Mielipide

Ducks heitti pelikirjan roskikseen ja kirveen kaivoon – Bob Murray halveeraa valmentajuutta ja urheilujohtamista

NHL / Kolumni
Anaheim Ducksin GM Bob Murray osoitti ratkaisullaan nimetä itsensä umpisurkean joukkueen päävalmentajaksi täydellistä valmentamisen halventamista. Surkeita ratkaisuja tehneen Murrayn päähänpisto on koomisin vähään aikaan koko NHL:ssä.

Kun Anaheim Ducks kaatoi joulukuun 18. päivä Pittsburgh Penguinsin vieraskaukalossa 2–4, joukkue oli tuolloin divisioonansa kolmantena ja Läntisen konferenssin kuudentena. Tuon maukkaan ryöstöretken jälkeen Ducks on pelannut 21 ottelua, joista se on voittanut hämmästyttävästi vain kaksi.

Lauantain päiväpelin nöyryyttävä tappio Philadelphiassa oli viimeinen niitti Randy Carlylen päävalmentajauralle Ducksissa. Flyers niittasi umpisurkean ankkalauman kanveesiin voittamalla avauserän 4–0.

Pitkään näytti jo siltä, että Carlyle ei tule tällä kaudella saamaan potkuja, sillä hän on GM Bob Murrayn kanssa erittäin hyvää pataa. Siitäkin huolimatta, että Murray antoi jo kertaalleen Carlylelle potkut Ducksin penkin takaa kesken kauden 2011-12.

***

Murray kuitenkin luotti vanhaan mestarivalmentajaan, jonka uran piti olla ohi viimeistään surkean Maple Leafs -pestin jälkeen. Kaudella 2016-17 Carlyle oli vähällä luotsata Ducksin peräti Stanley Cup -finaaliin asti, mutta sen jälkeen syöksy alaspäin on ollut raju.

Jo viime kausi osoitti sen, että joukkue menestyy vain pitkälti maalivahti John Gibsonin varassa. Toistakymmentä vuotta jatkunut Ryan Getzlafin ja Corey Perryn aikakausi joukkueen kasvoina on nyt auttamatta ohi, eikä joukkueessa ole juuri ketään muita tähtistatuksen pelaajia.

Getzlafin ja Perryn ikääntyessä Carlyle puolestaan putosi pelin evoluution kyydistä. Se, että Carlyle sai jatkaa näinkin pitkään Ducksin ruorissa ei kuitenkaan vedä vertoja sille, mikä oli GM Murrayn kuningasidea valmennusongelman ratkaisemiseksi.

***

Pitkän linjan kiekkomies Murray päätti, että hän on oikea mies kahdeksan pisteen päässä pudotuspelipaikasta olevan joukkueen peräsimeen.

Mutta mitä vielä!

Murraylla ei ole minkäänlaista aiempaa kokemusta jääkiekkojoukkueen valmentamisesta. Siis nolla (0) ottelua minkään jotenkin tunnetun joukkueen peräsimessä, ellei hän sitten ole Ismo Lehkosen sanoin valmentanut naperoita.

On täysin käsittämätöntä, että NHL:ssä voi olla joukkueen päävalmentaja täydellisellä nollakokemuksella. Käytännössä Ducksin penkin takana patsastelee tuskastunut GM, jonka ainoa vähäinen anti joukkueen peliin on tsempata omia hankintojaan.

Murray kuitenkin rehdisti myönsi, että Ducks on heittänyt pyyhkeen kehään tämän kauden osalta. Kahdeksan pisteen ero pudotuspeliviivaan jäi lopulta merkityksettömäksi, sillä Ducks on tällä hetkellä selvästi koko sarjan huonoin joukkue ja kilpailu on hyvin rajua.

Ducks ei tule missään tapauksessa voittamaan Murrayn alaisuudessa montaa ottelua. Joukkue tulee jäämään pisteissä koko sarjan viimeiseksi ja saa siten parhaimman todennäköisyyden ensi kesän ykkösvaraukseen. Muutoksia tulee varmasti muutenkin, sillä Getzlaf ja Perry eivät tule Disneylandin kupeessa jatkamaan enää pitkään.

» Lähetä palautetta toimitukselle