Mielipide

Ilves Tampere-cupissa

LIIGA / Kolumni
Ilves pelasi tämän vuoden Tampere-cupissa neljä ottelua häviten niistä kolme. Vain Luulaja kyettiin voittamaan, sekin jatkoajalla. Pelipaitoja ei ole syytä polttaa, eikä häkkikellariin tarvitse sulkeutua. Aikataulussa ollaan. Liiga alkaa vasta syyskuun puolessa välissä.

Tampere-cup jäi Ilveksen osalta hieman puutteelliseksi harjoitusturnaukseksi, koska jo ennen turnauksen alkua 5 vakiokokoonpanon miestä oli poissa. Viimeisestä pelistä puuttui heitä jo seitsemän. Tämä ei voinut olla vaikuttamatta joukkueen otteisiin. Lähes junnupitoisella joukkueella ei SM-liigassakaan pitkälle sätkitä.

Maalivahtipeli

Tuukka Rask kantoi vastuun Tampere-cupissa torjumisesta, kun Ilveksen varsinainen ykkösmaalivahti Juha Pitkämäki oli loukkaantuneena sivussa. Rask palasi hieman ennen Tampere-cupia maajoukkueen turnauksesta, ja pelasi siellä 3 täyttä ottelua. Lisäksi Tampere-cupissa hän pelasi 3 ja puoli ottelua. Ei ihme jos 17-vuotias huippulupaus ei ole täydessä iskussa. Eikä hän ollutkaan nyt, joten Tampere-cupin otteluiden perusteella on vaikea tehdä päätöksiä.
Krister Antilan otteet ovat sitä luokkaa, että hän on selkeä kolmosmaalivahti eikä saane paljoakaan peliaikaa ensi kauden sarjassa. Jos yhtään.

Puolustus

Puolustuksesta olivat koko turnauksen poissa Teemu Jääskeläinen sekä Sami Helenius. Kahdesta viimeisestä pelistä myös Ville Koistinen. Try-out-miehet Lasse Korhonen sekä Ossi-Petteri Grönholm pelasivat kaikki pelit ja pelien perusteella päätöksiä tekivät ainakin monet kannattajat katsomossa. Grönholmille menolippu takaisin Lahteen, Korhoselle sopimus. Korhonen on pienikokoinen taitava, kiekollinen puolustaja. Ainakin puitteet ovat olemassa. Tämän päivän liigassa kiekollisten puolustajien määrä ei ole päätähuimaava. Ainakaan sellaisten, jotka pystyvät pelaamaan kiekollisesti vahvaa peliä jatkuvasti.

Korhosen puutteet ovat oman pään pelissä, mutta pitää ottaa huomioon että mies on vasta 20-vuotias. Kaiken tämän lisäksi hän mahtuu pelaamaan edelleen A-junioreissa, mikä on etu vertaillessa näitä kahta puolustajaa. OPG:n vahvuudet ovat oman pään pelissä ja puolustamisessa. Isohkona pelaajana pystyy vastaamaan voimaan voimalla. Hitaus on suurin heikkous. Ilvekseltä löytyy isompia ja varmempiakin miehiä jo joukkueesta. Lisäksi OPG pelaa itseään usein ulos tilanteesta.

Ismo Kuoppala, jonka hankkimista ihmeteltiin rankasti keväällä, on näyttänyt parhaat puolet itsestään. Muuta puolta ei olekaan varmaan olemassa. Perusvarmaa peliä, ei petä, osaa kiekollisen pelin ja on varma puolustaja ennen kaikkea. Hänestä on vielä paljon iloa Ilvekselle.
Joonas Rönnberg on mennyt viime kaudesta hirvittävästi eteenpäin. Ilopilkkuja varmasti ensi kaudella. Cory Murphy oli oma hyvä itsensä. Toni Niemi lienee 8.-9. puolustaja ensi kaudella.

Hyökkäys

Viimeisessä pelissä mentiin lähes junnuporukalla. Poissa olivat Helminen, Pesonen, Suvanto, Vidgren. Tilalla oli neljä uutta miestä. Anssi Tieranta, Turo-Tuomas Alenius, Anssi Kangasmäki ja Jarkko Marttila. Tieranta pelasi vain muutaman vaihdon puolustajana. Muut mainitut muodostivat nelosketjun ja pelasivatkin ennakkoluulottomasti. Tilanteita ei juuri saatu aikaiseksi, mutta hyvää peruspeliä ja vastustajan ylikunnioitus oli poissa. Toivottavasti näitä miehiä nähdään vielä liigajoukkueessa ensi kaudella. Marttila sekä Tieranta ovat -85-syntyneitä ja Alenius sekä Kangasniemi vuotta nuorempia.

Tommi Turunen on pirteä yllätys. Kokenut pelaaja ei ole hankkimassa rahaa Ilveksessä vaan pelaamassa ihan tosissaan. Liigassa pelannee paremmin kuin pari viime vuotta ovat osoittaneet. Jesse Niinimäki oli turnauksen ajan hieman kuutamolla. Kunto pitkän tauon jälkeen lienee vielä heikko. Timo Peltomaa oli oma normaali itsensä. Ville Leino kaipaa otteisiinsa lisää suoraviivaisuutta. Viime kaudesta ”Eikka” on kuitenkin saanut lisää voimaa ja älykkyyttä otteisiinsa. Marko Luomala on myös iskussa, hyvää peliä. Miinuksena rakastaa liikaa kiekkoa.

Viime kauden nelosketju Miettinen – Suvanto – Jäminki oli kasassa nytkin ja se on hyvä koostumus. Ketju täynnä duunareita. Jämingiltä allekirjoittanut kaipaisi hieman taklauksia lisää, Miettinen ja Suvanto viime kauden hyvällä omalla tasollaan.
Marko Anttila oli hyvin positiivinen yllätys. Suomen kolmostasolta NHL:ään varattu nuorukainen on Ilveksen harjoituspeleissä näyttänyt että Chicagon varaus ei ollut ihan tuulesta temmattu.
Iso mies on nopeahko luistimilla, kädetkään eivät ole kaksi pökkelöä, joten kehityksen jatkuessa mahdollisuuksia on mihin vain.
Saanee sopimuksen, koska pystyy pelaamaan A-junioreissakin vielä.
Simo Vidgrenistä on vaikea sanoa, mikä on potentiaali. Köyhän miehen Erkki Rajamäki-nimitys on aika lähellä.

Traileri on nähty, elokuva alkaa syyskuussa

Steve Kariya. Pieni, nopea, vikkelä, taitava, älykäs. Kahdessa Tappara-pelissä mies on ollut kaikkea tuota sekä istunut jäähyllä. Asennetta on, joka näkyy kovana yrittämisenä sekä loppuun asti pelatuissa tilanteissa. Vastustaja ei tykkää, kun pieni mies tulee ja kaivaa kiekkoa kanadalaisella peräänantamattomuudella. Mies on pahasti keskenkuntoinen, nämä kaksi peliä olivat ensimmäiset tällä kaudella. Jatkossa mies osoittanee oman tasonsa. Nyt siitä nähtiin väläyksiä, jotka olivat lupaavia. Niin kuin elokuvan traileri-esittelyissäkin. Varsinainen leffa on sitten myöhemmin esitysvuorossa.

Liiga alkaa siis syyskuun puolessavälissä. Silloin nähdään mihin tästä joukkueesta on. Tällä hetkellä Ilves on otteillaan altavastaaja sekä musta hevonen. Sopii kyllä joukkueelle. Viime kaudellakin yllättivät, ja taas olisi sen aika. Viimeksi vuonna 2000 Tampere-cup meni Ilvekseltä penkin alle, joukkueen ollessa viimeinen. Seuraavana keväänä joukkueen kausi päättyi voitettuun peliin ja pronssimitalien ripustamiseen pelaajien kaulaan. Samoja merkkejä on ilmassa nytkin..

» Lähetä palautetta toimitukselle