Helmikuun paras liigapelaaja Matyáš Kantner kehuu ketjukavereitaan tehojensa taustalla, mutta näkee pelin ailahtelun koko KalPan ongelmana

LIIGA / Haastattelu
Kantner jäi Ilvestä vastaan kiikareille, mutta helmikuussa syntyi tehoja.
Matyáš Kantner teki helmikuun 11 ottelussa yhdeksän maalia tasaviisikoin, mutta joukkueen pelaamisessa on tšekkihyökkääjän mielestä ollut liikaa ailahtelua.

Helmikuun parhaaksi pelaajaksi valittu Matyáš Kantner saapuu sovitusti haastatteluun Ilves–KalPa-ottelun jälkeen ja lyö vasemmalla kädellään kivet rennosti hymyillen. Heti perään Kantner pahoittelee, ettei pysty kättelemään ja näyttää oikeaa kättään, jonka kämmenselän ja ranteen alue on turvoksissa ja punoittava.

– Se ei ole murtunut, Kantner vastaa kysymykseen käden vammasta, mutta sen enempää asiasta ei puhuta.

Kantner oli Ilves-ottelun kolmannessa erässä ainakin yhden vaihdon sivussa, ja tšekkihyökkääjää tuurasi ykkösketjussa Tuomas Kiiskinen. 2–3-jatkoaikatappioon päättyneestä Ilves-ottelusta puhuminen saa Kantnerin tuhahtamaan ja hymyilevä olemuskin hieman synkistyy.

– Peli oli tasainen, ja olimme maalin tappiolla lähes koko pelin. Nyt tuntuu, että yksi piste oli ihan hyvä. Totta kai olisimme halunneet toisenkin pisteen. Jatkoaika on vähän lottoa, voi kääntyä kummalle tahansa. Minullakin oli hyvä vetopaikka ensimmäisessä vaihdossa.

Kantner jäi Ilvestä vastaan pisteittä, mutta helmikuun 11 ottelussa 25-vuotias tšekki hurjasteli tehot 9+8. Saavutuksen arvoa korostaa se fakta, että Kantner teki kaikki maalinsa tasaviisikoin. Vaatimaton hyökkääjä kuitenkin jakaa kaiken kunnian hyville ketjukavereilleen.

– Meillä on hyvä keskinäinen kemia ja teemme ketjuna hyvin töitä. Kaikki maalini syntyivät tasakentällisin ja samojen pelaajien kanssa eli hyvät ketjukaverit on varmaankin syy, miksi sain niin paljon onnistumisia.

Juuso Mäenpää pelasi koko helmikuun Kantnerin kanssa toisessa laidassa, ja ketjun nykyinen keskushyökkääjä Oliver Kapanen on useimmin täydentänyt kaksikon. Helmikuun alussa Mäenpää–Kantner-kaksikon välissä pelasivat myös Jaakko Rissanen ja Aapeli Räsänen.

Vuoristoradan vakauttaminen pudotuspeleihin

Tällä viikolla KalPa murskasi TPS:n kotiottelussaan peräti 9–1, hävisi perjantaina maalilla vierasottelun Raumalla ja onnistui lauantaina taistelemaan Ilvekseltä yhden pisteen. Kantnerin mielestä viikko on tiivistetty kuva KalPan koko kaudesta.

– Mielestäni meillä on pelin taso vaihdellut koko kauden. Pelaamme vahvasti, mutta joskus otteluiden voittaminen on vaikeaa. Siksi olemme sarjataulukossa kahdeksantena.

KalPa yrittää säilyttää asemansa kotijoukkueena pudotuspelien ensimmäisellä kierroksella. Ennen runkosarjan päättymistä kuopiolaiset kohtaavat vielä KooKoon, HPK:n, Jukurit ja Helsingin IFK:n.

– Toivottavasti olemme valmiita pudotuspeleihin. Saamme pelaajia takaisin kokoonpanoon, ja olemme taas vahvempia. Henkilökohtaisesti olen pelannut hyvän kauden ja odotan innolla pudotuspelejä.

Jos mennään useiden asioiden edelle, voi spekuloida Ilveksen ja KalPan mahdollisesti kohtaavan toisensa pudotuspeleissä. Yhtä Ilveksen 6–2-voittoa lukuun ottamatta keskinäiset ovat tällä kaudella päättyneet maalin erolla.

– Olemme pelanneet tasaisia pelejä Ilvestä ja muitakin kärkijoukkueita vastaan, mikä antaa itseluottamusta. Nyt keskitymme neljään jäljellä olevaan runkosarjapeliin ja sen jälkeen pitää voittaa ensimmäisen pudotuspelikierroksen vastus.

OHL kasvatti ihmisenä

Kantnerin uratilastoja katsoessa erottuu yksi OHL-kausi kotimaassa vietettyjen kausien lomassa. 17-vuotiaana kaukana kotoa pelatusta vuodesta ei jäänyt kovin hyviä muistoja.

– OHL on vaikea aihe, koska en pelannut siellä hyvin. En ollut valmis sellaiseen peliin enkä pelaamaan esimerkiksi Mitch Marneria vastaan. Hän pelasi seuraavalla kaudella NHL:ssä ja teki tyyliin 60 pistettä.

Toronto Maple Leafsin tähtihyökkääjä teki tulokaskaudellaan 2016–17 tosiaan 61 tehopistettä. Marnerin lisäksi OHL:ssä pelasivat kyseisellä kaudella muun muassa Matthew Tkachuk ja Alex DeBrincat.

– Minä olin siihen mennessä pelannut Tšekin alle 18-vuotiaiden sarjaa enkä ollut valmis OHL:ään. Englannin kielen opin tuolloin. Se kausi antoi minulle muutenkin enemmän ihmisenä kuin jääkiekkoilijana.

OHL-kautensa aikana Kantner pääsi kuitenkin edustamaan Tšekkiä alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa. Maajoukkueen valmentaja oli tšekkikiekon legenda Robert Reichel.

– Maajoukkueturnauksessa ei ole helppo kehittää pelaajaa, mutta Reichel on menestynyt valmentaja, ja oli totta kai hienoa pelata hänen valmennuksessaan. Yritän jokaiselta valmentajalta poimia vinkkejä pelaamiseen.

Suomessa pelaaminen ja asuminen on ollut Kantnerille mieluisaa.

– Sain KalPasta tarjouksen viime kaudella enkä tuolloin saanut paljoa peliaikaa BK Mladá Boleslavissa. En miettinyt hetkeäkään, vaan päätin tarttua tilaisuuteen.

» Lähetä palautetta toimitukselle