Mielipide

Haataja keinuttaa laivaa

LIIGA / Kolumni
Hyökkääjä Juha-Pekka Haataja on aiheuttanut viimeisen viikon aikana turbulenssia Oulun Kärpille. Kärppähyökkääjä haluaa lähteä Oulusta.

3. marraskuuta 2012 oli ilon päivä Oulussa. Juha-Pekka Haataja ja Oulun Kärpät olivat solmineet peräti kolmen vuoden jatkosopimuksen. Haataja oli jo tuolloin SM-liigan pistepörssin kärkinimi, joten urheilutoimenjohtaja Harri Ahon naama loisti kilpaa syysauringon kanssa.

Myös Haatajalla asiat olivat hyvin. Olihan hän vihdoin kotikaupunkinsa joukkueen ykköspyssy. Siitä varmasti jokainen Kärppien juniorimyllyssä pyörinyt kiekkoilija haaveilee.

Pitkä sopimus sinetöitiin tuolloin, koska molemmat osapuolet aavistivat yhteistyöhön tulevan pienen breikin Haatajan hurjan vireen ansiosta. Vuosien jatkosopimus oli paitsi Kärppien kädenojennus Haatajalle myös Haatajan palvelus Kärpille. Ilman tuota sopimusta Juha Junnon kassaan ei olisi kilissyt kuusinumeroista siirtokorvausta.

Haatajan KHL-reissu ei ollut mikään menestys. Suurimman varjon Venäjän-visiitille loi seuran jatkuvat maksuvaikeudet palkkojen kanssa. Keväällä oli helppo tehdä päätös kotiinpaluusta. Heinäkuussa järjestettiin tiedotustilaisuus Haatajan paluusta oululaisravintolassa, jonka osaomistajaksi kärppähyökkääjä oli muuten joitain kuukausia aiemmin ryhtynyt. Haataja oli kaikkien, myös allekirjoittaneen, mielestä pomminvarma hankinta.

"Haataja pyyhkisi vuoden 2014 varmasti monestakin syystä mielellään pois muistista"

Asiat lähtivät kuitenkin väärään suuntaan.

Haatajan pelejä tällä kaudella nähneet pystyvät nimeämään helposti suurimman syyn hyökkääjän vaisuun kauteen. Liike ei riitä. Se ei ole koskaan aiemmin ollut näin suuri ongelma Haatajan kohdalla. Miksi se tällä kaudella on?

Haatajan kesäharjoittelu ei ole syystä tai toisesta onnistunut kuten pitäisi. Hän ei yksinkertaisesti ehdi tilanteisiin kentällä entiseen tapaan. Lauri Marjamäen joukkueeksi Kärpät sieti tätä yllättävän kauan, mutta nyt mitta on tullut täyteen.

Oulussa paineet Junnon omilla pojilla ovat aina palkkasotureita suuremmat. Tämän tiedostaa myös Haataja. Parin vuoden takaiselle liigan pistepörssin voittajalle katsomokomennus on monta kertaa kovempi paikka kuin vaikkapa alkukaudesta popcorneja syöneelle Nicolas Deschampsille.

Eivätkä ilmoitukset popcorn-osastolle siirtymisestä tulleet aina välttämättä kaikista mukavimmalla tavalla tai hetkellä. 24. lokakuuta pelatun Kärpät-Ässät -ottelun jälkeen Kärpät teki lähtöä Jyväskylään. Haataja harmitteli allekirjoittaneelle reilua puolta tuntia ennen joukkueen bussin lähtöaikaa huonoa keliä nelostiellä. Puolen tunnin kuluttua Kärpät oli matkalla Jyväskylään, Haataja kotiin.

Seura ja pelaaja ovat pattitilanteessa. Parhaat pelaavat -teemaa jatkuvasti korostava Marjamäki ei voi hyväksyä tai katsella enää puolikuntoisuutta läpi sormien. Haataja puolestaan ei voi sietää kokoonpanosta putoamista. Molemmilla on kasvonsa pelissä.

Haatajan agentin kerrotaan tarjonneen suojattiansa useille liigaseuroille. Kiinnostusta etenkin tämän kauden osalta ei ole ollut niin paljon kuin moni voisi olettaa. Pieni piiri pyörii ja jutut leviävät.

Realistisin ratkaisu on siirtyminen ulkomaille. Ruotsi on varmasti vaihtoehdoista todennäköisin. Pattitilanteeseen pitää saada nopea ratkaisu, sillä kriisi sahaa hetki hetkeltä molempien osapuolten oksaa.

Päättyipä pelaajan ja Kärppien kriisi miten tahansa, Haataja pyyhkisi vuoden 2014 varmasti monestakin syystä mielellään kokonaan pois muistista.

» Lähetä palautetta toimitukselle