Emilia Kyrkkö on suomalaisen naiskiekon maalivahtitimantti.
Kuva © Samuli Huikuri - https://www.instagram.com/shuikuri/

Naiskiekon suuri suomalainen maalivahtilupaus kehittyy Kuortaneella − "Siellä oppii, millaista on olla urheilija"

Haastattelu

Tämän hetken kenties lahjakkain Suomessa pelaava naiskiekkomaalivahti Emilia Kyrkkö syntyi Nokialla 2004. Hän varttui lätkäperheessä ja imeytyi lajin pariin sisarusten myötävaikutuksesta.

− Veljet ovat pelanneet monta vuotta jääkiekkoa, joten hallilla on tullut pyörittyä pienestä asti. Ensiksi menin ringetteen, mutta sitten Vanhasen Sanni pyysi minua jääkiekkotreeneihin. Sitä kautta se sitten jäi.

Puolestaan kenttäpelaajana Suomen tulevaisuuden kärkilupauksiin kuuluva Vanhanen muistelee kaksikon peliuran yhteisiä alkuvuosia lämmöllä.

− Emppu oli aina iloinen, energinen ja luotettava kaveri. Lätkässä hän oli jo silloin tavotteellinen, minkä näki siitä, että jokaisen treenin ja pelin onnistuminen olivat hänelle tärkeitä.

Sanni Vanhanen tuntee Kyrkön tämän lätkäuran alusta saakka.

"Lätkässä hän oli jo silloin tavotteellinen, minkä näki siitä, että jokaisen treenin ja pelin onnistuminen olivat hänelle tärkeitä."

Myös tämän kauden vastustajat pitävät Kyrkköä loistavana maalivahtina. 18-vuotias veskari oli vastikään Tampereella kotijoukkueen kiusana, vaikkei tupsukorvia onnistunutkaan pysäyttämään.

− Hänelle on tosi vaikea tehdä maalia! Hän on potentiaalinen ja lahjakas, vaikka on vielä niin nuori. Hänellä on hyvä tulevaisuus edessä, Ilveksen Anniina Kaitala hehkuttaa.

Potentiaalia piisaa

Oman joukkueen sisällä Kyrkkö on pidetty persoona ja viimeinen lukko tolppien välissä.

− On hän aikamoinen sankari! Olen tuntenut hänet monta vuotta ja hän on minulle hyvä kaveri. Hän on maalilla tosi puhelias ja todella hyvä veskari, Jenniina Kuoppala ylistää.

Kuortaneen hyökkääjä Jenniina Kuoppalan mielestä Kyrkkö on huippuveskari.

Monesti maalivahdit päätyvät tolppien väliin siksikin, että pelipaikalle ei ole tunkua ja vapaaehtoinen päätyy varusteet päällä pikkumustaa torjumaan. Hieman samoin kävi myös Kyrkölle.

− Ringetessä minua pyydettiin menemään maaliin ja tykkäsin sitten olla siellä. Kun aloitin jääkiekon, niin oli sellainen tilanne, että veskareita oli niin paljon, etten heti päässyt. Olisinko puoli vuotta pelannut kentällä ja sitten vapautui maalivahdin paikka, kertoo naiskiekon lajilegendaa Noora Rätyä paljon seurannut nuori lahjakkuus.

Noora Räty on ollut Emilia Kyrkön mielenkiinnon kohteena pitkään.

Nykyään Kyrkkö torjuu kiekkoja Team Kuortaneessa Naisten Liigassa. Kuortaneella toimii urheiluopisto, jossa pelaajat myös asuvat ja käyvät koulua. Joukkue on Suomen jääkiekkoliiton alainen projekti.

Kuortaneesta koti kehitysvuosiksi

Kyrkkö hoksasi tilaisuuden siirtyä Kuortaneelle jo tovi ennen peruskoulutaipaleen päättymistä.

− Yläasteen alkuvaiheessa alkoi ajatus kypsyä, että tällainen mahdollisuus olisi ja totta kai se kiinnosti. Tietysti koulu pitää aina hoitaa, sillä ei jääkiekkoa voi ikuisuuksiin pelata. Tarjous oli houkutteleva.

Kyrkkö marinoituu Team Kuortaneen paidassa naiskiekon eliittivahdiksi.

Kyrkkö saapui Kuortaneelle kaudeksi 2020−21 ja on siitä lähtien saanut kasvavassa määrin vastuuta Naisten Liigassa. Kuortaneen urheiluympäristö saa nuorelta maalivahdilta suuresti kehuja.

− Nuorelle jääkiekkoilijalle se on tosi hyvä paikka. Hyvien treenimahdollisuuksien lisäksi siellä oppii, millaista on olla urheilija. Siellä on laaja valmennusosaaminen ravintovalmennuksesta fysioterapeuttiin, Kyrkkö listaa.

Rutiinit uusiksi

Muutto, uudet kulmat ja ihmiset ympärillä toivat tietysti oman mausteensa arkeen, mutta sopeutumiskykyinen Kyrkkö solahti sulavasti sekaan.

− Olihan siinä alkuun opettelua. Aiemmin, kun pelasin pojissa niin ei treenejä ollut kuin kerran päivässä. Kuortaneelle tullessa harjoitusmäärät nousivat valtavasti. Kyllä siihen tottui kuitenkin nopeasti.

Kyrkkö sopeutui Kuortaneen arkeen nopeasti.
Kuva © Sirpa Pöyhönen - sirpa.poyhonen@jatkoaika.com

Kyrkkö on ehtinyt totutella kansalliseen naiskiekkohuippuun jo tovin. Hänelle on kehittynyt hyvä käsitys siitä, millainen maalivahti hän on ja mitä hänen on tehtävä tullakseen paremmaksi.

− Vahvuuksiini kuuluu se, että olen suhteellisen vahva kokonaisuudessaan. Myös liikkumiseni on hyvällä tasolla. Kehityskohde on pelinluku ja tietysti kaikkien ominaisuuksien tasainen vahvistaminen.

Hermopeliä jääkiekkopelin sisällä

Jääkiekko on nopea peli ja naistenkin peleissä tilanteet tulevat eteen toisinaan yllättäen. Kyrkkö pysyy kuitenkin lähes aina tehtäviensä tasalla.

− Ensimmäinen mielentila otteluissa on rauhallinen, mutta tykkään pelaamisesta tulevasta adrenaliinista. Se on hieno tunne, kun se valtaa mielen.

Kyrkön tilastot ovat huippuluokkaa.
Kuva © Timo Savela

Toistaiseksi nuoren uransa varrella Kyrkkö on jo voittanut MM-mitalin. Hän oli Tyttöleijonien ykkösvahtina, kun joukkue pokkasi edellisistä arvokisoista kesällä 2022 pronssia. Kyrkön torjuntaprosentti oli turnauksessa häkellyttävä 95,9.

− Onhan se huikea muisto. Matka sinne asti oli pitkä ja meillä oli todella hieno ryhmä kasassa. Siellä oli hyvä olla, ja näkyihän se pelisuorituksissakin, Kyrkkö hehkuttaa.

Tälläkin kaudella Kyrkön tilastot ovat kunnossa ja hän torjuu kiekkoja tasaisen varmasti pelistä toiseen. Kuortaneella tehdään järjestelmällistä työtä kohti loppukautta.

− Joukkueen yhteinen tavoite on voittaa keväällä mitali ja sitä kohti menemme, Kyrkkö naulaa.

» Lähetä palautetta toimitukselle