McDavidin, Eichelin ja isoveljen varjosta − Dylan Strome

NHL / Artikkeli
Strome pärjää myös omillaan.
Kuva © Getty Images
Varaustilaisuuden kahdesta kärkinimestä ei ole epäselvyyttä. Connor McDavidin ja Jack Eichelin jälkeen varattavista pelaajista kärkipaikkaa ainakin hyökkääjien osalta on nappaamassa New York Islandersissa pelaavan Ryan Stromen pikkuveli Dylan.

Laadukas kesän 2015 varaustilaisuus tuo NHL-maailmaan monta maailman kovimman liigan tulevaa pelaajaa. Yksi heistä on Dylan Strome, joka saattaisi tasonsa puolesta olla hieman heikompana varausvuotena koko listan ykkösenä.

Tässä ikäluokassa Strome odottaa vuoroaan kuitenkin ainakin parin kierroksen ajan. Connor McDavid ja Jack Eichel menevät ensimmäisenä varaaviin Edmonton Oilersiin ja Buffalo Sabresiin, mutta sitten on Stromen vuoro jännittää.

Kolmantena varaava Arizona Coyotes ottanee vuorollaan puolustaja Noah Hanifinin. Mahdollinen kauppa voi kuitenkin muuttaa asetelmia, ja jos ei muuta, on Strome vahvoilla Toronto Maple Leafsin poiminnaksi varaustilaisuuden neljännellä vuorolla.

Strome kesän kuntotesteissä.
Strome kesän kuntotesteissä.
Kuva © Getty Images

Kanadan poikia

Ontarion Mississaugassa syntynyt Strome on kookas sentteri, joka herätti ensimmäisen kerran kiekkoilijana laajempaa huomiota Toronton alueen kiekkoliigassa kaudella 2012-13. Strome valittiin sarjassaan vuoden pelaajaksi, ja tämä poiki kesällä 2013 varauksen OHL:n Erie Ottersiin junioriliigan toisena varauksena.

Strome on tunnettu myös New York Islandersissa pelaavasta isoveljestään Ryanista. Veljessarjan kolmas poika Matthew on myös jääkiekkoilija.

Kaksi seuraavaa kautta ovat kuluneet Eriessä menestyksellä. Vuonna 2014 Strome vakuutti Ivan Hlinkan muistoturnauksessa keräämällä tehot 5+1 viidessä pelaamassaan ottelussa.

Kuluneella kaudella OHL:ssä Strome vei sarjan pistepörssin voiton toisen kärkilupauksen Mitchell Marnerin nokan edestä peräti 129 pisteellä 68 ottelussa. Kesän 2015 koko varaustilaisuuden ykkösnimi Connor McDavid jäi pistepörssissä yhdeksän pisteen päähän. Tähän vaikutti tosin se, että McDavid pelasi 21 ottelua vähemmän loukkaantumisen ja maajoukkuekutsun takia.

McDavidilla oli oma vaikutuksensa Stromen hienoon pistemäärään. Huomionarvoista on kuitenkin se, että 20 ilman McDavidia pelattua ottelua tuottivat nekin Stromen saldoon 14 maalia ja 29 pistettä. Kanadalaisnuorukainen teki lisäksi pisteensä tasaisesti keräten vähintään yhden pisteen 17 ottelussa 20:stä.

− Hän nousi tilaisuuden niin vaatiessa korkeammalle tasolle, kehui Erie Ottersin valmentaja Kris Knoblauch Stromen otteita McDavidin poissaolon aikana.

− Tiesimme että se tulisi olemaan vaikeaa. En halunnut asettaa liikaa paineita, mutta hänen pisteensä ja pelinsä tasaviisikoin paranivat ottelu ottelulta. Ylivoimalla McDavidin poissaolo näkyi, mutta kokonaisuutena hänen pelaamisensa parani.

Pudotuspeleissä pisteitä tuli 22 lisää. Nyt Strome lähtee varaustilaisuuteen kärkipaikoilta heti McDavidin ja Eichelin jälkeen.

Dylanin isoveli Ryan pelaa Islandersissa.
Dylanin isoveli Ryan pelaa Islandersissa.
Kuva © Getty Images

Vahvuudet kahden suunnan pelissä ja pelikäsityksessä

Stromea kehutaan erityisesti pelikäsityksensä sekä tunnollisen kahden suunnan pelaamisensa ansiosta. Strome ei edusta ikäluokkansa kärkeä nopeudessa, mutta hänen liikkumistaan kehutaan tarkaksi ja fiksuksi. Tasapainoinen ja liukas liikkuminen muuttuvat tarpeen tullen ripeiksi pyrähdyksiksi, ja kiekko lavassa Strome luo tilanteita yllättävistäkin paikoista.

Itseluottamusta ja keskittymistä pelintekoon riittää. Strome näyttää aina olevan lähellä kiekkoa. Nopeat ja taitavat kädet eivät aina luo sentterin ympärille kaikkein näyttävimpiä tilanteita, mutta kiekko liikkuu aina oman joukkueen hyväksi. Näppärät syötöt ja harhautukset saavat joskus vastustajan puolustajat näyttämään suorastaan hölmöltä.

Myös kaksinkamppailuihin Stromen halukkuus ja voimat riittävät mukavasti, vaikka hänen vahvuutensa ovatkin tilan tekemisessä ja pelin edistämisessä tarkoilla syötöillä. Puolustusalueella ja irti kiekosta Strome käyttää ulottuvuuttaan ja sijoittumistaan hyväksi peittääkseen syöttölinjoja ja riistääkseen kiekkoja omalle joukkueelleen.

Kanadalaisen laukaus on tarkka ja toimittaa kiekon maalille usein myös erikoisista kulmista.

Stromen heikkoutena pidetään nopeutta ja aloituksia. Strome ei ole hidas, mutta jää jälkeen esimerkiksi veljestään Ryanista luistelukisassa. NHL-tasolle päästäkseen nyt hyvin pärjäävä Dylan tarvitsee myös lisää voimaa. Isot raamit (193 senttimetriä) antavat kuitenkin hyvät lähtökohdat kehitykselle ja viimeiselle harppaukselle kohti NHL-tasoa.

Tuleva sininen vaahteralehti?

Stromen tuleva osoite voi hyvin olla neljäntenä varaava Toronto Maple Leafs. Vaativan ympäristön jo nyt tuottama huomio ei Stromea pelota. Todellisuudessa Strome on ollut hyvin imarreltu suosikkiseuransa fanien antamasta huomiosta.

Ainakin yksi faneista ehti jo tehdä kuvan, jossa esillä oli Maple Leafs -paita Stromen nimellä ja tämän pelinumerolla 19. Innokas fani lähetti kuvan Stromelle sosiaalisessa mediassa. Virnuileva Strome kehui kuvaa Toronto Sunin haastattelussa huhtikuussa.

− Kyllä, sain kuvan. Itse asiassa yhdessä kuvassa mukana oli myös McDavid. Se on imartelevaa, mutta koetan tietysti olla miettimättä sitä liikaa, Strome mietti.

Strome kasvoi intohimoisena Maple Leafsin kannattajana ja on Toronton alueella useiden fanien suosiossa. Huhtikuussa Strome pyrki vielä hieman toppuuttelemaan innokkaimpia.

− En ole vielä Torontossa, joten en tarkkaan tiedä kuinka hullua menoa siellä on. Twitterissä meno on jo aika hullua öisin ja päivisin, Strome kuvaili.

Lopputuloksen suhteen Strome pitää jäitä hatussa.

− Olen luonnollisesti odottanut varaustilaisuutta jo pitkään. Olen iloinen minne ikinä päädynkin. Torontoon päätyminen olisi taatusti villiä, eikö?

Oppaat NHL-maailmaan ovat onneksi jo olemassa. Isoveli Ryan on pystynyt jo nyt kertomaan maailman kovimmasta kiekkoliigasta. Lisäksi Strome kehuu Maple Leafsin TV-kuuluttajaa Paul Hendrickiä ja tämän tytärtä Carolinea, joka on nuorukaisen vanha koulukaveri ja edelleen hyvä ystävä.

− Hän on tasapainottava voima, kehuu Strome kokenutta Hendrickiä.

− Hän tietää kuinka media joskus suurentelee asioita, joten hänestä on paljon apua mittasuhteiden määrittämisessä.

Lähteet: Toronto Sun, NHL.com, Future Considerations NHL Draft Guide 2015, hockeyprospectus.com, Europrospects, Hockey's Future, nhl.yahoo.com, sportsnet.ca, www.ottershockey.com, Wikipedia

» Lähetä palautetta toimitukselle