Ruotsin vuosi – taas kerran

NHL / Artikkeli
Kuten useampana edellisenäkin vuonna, ruotsalaislupaukset miehittävät Euroopasta NHL:ään varattavien pelaajien listan kärkipään tälläkin kertaa.

Ruotsi on saanut viime vuosina nauttia ennennäkemättömästä nuorten pelaajien esimarssista. NHL:n varaustilaisuudessa länsinaapurin lupauksia on huudettu avauskierroksella vuosittain puolenkymmentä, eikä tästä vuodesta ole tulossa poikkeusta.

Kolmen kruunun ykkösnimi tänä vuonna on Leksandin hyökkääjä Filip Forsberg, joka varataan luultavasti kärkiviisikossa. Suhteellisen isokokoisen hyökkääjän suurin vahvuus on monipuolisuus ja merkittävien heikkouksien puuttuminen. Toisaalta laiturin pistesaldo Allsvenskanissa jäi varsin vaatimattomaksi, mikä herättää kysymysmerkkejä hyökkäyspään potentiaalin ylärajasta.

Sebastian Collberg esiintyi edukseen Forsbergin kanssa niin alle 20- kuin alle 18-vuotiaidenkin MM-kisoissa. Kiikaritehot 41 Elitserien-ottelussa saattavat kuitenkin pelottaa montaa seuraa. Niinpä tilaisuuden toiseksi ruotsalaisvaraukseksi saattaa hyvinkin kiilata kolmas laitahyökkääjä Pontus Åberg, joka oli erityisesti kauden alussa tehokas Ruotsin pääsarjassakin.

Laitureiden lisäksi Ruotsi tuottaa jatkuvalla syötöllä myös laadukkaita puolustajia. Tämän vuoden parhaimmistoon kuuluvat Hampus Lindholm,
Ludvig Byström ja Calle Andersson, joista kaksi ensimmäistä varattaneen jo ensimmäisellä kierroksella ja viimeksimainittukin viimeistään toisella.

Australialaislupaus varaustilaisuuden erikoisuus

Tämän vuoden kovimmat venäläisnimet pelaavat Kanadan juniorisarjoissa. Venäjälle jääneistä korkeimmalle on rankattu Metallurg Novokuznetskin taitava laitahyökkääjä Anton Slepyšev, joka pelasi valtaosan menneestä kaudesta KHL:ssä ja oli Venäjän joukkueen kapteeni alle 18-vuotiaiden MM-kisoissa.

Nikolai Prohorkinin varausnumeroon saattaa vaikuttaa kielteisesti paitsi kansalaisuus, myös ikä. Mikäli hyökkääjä olisi kaksi päivää vanhempi, olisi hän ollut varauskelpoinen jo vuosi sitten. Vaikka Prohorkin teki KHL-debyyttinsä jo kaudella 2010–2011, on vakiopaikka TsSKA:n kokoonpanossa jäänyt vielä ottamatta.

Myös tšekkilupauksilla on tapana karata Atlantin taakse jo ennen varausikää. Poikkeuksen tähän kaavaan tekee tämän vuoden ykkös-tšekki Tomas Hertl, joka tahkosi menneellä kaudella kotimaansa liigaa Slavia Prahan paidassa. Jos isokokoinen keskushyökkääjä pystyy parantamaan luisteluaan, tulee hänestä kovatasoinen NHL-hyökkääjä.

Tšekin liigassa pelasi menneellä kaudella myös tämän vuoden varaustilaisuuden eksoottisin pelaaja. Nathan Walker on syntynyt Walesissä ja kasvanut sekä aloittanut jääkiekon pelaamisen Australiassa. Vaikka Walker on pienikokoinen, hänen pelityylinsä on peloton ja jopa rämäpäinen – liekö sitten rugby-taustan ansiosta.

Sveitsiläisten ykkösnimi tänä vuonna on Christoph Bertschy. Hyökkääjä pelasi puoli kautta kotimaansa liigaa Bernin paidassa ja esiintyi edukseen myös nuorten MM-kisoissa.

» Lähetä palautetta toimitukselle