Toisen polven pelaajat kesän 2016 NHL:n varaustilaisuudessa

NHL / Artikkeli
Jakob Chychrun on kesän 2016 varaustilaisuuden kärkipuolustajia.
Kuva © Getty Images
Jatkoaika esittelee varausikäisiä toisen polven pelaajia kesän 2016 NHL:n varaustilaisuudessa. Näistä lupauksista useampi saatetaan varata jo ensimmäisellä kierroksella.

Jakob Chychrun

OHL:n Sarnia Stingin Jakob Chychrun on fyysinen, hyvin liikkuva kahden suunnan puolustaja. Hän on vahva kiekonkäsittelijä täydessä vauhdissa ja pystyy hyvän suoran luistelunsa ansiosta tuomaan kiekkoa ylös omalta alueelta. Hän on myös erinomainen ylivoimalla – liikuttaa kiekkoa nopeasti ja lähettää vaarallisia laukauksia maalille. Chychrunilla on potentiaalia kärkitason NHL-pelaajaksi, jonka ympärille joukkueen puolustus voidaan rakentaa.

Jakobin isä Jeff Chychrun oli Philadelphia Flyersin kolmas varaus vuoden 1984 varaustilaisuudessa. Puolustaja pelasi lopulta 262 NHL-ottelua neljässä joukkueessa – tilastoihin merkittin 744 jäähyminuuttia ja 25 pistettä. Jeffin lanko on entinen NHL-puolustaja Luke Richardson, joka pelasi yli 1400 NHL-ottelua. Hän on ollut päävalmentajana Ottawa Senatorsin AHL-joukkueessa neljän viime kauden ajan.

Kieffer Bellows

Kieffer Bellows on vahva voimahyökkääjä, joka iski 33 maalia USHL:ssä kaudella 2014-15. Tämän jälkeen siirtyi Yhdysvaltojen nuorten pelaajien kehitysohjelmaan, jossa hän pelasi ykkösketjussa ja jatkoi vahvaa pistetehtailuaan. Bellowsin pelissä yhdistyvät maalinteko ja fyysisyys - hän suojaa kiekkoa vahvasti, ajaa suoraviivaisesti maalille ja on korkean luokan viimeistelijä. Hän tarvitsee kuitenkin vierelleen hyvän pelintekijän, jotta hänestä saadaan parhaat tehot irti. Bellows on monilla listoilla varaustilaisuuden 20 kärkilupauksen joukossa.

Bellowsin isä Brian Bellows oli kakkosvaraus vuoden 1982 NHL:n varaustilaisuudessa ja pelasi urallaan lähes 1200 NHL-ottelua. Hän teki 1188 kamppailussa 1022 pistettä, mukaan lukien 485 maalia. Bellowsiin oli kohdistettu korkeat odotukset - häntä jopa verrattiin jo ennen NHL-varaustaan itse Wayne Gretzkyyn. Vaikka hänestä ei tullutkaan uutta Gretzkyä, Bellows teki komean uran erinomaisena maalintekijänä ja voitti Stanley Cupin Montreal Canadiensin riveissä vuonna 1993.

Brian Bellows pelasi Washington Capitalsissa vuosina 1998-99.
Kuva © Getty Images

Matthew Tkachuk

OHL:n ja Memorial Cupin voittanut Matthew Tkachuk iski OHL:n pudotuspeleissä 18 ottelussa 20 maalia. Runkosarjassa ykkösketjun laitahyökkääjä iski 106 pistettä. Tkachuk on hyvin monipuolinen ja taitava pelaaja, joka liikuttaa kiekkoa nopeasti ja lukee peliä hyvin. Hän osoittaa paitsi luovuutta kiekon kanssa, myös tahtoa kamppailla esimerkiksi maalin edustalla ja laidoilla. Tkachukin odotetaan kehittyvän kahden kärkiketjun NHL-pelaaja, joka tuo erityisesti taitoa ja fyysisyyttä. 

Matthewin isä Keith Tkachuk varattiin ensimmäisellä kierroksella kesän 1990 NHL:n varaustilaisuudessa. Hän on yksi NHL:n historian parhaita voimahyökkääjiä. Kaudella 1996-97 hän teki 52 maalia Phoenix Coyotesissa ja voitti ensimmäisenä yhdysvaltalaisena pelaajana NHL:n maalipörssin. Hän teki kaikkiaan 538 maalia ja 527 syöttöpistettä 1201 NHL-ottelussa.

Keith Tkachukin serkkuja ovat 1097 NHL-ottelua pelannut laituri Tom Fitzgerald sekä nykyiset NHL-hyökkääjät Jimmy Hayes ja Kevin Hayes.

Logan Brown

198-senttinen keskushyökkääjä Logan Brown on yksi tämän vuoden varaustilaisuuden isoimpia pelaajia. Hän teki suuren vaikutuksen alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa vahvana kahden suunnan hyökkääjänä. Brown suojaa kiekkoa erittäin taitavasti ja hänellä on erinomaiset pelintekijän taidot – niinpä häntä onkin verrattu Joe Thorntoniin. Brown liikkuu sulavasti ja pelaa huolellisesti puolustussuuntaan - hänellä ei ole suuria heikkouksia. Hänen nimensä saatetaan huutaa varaustilaisuudessa kymmenen ensimmäisen joukossa.

Hänen isänsä Jeff Brown oli erittäin hyvin kiekkoa liikuttava puolustaja, joka pelasi 747 NHL-peliä kuudessa eri joukkueessa. Hän teki kahdeksalla kaudella yli 50 pistettä ollen liigan parhaita pakkeja ylivoimalla. Tehokkaimmalla kaudella 1992-93 syntyi 78 pistettä 71 pelissä St. Louis Bluesin paidassa. Hän lopetti uransa kauden 1997-98 jälkeen, mutta on toiminut viime vuosina valmentaja muun muassa USHL- ja OHL-juniorisarjoissa.

Alexander Nylander

OHL:n ja koko CHL:n vuoden tulokkaaksi valittu Alexander Nylander on erittäin taitava kiekonkäsittelijä. Hän pelaa suurella itseluottamuksella kiekon kanssa ja hänellä on pehmeät kädet. Nylander suojaa kiekkoa yllättävän hyvin, vaikka ei olekaan vahvimpia pelaajia ja hän on sulava luistelija. Hänen suurimmat heikkoudet ovat kiekottomassa pelissä ja tasaisuudessa. Ruotsalaisen laitahyökkääjän taitotaso on kuitenkin varaustilaisuuden kärkeä.

Alexanderin isä Michael Nylander on 679 pisteellään 12. tehokkain ruotsalaispelaaja NHL:n historiassa. Luova ja korkean taitotason sentteri pelasi 15 kautta joukkueinaan Hartford Whalers, Calgary Flames, Tampa Bay Lightning, Chicago Blackhawks, Washington Capitals, Boston Bruins ja New York Rangers. Hänen toinen poikansa William Nylander on Toronto Maple Leafsin ykköskierroksen varaus kahden vuoden takaa. William pelasi kuluneella kaudella 22 ottelua vaahteralehtien riveissä.

Max Jones

Matthew Tkachukin joukkuekaveri Max Jones on fyysinen, voimakas laitahyökkääjä, jolla on hyvät hyökkäystaidot. Jones tekee hartiavoimin töitä molempiin suuntiin ja ajaa mielellään maalille niin kiekon kanssa kuin ilman sitä. Hän suojaa 190-senttisenä pelaajana kiekkoa taitavasti ja osaa laukoa mainiosti pienestä tilasta. Otteista puuttui jonkin verran tasaisuutta OHL:ssä, mutta Jones teki kuitenkin kunniotettavat 28 maalia. Monipuolinen Jones varataan varsin todennäköisesti ensimmäisellä kierroksella.

Maxin isä Brad Jones pelasi kuusi kautta NHL:ssä 1980- ja 1990-luvuilla. Hyökkääjä iski 25 maalia ja 56 tehopistettä 148 ottelussa. Hän on Michiganin yliopiston historian kuudenneksi tehokkain pelaaja 227 pisteellään.

Ty Ronning

Mainioilla hyökkäystaidoilla varustettu Ty Ronning oli kuluneella WHL-kaudella Vancouver Giantsin tehokkain pelaaja. Hän iski 67 ottelussa 59 pistettä tehtyään edellisellä kaudella ainoastaan kaksi pinnaa 24 pelissä. Ronning on nopea, ketterä luistelija, joka käsittelee kiekkoa hyvin täydessä vauhdissa. Terävä rannelaukaus ja taistelutahto ovat myös vahvuuksia. Puolustuspeli ja fysiikka vaativat kuitenkin vielä paljon töitä. NHL-varausta on joka tapauksessa realistista odottaa tänä kesänä.

Hänen isänsä Cliff Ronning pelasi 18 kautta NHL:ssä edustaen seitsemää joukkuetta. 173-senttisenä häntä pidettiin liian pienenä NHL:ään, mutta huipputaitava ja luova sentteri osoitti väitteet vääriksi. Hän iski 85 pistettä tehokkaimmalla NHL-kaudellaan 1992-93 Vancouver Canucksin riveissä. Hän oli hyvin suosittu pelaaja fanien keskuudessa myös Nashville Predatorsissa, jossa hän pelasi neljä kautta uransa loppupuolella. Kaikkiaan Cliff merkkautti 1137 ottelussa 306 maalia ja 563 syöttöpistettä.

Lance Pitlick luuti Florida Panthersin puolustuksessa kolmen kauden ajan.
Kuva © Getty Images

Rem Pitlick

USHL:n vuoden pelaajaksi valittu keskushyökkääjä Rem Pitlick teki huiman parannuksen verrattuna edelliseen kauteen, jolloin pisteitä kertyi 16 kappaletta. Menneen kauden tehot 46+43 oikeuttivat pistepörssin kärkipaikkaan 23 pisteen erolla seuraavaan pelaajaan.

Pitlick erottuu joukosta erityisesti ketterän luistelunsa ja nopeutensa ansiosta. Hän on myös taitava kiekonkäsitteljä ja vahva 175-senttiseksi pelaajaksi. Hän pelaa molempiin suuntiin, mutta voisi olla hiukan aktiivisempi omalla puolustusalueella. Pitlickillä on hyökkäystaitojensa ansiosta edellytykset kehittyä NHL-pelaajaksi.

Isä Lance Pitlick pelasi 393 NHL-ottelua 1990- ja 2000-luvuilla seuroinaan Ottawa Senators ja Florida Panthers. Hän teki 16 maalia ja 33 syöttöpistettä. Lance oli vahva ja fyysinen puolustava puolustaja, joka pystyi jakamaan painavia taklauksia ja joka pelasi luotettavasti ottelusta toiseen. Hän ei ollut taitavin pelaaja, mutta korvasi paljon kovalla työnteolla ja asenteella.

Lähteet: The Hockey Writers, Wikipedia, NHL.com, Eliteprospects.com, hhof.com

» Lähetä palautetta toimitukselle