Mielipide

Donskoille uran avausosuma

LIIGA / Kolumni
Oulun Kärppien tämän hetken seuratuin nuori pelaaja on hyökkääjä Joonas Donskoi. Vuonna 1992 syntynyt raahelaisnuorukainen suti lauantaina uransa ensimmäisen maalin SM-liigassa ja muutenkin hyökkääjä on ollut syksyn pirteimpiä palasia kärppäpaketissa.

Joonas Donskoi on usein jäänyt otsikoissa ikätovereidensa Mikael Granlundin ja Teemu Pulkkisen varjoon. Kärppälaituri on kuitenkin yksi valtakunnan lupaavimmista junioreista ja Oulussa miehen kehitystä seurataan suurennuslasin kanssa.

Ennen kauden alkua uskottiin, että nuorukaisen pelipaikka on A-nuorissa. Ennakkoluulottomalla ja röyhkeällä asenteella pelaava Donskoi on kuitenkin saanut pelata nyt kolme ottelua putkeen Kärppien edustusjoukkueessa.

– Ykköstoivehan se on, että saisi olla täällä, mutta mennään päivä kerrallaan. Kauden alussa oli toki ajatus, että pääosin mennään A-nuorissa, mutta loukkaantumisten myötä on tullut tilaisuus, nuori hyökkääjä hymyili.

– Mahtavaa tänne miesten mukaan on päästä pelaamaan. Pelit ovat tietysti kovavauhtisempia ja fyysisempiä, mutta toisaalta selkeämpiä kuin junioreissa. Siellä sattuu ja tapahtuu kaikenlaista.

Kärppien päävalmentaja Matti Alatalo on antanut Donskoille vastuuta harjoituspeleissä sekä loukkaantumisten myötä myös runkosarjassa. Alatalo näkee laiturissa paljon potentiaalia, mutta tie huipulle on tunnetusti pitkä.

– Joonas on pelannut kolme peliä hyvällä tasolla. Matka on kuitenkin vielä pitkä. Oleellista on, että taso pitäisi pystyä pitämään illasta toiseen. Aineksia hänessä on, Alatalo näki.

Tunnustusta Donskoille antoi myös lauantai-illan ottelussa Kärppiä vastaan pelanneen Jokereiden kokenut päävalmentaja Hannu Aravirta.

– Iso rightin kaveri. Olen ihmetellyt, miksei hän ole ollut samoissa lauseissa kuin ikätoverinsa Pulkkinen ja Granlund, Aravirta mietti.

Kiekko hyllyyn

Donskoi koki lauantai-illan ottelussa ainutlaatuisen hetken, kun nuorukainen luuti uransa ensimmäisen osuman SM-liigassa. Ketjukaveri Juho Keränen kaivoi kiekon laidasta vetopaikalle puolustaja Oskari Korpikarille. Pakin veto kuitenkin epäonnistui pahoin, mutta sen seurauksena kiekko pomppi maalin kulmalla odotelleelle Donskoille. Nuorukaisella ammotti edessään tyhjä rysä, jonne hän suti pomppivan limpun.

''

Kiekon pomppiessa ajattelin, että hienoa jos tästä pompusta sattuu. Hienoa, että maali tuli vielä näin pian, niin ei tule sitten paineita jatkossa.

– Kyllä Osku näki minut ja siirsi takatolpalle, Donskoi virnisti.

– Olihan se vähän onnenkantamoinen. Totta kai oli hyvä fiilis. Kiekon pomppiessa ajattelin, että hienoa jos tästä pompusta sattuu. Hienoa, että maali tuli vielä näin pian, niin ei tule sitten paineita jatkossa.

Donskoin osuman jälkeen konkarilaituri Vesa Viitakoski kävi poimimassa pelivälineen talteen muistoksi hienosta hetkestä. Maalin lisäksi mies ihastutti katsojia myös näyttävällä harhautuksella yhdellä yhtä vastaan, kun mies vei jokeripakkia mennen tullen.

– Kiekko menee kotiin Raaheen, sinne muiden palkintojen sekaan. Sellaisessa lasikaapissa ne ovat, ei mitenkään erikoisen esillä.

Kova tahti

Pelitaakka nuorille pelaajille voi talven aikana olla todella kova. Donskoi tahkoaa tällä hetkellä Kärppien A-nuorissa ja edustuksessa. Sen lisäksi tulevat maajoukkuepelit parissa ikäluokassa. Siinä missä Kärppien muut pelaajat viettävät Jokerit-ottelun jälkeen sunnuntaina vapaapäivää, lähtee Donskoi kohti Lempäälää.

– Sunnuntaina menen nuorten maajoukkueen mukaan ensimmäistä kertaa pelaamaan Mestis-joukkuetta vastaan. Kohtaamme LeKin Lempäälässä.

– Pelipäivä on juhlapäivä. Kova pakettihan se on, mutta pelit ne kehittävät. Pelaaminen se tämän homman hauskin osa-alue on.

Vaikka pelaaminen miesten mukana onkin Donskoille mieluisaa, eivät ottelut A-nuorissakaan ole pakkopullaa. Muutamassa junioriottelussa nuorimies on takonut todella kovia tehoja.

– Junioreissa saa enemmän vastuuta ja kiekollista peliä. Siellä saan pelata myös ylivoimaa, täällä ruutu ei ole niin iso.

Oulussa on pitkiin kesää manattu Granlundin tapausta. Donskoin kohdalla pelkoa vastaavanlaisesta väännöstä ei ole.

– Liigasopimus on tehty jo hyvissä ajoin.

Raksilan lehtereillä saadaan siis jatkossakin tarkkailla lahjakkaan juniorin otteita. Mikäli pelirohkeus ja röyhkeys säilyvät samanlaisena kuin Jokerit-ottelussa, ei lauantai-illan osuma jää kauden ainoaksi.

» Lähetä palautetta toimitukselle