TPS kotiturnauksensa herra

LIIGA, MESTIS / Artikkeli
Viking Cupin pikapelit tarjosivat tänä vuonna vaihtelevaa viihdettä vähälukuiselle kansalle. TPS oli viimevuotiseen tapaan tyly isäntä ja kaatoi finaalissa Rauman Lukon. Koko turnauksen hahmo oli tehot 5+1 tehtaillut Tepsin Andreas Jämtin.
taustaa

Markku Paukkunen viihtyy Raumalla
[lue lisää]

TTTT = TuTon tunnelmia taistelun tauottua
[lue lisää]

Finaali: TPS-Lukko 1-0 (0-0)

Loppuottelun ensimmäisessä erässä hyökkäykset aaltoilivat päästä päähän. Lukko karvasi hyvin ja pisti TPS-puolustuksen ahtaalle. Lähempänä maalia oli kuitenkin TPS, kun Lukon puolustus nousi ylivoimilla pari kertaa liian rohkeasti ja TPS oli pääsi kertaa alivoimalla läpiajoon, mutta laukaukset suuntautuivat joko ohi tai päin maalivahti Antti Jokelaa.

Toisessa erässä Lukko jatkoi TPS-hyökkäysten rikkomista. Ensin jäähylle passitettiin Lukon Pauli Levokari ja pari minuuttia myöhemmin saman joukkueen Teemu Normio, joka sai pian seurakseen Antti Bruunin. TPS pääsi pyörittämään peliä kahden miehen ylivoimalla. Ville Vahalahti laukoi kiekon siniviivalta Jokelan suojuksiin ja pienen hässäkän päätteeksi Antti Hulkkonen pääsi nostamaan irtokiekon takanurkkaan. Ylivoimapyörityksen jatkuessa Pauli Levokari sai Kai Nurmisen laukauksen kasvoihinsa ja poistui kentältä paareilla. Jälkikäteen hallilla liikkui tieto, että Levokarin nenäluu olisi murskana.

Levokari kiidätettiin sairaalaan ja pienen tauon jälkeen peli jatkui sekavissa tunnelmissa. Lukko alkoi hallita kenttätapahtumia hienokseltaan pelin loppua kohden. Molemmat joukkueet puolustivat tarkasti, eikä lisäosumia enää nähty.

Ottelussa erottuivat TPS-vahti Tuomo Karjalainen - joka pelasi TPS-maalilla varmasti lähes kaikki päivän ottelut – ja hänen virkaveljensä Antti Jokela Lukon maalilla. Lisäksi TPS:lta Jari Kauppila pelasi pirteästi. Tämä oli Palloseuran ainoa peli, jossa Andreas Jämtin jäi ilman maalia. Siitä huolimatta TPS:n toimistolla voidaan taputella itseään olalle loistavan ulkomalaishankinnan scouttaamisesta.

Maalintekijät:

24.55 1-0 Hulkkonen (Vahalahti) yv

Välierä: Lukko-Sport 3-1 (0-1)

Päivän toisessa semifinaalissa Lukko mittasi Sportin tason. Ottelu alkoi tasaisella keskialueen väännöllä, mutta vähitellen kettupaidat ottivat kovemman rutiininsa turvin otteen haltuunsa.

Sport avasi kuitenkin maalihanat. Vahvan karvauksen päätteeksi kiekko ajautui Lukko-puolustukselta maalin eteen Alexander Polozoville, joka veivasi kiekon katiskaan. Maalin jälkeen ensimmäisen erän loppu oli samanlaista tarkkaa keskialueen peliä kuin ottelun ensiminuutitkin.

Lukko tasoitti toisen erän alkuminuuteilla. Petri Lammassaari löi paluukiekon maalin edestä sisään. Tilanne syntyi Joni Yli-Torkon tuotua kiekon vahvasti läpi koko kentän laidasta ja lauottua päin maalivahtia. Raumalaiset siirtyivät johtoon heti seuraavasta hyökkäyksestä. Osuma jäi myös ottelun voittomaaliksi. Antti Bruunin lauottua Jamie Wright pääsi lyömään maalin eteen jääneen kiekon maaliin.

Lopullinen niitti vaasalaisarkkuun naulattiin Sportin pelatessa ilman maalivahtia. Shayne Toporowski pääsi antamaan kiekon Markku Tähtiselle, joka viimeisteli eleettömästi. Sport pyristeli vastaan minkä voi, mutta ei voinut vahvemmalleen tällä kertaa mitään. Esimerkillisen taistelun ilmentymä oli maalia vartioinut Sami Heinonen, joka torjui vakuuttavasti.

Finaaliin edenneiden raumalaisten hahmo oli ottelun näyttävimmän yksilösuorituksen yleisölle esittänyt Joni Yli-Torkko.

Maalintekijät

09.36 0-1 Polozov

18.55 1-1 Lammassaari (Yli-Torkko)

19.12 2-1 Wright (Bruun)

29.15 3-1 Tähtinen (Toporowski, Hannus) tm

Välierä: TPS-TuTo 4-0 (2-0)

TPS:n ja TuTon päivän toinen kohtaaminen ei jättänyt selittelyille sijaa. heti Lukko-ottelun jälkeen uudelleen kentälle joutunut TuTo oli monta askelta tahtiaan kohentanutta Palloseuraa jäljessä.

Ottelu käynnistyi lähes yhtä uneliaasti kuin joukkueiden aamuinen koitos. Mustapaitainen kotijoukkue otti kuitenkin nopeasti pelin haltuunsa ja pakotti pelin painopisteen lähes täysin TuTon kenttäpäätyyn. Palloseura karkasi erän puolivälissä kahdella nopealla maalilla. Ensin Mika Alatalo suti pomppukiekon maalinedustalta sisään ja vain puolisen minuuttia myöhemmin Andreas Jämtin niittasi samoilta jalansijoilta Tuukka Pulliaisen maukkaan syötön verkon perukoille.

TPS olisi tilanteiden valossa voinut kasvattaa johtoaan erän lopussa, mutta TuTo-vahti Juha Kuokkanen esti lisäosumat. Kuokkasen lisäksi kovin moni tutolainen ei tuntunut yltävän vastustajan tasolle.

Toisen erän alussa TuTo sai jo ylivoimapelin turvin painettua pelin TPS:n kenttäpäätyyn, mutta kovin vaarallisia laukauksia ei Tuomo Karjalainen TPS-maalin suulla joutunut torjumaan. TPS sen sijaan käytti armottomasti paikkansa hyödyksi. Vakuuttavassa vireessä koko päivän ollut Jämtin polki laidalta väkisin ohi puolustajasta ja sijoitti kiekon ohi Kuokkasen. Tämän jälkeen ottelun loppu oli lähinnä pelailua. Ville Vahalahti kaunisteli vielä numeroita tälläämällä Jari Kauppilan poikittaissyötön voimalla verkkoon.

08.44 1-0 Alatalo (Vahalahti)

09.12 2-0 Jämtin (Aho, Pulliainen)

20.24 3-0 Jämtin (Seikola)

24.47 4-0 Vahalahti (Kauppila)

TuTo-Lukko 0-3 (0-1)

Lukkoa kaksi ja puoli kautta valmentaneen Ismo Lehkosen TuTo oli ensi kertaa vaikeuksissa joukkueen tuhrattua ylivoimansa, kun ensin Vilppu ja hetkeä myöhemmin Vuorisalo passitettiin jäähylle. Yli-Junnila nousi hyökkäysalueelle ja jätti Pauli Levokarille, joka laukoi TuTo-vahti Kuokkasen längistä johto-osuman.

Ottelun toinen maali syntyi toisen erän alussa, kun Lukko painoi pelin TuTon päätyyn, Kuokkanen meni jäihin ja Hagelberg laukoi siniviivalta tulisesti tyhjiin Teemu Normion, maalin kulmalta antaman syötön. Lukon kolmas maali syntyi, kun nuorisokenttä nousi TuTon maalille. Ville-VesaVainiola syötti Jarkko Kauvosaarelle, joka syötti puolustajien jaloista kiekon maalin kulmalle nousseelle Otto Honkaheimolle ja hän siirsi kiekon tyhjään maaliin. Ottelun lopussa koesopimuksella oleva Pauli Levokari esiintyi edukseen kommentoimalla tuomarille joukkuetoverinsa päivänselvää jäähyä runollisesti sanoin "Mitä vittua?". Päätuomari Rantala palkitsi avautumisen käytösrangaistuksella.

Ottelu oli uneliasta pelailua. TuTolla oli mahdollisuutensa, mutta Scott Langkowin lomaillessa maalin suulle luistellut Iiro Tarkki torjui lähentelyt. TuToa vastaan Lukon kokoonpanosta puuttuivat Langkowin lisäksi Porkka, Paappanen, Paukkunen, Hannus, Toporowski ja Tähtinen. TuTosta erottuivat joukkueen uusi maalivahti Juha Kuokkanen ja hyökkääjä Markku Vuorisalo.

04.23 0-1 Levokari (Yli-Junnila, Saarela) yv

17.19 0-2 Hagelberg (Normio)

26.21 0-3 Honkaheimo (Kauvosaari, Vainiola)

TuTo voitti rl-kilpailun

TPS-Sport 3-1 (1-1)

TPS avasi maalitilinsä Sportia vastaan ylivoimalla, kun Jari Kauppila löysi kauniin kuvion päätteeksi Ville Vahalahden maalin kulmalta. Sportin kuittaus tuli myös ylivoimalla. Hienon kuvion päätti Markus Jämsä vaasalaisten ulkomaanavun Aniket Dhadphalen löydettyä vapaana seisoneen joukkuekaverinsa maalin edustalta. Hetkeä aiemmin Daniel Widing oli saanut viiden minuutin jäähyn, kun hänen mailansa osui Mika Suoraniemen kasvoihin.

TPS hallitsi ottelun alkua, mutta Sport pääsi turkulaisten jäähyjen myötä peliin mukaan. Toisen erän alussa TPS siirtyi kuitenkin uudelleen johtoon. Tuukka Pulliainen pyöritti Sport-puolustusta ja löysi maalille syöksyneen Matti Ahon, joka survoi kiekon katiskaan.

Palloseura käytti ylivoimansa tehokkaasti. Joukkueen kolmas osuma syntyi jälleen ylivoimalla. Kimmo Eronen laukoi siniviivalta ja Andreas Jämtin ohjasi maskimiehen paikalta turkulaisten kolmannen osuman. TPS:kin sai harjoitella ylivoimaansa viiden minuutin jäähyn verran, mutta tukevassa kahden maalin johtoasemassa joukkue sortui tehottomaan hieromiseen.

Kamppailussa huomio kiinnittyi TPS:n maalille, jota vartioi edukseen esiintynyt nuori Tino Välimäki. Sportin väriläiskiä olivat hyviä syöttöjä jakanut Vesa Myllyaho sekä joukkueen ainoan maalin viimeistellyt Dhadphale.

02.35 1-0 Vahalahti (Kauppila) yv

08.09 1-1 Jämsä Ma (Dhadphale) yv

15.54 2-1 Aho (Pulliainen, Jämtin)

20.19 3-1 Jämtin (Eronen, Aho) yv

Sport voitti rl-kilpailun.

Sport-TuTo 3-0 (1-0)

Sport–TuTo -peli alkoi erittäin laiskasti. Tuntui kuin Mestis-joukkueet olisivat käyttäneet latauksensa avausotteluihinsa. Ottelu oli turnauksen tähänastisista peleistä ehdottomasti huonotasoisin.

Avausmaali nähtiin kun Kristian Hjerpe oli unohdettu aivan yksin TuTon maalin eteen. Hjerpe laukoi ranteella kiekon maalin kattoon yli heittäytyvän Timo Kinnusen. Sport hallitsi muutenkin ottelutapahtumia ja pyrki laukomaan kaikista mahdollista ja mahdottomista paikoista.

Toisestakin maalista vastasi Sport ylivoimalla. Teemu Sainomaa latasi lämärin, jonka eteen Kinnunen ehti, mutta kiekko pomppasi maalivahdin rintapanssarista komeassa kaaressa maaliin.

Kolmannen maalin Sport teki tyhjiin TuTon pelatessa ilman maalivahtia, kun koko ottelun epävarmasti esiintynyt Fredrik Vara syötti kiekon oman tyhjän maalinsa edessä suoraan Markus Jämsän lapaan, jolla oli helppo työ sysätä kiekko maaliin.

Sportista pisti eniten silmään avausmaalin tehnyt Kristian Hjerpe, jonka kädenjälki näkyi jokaisessa Sportin maalitilanteessa. TuTon ylivoima ei toiminut lainkaan ja joukkue esiintyi todella hengettömästi. Joukkue ei jaksanut luistella ja joutui rikkomaan sen takia ottamaan jäähyjä.

Ottelun hauskin hetki oli kun päätuomari Tom Laaksonen antoi puhtaasta perstaklauksesta jäähyn TuTon Tapio Laaksolle - syynä kampitus.

06.29 1-0 Hjerpe (Nabb, Laitinen)

21.07 2-0 Sainomaa (Hjerpe, Hallbäck)(yv)

29.49 3-0 Jämsä

TuTo voitti rl-kilpailun.

Lukko-TPS 1-3 (1-1)

Liigajoukkueiden taistelu TPS:n ja Lukon välillä sai vauhdikkaan alun, kun Lukon uusi kanadalaisvahvistus Jamie Wright viimeisteli avausmaalin siirtämällä Antti Bruunin siniviivalämärin paluukiekon verkon perukoille. Maali oli jo tuttuun tapaan ylivoimaosuma. Lukolla oli mahdollisuus vielä lisätä johtoaan ensimmäisessä erässä Antti Hulkkosen ohimenneen taklauksen jälkeen, mutta Tuomo Karjalainen torjui raumalaisille siunautuneen avopaikan.

TPS kuittasi Lukon johdon ylivoimalla ensimmäisen erän puolenvälin jälkeen. Kimmo Eronen antoi syötön Andreas Jämtinille, joka laukoi Lukko-maalia vartioineen Antti Jokelan suojusten kautta maalin. Turkulaiset siirtyivät johtoon toisen erän alussa pitkän ylivoimapyörityksen jälkeen. Joukkueen kapteeni Mika Alatalo ohjasi maalin edestä Antti Hulkkosen vedon maaliin.

Lukko yritti ottelun lopussa tasoitusta ilman maalivahtia, jonka seurauksena Mika Alatalo pääsi viimeistelemään tyhjään maaliin lopullisen ratkaisun. Ottelun jälkeen pelattu rangaistuslaukauskilpailu venyi kahdeksannelle kierrokselle ja Jatkoajan toimitus menetti kiinnostuksensa sen seuraamiseen noin viidennen laukaisijaparin kohdalla.

Raumalaisten paras oli Jamie Wright, joka avausmaalin lisäksi kaivoi mallikkaasti aloituksia omalle joukkueelleen. Myös maalia vartioinut Antti Jokela otti muutaman hyvän torjunnan. Ensimmäisen ottelun tavoin joukkue ”pääsi” harjoittelemaan runsaasti alivoimaa. Jo aamulla pirteästi esiintyneen Jämtinin lisäksi koko joukkue pelasi tasaisesti parantaen otteitaan hieman lepsun alun jälkeen.

TPS jatkoi aamun ensimmäisestä ottelusta tutulla kokoonpanolla, sillä armeijan ja nuorten maajoukkuekomennusten lisäksi myös loukkaantumiset verottivat miehistöä. Lukolla uusia miehiä kokoonpanossa olivat avausmaalin tehnyt Wright, Pasi Saarela, Ville Snellman, Erik Hämäläinen sekä Antti Bruun.

02.47 1-0 Wright (Bruun) yv

11.19 1-1 Jämtin (Eronen) yv

16.22 1-2 Alatalo (Hulkkonen, Seikola) yv

29.51 1-3 Alatalo tm

TPS voitti rl-kilpailun.

Sport-Lukko 2-4 (2-1)

Edellisen ottelun tapaan Sportin ja Lukon kohtaamisessa päätuomari Timo Favorin oli valinnut pilkuntarkan linjan ja jäähyaition ovien saranat olivat kovilla. Sport siirtyi nopeasti johtoon kahdella ylivoimaosumalla. Ensin Mikael Hallbäck tälläsi lyöntilaukauksen Lukko-vahti Antti Jokelan suojusten kautta verkkoon. Heti perään Miro Laitinen laukoi maalin edestä kauniin kuvion päätteeksi vaasalaiset kahden maalin johtoon.

Lukko nousi nopeasti peliin mukaan. Ville-Vesa Vainiola päätti ylivoimahyökkäyksen tyylikkäästi alakulmaan Markku Tähtisen oivallisesta poikittaissyötöstä. Erän loppua kohden raumalaiset ottivat vahvemmin pelin haltuunsa, hallinnan tulokset olivat kuitenkin laihoja.

Tasoihin Lukko nousi heti toisen erän alkuun. Kahden miehen ylivoimalla Tähtinen kiemurteli näyttävästi kulmasta maalille ja tarjoili Tommi Hannukselle tyhjän maalin. Vauhtiin päästyään Hannus jatkoi samaa rataa ja siirsi Lukon johtoon komealla alivoimaosumalla. Edukseen esiintynyt laituri sai keskialueella kiekon, pujahti puolustajien ohi ja harhautti maalivahti Sami Heinosen näyttävästi.

Sportilla oli tilaisuutensa, joukkue sai muun muassa pelata kahdesti 5-3 –ylivoimaa. Vaasalaisten ylivoimapeli oli kuitenkin lähinnä onnetonta. Lukko ratkaisi ottelun lopullisesti joukkueen pirteimpiin kuuluneen Jaakko Hagelbergin siirrettyä Heinosen torjunnan paluukiekon verkkoon. Molempien joukkueiden peli vaikutti vielä hyvin keskeneräiseltä. Lukon puolustuspelaaminen oli ajoittain hyvin epävarmaa, Sport puolestaan hukkasi mahdollisuutensa tehottomuuteen. Markku Paukkunen teki melkein oman maalin.

TPS-TuTo 1-1 (0-0)

Turkulaiskumppanusten koitos aamutuimaan ei tarjonnut kovinkaan monimutkaisia kiekollisia hienouksia. Kumpainenkin joukkue pääsi ensimmäisen 10 minuutin aikana testaamaan ylivoimapelinsä toimivuutta. TuTo ei saanut edes pakkopeliä aikaiseksi, TPS sai sentään pyöritettyä kiekkoa kulmissa. Avausminuuttien ainoa vaarallinen tilanne oli Palloseuran Kai Nurmisen soolokiemurtelu, joka kuitenkin päättyi TuTon maalia vartioineen Juha Kuokkasen hanskaan.

TPS pääsi erän lopulla toistamiseen ylivoimalle Fredrik Varan otettua toisen rangaistuksensa. Tällä kertaa ylivoima muistutti jo ylivoimaa, kun Mika Alatalo ampui poikittaissyötöstä tolppaan.

Ensimmäinen maali syntyi niinikään ylivoimalla, kun Andreas Jämtin nousi nousi b-pisteeltä ja laukoi rannelaukauksella kiekon takakulmaan.

TuTo tasoitti kuitenkin pelin lopussa myös ylivoimalla, kun varsin toimivan ylivoimakuvion päätteeksi Petri Tähtisalo laukoi siniviivalta hienon vedon ohi täydellisessä maskissa olleen Tuomo Karjalaisen oikean olkapään.

Rangaistuslaukauksissa onnistuivat Tepsiltä Marko Kiprusoff ja Daniel Widing. TuTosta onnistui vain Oskar Essen.

Tepsistä esiintyi edukseen energinen ja taitava Daniel Widing sekä uusi Tepsin "niklas-sunblad", Andreas Jämtin. Jämtinin taklaukset sekoittivat vastustajan peliä ja tämä otti turhia kostojäähyjä.

TuTosta esiintyi edukseen uudet puolustajat Fredrik Vara, joka tosin jäähyili aika urakalla ja yllättävän hyvin liikkunut Teppo Tuomanen. Maalissa Juha Kuokkanen pelasi esimerkillisesti. Joukkueen paras oli kuitenkin jäätävällä varmuudella kiekkoa hallinnut Petri Tähtisalo.

17.20 1-0 Jämtin (Aho) yv

28.47 1-1 Tähtisalo (Vuorisalo, Forsell) yv