Tommi Miettinen oli tyytyväinen TPS:n viikonloppuun, mutta maajoukkuekutsut huolettavat: "Kauhulla odotan ensi viikkoa"

LIIGA / Haastattelu
Miettinen valmentaa Turussa ensimmäistä kauttaan.
Kuva © Tiia Mahkonen
TPS:n päävalmentaja Tommi Miettinen on koko kauden ajan puhunut prosessista ja yhteisestä matkasta. Tämän viikonlopun aikana palaset loksahtelivat kohdilleen, kun TPS voitti kaksi peräkkäistä kotiotteluaan maalierolla 8–1.

TPS karisti maalinteon tuskansa ainakin hetkellisesti harteiltaan, kun joukkue voitti perjantaina ja lauantaina kaksi peräkkäistä kotiottelua maalieron ollessa 8–1. Päävalmentaja Tommi Miettinen oli tyytyväinen siihen, että maalien muodossa onnistujia oli laajalla rintamalla. Myös joukkueen tulo otteluihin vakuutti.

– Parasta tässä pelissä oli se, miten tulimme peliin. Perjantain voiton ansiota pystyimme tulemaan tänään otteluun valtaisalla energialla, eikä mikään suistanut meitä raiteiltaan, Miettinen kehui.

– Ensimmäinen erä oli yksi parhaista eristä, joita olemme kotona pelanneet. Alku oli vaikea, kun olimme tappiolla, mutta suorittaminen ei muuttunut ja jauhoimme neljällä kentällä.

Miettinen oli erityisen tyytyväinen sekä perjantaina että lauantaina siihen, että joukkueen jänne kesti koko ottelun ajan, vaikka ajoittain vastustaja oli paremmin pelin päällä ja hallitsi kiekkoa.

– Tänäänkin oli seikkoja, jotka olisivat horjuttaa peliämme, kuten se, että jouduimme tappioasemaan. Päinvastoin hankalammat tilanteet lisäsivät yhdessä tekemistä. Pelillinen asia, jota olemme hakeneet, on ollut juuri se koko ottelun kestävä energia sekä neljän kentän samanlainen peli ja tällä viikolla onnistuimme näissä asioissa.

TPS on keskittynyt erityisesti kotipelaamiseen, sillä kotikaukalossa on ollut hankalampaa. Tämän viikonlopun otteet näyttävät, että oivalluksia on tehty.

– Olemme kamppailleet kotipelaamisen kanssa. Odotusarvo on hieman muuttunut sen suhteen, että miten tulemme kotiyleisön eteen. Pystymme sitoutumaan asioihin ja olemaan kärsivällisempiä. Pelaajat eivät enää pakota pelitilanteita, vaan olemme pystyneet pelaamaan sellaista peliä, mitä olemme vieraissa jo pidempään pelanneet.

Neljän ketjun yhdenvertainen peli ilahdutti

Perjantaina kaksi maalia tehnyt ja lauantaina TPS:n kolmannen maalin viimeistellyt Markus Nurmi on astunut vahvasti esiin pisteiden valossa hankalamman alkukauden jälkeen.

Ei ole väliä, mitä lukee siellä paidan selkämyksessä, vaan ainoastaan se TPS-logo siinä etupuolella merkkaa.

– Nurmi johtaa tällä hetkellä hyökkäystä vahvasti edestä. Hän on hyvässä moodissa tällä hetkellä, eikä mikään tunnu pysäyttävän häntä. 

Nurmi ei suinkaan ole ollut ainoa onnistuja, sillä esimerkiksi lauantaina maalinteossa onnistuivat myös vähemmän tunnetut maalintekijät Jasper Lindsten ja Juhani Jasu. Kapteenille täysosuma oli kauden ensimmäinen, ja maali syntyi ylivoimalla.

– Sitä haetaan, että kaikki ketjut pystyisivät pelaamaan samalla tasolla. Ei ole väliä, mitä lukee siellä paidan selkämyksessä, vaan ainoastaan se TPS-logo siinä etupuolella merkkaa. Tänään kaikki kentät onnistuivat ja loivat painetta.

– Toisaalta meillä on myös luonnollisesti erilaisia persoonia. Esimerkiksi Petrus Palmun täytyykin pelata hieman erilaista peliä kuin esimerkiksi Väisäsen (Kalle). Molemmilla on hyvät vahvuudet, mutta oma persoonakin täytyy olla.

Onnistumisia tuli viikonlopun aikana myös ylivoimalla. Alkukauden aikana turkulaisten ylivoima oli tehokasta, mutta sen jälkeen ylivoimapelaaminen takkusi ennen kuin onnistumisia saatiin jälleen tällä viikolla.

– Olemme koko ajan hakeneet sitä miehistöä, että kuka sopii pelaamaan kenenkin kanssa. Emme pystyneet tuossa jokin aika sitten tuottamaan paikkoja tai tekemään maaleja ylivoimalla, minkä vuoksi menetimme pisteitä. Olemme useamman pelin hävinneet, kun ylivoima ei ole tuottanut.

"Kauhulla odotan ensi viikkoa"

TPS on koko kauden ajan pelannut ohuella kokoonpanolla. Tästä kertovat esimerkiksi kahden eri maalivahdin lainapestit sekä se, että alun perin Noa Valin ei odotettu pelaavan näin paljon. Nuori maalivahti on kuitenkin vastannut hyvin kutsuun.

Se oli luonnollisesti kova paikka hänelle, mutta nuoret pelaajathan haluavat sitä, että he pääsevät parrasvaloihin.

– Vali on tarttunut hienosti mahdollisuuteen. Jos hän pelaa tällä tavalla kuin perjantaina ja lauantaina, niin kyllä hän jatkossakin tulee pelaamaan. Kunhan koppi tarttuu, ei sillä ole väliä, minkä ikäinen on tai mistä tulee. Parhaat pelaavat.

Valille osui peräkkäin todelliset huippupelit, kun ensin hän nollasi Lukon ja lauantaina taakse upposi vain yksi maali avauserässä. Vali joutui yllättäen hyppäämään ykköstorjujan paikalle, kun sekä Filip Lindberg että Eetu Anttila olivat samanaikaisesti sairastuvalla.

– Se oli luonnollisesti kova paikka hänelle, mutta nuoret pelaajathan haluavat sitä, että he pääsevät parrasvaloihin. Etenkin Ari Moisanen on auttanut Valia kaikin tavoin, jotta paineet eivät pääsisi kasautumaan. Vali on näyttänyt olevansa kylmähermoinen ja hän on pelannut erittäin hyvin.

Vali on yksi mahdollisista maalivahtivalinnoista kuun lopussa pelattavia U20 MM-kilpailuja silmällä pitäen. Palloseurasta on joukkueeseen tyrkyllä myös hyökkääjä Emil Hemming. Mahdolliset maajoukkueeseen lähtijät selviävät ensi viikolla ja he ovat poissa tammikuun puolelle saakka.

Lisäksi puolustaja Ruben Rafkin pelaa Leijonissa ensi viikolla Sveitsin EHT-turnauksessa. Joukkueesta lähtee isoja palasia, eikä Miettinen odota tätä innolla, vaikka maajoukkuekutsut ovatkin positiivinen asia.

– Kauhulla odotan ensi viikkoa. Meillä on kapea ryhmä edelleen ja mahdolliset lähtijät ovat meille erittäin isoja ja tärkeitä palasia. Yritämme kaikin tavoin etsiä keinoja, joilla voimme täyttää ne kolot.

TPS pelaa seuraavan kerran vasta ensi viikon perjantaina. Ottelu KalPaa vastaan on viikon ainoa kamppailu. Joukkue lähtee ottelua kohti samalla tavalla kuin miten he valmistautuivat tämän viikonlopun tuplapeleihin.

– Tällä viikolla meillä oli kaksi ominaisuuspäivää ja keskiviikkona keräsimme energiaa omatoimisen treenaamisen kautta. Onnistuimme tällä reseptillä hyvin ja samalla suunnitelmalla menemme myös ensi viikolla, Miettinen päätti.

» Lähetä palautetta toimitukselle