TsSKA-luotsit tyytyväisinä Rovaniemen reissusta

KHL / Haastattelu
Muun muassa HPK:ssa aiemmin valmentanut Jari Kaarela luotsaa nykyisin Moskovan TsSKA:n maalivahteja.
Kuva © Pekka Rautiainen - www.illcommunications.fi
Moskovan TsSKA leireili pari viikkoa Lapin kesässä Rovaniemellä. Joukkueen päävalmentaja, entinen Jokerit-pelaaja, Dmitri Kvartalnov sekä maalivahtivalmentaja Jari Kaarela pitivät jaksoa erittäin onnistuneena.

TsSKA majaili Rovaniemellä laajalla ryhmällä, kun mukana oli kuusi kentällistä pelaajia. Koko orkesteri oli täten yli 50 hengen kokoinen. Helteiden keskellä moskovalaisjoukkue treenasi lujaa sekä jäällä että oheisharjoitusten puolella.

Elokuun alussa TsSKA tahkosi leirin päätteeksi vielä kolme harjoituspeliä. Ensin moskovalaiset kohtasivat Ruotsin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla pelaavan Asplövenin ja heti seuraavina päivinä HPK:n kahdesti.

— Leiri onnistui todella hyvin. Haimme kovaa treeniä ja sitä saimme. Vastustajat olivat aika sopivia tähän väliin, mutta peleistä ei sen kummemmin kannata tuloksia vielä miettiä, maalivahtivalmentaja Jari Kaarela kertoi.

— Treenasimme pelipäivinäkin normaalisti tunnin jäät, eikä siis mitään pelipäivän jäitä. Pelaajat ovat varmasti aika puhki, mutta niin pitää ollakin. Välillä vedettiin pariakin oheisharjoitusta päivään.

Rovaniemi ei ole aiemmin kiekkojoukkueita leireille juuri houkutellut. Venäläisseuralta järjestelyt saivat kuitenkin vuolaat kiitokset. TsSKA:n osalta leireily ei kuitenkaan vielä lopu, vaikka ympäristö vaihtuukin.

— Paikkana tämä Rovaniemi yllätti - miten tätä ei ole käytetty jo aiemmin ja enemmän? Siitä vähän pyyhkeitä markkinointimiehille. Kaikki tarvittava on saatavilla ja lähellä, ja homma on toiminut hienosti. Kelit tosin vähän yllättivät, kun menin sanomaan, että täällä on mukavan viileää kesällä. Siitä on vähän kuittia tullut, Kaarela virnisti.

— Tästä lähdemme Moskovaan pariksi päiväksi. Sitten lähdemmekin kahden viikon leirille Sveitsiin, missä hiotaan jo enemmän pelillisiä juttuja.

Tuore päävalmentaja ja muuttunut pelaajisto

TsSKA:n Joukkue on muuttunut kesän aikana paljon. Myös päävalmentaja on uusi, kun aiemmin Khimikissä valmentanut Dmitri Kvartalnov otti joukkueen haltuunsa.

Pelillisille puolella lisämausteensa tuovat sääntömuutokset, kun siniviivoja siirrettiin punaviivaa kohti ja pitkäkiekko vihelletään uudella tavalla. Moskovalaiset pyrkivät harjoitusotteluissa avaamaan nopeasti pystyyn ja he vaikuttivat myös sisäistäneen vastustajiaan paremmin pitkänkiekon muuttuneen tulkinnan antamat mahdollisuudet

— Kovaa työtä on tehty 14 päivää, levättykin toki parina päivänä. Saimme hyvää kokemusta joukkueelle, joka on uusiutunut paljon. Siksi oli hyvä saada pari peliäkin alle. Kentän mittasuhteet ovat muuttuneet, joten sekin vaatii totuttelua, Kvartalnov mietti harjoitusotteluiden jälkeen.

OIKEASTAAN JOKERIT HERÄTTI MINUT TAKAISIN ELOON!

— Tarkoituksenamme on avata peliä nopeasti. En kuitenkaan vielä voi sanoa millä tyylillä pelaamme ensi kaudella. Pitää ensin nähdä millaisia pelaajia meillä on ja mihin he pystyvät. Meillä on kuitenkin hyvä, nuori ja nopea joukkue.

Vauhtia uralle Jokereista

Kvartalnovilla on myös aiempaa kokemusta Suomesta, kun venäläinen pelasi Jokereissa kauden 1999-2000 loppupuolen. Keväällä kaulaan ripustettiin SM-liigan hopeinen mitali. NHL:ssäkin 90-luvulla käväissyt entinen huippyhyökkääjä muisteli Jokerit-pestiään lämmöllä.

— Se oli hienoa aikaa Jokereissa, kaupunki ja organisaatio olivat mukavia. Kiertelin vuosia pitkin Eurooppaa: oli Saksaa, Itävaltaa ja Sveitsiä, nykyinen huippuvalmentaja kertasi.

— Jokereissa sain kuitenkin pistää itseni kuntoon ja kiinnostuin pelaamisesta uudelleen. Oikeastaan Jokerit herätti minut takaisin eloon! Pelasin sen jälkeen vielä jotain kahdeksan vuotta Venäjällä, vaikka olin jo lopettaa urani ennen Jokerit-pestiä.

Ensi kaudella Kvartalnov pääsee valmentamaan vanhaa joukkuettaan vastaan, kun TsSKA kohtaa Jokerit KHL:ssä. Hän uskoo, että Helsingistä vastaan tulee kova joukkue.

— On hienoa saada mukaan joukkue Helsingistä. Uskon, että heillä on hyvät mahdollisuudet menestyä, Kvartalnov kehaisi.

— Jokereissa on paljon laadukkaita suomalaisia pelaajia, joilla on hyvä työmoraali. Se on hyvä perusta joukkueelle. Monet heistä ovat pelanneet ennenkin yhdessä esimerkiksi maajoukkueessa ja se auttaa paljon.

» Lähetä palautetta toimitukselle