MM-kisat A-lohko: Leijonat lähtee ennakkosuosikkina metsästämään jatkopaikkaa Tampereella

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Sakari Manninen on viime kevään tapaan Leijonien rivissä.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/
MM-kisojen A-lohko pelataan Tampereella. Mestaruutta puolustava Suomen kovin haastaja lohkovoittoon löytyy naapurista, mutta kahdesta muusta pudotuspelipaikasta käydäänkin tiukkaa kamppailua useamman maan kesken.

Suomi − Rantasen johdolla kärkikamppailuun

Leijonat lähtee puolustamaan viime kevään maailmanmestaruuttaan hyvin toimiviksi todetuin metodein. Colorado Avalanchen huippuvahvistus Mikko Rantanen tuikkii yksittäisenä kirkkaana tähtenä, mutta muuten Jukka Jalosen johtamassa ryhmässä luotetaan tarkasti roolitettuun kollektiiviin.

Rantasen takaa leijonahyökkäyksestä löytyy muun muassa viime kevään kultasankari Sakari Mannisen, 2019 kisoissa ihastuttaneen Kaapo Kakon sekä Sveitsissä loistokauden pelanneen Teemu Hartikaisen kaltaisia nimiä, joiden odotetaan maaliverkkoa heiluttavan MM-kaukaloissakin. Viime kevään kisoissa kahdeksan tehopistettä iskenyt Joel Armia on myös jälleen mukana. SHL:ssä tykkikauden pelannut Antti Suomela on puolestaan hyökkäyksen jokerikortti.

Kokemusta menestyksestä huokuu myös puolustuskalusto, sillä pakkikahdeksikosta ainoastaan Olli Määttä sekä kisadebytantti Nikolas Matinpalo ovat ainoat ilman maailmanmestaruutta olevat pelaajat. Kevään 2021 MM-hopeajoukkueessa mukana ollut Määttä on takalinjan johtohahmoja ja hänen lisäkseen isoa roolia on tarjolla viime kevään tapaan Mikko Lehtoselle.

Viime kevään tuplamestari Jussi Olkinuora on tänäkin keväänä mukana, vaikka takana on haasteellinen kausi Brynäsissä. Kilpailutilanne pelaavan maalivahdin roolista tulee olemaan jopa aiempaa kovempi, kun Ruotsin mestaruuden torjunut Emil Larmi ja Tapparan mestarivahti Christian Heljanko ovat haastajina.

Suomi on tänäkin vuonna vahva ehdokas mestaruustaisteluun. Joukkueen runko on säilynyt muuttumattomana pitkään ja Rantanen yksinään tuo leijonalaumaan hurjan lisän tuloksentekoon. Mitalipelit ovat ehdoton vähimmäistavoite.

Mikko Rantanen on leijonajoukkueen johtohahmona.
Mikko Rantanen on leijonajoukkueen johtohahmona.
Kuva © Emil Hansson www.hanssonsphoto.net

Ruotsi − Tasaisen laadukkaalla ryhmällä tekemään parannusta

Ruotsin kolmet edelliset MM-kilpailut ovat päättyneet pettymykseen: 2021 Tre Kronor jäi alkulohkoon ja 2019 sekä viime keväänä joukkue putosi jo puolivälierissä. Tänä vuonna Ruotsi lähtee hakemaan tulokseen parannusta huomattavasti totuttua nimettömämmällä ryhmällä.

Ykköstorjujan viittaa asetellaan Minnesota Wildin maalivahtilupaus Jesper Wallstedtin harteille. Wallstedtin debyyttikausi Pohjois-Amerikassa sujui AHL:ssä, jossa hän pelasi 38 ottelua torjuntaprosentilla 90,8%. Häntä turnauksessa kirittävät kokenut Frölunda-vahti Lars Johansson sekä Timrån maalilla vahvan kauden torjunut Jacob Johansson.

Puolustuspään johtohahmot ovat ryhmän ainoat NHL-puolustajat Patrik Nemeth ja Rasmus Sandin. Euroopan kaukaloista Ruotsin puolustus saa myös runsaasti tulivoimaa, sillä ryhmässä mukana ovat SHL:n ja Sveitsin NLA:n tehokkaimmat puolustajat: Jonathan Pudas takoi Skellefteåssa tehot 11+34 ja Henrik Tömmernes Geneve-Servettessä pisteet 18+25.

Hyökkäyksen terävintä kärkeä edustaa Detroit Red Wingsissä kuluvalla kaudella 45 tehopistettä iskenyt Lucas Raymond. Pohjois-Amerikasta hyökkäyksen avuksi saapui Raymondin lisäksi viisi pelaajaa: Jakob Silfverberg, Carl Grundström, Alexander Nylander, Jonathan Berggren ja Fabian Zetterlund.

Kaiken kaikkiaan Ruotsilla on suurimpien NHL-nimien puuttumisesta huolimatta tasaisen laadukas nippu, sillä Euroopassakin pelanneista pelaajista kaikki tulevat SHL:stä tai Sveitsin NLA:sta. Yksi ryhmän kiinnostavimmista nimistä on tulevan kesän NHL:n varaustilaisuuden kärkinimiin lukeutuva 18-vuotias keskushyökkääjä Leo Carlsson, joka teki kuluvalla kaudella Örebrossa 44 ottelussa tehot 10+15.

Tasaisen laadukas materiaali vie Ruotsin alkulohkossa kärkikahinoihin, mutta jatkopelit ovat omat lukunsa. Potentiaali ryhmässä on mitaleille saakka, mutta edellisvuosien tapaan kisat voivat yhtä hyvin päättyä puolivälierään.

Nuorten maajoukkueessa säväyttänyt Leo Carlsson pääsee mittaamaan nyt osaamistaan myös aikuisten arvokisoissa.
Nuorten maajoukkueessa säväyttänyt Leo Carlsson pääsee mittaamaan nyt osaamistaan myös aikuisten arvokisoissa.
Kuva © Saimi Airaksinen / https://urheilu.kuvat.fi/SaimiPhoto/

Yhdysvallat − Nuori ja nälkäinen ryhmä yrittämässä yllätystä

Kahtena edellisvuonna pronssipeliin tiensä selvittänyt Yhdysvallat saapuu Tampereelle hyvin tuttuun kaavaan pelaajiston suhteen luottaen. Ryhmästä ei tähtiloistoa löydy, vaan joukkue koostuu pitkälti NHL:n ja AHL:n välimaastoon kuuluvista pelaajista sekä nuorista, nousevista kyvyistä. 24,48 vuoden keskiällään joukkue on turnauksen toiseksi nuorin ja mukana on ainoastaan kolme yli 30-vuotiasta pelaajaa.

Yhdysvaltojen joukkueen suurimmat nimet ovat hyökkäyspäässä. Buffalo Sabresissa 79 pisteen kauden pelannut Alex Tuch sekä Vancouver Canucksissa 46 pistettä nakuttanut Conor Garland kantavat isointa tulosvastuuta. Heidän lisäksi tehoja voidaan odotella viime vuonnakin mukana olleilta, AHL:ssä hirmutehoja iskeneeltä T.J Tynanilta sekä yliopistossa vahvaa jälkeä takoneelta ja NHL-debyyttinsäkin Montreal Canadiensissa tehneeltä Sean Farrellilta.

Hyökkäyksestä löytyy myös kaksi mielenkiintoista hyökkääjälupausta. 2021 ykköskierroksella Calgary Flamesiin varattu Matt Coronato sekä Philadelphia Flyersin viime kesän ykkösvaraus Cutter Gauthier ovat kisajoukkueessa. Molemmat ovat pelanneet kuluvalla kaudella NCAA:ssa yli piste per peli-tahdilla ja Coronato teki keväällä myös NHL-debyyttinsä.

Nuoresta puolustuskalustosta NHL-kokemuksellaan esiin nousevat Tampa Bay Lightningin Nick Perbix sekä Winnipeg Jetsin Dylan Samberg, jotka kuuluivat joukkueidensa vakiomiehistöihin. Montreal Canadiensin viime kesänä toisella kierroksella varaama Lane Hutson teki puolestaan Bostonin yliopistojoukkueessa 39 ottelussa peräti 48 tehopistettä ja kuuluu kiinnostavien seurattavien joukkoon.

Tolppien välissä vastuusta kilpailevat Pittsburgh Penguinsin maalilla tällä kaudella 38 ottelussa torjunut Casey DeSmith ja Los Angeles Kingsin farmiin juuttunut Cal Petersen, jolta löytyy kuitenkin myös kokemusta NHL-kaukaloista.

Yhdysvallat ei ole lohkonsa suurimpia suosikkeja, vaan lähtökohtaisesti kilpailee Saksan ja Tanskan kanssa viimeisistä jatkopaikoista. Nimettömyydestään huolimatta joukkue on yllätysvalmis, kuten parit edelliset MM-kilpailut ovat osoittaneet, joten Yhdysvaltoja ei tänä vuonnakaan voi laskea pois mitalikandidaateista.

Saksa − Nousevat nimet vievät kohti pudotuspelejä

Saksa on esittänyt ajoittain yllättäviä otteita viime vuosien arvokisoissa, mistä parhaina esimerkkeinä ovat olympiahopea 2018 sekä kahden vuoden takainen MM-kisojen välieräpaikka. Nyt joukkue hakee uusia yllätyksiä uudessa valmennuksessa, sillä Toni Söderholm lähti kesken kauden seurajoukkuetöihin. Kokenut Harold Kreis on joukkueen päävalmentajana ensimmäistä kertaa. Söderholmin poistumisesta huolimatta valmennusjohdossa on suomalaisväriä, sillä Pekka Kangasalusta on yksi apuvalmentajista.

Maalivahtiosasto nojaa tällä kertaa maan oman sarjan nimiin, ja on vaikeampi arvioida, kuka kolmikosta kantaa päävastuuta. Eniten kokemusta on kuitenkin Mathias Niederbergerillä, joka oli ykkösvahtina kaksi vuotta sitten.

Moritz Seider johtaa Saksan puolustusta.
Moritz Seider johtaa Saksan puolustusta.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi

Moritz Seiderilla on aineksia olla koko kisojen paras puolustaja. Viime kaudella NHL:n parhaana tulokkaana palkittu Seider saa suuren vastuun saksalaisten takalinjoilla, ja tulee vaikuttamaan joukkueen peliin suuresti. Ei sovi unohtaa myöskään AHL-mies Leon Gawankea tai yli vuosikymmenen maajoukkueen takalinjoilla pelannutta Moritz Mülleriä.

Hyökkäyksessä JJ Peterka ja Nico Sturm ovat vahvasti urallaan nousua tekeviä NHL-miehiä ja siten joukkueen kärkinimiä. Marcel Noebels ja Dominik Kahun ovat myös laadukkaita pelaajia Saksan joukkueeseen.

Saksan maajoukkue nojaa vahvaan roolitukseen, ja näin mukana on myös vahvoja puolustavia pelaajia, kuten suomalaistaustainen Samuel Soramies, joka debytoi MM-tasolla vuosi sitten. Saksan joukkueessa on peräti kahdeksan MM-kisojen ensikertalaista, joten osa pelaajista voi kokea yllätyksiä.

Saksa on lähtökohtaisesti neljänneksi paras maa Tampereen alkulohkossa ja siten sen paikka olisi puolivälierissä. Yhteenkään shokkitappioon sillä ei kuitenkaan ole varaa, ellei joukkue onnistu yllättämään ennakkoon kovempia maita eli Suomea, Ruotsia tai Yhdysvaltoja.

Tanska − Edessä kova taistelu pudotuspelipaikasta

Tanska pelaa nyt 20. kertaa peräkkäin MM-kisojen ylimmällä tasolla. Se on saavutus, johon moni ei uskonut joukkueen pelatessa vuoden 2003 MM-kisoissa, vaikka kisat sisälsivätkin maukkaat yllätykset USA-voitolla ja Kanada-tasapelillä. Sittemmin joukkueen taso on vakiintunut pääosin juuri ja juuri pudotuspeliviivan alle.

Maajoukkue on kokenut merkittävänkin sukupolvenvaihdoksen, sillä Frans Nielsenin ura päättyi viime vuoden kisoihin, ja poissa ovat myös viime vuosina kapteenina toiminut hyökkääjä Peter Regin sekä pitkäaikainen maalivahti Sebastian Dahm. Nyt tolppien välissä päävastuuta voi sovitella Frölundan SHL-joukkueen kakkosmaalivahti Frederik Dichowille.

Tanskan puolustus on varsin kokenut ja se on vahvimmillaan nimenomaan omassa päässä. Pakiston kiekollinen osaaminen voi kuitenkin koitua ongelmaksi. Johtotähtinä ovat Lauridsenin veljekset Oliver ja Markus, eikä Jesper Jensen Aabonkaan roolia sovi väheksyä. Kaikki kolme ovat olleet mukana jo vuosikymmenen ajan Tanskan arvokisamiehistössä. Tällä kaudella Innsbruckissa pelannut Anders Krogsgaard voi nousta yllätyskortiksi.

Hyökkäys nojaa vahvasti Nikolaj Ehlersin varaan. Winnipeg Jetsin hyökkääjä kärsi kauden aikana loukkaantumisista, ja pudotuspeleissä hän pystyi pelaamaan vain yhdessä ottelussa. Kunnossa ollessaan Ehlers on kuitenkin pelaaja, joka voi erottua kentällä jokaisessa vaihdossa. Onkin hyvä nähdä, kuinka paljon hän saa vastuuta valmentajaisältään Heinzilta.

Tanskan joukkueessa on monia Ruotsin sarjoissa pelaavia pelaajia, mutta hyvin monen rooli on siellä alemmissa ketjuissa. Sen sijaan Saksan pääsarjasta Ingolstadtissa tällä kaudella pelannut Frederik Storm nauttii suurta vastuuta myös seurajoukkueessaan, ja on tulee olemaan myös MM-kisoissa tärkeimpiä hyökkääjiä.

Tanskan tärkein ottelu kisoissa tulee olemaan Saksaa vastaan, ja sen voittamalla mahdollisuudet pudotuspeleihin paranevat huomattavasti.

Ranska − Tutulla ryhmällä kamppailuun mukaan

Ranskan maajoukkue palasi vuosi sitten takaportin kautta ylimmälle tasolle ja onnistui säilyttämään sarjapaikkansa kahden voiton ansiosta. Joukkueen runko on hyvin pitkälle samanlainen kuin viime vuonna.

Kaikki maalivahdit tulevat Ranskan omasta sarjasta. Sebastian Ylönen on kolmikon kokenein, mutta tämän kauden maaotteluissa kisatulokas Julian Junca on esiintynyt parhailla tilastoilla. Quentin Papillonillakaan ei ole pelattuja MM-kisaotteluita, mutta hän oli vuosi sitten kolmosmaalivahtina.

Puolustuksen johtotähdiksi voi nostaa KalPan Hugo Gallet'n ja vuosia Sveitsin pääsarjassa pelanneen Thomas Thiryn. Nuoremmasta kaartista on hyvä nostaa esiin 27 pistettä tehnyt 21-vuotias Jules Boscq, jolle voisi olla käyttöä kovemmissakin sarjoissa kuin Ligue Magnus'ssa. Ranskan puolustus on erittäin isokokoinen, sillä mukana on neljä yli 190-senttistä pelaajaa.

Ranska ja Tanska tarvitsevat venymistä päästäkseen pudotuspeleihin.
Ranska ja Tanska tarvitsevat venymistä päästäkseen pudotuspeleihin.
Kuva © Juuso Pellava - www.jpellava.fi

Alexandre Texier on Ranskan hyökkäyksen kuumin nimi, eikä sovi unohtaa Charles Bertrandiakaan, vaikka tämä ei ole enää parhaiden pelivuosiensa tasolla. Grenoblen tähtikaksikolta Sacha Treilleltä ja Dylan Fabrelta odotetaan myös paljon. Fabre on myös joukkueen nuorta osastoa, joka voi antaa kisoissa näyttöjä osaamisestaaan. Ranskan joukkueen ainoa Pohjois-Amerikasta saapuva pelaaja on Louis Boudon, joka lopetti yliopistouransa tähän kauteen ja pelasi loppukeväästä AHL:ssä ja ECHL:ssä.

Philippe Bozon on Ranskan maajoukkueen päävalmentajana jo viidettä kautta, joten kuviot ovat pelaajille varsin tutut. Taitotaso ei kuitenkaan ole lähelläkään parhaita joukkueita, ja mitenkään varma ja virheitä vältteleväkään joukkue ei ole.

Ranskalla ei pitäisi olla asiaa pudotuspeleihin ilman suuria kiekkoihmeitä, mutta toisaalta sarjapaikkakaan ei ole lähtökohtaisesti uhattuna.

Itävalta − Nuoret pelurit pyrkivät pitämään pinnalla

MM-kisojen hissijoukkueena tunnettu Itävalta pelasi viime kevään kisoissa varsin tasaisia otteluita ja kaatoi muun muassa Tsekin. Joukkue vältti lopulta putoamisen jättäen alkulohkossa taakseen sekä Norjan että Iso-Britannian.

Itävallan kokoonpano on hyvin samankaltainen kuin viime keväänä, sillä joukkueessa on mukana peräti 17 viime kevään kisoissakin mukana ollutta pelaajaa. Heidän lisäkseen ryhmässä on kuusi pääsarjatason MM-kisadebyyttinsä tekevää pelaajaa.

Joukkueen terävin kärki muodostuu nuoriso-osastosta, mutta maalinsuulla Itävalta luottaa kokemukseen. Maalivahtitrion viime kevään tapaan muodostavat Bernhard Starkbaum, David Kickert ja David Madlener, joista kaksi ensin mainittua jakoivat pelivastuun edellisessä turnauksessa. 37-vuotiaalla Starkbaumilla on edessään jo uran seitsemäs pääsarjatason MM-turnaus.

Uransa ensimmäisiin aikuisten MM-kilpailuihin lähtevällä Marco Rossilla on iso vastuu Itävallan ryhmässä.
Uransa ensimmäisiin aikuisten MM-kilpailuihin lähtevällä Marco Rossilla on iso vastuu Itävallan ryhmässä.
Kuva © Getty Images

Itävallan pelin sielu on NHL-joukkue Minnesota Wildin hyökkääjä Marco Rossi. 21-vuotias hyökkääjä takoi kuluvalla kaudella AHL:ssä 53 ottelussa 51 tehopistettä ja pääsi pelaamaan myös 19 NHL-ottelua Wildin miehistössä. Maan toinen huippulupaus, Detroit Red Wingsin viime kesän ykköskierroksen varaus Marco Kasper sen sijaan joutuu jättämään kisat väliin loukkaantumisen vuoksi. SHL-joukkue Rögleä edustavan hyökkääjän puuttuminen on iso menetys alppimaalle.

Alakerrassa isoja odotuksia ladataan puolestaan NHL-varatun, HockeyAllsvenskanissa viime kaudet kiekkoilleen raamikkaan Thimo Nicklin sekä Sveitsin pääsarjajoukkue Klotenin takalinjojen runkopelaajana luutineen lupaavan David Reinbacherin harteille. 18-vuotias Reinbacher on ennakkoon arvioitu varattavan jopa ykköskierroksella tulevan kesän NHL:n varaustilaisuudessa.

Kokeneemmasta kaartista vastuunkantoa Itävalta tarvitsee erityisesti viime kevään kisoissa tehokkaasti esiintyneiltä hyökkääjäkaksikko Thomas Raffl-Peter Schneideriltä sekä puolustaja Dominique Heinrichilta.

Päätavoitteena Itävallalla kisoissa on aiempien vuosien tapaan putoamisen välttäminen. Viime kevään kaltaisella taistelulla se pystynee jälleen kiusaamaan isompiakin maita ja raapimaan tuohon tavoitteeseen tarvittavat pisteet päävastustajiltaan Unkarilta sekä Ranskalta.

Unkari − Kotimaisin voimin taisteluun putoamista vastaan

Pustan pojat tekevät paluun pääsarjatason MM-areenoille seitsemän vuoden tauon jälkeen, sillä sen edellinen visiitti kisoissa on keväältä 2016, jolloin se keräsi kolme pistettä ja putosi Kazakstanin kanssa. Viime kevään 1A-divisioonan kisoissa joukkue sijoittui toiseksi Slovenian jälkeen.

Aiemmin Unkarilla oli miehistössään myös useampia pohjoisamerikkalaistaustaisia kaksoiskansalaisia, mutta nykyisellään ryhmä koostuu valtaosin syntyperäisistä unkarilaisista, jotka pelaavat maan omassa Erste Ligassa tai Itävallan monikansallisessa ICEHL-sarjassa pelaavassa Fehérvár AV19:ssa.

Isoimmat muutokset Unkarin miehistössä ovat tulleet maalivahtiosastolle, sillä pääosin torjuntavastuun viime vuosina maajoukkueessa jakanut kolmikko Zoltán Hetényi-Miklós Rajna-Adam Vay puuttuu kokonaisuudessaan. Lähtökohtaista ykköstorjujan viittaa Tampereella joukkueen maalilla kantanee Puolassa torjuva kokenut 32-vuotias Bence Bálizs.

Isoimman tulosvastuun ryhmässä kantavat Suomen kaukaloistakin tutut János Hári, Balázs Sebők ja Vilmos Galló, joka iski kuluvalla kaudella SHL:ssä peräti 15 maalia. Mielenkiintoinen nimi joukkueessa on myös jo nuorena Pohjois-Amerikkaan lähtenyt 21-vuotias hyökkääjä Kristóf Papp, jolla on takana kelpo kausi NCAA-yliopistosarjassa. Puolustuksessa ainut kotimaansa ulkopuolella kiekkoileva peluri on 20-vuotias Zétény Hadobás, joka pääsi pelaamaan kuluvalla 15 ottelua HockeyAllsvenskaniakin Västeråsissa.

Ennakkoarviot eivät paljon Unkarille lupaa. Itävalta ja Ranska ovat sen päävastustajat ja heiltä Unkarin pitäisi kyetä ryöstämään pisteitä, jotta unelma säilymisestä ylimmällä sarjatasolla olisi mahdollista saavuttaa. Muutoin visiitti pääsarjassa uhkaa jäädä lyhyeksi ja käteen jää vain paluulippu divisioonatasolle.

» Lähetä palautetta toimitukselle