NHL-varaustilaisuuden hyökkääjät – muitakin kuin kärkikolmikko

NHL / Artikkeli
Pierre-Luc Dubois kuuluu ennakkokaavailuissa varaustilaisuuden hyökkääjien kärkiviisikkoon.
Kuva © Mika Kylmäniemi - mika@photomotion.org
NHL:n varaustilaisuuden hyökkääjien kärkikolmikko on lukkoon lyöty ja kaikille tuttu. Kärkikolmikon takana on kuitenkin paljon mielenkiintoisia pelaajia, jotka eivät ole yhtä paljon otsikoissa viihtyneet.

Auston Matthews, Patrik Laine, Jesse Puljujärvi – nämä kolme hyökkääjää voisivat muodostaa saman tien NHL-tason hyökkäysketjun, ja heistä vuoden 2016 NHL:n varaustilaisuus todennäköisesti muistetaan kymmenen vuoden päästä. On kuitenkin aivan mahdollista, että ainakin yksi kolmikosta jää jonkun myöhemmin varattavan hyökkääjän varjoon.

Ennakkokaavailuissa lähimpänä kärkikolmikkoa ovat kanadalainen Pierre-Luc Dubois ja yhdysvaltalainen Matthew Tkachuk. Molemmat ovat isokokoisia ja taitavia laitureita. Dubois tosin pelasi menneellä kaudella pääasiassa keskushyökkääjänä.

Matthewsin jälkeen parhaan puhtaan keskushyökkääjän tittelistä kamppailevat Yhdysvaltain alle 18-vuotiaiden maajoukkueen pienikokoinen Clayton Keller, Windsor Spitfiresin jättiläinen Logan Brown, Mississauga Steelheadsin Michael McLeod ja BCHL:n Penticton Veesissä menneen kauden pelannut Tyson Jost.

Koko nelikko oli mukana alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa huhtikuussa. Siellä kovimmat näytöt löivät pöytään Jost ja Keller. Lehdistön edustajat valitsivat molemmat turnauksen tähdistökentälliseen, Kellerin lisäksi turnauksen arvokkaimmaksi pelaajaksi. Direktoraatin mielestä taas Jost oli turnauksen paras hyökkääjä.

NHL-potentiaalia monet näkevät kuitenkin enemmän Brownissa, eikä vähiten siksi, että tämä on parikymmentä senttiä kaksikkoa pidempi. McLeod puolestaan on selvästi nopeampi ja taitavampi luistelija kuin Brown, mutta hänkin selvästi isokokoisempi kuin Jost ja Keller.

German Rubtsov joutui keväällä keskelle doping-kohua, mutta hänet varattaneen siitä huolimatta ensimmäisenä venäläishyökkääjänä.

Ruotsilla vain yksi huippunimi, Venäjällä ei yhtään

Tkachuk ei ole ainoa toisen polven hyökkääjä, joka varataan todennäköisesti kärkikymmenikössä. Alexander Nylander on myös lähes varmasti tilaisuuden ensimmäinen ruotsalaisvaraus, ennen häntä tosin saatetaan varata kolmekin suomalaista.

Ykköskierroksen jälkipuolella varausta kärkkyvät ruotsalaisista luotettava Färjestad-sentteri Rasmus Asplund ja MODOsta Frölundaan siirtynyt laituri Carl Grundström.

Ensimmäinenä varattava venäläishyökkääjä taas hyvin luultavasti on German Rubtsov. Keskushyökkääjän osakkeita tosin saattaa laskea Venäjän alle 18-vuotiaiden maajoukkueen doping-skandaali.

Siinä mielessä turvallisempi venäläisvalinta on QMJHL:ssä menneen kauden pelannut Vitali Abramov. Hänen NHL-potentiaaliaan tosin syö pieni koko – laituri on hädin tuskin 175-senttinen.

» Lähetä palautetta toimitukselle