Mielipide

I divisioonan MM perjantaina: Liettua nöyryytti Viroa, Kroatian putoaminen varmistui

MAAJOUKKUE / Kolumni
Tallinnan MM-kisat jatkuivat perjantaina kolmella ottelulla. Päivän kahdessa ensimmäisessä koitoksessa odoteltiin lähinnä Puolan ja Itävallan pakkovoittoja, jotta ratkaisu sarjanoususta siirtyisi lauantain keskinäiseen kohtaamiseen; näin myös tapahtui. Päätöskamppailussa balttien keskinäinen välienselvittely Viron ja Liettuan välillä päättyi vierailijoiden murskaavaan 2-7–voittoon (0-4, 1-2, 1-1).

Ottelu Baltian kakkossijasta alkoi reiluvauhtisesti ja vähemmän kontrolloidusti. Erikoistilanteita nähtiin heti alussa, molemmat joukkueet kuluttivat jäähypenkkiä ja Virolle siunaantui kolmen minuutin pelin jälkeen jopa 5-3-ylivoimatilannekin. Isäntämaa ei kuitenkaan maaleihin pystynyt, vaikka kiekko hyvin ylivoimassa pyörikin. Melko vaisuiksi jääneet laukaukset poimi hienon turnauksen tähän saakka pelannut liettualaisvahti Arunas Aleinikovas.

Viro hallitsikin ottelun alkua, mutta sille kävi ns. vanhanaikaisesti: ajassa 5.43 Liettuan kapteeni Dainius Bauba täräytti joukkueensa vastahyökkäyksestä 1-0-johtoon. Maskiton laukaus upposi melko helponnäköisesti virolaismaalia vahtineen Andrei Sestakovin taakse. Kolme minuuttia myöhemmin satoi tupaan lisää lunta, kun Sestakov maalin takana pyörineeseen kiekolliseen liettualaispelaaja Darius Pliskauskasiin, heittäytyi jäihin ja Darius Lelenas löi kiekon läheltä ylös Viron maaliin.

0-2-maalin jälkeen peliä käytiin melko tasaisissa merkeissä, kunnes Liettua iski jälleen ajassa 13.27. Edellisen maalin syöttänyt Pliskauskas oli tällä kertaa maalintekijänä ja Sestakov oli yllätetty jälleen helpolla laukauksella B-pisteiden välistä. Tämä oli tarpeeksi Sestakoville ja Viron maalinsuulle luisteli Aleksei Terentjev.

Virolle tarjoutui jälleen ylivoimatilanne, kun ottelua oli käyty 15.18. Tälläkin kertaa virolaiskuviot sekosivat usein omaan näppäryyteen, eikä edes kunnollisia laukauksia saatu aikaan. Minuutti ja kaksi sekuntia jäähyn päättymisen jälkeen sen sijaan iski Liettuan Pliskauskas jo lohduttoman 4-0-johdon. Nämä olivat myös ensimmäisen erän päätösluvut, huolimatta muutamasta erän lopun virolaistilanteesta. Avauserän neljästä maalistaan Liettua teki kolme täsmälleen samasta kohdasta, B-pisteiden välistä täsmälleen samanlaisen kuvion päätteeksi, joten Viron pääkäskijä Juri Tsepilovilla riitti asiaa joukkueelleen erätauolla.

Liettuan salamamaalit ottelun ratkaisijana

Toisen erän alkupuoli luisteltiin tasaisesti, eikä kummallakaan ryhmällä ollut erityisiä maalintekotilanteita. Tarvittiin jälleen erikoistilanne, jotta maali syntyi – tällä kertaa onnistujana oli kovasti kannustaneen kotiyleisön iloksi Viro. Liettuan Andrius Kaminskasin istuessa kaksiminuuttistaan täräytti SaiPankin riveistä tuttu Eduard Valiullin kiekon Aleinikovasin längistä Liettuan verkkoon ja lukemat vaihtuivat 1-4:aan. Ottelua oli tuolloin pelattu 25.44.

Puoli minuuttia jäähyn jälkeen sai Viro jälleen ylivoimatilanteen Mindaugas Kierasin koukkaamisjäähyn myötä. Kuitenkaan niin tämä kuin seuranneet Viron ja Liettuan vuorotellen saamat ylivoimatilanteet eivät tuottaneet tulosta, vaan molemmat maalivahdit hoitivat leiviskänsä kiitettävästi.

Liettua ratkaisi ottelun lopullisesti kahdella nopealla maalillaan toisen erän loppupuolella. Ensin Viroa rankaisi ajassa 35.28 Kaupo Kaljusten maalin eteen vapaaksi unohtama Dovydas Kulevicius, 1-5, ja 32 sekuntia myöhemmin asialla oli Darius Lelenas, jälleen maalin edestä, ja taululla seisoivat luvut 1-6. Alokasmaisten virheiden myötä vapaaksi jätetyt liettualaishyökkääjät osoittivat, että neuvostoaikainen Elektrenain kiekkokoulu tuottaa edelleen teknisesti taitavia pelaajia, jotka kuitenkin häviävät fyysisessä voimassa huippumaiden pelaajille. Lisämaaleja ei toisessa erässä nähty, joten toiselle erätauolle mentiin Liettuan johtaessa 1-6.

Baltian hopea Liettualle

Päätöserä alkoi melkoisella havaijikiekolla, jonka myötä molemmilla oli maalitilanteensa, mutta laukaukset paukkuivat pitkin päätypleksejä. Kotiyleisö sai ilon aihetta ajassa 45.24, kun Rainer Palu osui maalin edestä liettualaismaaliin antaen Virolle pienen toivonpilkkeen. Heti perään tarjoutui tilanne Eduard Valiullinille, mutta hänen yrityksensä kilpistyi syöksyyn päin liettualaisvahti Aleinikovasia. Aleinikovas loukkasi tilanteessa itseään, mutta pelasi ottelun urheasti loppuun saakka.

Viihdyttävä kolmoserä jatkui pääosin virolaisten hallitessa, mutta niin Maksim Ivanovin kuin Andrei Makrovinkaan paikat eivät tuottaneet tulosta. Sen sijaan –jälleen kerran– Liettua iski, kun Oleg Smirnovin ja Kaupo Kaljusten yhteispeli petti ja Martynas Slikas siirsi Liettuan jo 7-2-johtoon ajassa 52.27.

Erän lopussa nähtiin päivän ainoa ulosajo, kun Viron Kirill Kolpakov taklasi päin laitaa ikävännäköisesti retkahtanutta Dovydas Kuleviciusta viisiminuuttisen ja automaattisen pelirangaistuksen arvoisesti. Lisämaaleja ei kuitenkaan syntynyt, ja Liettua otti ansaitun, mutta pelitapahtumiin nähden hieman liian suurinumeroisen 7-2-voiton. Ottelun hahmo oli komeat 2+2-tehot iskenyt Liettuan Darius Pliskauskas.

Ottelun jälkeisessä lehdistötilaisuudessa Liettuan päävalmentaja Dmitri Medvedev loisti tyytyväisyyttään voittoon ja joukkueeseensa.

- Tämä oli toinen MM-kisaottelu Viroa vastaan valmentajaurallani. Tunsimme vastustajan kuitenkin melko hyvin, koska olimme pelanneet useita ystävyysotteluja vastakkain. Emme pelanneet harjoituspelejä ennen turnausta, joten pelimme paranee peli peliltä. Tänään pelaajia ei tarvinnut tsempata, he olivat psykologisesti valmiita taistelemaan ja täyttivät pelisuunnitelmamme. Pyrimme välttämään jäähyjä. Käytimme maalitilanteemme hyväksi ja voitimme ottelun.

- Olemme valmistautuneet turnaukseen hyvin ja pelaajamme ovat kehittyneet. Meillä on nuori joukkue ja menemme koko ajan eteenpäin. Suuri osa pelaajistamme pelaa myös samassa seurajoukkueessa [SC Energija Elektrenai] ja he ovat pelanneet kauden aikana noin 50 ottelua yhdessä.

Liettuan yläkanttiin mennyt turnaus kirvoitti myös kysymyksiä Dainius Zubrusin poisjäännin seurauksista joukkueen iskukykyyn. Medvedev myönsi, että Zubrusin saapuminen joukkueeseen olisi parantanut joukkueen menestymismahdollisuuksia entisestään.

- Jos Zubrus olisi joukkueessamme, meillä olisi kaksi Puolan ja Itävallan tasoista hyökkäysketjua. Nyt meillä on vain yksi.

Medvedevin kollega, Viron päävalmentaja Juri Tsepilov oli pettynyt kotijoukkueen pelaamiseen.

- Emme pelanneet kuten suunnittelimme. Juuri nyt en ole valmis antamaan vastauksia pelin kokonaisuuteen, koska peli oli niin sirpaleinen. Osan aikaa pelasimme kuten pitääkin, mutta välillä hävisimme kaksinkamppailut eikä joukkue ollut kurinalainen. Jos maalintekotilanteita ei käytetä, ei tällaisia pelejä voida voittaa.

Viron parhaana palkittu, suomalaisille tuttu puolustaja Lauri Lahesalu oli lehdistötilaisuudessa vähäsanainen.

- Vaikea sanoa mitään, Liettua tuli ja jyräsi joukkueemme yli. Tämä ei ollut taidosta kiinni, vaan toinen joukkue oli valmiina peliin, toinen ei. Emme olleet valmiina alusta saakka.

Puolan ja Itävallan välienselvittely ratkaisee nousijan

Voittojensa myötä Puola ja Itävalta ratkaisevat eliittitasolle nousijan lauantain keskinäisessä ottelussaan. Itävallalle riittää ottelusta tasapeli, Puolan sen sijaan on voitettava, mikäli se mielii pelata ensi vuonna maailmanmestaruudesta Venäjällä. Niin Hollannin kuin Kroatiankin valmentajat olivat yksimielisiä siitä, että Itävalta on ottelun suosikki – yllätysmahdollisuutensa Puolallakin silti on. Tänään lepopäivää viettänyt A-lohko pelaa lauantain ehkä jo ratkaiseviakin otteluita, kun Amiens Arenan kaukalossa asettuvat vastakkain Japani ja Iso-Britannia, Ranska ja Israel sekä illan jännityspari, Unkari ja Saksa.

Itävalta käveli Hollannin yli

Päivän toisessa ottelussa Itävalta voitti selvin numeroin Hollannin. Altavastaajana ollut Hollanti teki mitä pystyi, mutta tasoero näkyi varsinkin maalivahtipelissä ja erikoistilanteissa. Loppunumerot kirjattiin Itävallan hyväksi lopulta selvästi 8-2 (2-1, 3-1, 3-0).

Ennakkosuosikkina otteluun lähtenyt Itävalta aloitti vauhdikkaasti. Joukkue pääsi avausminuutilla ylivoimalle ja rankaisi heti. Dieter Kaltin laukauksen rebound tuli hieman onnekkaastikin suoraan Marco Pewalin lapaan ja tämä sijoitti kiekon varmasti ohi Hollannin maalilla seisseen Phillip Groeneveldin ajassa 2.27.

Jo seuraavalla minuutilla Itävalta osui jälleen, kun Johannes Reichelin rannelaukaus upposi helpohkosti Groeneveldin räpyläkäden puolelle. Hollanti ei kuitenkaan luovuttanut, vaan viiden minuutin pelin jälkeen joukkueen 2-ketju painoi pelin

Itävallan päätyyn ja lopulta Simon de Wit runnoi kiekon maalinedustalta sisään ja 2-1-kavennus oli tosiasia.

Hollanti piristyi hetkeksi maalistaan, mutta pian Itävalta otti jälleen aloitteen haltuunsa. Painostus katkesi hetkeksi kahteen jäähyyn joista Hollanti ei onnistunut rankaisemaan, kunnes erän loppu pelattiin jälleen tiukasti Hollannin päädyssä. Lisämaaleja ei enää nähty, vaikka mm. Pewalilla oli oiva paikka lisätä Itävallan johtoa. Pienestä kulmasta lähtenyt laukaus suuntautui kuitenkin maalivahdin ja maalin välistä tolppaa hipoen ohi.

Toisen erän alkuun Itävalta lähti jälleen vauhdikkaasti ja ajassa 22.27 Mark Szucs päätti kolmella kahta vastaan käynnistyneen hyökkäykseen omaan ratkaisuunsa. Syöttöpaikkojakin olisi ollut tarjolla, mutta lopputuloksen valossa ratkaisu oli oikea. Szucsin tarkka laukaus nimittäin upposi alakulmaan ja Itävalta johti numeroin 3-1. Joukkue vielä pääsi tämän jälkeen yrittämään onneaan kahden miehen ylivoimalla, mutta laukaukset jäivät puuttumaan, eikä tulosta syntynyt.

Hollanti jatkoi jäähyilyä erän puolivälin jälkeen ja tästä muodostui ottelun lopullinen ratkaisu. Ajassa 34.36 Matthias Trattnigin löysähkö laukaus yllätti ylivoimalla Groeneveldin ja Trattnig onnistui uudestaan jo heti seuraavalla minuutilla – jälleen viidellä neljää vastaan pelatessa. Tässä vaiheessa Hollannin valmennus katsoi parhaaksi vaihtaa maalille Casper Swartin.

- Viimeistelimme tänään paikoista. Emme pelanneet virheettömästi, mutta onnistuimme siitä huolimatta. Vastustajan maalivahti ei ehkä ollut aivan parhaimmillaan tänään ja ylivoimapelimme toimi. Lopputulos oli hieman liiankin korea, peli oli vaikeampi kuin mitä lopputuloksesta voisi päätellä, kommentoi Itävallan valmentaja Jim Boni.

Hollannin päävalmentaja Doug Mason näki ottelun samoin kuin virkaveljensä ja samat teesit nousivat esille kysyttäessä näkemystä ottelusta.

- Taisteltiin kyllä, mutta tänään se ei riittänyt. Maalivahtipelimme ei ollut toivotulla tasolla ja Itävallan vauhti ja intensiteetti olivat meille liikaa. Osa pelaajistamme ei ole tottunut tämäntasoiseen peliin ja se näkyi. Itävalta myös viimeisteli paikoistaan, siinä näkyy ero joukkueiden välisessä tasossa.

Hollanti sai vielä erän loppuun kavennuksen, kun ikinuori David Livingston yllätti Itävallan maalilla torjuneen Gert Prohaskan. Maalia juhlittiin tunteella, joka selittyy sillä, että kyseessä oli Livingstonin sadas maajoukkuemaali. 43-vuotias veteraani ottikin kiekon talteen tapauksen muistoksi.

- Livingston iski maajoukkueuransa sadannen maalinsa ja se on helkkarinmoinen saavutus. Olen ylpeä hänen saavuttamansa rajapyykin puolesta, ei näitä usein saavuteta, kommentoi Mason.

Katse kohti lauantaita

Kolmannen erän parasta antia oli lähinnä äänekkäiden itävaltalaisfanien kannatus. Laulut raikasivat, katsomo hyppi ja joukkue pyrki kentällä antamaan lisää riemunaihetta. Ensimmäisenä onnistui suomalaisille tuttu Oliver Setzinger, jonka komea laukaus osui aivan maalin yläkulmaan hieman reilun 48 minuutin pelaamisen jälkeen ja Itävalta johti jo 6-2.

Matthias Trattnig oli viimeistellyt toisessa erässä kaksi ylivoimamaalia ja mies todisti päätöserässä, että putki kulkee myös muunlaisissa erikoistilanteissa. Trattnig nimittäin oli erän lopussa mukana kahdessa alivoimamaalissa. Ensin mies pelasi Philippe Lakosille paikan josta tämä iski numeroiksi 7-2 ja vain kaksitoista sekuntia myöhemmin Tratting niittasi itse pelin viimeiseksi jääneen osuman.

Itävallan mahdollinen nousu A-sarjaan ratkeaa lauantain ottelussa Puolaa vastaan. Boni ennakoi tulevaa koitosta seuraavasti.

- Puola on taitava ja kiekollisessa pelissä erittäin hyvä joukkue. Yritämme pakottaa heitä virheisiin kiekottomassa pelissä ja ratkaista niistä. Tiedossa on varmasti tiukka ja mielenkiintoinen peli, jossa kohtaa kaksi hieman erityylistä joukkuetta. Meidän pitää vielä parantaa puolustuspeliämme, jos haluamme voittaa.

Itävallalle riittää sarjanousun varmistamiseen lauantain ottelusta tasapeli. Tämä asetelma sisältää Bonin mukaan myös omat riskinsä.

- Tasapeliä emme halua miettiä, se loisi vain turhaa mukavuudentunnetta joukkueeseen. Lähdemme selkeästi huomenna voittamaan peliä.

Kroatian putoaminen varmistui

Jääkiekon I divisioonan MM-turnaus alkoi perjantain osalta molemmille joukkueille tärkeällä ottelulla, kun Kroatia kohtasi Puolan. Kroatian oli pakko saada vähintään piste, jotta oljenkorsi sarjassa säilymiseen pysyisi; toisaalta Puolan oli voitettava ottelu, jotta ratkaisu noususta ylimmälle tasolle siirtyisi lauantaille. Voittajana areenalta selviytyi lopulta Puola selvin luvuin 7-1 (1-0, 2-1, 4-0).

Melko toivottomasta alkuasetelmasta huolimatta Kroatia aloitti ottelun hyvin ja taisteli jokaisesta kiekosta, eikä Puolan kone tahtonut käynnistyä kunnolla. Huolimatta Puolan rajusta avauserän laukausylivoimasta (20-3) olivat kroaatit ottelussa mukana ja loivat hyökkäyksiä melko tasaveroisesti puolalaispäätyyn. Puolan parhaana palkittu pelaaja, puolustaja Adam Borzecki myönsi joukkueensa aloittaneen pelin uneliaasti.

- Aloitimme melko hitaasti, tässä turnauksessa ei ole yhtään helppoa peliä. Totta kai on eri asia pelata Itävaltaa kuin Kroatiaa vastaan, pelaamme eri taktiikalla. Alku oli vaikea.

Kroatian taistelu sai harmittavan iskun aivan avauserän lopussa, kun Ivan Glavotan istuessa koukkaamisjäähyään juuri Borzecki iski kiekon ohi jonipuurulamaisella tyylillä pelanneen kroaattivahti Nenad Skrapecin. Erää oli tuolloin jäljellä vain kaksi sekuntia.

Toisessa erässä Puola lisäsi höyryä ja Kroatia putosi kyydistä. Marcin Koluszin tehtyä erän alkuun 2-0-maalin pelattiin ottelua vain toisella kenttäpuoliskolla. Etenkin Puolan ykkösvitja Michal Grabocz-Marcin Kolusz-Mariusz Czerkawski oli täysin pitelemätön; taitava kolmikko sortui kuitenkin turhan usein namutteluun, eikä laukausta komeiden kuvioiden jälkeen nähty lainkaan.

Puolan mentyä 3-0-johtoon sai Kroatiakin ilonhetkensä, hiukan ylimielisesti pelannutta Puolan ykköstä vastaan. Kroaattihyökkääjät saivat yrittää löysän puolalaispuolustuksen keskeltä maalia kolmen laukauksen verran, ja kolmas kerta sanoi toden, kun Tomislav Grozaj nosti kiekon läheltä ylös ohi Puolan maalissa pelanneen Tomasz Wawrzkiewiczin, kun ottelua oli pelattu 33.21. Tämä jäi toisen erän viimeiseksi osumaksi.

Päätöserässä Puola valmistautui selvästi jo huomiseen Itävalta-kohtaamiseen ja löysäsi tempoaan. Myös supertähti Mariusz Czerkawski jätti useamman vaihdon pelaamatta. Löysäilyn sivussa polakit tekivät kuitenkin vielä neljä osumaa, joista Piotr Sarnik teki kaksi. Sarnikin viimeinen, ajassa 59.42 syntynyt maali oli erittäin hieno: Sarnik ohjasi Damian Slabonin syötön ilmasta ohi Skrapecin. Loppunumerot 7-1 kuvaavat joukkueiden välistä tasoeroa melko hyvin, huolimatta Kroatian hyvästä asenteesta. Etenkin Puolan ylivoimapeli oli murhaavan tehokasta: neljästä ylivoimapelistä kolme päättyi maaliin.

Kroatian tappio merkitsi samalla sitä, että maan putoaminen II divisioonaan varmistui. Kroatian päävalmentaja Bruno Bregant summasi ottelua ja pelattua turnausta seuraavasti:

- Toivoimme voivamme napata Puolalta pisteen, mutta se ei onnistunut. Ennen turnausta ajattelimme, että ottelussa Liettuaa vastaan ratkaistaan putoaja, mutta Liettuan voitto Puolasta sotki suunnitelmamme.

- Ensi vuonna olemme kovan haasteen edessä II divisioonassa. Kroatian tasoisia joukkueita on sarjatasolla useita. Totta kai on hieno kokemus pelata näin pienenä maana I divisioonassa.

Bregant uskoi, että lauantain nousukamppailussa Itävalta-Puola Itävalta vetää pidemmän korren.

- Itävallalla on parempi mahdollisuus sarjanousuun, koska he tarvitsevat vain pisteen. Itävalta pelaa suoraviivaisemmin kiekon maalille ja syöttelee vähemmän; uskon heidän voittavan.

Puolan valmennusjohdon kommentit olivat lyhytsanaisia; kaikesta näki, että keskittyminen huomiseen ratkaisupeliin on jo käynnissä. Päivän ottelu oli eräänlainen harjoitus huomista varten.

- Ensimmäinen erä ei ollut parasta peliämme tässä turnauksessa, mutta ratkaisimme pelin toisessa erässä. Yritimme pelata yksinkertaista peliä, syötellä vähemmän ja valmistautua huomiseen otteluun. Pojat iloitsivat voitosta hetken, mutta nyt keskitymme täysillä huomiseen otteluun.

» Lähetä palautetta toimitukselle