Mielipide

Liigajumbon tuskainen kausi

LIIGA / Kolumni
Jos joku ei sitä vielä tiedä, niin kerrottakoon nyt että SaiPan mennyt kausi oli lyhyesti sanottuna huono, no huonokin on ehkä liian lievä sana kuvaamaan viime kauden tapahtumia. Kauden alussa joukkueen kokoonpano näytti siltä että edellytykset menestymiselle olivat olemassa. Oli hankittu Jan Huokko, oli Machuldaa, Tuomista, Immosta ja niin edelleen, mutta kuinkas kävikään, kohtalona oli jumbosija ja Lappeenrannassa nähtiin kaupan päällisiksi ennennäkemätön pelaajaruletti.

Lähtökohdat kauteen

SaiPan valmennus koki viime kesänä muutoksen kun pari vuotta käskijänä ollut Reijo Mansikka siirtyi sivuun. Pitkästä aikaa uusi valmentaja saapui Lappeenrannan kiekkopiirien ulkopuolelta, kun HPK:n apuvalmentajan ja päävalmentajana muutaman kauden ajan toiminut Teijo Räsänen otti SaiPan laivan peräsimen haltuunsa. Apuriksi Räsäselle saatiin eräs kaikkien aikojen saipalaisista, Petri Skriko. Tanskassa valmentanut Skriko päätti palata kotikonnuille Lappeenrantaan. Kahden kokeneen kiekkomiehen miehittämä valmennus näytti varsin hyvältä kokonaisuudelta ja valmennukseen suhtauduttiin varsin suurella luottamuksella.

Joukkueen runko oli suunnilleen sama kuin edellisenäkin vuonna ja kun joukkueeseen saatiin Jan Huokko ja muutamia muita uusia pelaajia, etunenässä lupaava maalivahti Tomas Duba, niin joukkueen odotettiin kisaavan tiukasti pudotuspelipaikasta. Joukkueen puolustusmateriaali näytti jopa niin hyvältä, että kauden alla puhuttiin jopa kaikkien aikojen parhaasta puolustuksesta joka Lappeenrannassa on nähty. Hyökkäyksessäkin näytti Machuldan johdolla olevan tarpeeksi potentiaalia vaikka minkälaisiin maalikarkeloihin.

Kausi lähtikin varsin mukavasti liikkeelle, kun ensimmäisistä kolmesta ottelusta napsahti plakkariin neljä pistettä. Monikaan ei varmasti uskonut tuossa vaiheessa että nuo kaksi voittoa olisivat kauden päättyessä yksi seitsemäsosa SaiPan koko kauden voitto-otteluista. Hienosti Espoossa taistellun jatkoaikavoiton jälkeen maailma musteni SaiPan kannattajien silmissä. Sputnikkien pelaaminen oli tuskaisen näköistä kurvailua ja rennosta pelaamisesta ei ollut merkkiäkään. Tappiot seurasivat toisiaan ja katsomossa etsittiin syyllisiä huonoon menestykseen. Monet alkoivat jo syksyllä heittää ilmoille ajatuksia, että valmennukseen on saatava muutoksia. Joukkueen johto kuitenkin vakuutti että valmennuskaksikko nauttii täyttä luottamusta.

Tuskaista taivallusta

Kausi jatkui edelleen synkissä merkeissä ja voittoja tuli vain sieltä täältä ja mikä pahinta, kovana kotijoukkueena tunnettu SaiPa ei enää ollutkaan kova kotijoukkue. Ja Lappeenrannassahan yleisö tunnetusti on sitä mieltä että vieraissa saa pelata vaikka miten, mutta Kisapuistossa olisi pisteitä tultava. Kun peli ei kulkenut alkoivat katsojamäärät tippua ja koko touhu alkoi näyttää entistä synkemmältä. Yksittäistä syytä huonoihin pelillisiin esityksiin on varmasti turha hakea, mutta jotain tehtiin väärin ja kunnolla. Oliko syy huonossa kesäharjoittelussa vai eikö valmentaja pystynyt motivoimaan joukkuettaan kunnolla, syitä voidaan vain arvailla.

Kun pelaamisesta ei tullut mitään tekivät SaiPan johtohenkilöt omat päätöksensä ja alkoi kauppaamaan pelaajia muualle. Lähteneiden pelaajien lista on sen verran pitkä, että en ala sitä nyt luettelemaan, varmasti jokainen muistaa viime talven ja ajat kun tuntui, että joka viikko joku lähti SaiPasta. Kun tarpeeksi pelaajia oli vaihdeltu ja muutosta mihinkään ei silti tapahtunut, oli seuraavana vuorossa päävalmentaja Teijo Räsänen.

Juuri 50-vuotispäiviensä alla potkut saanut Räsänen oli yllättäen erittäin flegmaattisen oloinen koko alkukauden ajan ja katsomoonkin näytti ettei valmentajan ja pelaajien välillä ollut minkäänlaista yhteyttä. Uudeksi koutsiksi nousi aiemmin Räsäsen apuna toiminut Skriko ja hänelle avuksi tuli pitkäaikainen SaiPan pelaaja Ari Santanen.

Uudella valmennuskaksikolla ei loppukaudesta ollut kovin kummoinen materiaali käytössään, kun kaikki niin sanotut pelimiehet oli myyty tai vuokrattu muualle, myös ykköstykki Machulda. Loppukausi olikin lähinnä nuorten pelaajien sisäänajoa SM-Liigaan ja tämä onkin asia, joka saattaa tuottaa tulosta tulevaisuudessa. SaiPan jumbosija varmistui jo hyvissä ajoin ja pelaajat antoivat itse kukin näyttöjä mahdollista uutta sopimusta varten, ja tästä johtuen valmentajat heittivät kentälle milloin minkäkinlaisia ketjukoostumuksia. Yleisöä loppukauden pelailu ei juurikaan kiinnostanut ja hallissa olivatkin vain todelliset jääkiekon ystävät. Onneksi SaiPa sentään voitti pari viimeisintä kotiottelua, jotta kannattajilla oli edes hieman aihetta tuuletuksiin.

SaiPa?

SaiPan kauden aikana esittämä peli oli varjo siitä mitä muutamien aiempien kausien aikana oltiin totuttu näkemään. Ei ollut merkkiäkään vauhdikkaasta luistelusta ja kotikaukalossa ei nähty sitä ehkä jopa yliaktiivista SaiPaa, joka otti vierailijalta luulot pois jo ennen kymmenen peliminuutin täyttymistä. Ennen kautta valmennuskaksikko Räsänen ja Skriko kertoivat uudesta suoraviivaisemmasta pelitavasta, jota ajettiin sisään joukkueeseen. Harjoitusotteluissa nähtiinkin suoraan maalia kohti rynninyt SaiPa ja laukauksia sateli vastustajan maalille. SaiPan tavaramerkiksi muodostunut "kulmapyöritys" ja sieltä maalitilanteiden luominen loisti poissaolollaan. Olivatko pelitapaan tehdyt muutokset liian radikaaleja ja kahlittiinko muutoksilla liikaa pelaajien omia ratkaisuja hyökkäyspäässä? Näin kauden jälkeen näyttää siltä että tuossa asiassa saattaisi olla yksi syy huonoon kauteen, mutta onko se ainut, ei varmastikaan, tuollaiseen kauteen jonka SaiPa viime kaudella pelasi vaikuttavat varmasti monet asiat ja siihen ei yksiselitteistä ratkaisua ole olemassa, jos olisi, niin tuskin kukaan huonoja kausia pelaisi.

Loppuihan se...

Tuskin koskaan on on kauden päättyminen tuntunut paremmalta kuin viime kauden jälkeen, ei jäänyt harmittamaan viime hetkillä menetetty pelijaripaikka tai kotiedun menettäminen, oli ainoastaan helpottunut että kausi oli ohi ja näin tunsivat varmasti myös monet pelaajat.

Tämä turina onkin hyvä päättää Mika Skytän kauden viimeisen pelin jälkeiseen tokaisuun, "Ei näitä tällaisia kausia montaa kestä."

SaiPan pelaaja-arvostelut 2001-02

Sitten hieman tarinaa tulevasta

Kausi 2002-03

SaiPan 01-02 kaudesta ei paljoa jäänyt käteen. Ensi kaudelle on siis erittäin paljon tekemistä. Joukkueeseen täytyy ehdottomasti saada lisää maalintekovoimaa sekä kovaa yritystä ja oman pään tukkimista.
Ensi kaudeksi SaiPa on kasaamassa joukkuetta, jolla taisteltaisiin tiukasti pudotuspelipaikasta.
Valmennus joukkueella on kunnossa, sillä jo hyvissä ajoin seura palkkasi Petri Skrikon edustusjoukkueen peräsimeen myös ensi kaudeksi. Skrikon apuriksi tulee Pantterin vanha pelikaveri ja kokenut kiekkomies Hannu Järvenpää.

Maalivahtiosasto 02-03

Maalivahtipuolella SaiPalla on tilanne hallinnassa. Ensi kaudelle on valmiina jo sopimukset kolmen maalivahdin kanssa. Päävastuun torjuntatöistä kantaa edelliskauden tapaan vieläkin nuori Tomas Duba. Pittsburghin edelliskesän varaus pelasi välillä mallikkaasti, mutta silloin tällöin Duba laskeutui muun joukkueen tasolle. Osaselityksenä tähän on varmaan sekin, että nuori mies ei ollut pelannut yhtään kokonaista kautta aikuisten sarjassa eikä sopivaa "lomittajaa" oikein löytynyt ja Duba olikin paljon vartijana käytännössä koko kauden. Kesän aikana Duban täytyy harjoitella ainakin mailankäyttöä. Kokemuksen kautta muut asiat kyllä korjaantuvat.

Reilut puoli kautta kakkosmolarin virkaa täyttänyt Juha Kuokkanen sai arvokasta lisäkokemusta kevään aikana torjuessaan SaiPan A-nuoret Suomen Mestareiksi. Kuokkasesta on kehittymässä hyvän luokan liigamaalivahti jos kehityskäyrä vain jatkuu samanlaisena.

Viime kaudella B-nuorten maalilla torjuntavastuu oli Ville Hostikalla. Hostikka toimitti myös kakkosmaalivahdin virkaa Kuokkasen takana A-junioreissa kevään ratkaisupeleissä. Hostikka on poikamaajoukkueita kolunnut lupaava maalivahti joka jälleen kerran osoittaa, että Lappeenrannassa maalivahtien valmennus on hyvissä käsissä.

Puolustusosasto 02-03

Puolustuksessa SaiPalla on tällä hetkellä periaatteessa kahdeksan sopimusta valmiina, mutta käytännössä yhdeksän. Omille nuorille, A-nuorten Suomen Mestaruuden voittaneille pojille on nyt vastuuta tarjolla.

Harri Tikkanen, Juha Pursiainen, Matti Hana sekä Antti Weckström ovat jo laittaneet nimensä SaiPan tarjoamiin sopimuksiin. Tämä tarkoittaa, että SaiPalla on puolustuksessaan neljä viime kaudella A-junioreissa pelannutta ja A-nuorten mestaruuden voittanutta puolustajaa.
"Kokemusta" SaiPan puolustuksessa on Petri Kokolla, Antti Hulkkosella sekä viikon testin perusteella taitonsa vakuuttanut Frantisek Bombic. Kokko on kiekollinen puolustaja, Hulkkonen enemmänkin puolustava ja taklaava. Bombicin näyttöjä ei vielä ole nähty kuin harjoituksissa, mutta tehojakin mieheltä valtavien jäähymäärien lisäksi on löytynyt esimerkiksi viime kaudella. Viimeisin hankinta Aki Tuominen on vielä melkoinen arvoitus. Puolustajaa on morkattu fanien keskuudessa, mutta valmentajien luotto mieheen on kova.

Näiden kahdeksan miehen lisäksi SaiPan riveissä ainakin kesän ajan harjoittelee nuori Kimmo Nevalainen joka tuli SaiPaan Jokipojista. Nevalainen on kiekollisena mainio pelimies joka saattaa jo ensi kaudeksi murtautua liigaporukkaan. Jos paikka auringossa ei aukea, pelaa Nevalainen A-nuorissa.

Puolustusosastolle SaiPa kaipaisi ainakin yhtä vahvistusta, sillä varsin kokemattomalta ja pehmeältä SaiPan puolustus näyttää tällä hetkellä. SaiPan johto ja valmennus ovat kuitenkin tyytyväisiä nykytilaan ja uusia miehiä ei etsitä aktiivisesti. Toivotaan että johdon luotto pitää ja uusia miehiä ei tarvitakaan vaan puolustus pitää.

Hyökkäysosasto 02-03

Hyökkäykseen SaiPalla on esittää 1-nimenä ainakin tämän kevään pudotuspelien jälkeen kaikille tuttu Vladimir Machulda. Machuldalla on SaiPan kanssa vielä kolmen vuoden sopimus joten Wallu nähtäneen seuraavina kausinakin ilostuttamassa Kisapuiston katsomoa.

Hyökkäys on kuitenkin SaiPalla se osasto, johon vahvistuksia eniten kaivataan. Varsinaisia senttereitä joukkueella on neljä kappaletta, Pekka Tirkkonen, Mika Kauppinen, HIFK:sta tullut

Aigars Cipruss sekä A-nuorissa hyvän kauden pelannut, miesten peleihin kuitenkin vielä raakile Ville Koho. Vladimir Machulda on kertonut että hän tykkää pelata Tirkkosen kanssa. Niinpä näyttääkin siltä, että 1-ketjusta on jo kaksi paikkaa varattuina. Kakkosen keskellä lienee Cipruksen paikka. Ciprusta tullaan mahdollisesti peluuttamaan Lubomir Vaicin kanssa, toisen laiturin paikka on vielä täysin auki. Kolmosen keskellä kiekkoa kuskannee Mika Kauppinen. Kauppinen ja Mika Skyttä ovat erottamaton parivaljakko ja toiseen laitaan lienee tyrkyllä nuori pommikone Joni Yli-Torkko.

Laituriosastolla SaiPalla on vielä tyhjää tilaa. Jo edellämainittujen Machuldan, Vaicin, Skytän ja Yli-Torkon lisäksi SaiPan laituriosastolle kuuluvat "maalintekijä Jumalan armosta" Teemu Somppi sekä Kuopion asemalta junaan hypännyt ja Lappeenrannassa poistunut Kalle Kerman. Sompilta odotetaan ensi kaudella maaleja. Tämä vaatii Sompilta lisää voimaa mutta koko kesähän sitä on aikaa hankkia. Kalle Kerman kävi SaiPassa try-outilla ja otti paikkansa joukkueessa. SaiPan johto pitää Kermania todellisena tulevaisuuden pelaajana jolla on mahdollisuus nousta ensi kaudella liigan kovimpien tulokkaiden joukkoon.

2-3 vahvistusta hyökkääjistöön

SaiPa etsii vielä 2-3 hyökkääjää. Tähän porukkaan laskettaneen mukaan myöskin viime kaudella A-nuorissa mainioita otteita esittänyt Tuomas Vänttinen. Vänttisen kauden ja varsinkin kevään mainiot otteet palkittiinkin komennuksella U20-joukkueen turnaukseen Venäjällä kauden päätteeksi.
Lisäksi SaiPan kiikarissa on kotimainen hyökkääjä 1-2 ketjun laitaan. Tällaisia hyökkääjiä ei kauheasti ole vapailla markkinoilla, mutta mahdollisuuksien rajoissa on, että SaiPaan tuleekin jostain muusta liigajoukkueesta joku vuokramies.

Tavoite

SaiPan lähtökohdat ensi kaudelle ovat selvät, viime kauden heikko menestys täytyy kääntää voitoiksi kaukalossa. SaiPa taistelee playoff-paikasta ja tahtoo palauttaa maineensa kovana kotijoukkueena. Kisapuiston hurmoksesta ei viime kaudella ollut tietoakaan ja sen huomasi myöskin yleisömäärissä.
SaiPalla on kasassa nuori joukkue, joka kuitenkin onnistuessaan saattaa yllättää monet kausisijoituksia veikkailevat kiekkotoimittajat.

» Lähetä palautetta toimitukselle