TPS etsii vielä parastaan Naisten Liigassa – "Ihan parhaimpaamme emme vielä kyenneet kovinkaan monessa pelissä syksyllä"

Naisten Liiga / Haastattelu
TPS pääsi juhlimaan maaleja alkusarjassa.
Kuva © Timo Savela
TPS selvitti tiensä Naisten Liigan ylempään jatkosarjaan ja pääsee siten kehittämään peliään rauhassa pudotuspelejä varten. Joukkue näytti muille, miten selvitään tiukoista tilanteista, mutta TPS-valmennus näkee, että parantamisen varaa riittää vielä. Pelaajat ovat tyytyväisiä siihen, että ratkaisijoita löytyy ja usko omaan tekemiseen on vankka.

TPS selvitti tiensä alkusarjasta ylempään jatkosarjaan Naisten Liigassa. Sarjataulukossa neljänneksi sijoittuneen TPS:n kausi lähti hieman verkkaisesti liikkeelle, mutta sijoitus sarjataulukossa parantui joukkueen saadessa kokoonpanonsa kasaan.

– Mielestäni alkusarja meni ihan hyvin, ainakin jos tuloksia katsoo. En tiedä uskoiko meidän ylemmän jatkosarjan paikkaan kukaan muu kuin tuo porukka, joka istuu tuolla kopissa. Ei se meille mikään yllätys ollut. Alku oli vähän hankala. Peli haki uomiaan, koska saimme ulkomaalaiset niin myöhään tänne, tuumi päävalmentaja Matti Tähkäpää alkusarjasta.

– Saavutimme asettamamme tavoitteet. Pääsimme kuuden joukkoon ja vielä hyvällä sijoituksella. Näytimme monelle jengille, että olemme kilpailukykyinen joukkue ja taistelemme varmasti kärkisijoituksista tällä kaudella, totesi puolestaan TPS-kapteeni Elina Heikkinen.

Aikaisin aloitettu aiempaa kovempi kesäharjoittelu takasi aiempia kausia paremmat otteet kaukalossa.

– Aloimme kääntämään tiukkoja pelejä voitoiksi. Tulimme monta kertaa pelin lopussa tasoihin ja ohi, mikä osoitti tietynlaista sitkeyttä joukkueelta. Kesäharjoittelu näkyi hyvin alkusarjassa. Jaksoimme painaa kolmannessa erässä, kun vastustaja alkoi putoamaan kyydistä, vertasi Tähkäpää joukkueen otteita edelliseen kauteen.

– Oli useampikin peli, jossa lähdimme takaa-ajoasemasta kirimään. Näytimme, että pystymme tulemaan rinnalle ja ohi. Joukkueessa on venymiskykyä, loppuun asti pelataan, totesi Heikkinen asiasta pelaajan näkökulmasta.

Edelliskaudesta poiketen, TPS:n päävalmentajaa Matti Tähkäpäätä jopa hymyilytti muutaman kerran kauden aikana.
Kuva © Timo Savela

Valmennuksen mielestä parantamisen varaa löytyy kuitenkin edelleen.

– Kaipaamme edelleen tiettyä tasaisuutta. Vaikeimmat pelit olivat meille ne, joissa olimme ennakkosuosikkeja. Jatkoa ajatellen positiivinen juttu on se, ettemme ole vielä näyttäneet parastamme, totesi Tähkäpää.

TPS:n pelaajahankinnat onnistuivat hyvin, vaikka mm. kaksi kolmesta amerikkalaisvahvistuksesta jäikin merten taakse. Myös kotimaiset pelaajahankinnat osuivat kohdilleen.

– Tilanne oli koronan takia haastava, mutta saimme kuitenkin haalittua korvaavia pelaajia tilalle. Pelaajia on riittänyt eikä ole ollut loukkaantumisia. Toivottavasti ei tulekaan, totesi Tähkäpää.

– Meillä on käynyt tuuri, että olemme löytäneet pelaajia, joille maiseman vaihto on tehnyt hyvää. Hämeenniemen Pihla on toinen hyvä esimerkki Janina Enströmin lisäksi. Hän ehkä jäi Hämeenlinnassa pienempiin rooleihin. Ei hän ole pistelinko täälläkään, mutta hän on kasvanut hyvin rooliinsa täällä. Hän on pystynyt olemaan hyödyksi kärkiketjuissa, kertoi Tähkäpää joukkueensa yllättäjistä.

Joukkueen kokoonpano pysyi varsin ehjänä, vaikka muutama pelaaja vaihtoikin maisemaa kesken alkusarjan. Muut pelaajat nostivat tasoaan tehokkaana kentällä häärineen Lara Escuderon siirryttyä Unkariin.

– On hyvän joukkueen merkki, että uudet pelaajat ottavat enemmän roolia eikä homma leviä yhden pelaajan lähtöön tai loukkaantumisiin, kommentoi Heikkinen pelaajien asennetta muutoksiin joukkueen kokoonpanossa.

Hyvillä mielin jatkosarjaan

Ylemmän jatkosarjan joukkueet pääsevät hiomaan peliänsä ilman menestyspaineita. TPS aikoo käyttää tilaisuuden hyväkseen tulevia pudotuspelejä silmällä pitäen.

– On kiva, että pääsemme pelaamaan paineettomasti, sillä pelit jatkuvat keväällä joka tapauksessa. Ihan parhaimpaamme emme vielä kyenneet kovinkaan monessa pelissä syksyllä. Lähdemme kehittämään peliä niin, että pelejä voitetaan siinä kohtaa, kun voitot ovat ainoa ratkaiseva tekijä. Jos kotietu saadaan, niin se tietysti helpottaa. Pyrimme olemaan täydessä iskussa pudotuspeleissä helmikuun lopussa, summasi Tähkäpää joukkueen tavoitteet keväällä.

Myös TPS-kapteeni Elina Heikkisellä on ollut syytä hymyillä kauden aikana.
Kuva © Timo Savela

– Varmasti tulee hyviä tiukkoja pelejä. Nämä pelit ovat hyviä mittareita pudotuspelejä varten. Voimme näyttää, että meistä on taistelemaan pudotuspeleissä ketä tahansa vastaan. Toisaalta on hyvä, ettei tarvitse puristaa. Vaikka hävittäisiin, niin mikään ei kaadu siihen, kommentoi puolestaan Heikkinen asiaa.

Ero aiempaan on Turussa merkittävä, sillä edellisinä kausina keskittyminen on mennyt kaudesta selviämiseen. Nyt joukkueella on varaa olla kokeellisempi ja kehittää pelaajia rauhassa.

– Aiemmin meno on ollut läpi kauden yhtä selviytymistä. Se tietysti vaikuttaa siihen, mitä voidaan harjoituksissa käydä läpi ja miten pystytään kuormittamaan pelaajia. Nyt tammikuussa voi vielä mennä aika isollakin kuormalla. Vaikka välillä pelataankin vähän väsyneenä, niin se ei haittaa kokonaisuuden kannalta yhtään, vertasi Tähkäpää tilannetta alemmassa jatkosarjassa pelaamiseen.

– Nyt on paikka kokeilla. Voimme hakea hyviä koostumuksia. Muutamat tutkaparit ovat löytyneet, joten emme kuitenkaan lähde hulluttelemaan kokoonpanoilla. Koronarajoitusten takia voimme peluuttaa mm. Nella Bergiä ja Anni Timosta. Saamme myös UJK:sta pelaajia, jos sille on tarvetta. Pelaajapuolella on hyvä tilanne, totesi Tähkäpää joukkueen jatkosuunnitelmista.

» Lähetä palautetta toimitukselle