Mielipide

Oulun Kärpät: Kadonneiden vahvistusten metsästys

LIIGA / Kolumni
Suomen suvi on parhaimmillaan. Kylät ja kaupungit täyttyvät lomalaisista. Joukkoon mahtuu myös niitä, jotka ovat koko kesän töissä. Opiskelijat, koululaiset…ja SM-liigajoukkueiden toimitusjohtajat.

Näin on myös Oulussa. Kärppien toimitusjohtaja Juha Junnon faksi laulaa ilosävelmää kesälläkin. Virallisen ilmoituksen mukaan seuran toimiston väki on vielä ensi viikkoon asti lomalla, mutta taustalla seurajohto tekee koko ajan pohjatyötä vahvistusten löytämiseksi. Ja sitä työtä on.

Iso aukko paikattavaksi

Kärpät voidaan tämän hetken tilanteen mukaan laskea siirtomarkkinoiden menettäjien joukkoon. Drew Bannister, Joni Pitkänen, Petr Tenkrat, Petr Ton, Andrei Potaichuk, Sami Mettovaara, Markus Korhonen sekä mitä ilmeisemmin myös joukkueen liideri Lasse Kukkonen. Lista on pitkä ja tekisi ison loven minkä tahansa seuran kokoonpanoon.

Paikkaajatkin olisi jostakin löydyttävä. Puolustukseen saatiin hommattua Jokereista uusia haasteita etsimään lähteneet Ari Vallin ja Ilkka Mikkola. Molemmat vahvistavat joukkuetta selvästi, kummallakin on rahkeet taistella maajoukkuepaidasta talven mittaan.

Kärpistä on kesän aikana lähtenyt paljon henkilökohtaista taitoa. Ulkomaalaiset olivat huippuluokan viihdyttäjiä, joita pohjoisen pitkän talven aikana jaksettiin tulla katsomaan. Maaleja tuli ja kansa viihtyi. Keväällä seura palasi pitkän tauon jälkeen mitalikantaan. Kaikki näytti vähintäänkin lupaavalta.

Dawe vasta alkusoittoa?

Ensimmäisen suuren kaappauksen Kärpät teki tämän viikon maanantaina. Medialle ja kannattajille esiteltiin melkein 400 NHL-ottelua pelannut Jason Dawe. Siirtorintaman pitkä hiljaiselo päättyi. Samalla saatiin todistus, että seurajohtajat tekevät lomallaan muutakin kuin syövät makkaraa mökin kuistilla.

Kaikki merkit viittaavat siihen, että Jason Dawen signaaminen on vasta alkusoittoa. Se suuri kala on vielä tulematta, mutta verkot on vesillä. Dawe on taitava ja hänen luistimensa liikkuu poikkeuksellisen rivakasti. Nuo ominaisuudet ovat juuri ne, jolla fyysisesti heppoisemmassa SM-liigassa pärjää. Dawella on mahdollisuus nousta sarjan eliittiin, mutta yksin hän ei sitä tee. Vierelle tarvitaan vielä kaksi todellista huippumiestä. Katseet on tiukasti P-Amerikassa ja ensi viikolla rupeaa tapahtumaan.

Vapaita pelaajia on paljon. Niistä pitäisi löytää juuri sopivimmat, jotka kykenevät omaksumaan seuran pelityylin ja toimintatavat mahdollisimman kivuttomasti. Suuri deadline lienee ensi viikon keskiviikkona, jolloin seuraava NHL-aikaraja umpeutuu. Samalla ratkeaa myös Lasse Kukkosen kohtalo. Taalaliigasta vapautuu markkinoille tasokkaita pelaajia, jotka jäävät ilman sopimusta.

Uudet tuulet puhaltaa

Koska joukkueen rosteri muuttui näinkin paljon on edessä myös pelityylin uudelleen sovittaminen. Kärpät pyrkii takuulla esittämään liikkuvaa ja aktiivista jääkiekkoa, mutta ei samanlaista kuin viime kaudella. Tuolloin tähtiluokan taiteilijat tekivät välillä kentällä mitä tahtoivat. Taustatukea löytyi tarvittaessa omilta kasvateilta. Peli oli parhaimmillaan upeaa katseltavaa.

Kärpät pyrkii satsaamaan tulevalla kaudella pohjois-amerikkalaisiin pelaajiin. Tällä tavalla joukkueeseen pyritään saamaan kovaa työntekoa ja rautaista asennetta. Ero viime kauden vahvistuksiin tulee olemaan melkoinen. Se, mikä näyttävyydessä hävitään, korvataan hammasta yhteen puremalla. Molemmilla tyyleillä on puolestapuhujansa.

Oman mausteensa tilanteeseen tuo myös halliremontti. Pitkään seuraa palvellut Raksila saa uuden sävytteen peruskorjauksen ansiosta. Mitään high-tech-areenaa siitä ei tule, mutta parannukset entiseen ovat merkittävät. Lähtökohtana on ollut katsojien parempi viihtyminen hallissa sekä liigatason mukaiset oheispalvelut. Remontin ensimmäinen osa on valmiina syyskuun alussa ja lopullinen silaus tehdään seuraavana kesänä.

Kärpät on uuden tilanteen edessä. Kolme kautta liigassa tuotti yhden hopean ja yhden tappion pronssiottelussa. Toiminta on ollut koko ajan nousujohteista. Talous on ollut jo pitkään kunnossa ja viime kaudella sijoitetut pääomat tuottivat ensimmäisen tuloksen. Tulevalle kaudelle muutokset kokoonpanossa tulevat olemaan aikaisempaa suuremmat. Palasten yhteensovittaminen alkaa 21.7, jolloin joukkue palaa omatoimiselta kesälomaltaan yhteisharjoituksiin.

Perusasiat on siis kunnossa. Kärppien uuden tulemisen konkreettiset tulokset saadaan ensi viikolla, kun ainakin yksi täysin Kärppien oma kasvatti allekirjoittaa NHL-sopimuksen. Edellinen oli Reijo Ruotsalainen, joka ponkaisi suoraan vuoden 1981 mestarijoukkueesta NHL:ään.

Lopuksi pieni vinkki seurajohdolle. Viihdearvoa ja sirkushuveja voidaan saavuttaa myös ensi kaudella. Eräs Pasi Nielikäinen on vieläkin ilman seuraa.

» Lähetä palautetta toimitukselle