Jan-Mikael Järvinen oppii päivittäin nuorelta ketjukaveriltaan: "Vanha koirakin voi oppia uusia temppuja"

LIIGA / Haastattelu
Jan-Mikael Järvinen on aloittanut kautensa pirteästi.
Jan-Mikael Järvinen on tyytyväinen joukkueen alkukauden vireeseen viikonlopun tappioista huolimatta. Järvisen ketjukaverit saavat myös suitsutusta.

Ässät onnistui keräämään vain yhden pisteen viikonlopun tuplakohtaamisesta Lukon kanssa. Ässien ykkössentteri Jan-Mikael Järvinen harmitteli joukkueen tehottomuutta vähämaalisissa otteluissa.

– Oltiin koko viikonlopun kaksinkamppailuissa heikompia kuin vastustajat. Ottelut olivat niin vähämaalisia, että tehokkuutta oltaisiin tarvittu.

Lukko aloitti lauantain ottelun vahvasti tehden avauserään kaksi maalia. Järvisen mukaan Lukon kova startti ei tullut yllätyksenä joukkueelle.

– Lukko tuli kotonaan odotetusti kovaa päälle. Maalit olivat harmillisia, ei tuollaisia ihan joka pelissä tule. Maaleilla Lukko pääsi hyvin eteen, siinä kohtaa meidän olisi pitänyt saada ryhtiliike aikaiseksi. Pelin edetessä se onnistui, mutta aikaisemmin olisi pitänyt saada pakka kasattua.

Ässillä oli viimeisessä erässä paikkoja iskeä useampikin maali, mutta kauden neljännen nollapelinsä pelannut Samuel Harvey piti patapakan maalisaldon nollilla. Järvinen manasi sitä, että onnikaan ei ollut porilaisten puolella.

– Viimeisessä erässä oli paljon hyviä paikkoja, mutta maaleja emme saaneet. Tuntui siltä, että onnikin hylkäsi, niin ei päästy kaventamaan. Derbyt ovat aina vähän henkimaailman pelejä, ne vaativat pääkopalta paljon.

Ylivoima Ässien murheenkryyninä

Ässät pääsi pelaamaan kuudella kolmea vastaan ylivoimaa puolentoista minuutin ajan ottelun lopussa. Ylivoima ei tuottanut osumia, kuten ei viikonlopun aikana ylipäätään.

Ässien isoimpana ongelmana tällä kaudella ovat olleet erikoistilanteet. Ylivoimaprosentti on 12,50 %, joka on sarjan toiseksi huonoin heti Pelicansin jälkeen. Alivoimaprosenttikin on vaatimaton 74,42 %. Järvisellä on keinot mielessä ylivoiman parantamiseksi.

– Laukauksia pitäisi saada lisää. Varmasti se saadaan kuntoon, kun jumppaamme sitä. Ylivoiman toimiminen vaatii viideltä pelaajalta hyvää kiekollista pelaamista, niin meidän pitää saada lavat kylmiksi niin sanotusti, jotta kiekko ei polttele ja pompi. Sen jälkeen varmasti saamme lisää tehokkuutta.

Järvinen muistuttaa, että Ässät on heikosta ylivoimasta huolimatta onnistunut voittamaan pelejä, ja joukkue on sarjataulukon kärkipäässä.

– Olemme pelanneet hyvin tähän asti ja pystyneet voittamaan pelejä. Ylivoiman alkaessa toimimaan, saamme siitä sitten lisäprosentteja pärjäämiseen. Ei tässä kannata synkistellä, keskitytään vaan peliin ja mietitään sitten lääkkeet ylivoimaan.

Järvisellä on pisteiden valossa alla loistava alkukausi. Järvinen on tehnyt jo 13 tehopistettä, kun koko viime kauden saldo oli 21 pistettä. Järvinen on muodostanut Ässien ykköskentän Eemil Erholtzin ja Lenni Hämeenahon kanssa. Järvinen kokee ketjun sopivuuden yhdeksi syyksi hyvään pistetahtiin.

– Ketjussamme on hyvä kemia. Se on tärkeää, sillä kukaan ei pärjää yksin. Ketjumme vahvuudet menevät yksi yhteen toistensa kanssa, niin siinä on hyvä pelata. Ketjusta löytyy nopeutta, taitoa ja viimeistelytaitoa, se on varmaan se avain siinä. 

NHL-lupaus rinnalla

Järvisen oikealla laidalla viilettävä Hämeenaho on ollut alkusyksyn komeetta. Kesällä New Jersey Devilsin organisaatioon varattu nuorukainen on iskenyt tällä kaudella jo yhdeksän maalia. Järvinen uskoo kajaanilaisella olevan kirkas tulevaisuus edessään.

– Lenni on nuori pelaaja, mutta aivan loistava sellainen. Hyvin kylmäpäinen virtuoosi, tuollaisella asenteella ja nöyryydellä hänellä on varmasti hieno tulevaisuus edessä. On ollut hieno pelata hänen kanssaan ja katsoa vierestä hänen tekemistä.

Järvinen uskoo, että hänellä on jotain annettavaa Hämeenaholle, mutta oppi menee myös toiseen suuntaan.

– Yritän aina auttaa. Hän tietää tosi paljon pelistä, varmaan joistakin asioista enemmän kuin minä. Toivottavasti omista jutuista on jotain hyötyä. Maalintekoa en ala hänelle opettamaan, paljon muuta voin. Juttelemme aina paljon harjoituksissa ja jäiden jälkeen. Voin itse oppia häneltä esimerkiksi maalintekoa, sanotaan näin, että vanha koirakin voi oppia uusia temppuja.

» Lähetä palautetta toimitukselle