannattelemaan Venäjää jälleen MM-kisoissa. Esimakua miehen vireestä saadaan jo tulevan viikonlopun turnauksessa.

Jussi Jokinen, Suomi

Kokeneen hyökkääjän iskun paikka. NHL:ssä jälleen tasaisen ja kelpo kauden pelannut Jussi Jokisella kuuluu pelaajaryhmään, joka ei henkilökohtaisella tasolle ole viime vuosina juuri juhlinut maajoukkueissa.

Mies ei olekaan esiintynyt Leijonissa sitten pronssisen kevään 2008. Carolina Hurricanesissa pisteitä on tullut tasaisella tahdilla, nyt samaa odotetaan myös Leijonista.

Jokinen oli Suomen mukana jo EHC:n peleissä Raumalla ja Tamperella, mutta silloin laiturin otteita kuvasi tukkoisuus. Kun vierelle lyödään jo Tšekissä kovan luokan ketjukaverit, pitää myös tulosta alkaa hiljalleen tulla.


Jussi Jokinen kaipaa tehoja Tsekin turnauksesta.
Jarno Hietanen - jarno.hietanen@jatkoaika.com

Juuso Hietanen, Suomi

Suomen tasaiseen puolustukseen on tänä vuonna paljon samantasoisia pyrkijöitä. Yksi heistä on huikean kauden KHL:ssä pelannut Juuso Hietanen. Vaikka Torpedon takalinjoilta mies paukuttelikin 30 pistettä, kaipaa oikea käsi alhaalta laukova puolustaja vielä lisänäyttöjä maajoukkueen puolelta.

Kiekkoperheestä tulevan Hietasen maajoukkuepelit ovat olleet tällä kaudella vaikeita, eikä vielä mies ole tuntunut saavan parastaan irti kansainvälisellä tasolla.

Nyt alkaakin olla viimeisiä mahdollisuuksia kevään kisoja ajatellen. Pystyykö vahvana yleispuolustajana tunnettu Hietanen nostamaan vielä tasoaan myös Leijona-paidassa?

» Lähetä palautetta toimitukselle