Perinteistä lätkää

MESTIS / Artikkeli
Hyvähenkinen ja taisteleva TuTo lähtee alkavaan Mestis-kauteen tavoittelemaan jälleen pudotuspelipaikkaa.

Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee, mutta eipä niitä TuTo Hockeyn kohdalla oikein voi olla muistelematta. Viime kausi on varmasti vielä monella hyvin muistissa, niin hyvin, että alkavaa kautta on varmasti odoteltu jo viime keväästä saakka. Seuran markkinointipäällikkö Ville Heinonen löysi yhden sanan, joka kuvasi viime kautta. Katastrofi. Syyt runkosarjan yhdenteentoista sijaan ja Mestis-karsintoihin ajautumiseen löytyivät lähinnä henkiseltä puolelta.

- Pääsyy huonoon menestykseen oli koko ryhmän heikko henki, niin pelaajien, valmennuksen kuin kaikkien, jotka ryhmään kuuluivat. Toiminta oli hiukan sellaista paatunutta, Heinonen tiivisti.

Muutokset seurassa joulukuun alussa pelastivat Heinosen mukaan käytännössä tippumiselta sarjasta.

Tilastot

Harjoitusottelut, pistepörssi ja siirrot
Lue lisää

- Joukkue piristyi selvästi sitten, kun Pekka (Virta) tuli valmentajaksi. Samaan aikaan tapahtui tietysti monta muutakin vaihdosta. Virran tulo valmentajaksi oli se numero yksi. Tuomisen Jounin tulo kakkosvalmentajaksi oli numero kaksi ja Vennon Jouni oli myös erittäin tärkeä pala viime vuotista joukkuetta.

Alkavaan kauteen joukkue lähtee play-offsit tähtäimessä, vaikka mitään varsinaisia sijoitustavoitteita ei olekaan asetettu.

- Kulunut fraasi, mutta jokaista peliä lähdetään voittamaan. Se on tietysti selvää, että jotenkin play-offseihin sen tavoitteen on liityttävä.

Vaikka hyvin sujuneet harjoitusottelut ovatkin antaneet vastauksia moniin kysymysmerkeillä varustettuhin asioihin, selviää joukkueen iskukyky vasta, kun sarjaa on jo tovi tahkottu.

- Meillä on nyt sen tyyppinen joukkue kasassa, että siinä on esimerkiksi kolme sellaista pelaajaa mukana, jotka eivät ole pelanneet vuoteen, Saunamäen Atte puoleentoista vuoteen. Meidän on kuitenkin päästävä pelaamaan sarjaa edes yksi neljännes, että voidaan nähdä mikä on tämän joukkueen se todellinen juttu.

Paluumuuttajat suuri ilonaihe

Joukkueen rakentamisen kannalta TuTo oli jo hyvissä ajoin liikenteessä. Toukokuussa joukkueeseen liittyi liuta paluumuuttajia ja jo ennen harjoitusotteluiden päättymistä joukkue oli lopullisesti kasassa.

- Tämä oli se joukkue mikä me haluttiin saada kasaan ja siinä me onnistuttiin lähes sataprosenttisesti. Siinä mielessä voidaan olla luottavaisin mielin, että me pärjätään tällä joukkueella, Heinonen kertoi.

Vaikka kannattajat olivatkin mielissään ’tutolaisista’ paluumuuttajista, pelaajien kunto herätti kuitenkin epäilyksiä. Miten välivuoden pitäneet pelaajat pärjäävät vielä Mestis-vauhdissa?

- Se on ollut ihan käsittämätön juttu miten nää välivuoden pitäneet jätkät ovat pelanneet ja miten ne treenas kesän aikana ja millaisessa kunnossa he olivat, kun tulivat joukkueeseen. Kyllä me ollaan oltu ihan suu auki näistä kavereista, Saunamäki, Peltonen, Rantala... Nää kaverit pystyvät pelaamaan ihan mennen tullen tätä sarjaa, Heinonen hehkuttaa.

VG-62:n kanssa yhteistyö toimii

Turussa on nähty jos jonkinlaisia yhteistyöyrityksiä seurojen välillä, mutta yhteyistyö Suomi-sarjassa pelaavan Naantalin VG-62:n kanssa kerää Heinoselta pelkästään kehuja.

- Varsinaista farmisopimusta ei ole, mutta haluaisin sitä korostaa, että kyllä tää paikallisella tasolla on ennen näkemätön juttu, että pystytään tekemään tällainen yhteistyökuvio. VG:n kanssa homma perustuu neljän ihmisen erittäin avoimeen luottamussuhteeseen.

Näkyvimpiä hedelmiä TuTon paidassa toimivasta yhteistyöstä on nähty syksyn harjoituspeleissä. VG:stä siirtyneet hyökkääjä Sami Vire ja puolustaja Vikki Tammelin ovat olleet joukkueen parhaimmistoa omilla tonteillaan, Vire mm. joukkueen paras pistemies. Myös VG:stä palannut maalivahti Ossi Ojanen on näyttänyt, että häneen ei ainakaan homma kaadu, jos käsky maalille käy.

Pelaajia on liikkunut myös Turusta Naantaliin päin ja kauden aikana onkin hyvin mahdollista, että pelaajaliikennettä tulee molempiin suuntiin.

”Perkaleen kova TuTo”

Jos viime kaudella oli otteluiden jälkeen sellainen tunne, että miksi tulla enää toiste niin alkavalla kaudella tuskin on. Harjoituspeleissä TuTo on pelannut näyttävää ja yleisöön uppoavaa kiekkoa ja tulostakin on tullut.

- Pelityyli tulee olemaan sellaista perinteistä lätkää. Tää ryhmä ei tule heittelemään kiekkoa päätyyn yhdellä keskiviivalta ja lähde suin päin perään. Peli pyritään rakentamaan ja jos pysähdytään keskialueella vastustajan muuriin niin sitten vaan käännytään takaisin ja yritetään uudestaan. Kauhean aktiivista peliä, johon kuuluu oikean tyylinen pelikovuus, Heinonen summaa joukkueen pelitapaa.

Pelikovuutta ja tiettyä äijämäisyyttä on joukkueessa korostettu ja sen tulisi näkyä myös jäällä.

- TuTon kuuluu olla perkaleen kova ensi kaudella. Taklataan ja otetaan taklauksia vastaan. Pelikovuuteen ei kuulu koukkaamiset, kampit ja kiinnipitämiset. Toivottavasti sen tyylisiä jäähyjä ei TuTolta kauheasti nähdä.

Sarjaohjelma asettaa omat haasteensa

Sarjaohjelmista on riittänyt parran pärinää joka kausi eikä alkavakaan tee siihen muutosta. TuTon peleistä peräti 75 % pelataan arkisin ja jokainen voi kuvitella miten se vaikuttaa pelaajien siviilielämään sarjassa, jossa lähes kaikki käyvät töissä tai opiskelevat ja matkustuskilometrejä kertyy valtavasti.

- Pelaajat joutuvat kauheasti järjestelemään töitään ja vapaitaan ja päävalmentaja Ismo Lehkonen joutuu tinkimään juuri tämän takia esimerkiksi aamun valmistavista harjoituksista, mitä on ollut normaalisti pelipäivinä. Jos puhutaan, että viikossa on kaksi peliä, niin kyllä tämän tasoisessa sarjassa sen toisen pitäisi olla arkisin ja toisen sitten viikonloppuna.

Sarjaohjelman asettamiin haasteisiin TuTo pystyy vastaamaan laajalla materiaalilla ja sopivalla sekoituksella nuoruutta ja kokemusta.

- Vahvuutena näen tämän meidän koko pelaajanipun. Siinä on niin suuri määrä kokemusta ja sitten sen vastapainoksi tukku nuoria pelaajia mm. Timo Salo ja Tapio Laakso. Kai Syväsalmi on vielä puhkeamatta kukkaan. Ari Reunasenkin lasken nuoreksi pelaajaksi, kaveri on kuitenkin pelannut vasta kolmetoista miesten peliä. Nuorista kaikilla on mahdollisuus hyvään tulevaisuuteen korkeimmalla tasolla.

Viime kauden huono henki vei seuran pahemman luokan rämpimiseen, mutta nyt kaiken pitäisi olla toisin.

- Joukkueessa on nyt valtavan hyvä henki. 29:stä pelaajasta vain kaksi on tullut ulkopuolelta. Vertaisin joukkueen henkeä kauden 93-94 joukkueen henkeen jolloin me noustiin liigaan. Silloinkin meillä oli ihan turkulainen nippu, vain muutama pelaaja ulkopuolelta, Heinonen päättää.

» Lähetä palautetta toimitukselle