Suomi - Ranska 8 - 0

MAAJOUKKUE / Artikkeli
Nuorten MM-kisojen Suomi-Ranska-ottelun paras pelaaja Jussi Jokinen selvitti lyhyesti ottelun merkityksen: "Suomi varmisti pääsynsä pudotuspeleihin ja pelaajat saivat ottelusta lisää itseluottamusta, koska tähän asti Suomella on ollut vaikeuksia maalinteossa."

Ottelun luonne: maistuva pakkopulla

Katsoessani Ranska-Kanada-ottelua erän ajan, ajattelin patonkimaan poikien olevan kisoissa turhan takia. Mutta nähdessäni lohkon muissa peleissä, miten tuskaista maalinteko voi nykyään nuorten arvo-otteluissa olla, ajatukseni hieman muuttuivat.

Ranskalaisten näkökantilta on surullista, että omaa
joukkuetta pyöritetään heidän omia ennakko-odotuksiaan pahemmin, mutta maalinteon kanssa tuskailleille Suomen hyökkääjille tälläisellä ottelulla on terapeuttinen merkitys - pelaaminen voi olla hauskaa.

Valmentaja Westerlund totesikin tälläisen "helpon"
pakkovoiton merkityksestä joukkueelle: - Se merkitys
sillä ainakin oli, että varmistettiin jatkopaikka ... Kyllä
näistäkin peleistä vähän näkee, missä mennään.
Esimerkiksi tämän herran [Jussi Jokinen] kentällinen
Immonen-Jokinen-Koivisto nautti pelaamisesta - he pelasivat tuota peliä kuin vastassa olisi ollut kuka tahansa. Joillekin kentällisille se oli vaikeampaa, siitäkin voi tehdä joitakin johtopäätöksiä.

Ranskan valmentaja Dave Henderson odotti ennakolta
ottelun olevan tasaisempi kuin mitä se lopulta oli.
Ranskalaisilla oli Westerlundin kehumaa halua pelata
puolustusta, mutta kuten Henderson totesi, suomalaisten vauhti ja tempo olivat liikaa ranskalaispelaajille. Suomalaiset pääsivät heti ensi erässä tekemään maaleja, mikä vapautti suomalaiset pelaamaan pakotonta jääkiekkoa.

Ranska meneekin ennakkoarvioiden mukaisesti putoamiskarsintoihin Valko-Venäjän kanssa. Joukkueella on tosin vielä ottelu Sveitsiä vastaan jäljellä, mutta kun maaliero on 1 - 28, niin ihmeitä pitäisi tapahtua, jotta voitto Sveitsistä heltiäisi. Muuten B-lohkon lopulliset sijoitukset ovat vielä auki, sillä jäljellä olevien otteluiden tuloksia on mahdotonta arvioida Sveitsi-Ranska-peliä lukuunottamatta. Sveitsi pelaa Ranskan lisäksi vielä Venäjää vastaan, lohkoa johtava Kanada Venäjää ja Suomea vastaan, ja Sveitsillä siis on ottelut Ranskaa ja Venäjää vastaan.

Ottelun tapahtumat

Kokoonpano/peluutukset

Maalissa pelasi Kari Lehtonen ja puolustusta oli
sekoiteltu Olli Malmivaaran loukkaantumisen vuoksi.
Uudet parit olivat Määttä-Seikola, kärppäpari Pitkänen-
Jaakola ja kolmosena yhdessä pysyneet Viitanen-
Marttinen. Peliaikaa herui kaikille kaksikoille niin
tasakentällisin, ylivoimalla kuin alivoimallakin. Topi
Jaakola pelasi ilahduttavan pirteän pelin ja Tero Määttä
jatkoi hyviä esityksiään. Kymmenen tikkiä suuhunsa
saanut Malmivaara on jo seuraavassa ottelussa Kanadaa vastaan pelikunnossa, todennäköisesti Jaakola on sunnuntaina
runkosarjan päätösottelussa pienemmässä roolissa.

Hyökkäyketjuissa Joni Yli-Torkko palasi ykkösketjuun
Ruutun ja Pihlmanin rinalle. - Ei Tore vielä parhaimmillaan ole, mutta pääasia että pääsee pelaamaan ja pääsee pelirytmiin, sitä siinä haetaan, kommentoi Westerlund Yli-Torkon ilmestymistä pelaavaan kokoonpanoon.

Muuten ketjut olivat samat kuin Venäjä-pelin loppuvaiheessa eli Jokila-Koivu-Kankaanperä, Koivisto-Immonen-Jokinen ja Saarenheimo-Hirschovits-Mäki. Bergenheim aloitti kolmantenatoista hyökkääjänä, mutta toisen erän puolivälin jälkeen hän otti Kankaanperän paikan Koivun ketjun laidalla. - Tarvii miettiä asetelmia kun lähdetään Kanadaa vastaan, mitkä meidän kokoonpanot ja ketkä pelaavat ja tässä oli nyt yksi kokeilun paikka. Bergenheim on tullut kaksi - nyt siis kolme - kertaa kesken ottelun peliin mukaan ja on pelannut ihan kohtalaisesti. Nyt täytyy katsoa, että onko aika jo aloittaa peli, päävalmentaja kertoi vaihdoksen taustoista.

Ensimmäinen erä

Venäjää vastaan Ranska pystyi pitämään ottelun numerollisesti tasaisena ensimmäisen erän ajan.
Suomea vastaan ottelu ratkesi jo avauserän puolivälissä. Jarkko Immonen sai kunnian tehdä voittomaaliksi merkityn avausosuman ylivoimalla. Immonen sai pistää kiekon tyhjiin
ranskalaismaalin oikealta tolpalta Toni Koiviston
oivallisen poikittaissyötön jälkeen. Suomen tapettua
Tero Määtän jäähyn pois, Ruudun kenttä synnytti
kovan mylläkän Ranskan maalille. Kiekko ehti käydä
Tuomas Pihlmanin ohjauksesta jo ylärimassakin, ennenkuin Joni Pitkänen nosti maalin edessä pyörineen kiekon verkkoon. Erän lopussa Ranskan Brodin joutui estämään Immosen ketjua sääntöjen vastaisin ottein. Ylivoimaa pyörittämään tuli Koivun ketju, ja minuuttia myöhemmin peli oli 3-0. Maalintekijänä oli alivoimanelikon keskelle vapaaksi unohtunut Janne Jokila. Mikko Koivu antoi selkä maaliin päin olleelle Jokilalle tarkan syötön lapaan, Jokila kääntyi ja veti rannevedolla kiekon aivan maalin kattoon.

Kolmen maalin lisäksi Suomella oli paikkoja toiseen mokomaan, mm. Kankaanperällä ja Saarenheimolla oli erässä läpiajot. Molemmat yrittivät ratkaisua rystyltä harhautuksen jälkeen, mutta kumpikaan ei saanut kiekkoa nousemaan tarpeeksi. Ranskan oikea sivusta vuosi ensimmäisessä erässä pahasti, eikä tilanne muissakaan erissä hirveästi parantunut.

Toinen erä

Toisessa erässä maalitehtailua jatkoivat Tuomo Ruutu
ohjaamalla ylivoimalla Markus Seikolan korkean vedon maaliin (ranskalaisvahdin mielestä korkea maila), Jussi
Jokinen maalin etunurkasta tekemällään osumalla, jota
ennen Immoset olivat pyörittäneet baskeripojat tyystin
sekaisin nopealla "kulmassa-kiekkoa-kierrätä-ja-paikkaa-vaihda"-pelillä, sekä Toni Koivisto erän lopulla ranskalaisvahdin sekoilujen avustuksella syntyneellä
alivoimamaalilla. Koiviston maalin jälkeen kaikki ketjun
miehet olivat tehneet osuman. Aiheellisesti Westerlund totesikin pelin jälkeen: - Minä olen iloinen ainakin tämän
yhden kentän pelaamisesta.

Kolmas erä

Kolmannessa erässä Tuomas Pihlman ja Tero Määttä saivat vihdoinkin maalitilinsä auki. Määtän lähes nollakulmasta maalivahdin suojusten kautta maaliin mennyt kiekko oli kyllä todellinen lahja suomalaispakille. Mutta niin se on, että kaikki hyväksytyt lasketaan.

Ranska hävisi laukaukset 61 - 12, mutta kyllä heilläkin
paikkansa oli. Jokaisessa erässä ranskalaispelaajalla oli
tilanne jossa edessä oli tyhjä suomalaismaali ja kohti
mailanlapaa oli tulossa syöttö. He kuitenkin onnistuivat
tyrimään tilanteet hirveällä hätäilyllä ja osin puutteellisella mailatekniikalla. Ranskan paras paikka oli
kolmannessa erässä, kun peliä oli jäljellä reilut kolme minuuttia. Lehtonen ajautui vauhdikkaan vastaantulonsa
seurauksena pois maaliltaan, mutta onneksi Jaakola ja Pitkänen olivat apumaalivahteina paikalla pelastamassa
Lehtosen nollapelin.

Yhteenveto

Joukkueiden tasoero oli niin iso, että Suomen olisi pitänyt pelata ottelussa koko ajan alivoimalla, jotta peli olisi ollut tasainen. Kaikilla Suomen maaleilla oli eri tekijä ja muutenkin asenne oli kohdallaan.