Mielipide

Sveitsi – taitoa, meteliä ja mielenkiintoa

MAAJOUKKUE / Kolumni
Kevään MM-kisojen lippukeskusteluiden, Ryan Getzlaf-kohun ja Suomen otteiden läpikäymisen rinnalle on noussut Sveitsin jääkiekkomaajoukkueen pirteä pelaaminen kisojen alkuvaiheilla. Maan kiekkofanit ovat pitäneet esimerkillistä mökää katsomossa, kun taas kaukalossa itse joukkue on pistänyt monet huippumaat jo erittäin ahtaalle.

Ennen turnausta odotin Sveitsin taistelevan tiukasti Slovakian kanssa Helsingin lohkon neljännestä sijoituksesta ja viimeisestä puolivälieräpaikasta. Isompien maiden todellinen haastaminen piti olla vielä liian suuri pala, kun taas ennakolta heikompien kanssa homman piti hoitua takuulla kotiin.

Ennakko-odotukset ovat tähän asti pitäneet paikkansa ainakin tuloksellisesti. Miksi Sveitsi on sitten vakuuttanut turnauksen alun otteillaan? Heti alkuun on hyvä listata kaksi isoa syytä.

1. Pirteä pelitapa

Sveitsin maajoukkueen nykyinen päävalmentaja Sean Simpson on tuonut joukkueelle käyttöön pohjoisamerikkalaista pelityyliä muistuttavan systeemin, jossa yhdistyvät taito, nopeus ja fyysisyys.

Sveitsi ei keskity peruuttelemaan, vaan se pelaa kovaa, karvaa tarvittaessa erittäin aggressiivisesti ja se suorastaan janoaa kiekkoa. Nämä kolme asiaa näkyvät taas siinä, että Sveitsi luo jokaisessa pelaamassaan ottelussa tekopaikkoja vähintäänkin yhtä paljon kuin kyseisen ottelun vastustajajoukkue.

2. Yksilöt

Sveitsin kokoonpano on sopinut hyvin nykysysteemiin ja varsinkin monipuolinen hyökkäyskalusto on pistänyt vastustajajoukkueet ahtaalle. Joukkueessa on niin Andres Ambühlin kaltaisia vaarallisia maalintekijöitä kuin myös Nino Niederreiterin tyylisiä voimahyökkääjiä, jotka uskaltavat ajaa maalille.

Samalla kun puolustuksessa on Mark Streitin ja Luca Sbisan kaltaisia monipuolisia puolustajia, on Sveitsi pystynyt olemaan kiekollisesti rohkea ja laadukas joukkue MM-kisojen puolella.


Sveitsiläisfanit ovat tuoneet kulttuuria Helsingin areenan lehtereille.

Vielä yllättäjä

Kyseiset kaksi isoa syytä ovat johtaneet siihen, että muun muassa Suomi ja Kanada ovat olleet oikeasti pinteessä kellomaan joukkueen kanssa.

Suomea vastaan Sveitsi hävisi ottelun omaan tyhmyyteensä, sillä ilman turhia jäähyjä joukkue olisi kamppailut erittäin tasaväkisesti hallitsevan maailmanmestarin kanssa voitosta.

Kanadaa vastaan marginaalit olivat lopulta vielä pienempiä. Täysillä voitosta kamppailut joukkue menetti pisteet yhden vaihtovirheen takia, joka kostautui Kanadan kapteenin Ryan Getzlafin osumalla.

Tapa, millä Sveitsi taistelee ennakolta suurempia maita vastaan, on hieno ja näyttävä. Pisteitä joukkue ei ole saanut niin paljoa kuin se olisi voinut saada, mutta jo lähitulevaisuus näyttää hyvältä. Sveitsillä jäljellä on vielä muun muassa isot ottelut USA:ta ja Slovakiaa vastaan, joissa sillä on jälleen mahdollisuudet yllätyksiin.

Sveitsin kohdalla voidaan vielä puhua muodosta yllätys. Maan kiekkoilun taso on menossa koko ajan ylöspäin. Lahjakkaita junioreita on ponnistanut ilmoille viime vuosien aikana enemmän ja enemmän, sekä maan ihmisten keskuudessa jääkiekko on kerännyt entistä enemmän kiinnostusta.

Mallia muille

Ja jos joukkue on suoriutunut jäällä hyvin, ovat fanit pistäneet vähintään samalla mitalla takaisin katsomon puolella.

Chantit ovat kaikuneet vielä otteluiden jälkeenkin ja Sveitsi-matseista lähdettäessä ei tarvitse ainakaan harmitella sitä, kuinka hallissa olisi kaikunut vain bassojyskytys tai junttibiisit. Omia kannustetaan äänekkäästi, ottelutapahtumissa eletään tunteella mukana ja väriä piisaa.

Maan kiekkoilusarjassa kyseiset asiat ovat hyvinkin tuttuja, mutta Helsingissä sveitsiläisfanit ovat olleet pirteä poikkeus muuten vielä harmaana pysyneen menon keskellä. Kannustus ja mökä eivät ole pysähtyneet areenalle, vaan kaupunki on pelien jälkeen otettu haltuun näyttävällä tyylillä.

Mikäli MM-kisoissa haluat nähdä kokonaisvaltaisesti mielenkiintoisen kiekko-ottelun, kannattaa vaihtoehdoksi asettaa se matsi, jossa Sveitsi pelaa. Kyseisen valinnan kohdalla hallilta ei tarvitse lähteä tylsistyneenä kotiin.

» Lähetä palautetta toimitukselle