Mielipide

Coyotes osoitti jämerää selkärankaa – samaa odotan poliiseja uhkailleelta Alex Galchenyukilta

NHL / Kolumni
Arizona Coyotes toimi suoraselkäisesti ja purki Alex Galchenyukin pelaajasopimuksen heti, kun tämä poliisiraportin mukaan käyttäytyi uhkaavasti ja rasistisesti poliiseja kohtaan.

Alex Galchenyukin kolmas pesti Arizona Coyotesissa jäi vain parin viikon mittaiseksi. Heinäkuun alussa tehty yksivuotinen sopimus purettiin, kun poliisiraportin mukaan yhdysvaltalais-venäläinen hyökkääjä kohdisti tappouhkauksia ja rasistisia herjoja hänet pysäyttäneille poliiseille.

Galchenyukin kerrotaan törmänneen autollaan liikennemerkkiin, ja paikalle tulleiden poliisien mukaan hän vaikutti päihtyneeltä. Poliisien laittaessa Galchenyukia käsirautoihin hänen väitetään uhanneen "paloitella poliisi ja tämän tytär".

Galchenyukin myös väitetään uhanneen soittaa puhelu Venäjälle, minkä jälkeen poliisin koko suku olisi kuollut. Lisäksi tummaihoinen poliisi kertoo Galchenyukin nimitelleen häntä rasistisesti useita kertoja.

Ilahduttavaa järkyttävässä tapahtumasarjassa on se, ettei Coyotes tyytynyt paheksuntaan. Sopimuksen irtisanominen oli ainoa oikea ratkaisu.

Tällaiselle käytökselle pitää NHL:ssä olla nollatoleranssi, olkoonkin että väitetyt asiat tapahtuivat kaukalon ulkopuolella ja Galchenyuk selitteli puheitaan vitsailuksi. Rattijuopumus pelkästään on vakava asia, mutta Galchenyukin reaktio pidätystä suorittaneisiin poliiseihin on tuomittavaa.

Ilahduttavaa järkyttävässä tapahtumasarjassa on onneksi se, ettei Coyotes tyytynyt paheksuntaan. Sopimuksen irtisanominen oli ainoa oikea ratkaisu.

Pelaajayhdistys NHLPA:lla on sopimuksen irtisanomispäivästä 60 vuorokautta aikaa tehdä valitus. Vaikka olen henkeen ja vereen ammattiyhdistysmies, olisi Galchenyukin puolustaminen tässä asiassa karhunpalvelus.

Galchenyukin on nyt kannettava vastuu teoistaan.

Anteeksipyyntö olisi ensimmäinen askel kohti NHL-kelpoisuutta, sillä rasismi ja tappouhkaukset ovat tökerö vitsailun aihe ja päinvastoin, vakava asia.

Ilman sopimustakin Galchenyukin on mahdollista hakeutua NHLPA:n hoito-ohjelmaan – uhkaava ja häiritsevä käytös yhdistettynä siihen faktaan, että Galchenyukin lupaava ura on ollut jo pitkään jyrkässä laskusuunnassa, vihjaavat mahdollisesta avuntarpeesta.

Äskettäin tehdyn sopimuksen irtisanominen oli selvä merkki siitä, että Coyotes-johdossa asiaan suhtaudutaan vakavasti. Samaa asennoitumista on syytä odottaa myös Galchenyukilta.

» Lähetä palautetta toimitukselle

Lue myös