Mielipide

Kolmas kerta toden sanoo?

LIIGA / Kolumni
Muutoksien tietä kulkeva KalPa pelaa tällä erää kolmatta kauttaan jääkiekon SM-liigassa. Kaksi edellistä kautta kuopiolaiset ovat joutuneet tyytymään peränpitäjän rooliin. Kausi 2007-08 näyttääkin mihin suuntaan kehitys Kuopiossa on menossa.

Kuopiolaisessa jääkiekossa ovat 2000-luvulla puhaltaneet muutoksien tuulet. Joukkue, valmennus ja taustaorganisaatio on uusittu miltei kokonaan. KalPan SM-liigaan nostanut päävalmentaja Mika Pieniniemi on vaihtunut Pekka Virtaan. KalPan toimitusjohtajan paikalta Arto Sirviö sai väistyä keväällä 2007 ja Jukka Pennanen otti vastuun kuopiolaisen jääkiekon lippulaivasta.

KalPa ja kasvun ehdot

Pelaajapuolella Mestis-ajoilta on jäljellä enää neljä pelaajaa. Hyökkääjät Ville Hämäläinen ja Henri Huohvanainen jatkavat edelleen uraansa Kuopiossa. Lisäksi luutimista puolustuspäässä KalPan paidassa jatkavat edelleen Juha Alastalo ja Matti Kuusisto. Tuuletus pelaajapuolella parin SM-liiga kauden aikana on ollut kova.

Kilpailua maalilla

Ennakkokaavailuissa maalivahtipeliä pidetään KalPan vahvimpana osa-alueena. Kaudella 06-2007 KalPan pelaavaksi maalivahdiksi noussut Tuomas Nissinen saa kokeneesta Mika Oksasta kovan haastajan.

Molemmat maalivahdit pystyvät kauden aikana valtaamaan pelipaikan itselleen. Espoolaislähtöinen Oksa tuo terveen kilpailutilanteen maalivahtien välille. Kauden alussa molemmat maalivahdit ovat samalla viivalla ja lähtevät taistelemaan peliajasta.

Kuopiolaisen maalivahtikoulun kasvatti Nissinen pelasi tasaisesti koko edellisen kauden. Nyt jääkin nähtäväksi, pystyykö Nissinen nostamaan oman pelinsä tasoa. Suuria virheitä Nissiselle ei ole tullut, mutta toisaalta pelin ratkaisuhetkillä haamutorjunnat ovat jääneet tekemättä.

KalPan maalivahtivalmentaja Mika Tarvaiselle Oksa on vanha tuttu Timrån ajoilta. Kokeneella Oksalla ei ole mainittavia heikkouksia. Vahvuudeksi voi laskea kovan henkisen kantin.

Kuka iskee maalit?

Kuopiolaisten hyökkääjämateriaalia tarkastellessa huomaa, että maalintekijöitä joukkueessa ei ole liikaa. Joukkueessa on paljon hyvän liikkeen omaavia pelaajia, mutta viimeistelytaidossa monen kohdalla on parantamisen varaa.

Edellisellä kaudella kymmeneen maaliin SM-liigassa nykyisestä miehistöstä pystyivät ainoastaan Jani Tuppurainen, Jarkko Kauvosaari ja Tuomas Kiiskinen. Tulevalla kaudella maalintekovastuu kasaantuu pitkälti samalle kolmikolle.

Kärpistä saapunut Jyri Junnila on onnistunut mainiosti harjoitusotteluissa. Uutta nostetta uralleen hakevalla hyökkääjällä voi odottaa maaleja tasaiseen tahtiin. Kausi näyttää, kuinka Junnila pystyy sopeutumaan suurempaan rooliin.

Ulkomaalaisvahvistukset Bryan Lundbohm ja Jeremy Stevenson ovat vielä melkoisia kysymysmerkkejä. Taitava ja älykäs Lundbohm tulee taistelemaan ykkösketjun keskushyökkääjän paikasta Jarkko Kauvosaaren kanssa. Kovan pelaajan maineessa olevalta Stevensonilta odotetaan voimakasta pelaamista maalin edustalla.

Uusista hyökkääjistä Tapio Laakso, Timo Salo ja Teemu Virtala aloittavat ensimmäisen kautensa SM-liigassa. Syksy näyttää, kuinka kolmikko sopeutuu Suomen kovimmalle sarjatasolle.

Harjoitusotteluissa pirteästi pelanneet Aatu Hämäläinen ja Tommi Jokinen ovat näyttäneet, että a-junioreista on tulossa lupaavia pelaajia liigamiehistöön. Loukkaantumisien myötä nuorille pelaajille on varmasti luvassa vastuuta myös SM-liigassa.

Pakkien pelattava taitojen ylärajoilla

Puolustuksen johtohahmoina jatkavat Matti Kuusisto ja Janne Jalasvaara. Hyvän kauden pelannut kaksikko on harjoituspeleissä ollut mainiossa iskussa. Pienikokoinen Kuusisto on joukkueelle erittäin tärkeä pelaaja. Kuusisto taistelee suurella intensiteetillä illasta toiseen ja on tärkeä sytyttäjä joukkueelle.

Janne Jalasvaara onnistui nostamaan omaa tasoaan koko kauden ajan. Syksyn peleissä Jalasvaara oli vielä hukassa Niiralan montussa, mutta keväällä hän nousi joukkueen parhaaksi puolustajaksi. Tulevalle kaudelle puolustajalla on mahdollisuus ottaa KalPan ykköspakin paikka itselleen.

Justin Harney on uusi vahvistus KalPan takalinjoille. Harjoituspeleissä jenkki ei ole vielä täysin vakuuttanut taidoillaan. Lähtökohtaisesti Harney aloittaa 2-ketjun takana, mutta kausi tulee näyttämään millaiseen rooliin jenkistä on.

Nuorilla puolustajilla Tomi Tuomaisella ja Mikko Kukkosella on mainio tilaisuus murtautua KalPan pelaavaan kokoonpanoon. Taitava Tuomainen väläytteli jo edellisellä kaudella kylmäpäistä kiekollista peliä.

KalPan puolustuksen ongelmana on edelleen pienikokoisuus ja tulivoiman puute. Ainoastaan Simo Pulkki pystyy tasaväkisesti painimaan maalinedustalla isokokoisten hyökkääjien kanssa. Kovia viivapyssyjä joukkueesta ei löydy.

Kapea materiaali puolustuspäässä on joukkueen suurin heikkous. Yhdenkin avainpuolustajan loukkaantuminen saa KalPan erittäin haavoittuvaksi. Nuorista pelaajista ei vielä ole koko kauden ajaksi vastuunkantajiksi.

Virralla näytönpaikka

Ensimmäistä kokonaista kauttaan KalPan peräsimessä olevalla päävalmentaja Pekka Virralla on suuri haaste nostaa joukkue pois sarjan viimeiseltä paikalta. KalPan pelaajamateriaalista täytyy saada kaikki irti, että joukkue pystyy välttämään sarjan peräpäähän juuttumisen.

KalPa hankki Virran aisapariksi nuoren Tuomas Tuokkolan. Valmennustiimiä täydentää vielä maalivahtivalmentaja Mika Tarvainen. Tuokkolalla on ollut suuri vastuu kesäharjoittelun vetämisessä.

Virran luoma pelitaktiikka perustuu liikkeeseen ja taitoon. Niiralan montun suuri kaukalo suosiikin hyvin liikkuvia joukkueita. Suuri kaukalo laittaa kovan haasteen joukkueelle, jotta pelaajat jaksavat pelata läpi rankan runkosarjan. Edellisillä kausilla kuopiolaisten peleissä on ollut havaittavissa selkeitä väsymisen merkkejä.

Päävalmentaja Pekka Virralla on oiva paikka näpäyttää mediaa. Ennakkokaavailuissa KalPa on jälleen sijoitettu sarjan viimeiseksi. Joukkueessa moni pelaaja on läpimurron kynnyksellä. Mikäli Virta saa joukkueen nostamaan tasoaan, on KalPalla mahdollisuus pysyä mukana pudotuspelitaistelussa.

Haastamaan suurempia

KalPa lähtee kauteen tutusta haastajan asemasta. Kuopiolaisilla on kova tahto näyttää, että KalPa ei ole liigan heittopussi. Kukaan ei halua jäädä viimeiseksi sarjassa, joten odotettavissa on kovaa taistelua myös sarjan häntäpäässä.

Joukkue on uudistunut paljon. Ulkomaalaishankinnoista on vaikea sanoa mitään harjoituspelien perusteella. Vierastyöläiskolmikon onnistuminen on tärkeää.

Kotiotteluissaan KalPa pystyy haastamaan kaikki vastustajansa. Niiralan montussa ainoastaan Kärpät on ollut täysin ylitsepääsemätön este. Hyvät kotipelit ovat elinehto, että joukkue pystyy taistelemaan hyvästä sarjasijoituksesta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös