Kesän 5 kovinta vapaa agentti -siirtoa − kotiseuturakkaus voitti taalapinon

NHL / Artikkeli
Shattenkirk oli kesän halutuimpia vapaita agentteja.
Kuva © Getty Images
NHL:n kesäkausi alkaa olla jälleen ehtoopuolellaan ja uusi kausi lähestyy kovaa vauhtia. Jatkoaika otti käsittelyyn kesän vapaiden agenttien kovimmat siirrot.

1. Kevin Shattenkirk, New York Rangers

Vapaiden agenttien kovin puolustajanimi palasi kotikonnuilleen. Liigan kenties parhaana ylivoimapuolustajana pidetyn Shattenkirkin sopimus on nelivuotinen ja jenkkipuolustaja ansaitsee sillä 6,65 miljoonaa dollaria kaudessa. Shattenkirk iski viime kaudella uransa parhaat tehopisteet, 13 maalia sekä 43 syöttöpistettä.

Rangersin näkökulmasta kiinnitys on täydellinen, sillä juuri Shattenkirkin kaltainen kiekollinen puolustaja sinipaidoilta on pitkään puuttunut. Jenkkipuolustaja olisi myös varmasti saanut enemmän palkkaa muualta, mutta jätti rahaa pöydälle liittyäkseen lapsuuden suosikkijoukkueeseensa.

Shattenkirk täydentää mainiosti jo ennalta vahvan Rangers-puolustuksen ja on suuri apu myös hyökkäyspäässä. 28−vuotiaan puolustajan rinnalle kaavailtu Ryan McDonagh on puolustavampi pelaaja, jonka vierellä Shattenkirk pystyy keskittymään enemmän vahvuuteensa, hyökkäyspeliin.

Shattenkirk tuo paljon tehoja sinipaitojen ylivoimaan, viimeisen viiden kauden aikana puolustajista enemmän ylivoimapisteitä on vain Ottawa Senatorsin Erik Karlssonilla.

2. Aleksandr Radulov, Dallas Stars

Dallasissa tehtiin kesällä muutoksia rajulla kädellä, ja vapaiden agenttien hyökkääjien isoin kala ui suoraan Stars-haaviin. Montreal Canadiensissa 54 pistettä viime kaudella tehnyt Radulov on liigan parhaita voimahyökkääjiä ja istuu erinomaisesti hyökkäysvoimaiseen Stars-nippuun.

Venäläishyökkääjän sopimus on viisivuotinen, jota suurin osa kriitikoista väittää kenties liian pitkäksi 31−vuotiaalle Raduloville, mutta armottomana taistelijana tunnettua hyökkääjää ikääntyminen tuskin paljoa hidastaa. Kontrahdista venäläislaituri ansaitsee 6,25 miljoonaa dollaria vuodessa.

Dallasissa on pitkään etsitty ykkösketjuun Tyler Seguinin ja Jamie Bennin rinnalle sopivaa hyökkääjää ja Radulov-hankinta varmasti saa veden fanien kielelle Teksasissa. Varmaa on, että siirtyminen puolustusvoittoisesta Canadiensista tulivoimaiseen, hyökkäyspeliinsä nojaavaan joukkueeseen nostaa varmasti Radulovin pistesaldoa ensi kaudella.

Radulov oli Canadiensin tasaisin hyökkääjä viime kaudella.
Kuva © Getty Images

3. Justin Williams, Carolina Hurricanes

"Mr. Game 7"- lempinimellä tituleerattu hyökkääjä teki paluun vanhaan joukkueeseensa, kun mies allekirjoitti sopimuksen Hurricanesin kanssa. Vuonna 2006 Raleighissa Stanley Cupin voittaneen kanadalaishyökkääjän sopimus on kaksivuotinen ja yhteensä 9 miljoonan dollarin arvoinen.

Williams on oiva lisä Hurricanes-nippuun, sillä juuri kokemusta nuori joukkue kaipaa. 35−vuotias konkari toimii erinomaisena mentorina nuorelle hyökkäyskalustolle ja auttaa joukkuetta ottamaan seuraavan askeleen pudotuspeleihin.

Williams on myös ikäänsä nähden edelleen tehokas. Hän saalisti kahdella viime kaudella 48 ja 52 pistettä ja ylitti molemmilla kausilla 20 maalin rajan.

Williams pääsi nostamaan Stanley Cupia edellisellä Hurricanes-visiitillään.
Williams pääsi nostamaan Stanley Cupia edellisellä Hurricanes-visiitillään.
Kuva © Getty Images

4. Scott Hartnell, Nashville Predators

Myös Hartnell palasi kesällä vanhaan seuraansa, hänet vuonna 2002 varanneeseen Predatorsiin. Hartnellin sopimus on niin sanottu "alennuskori"-sopimus, joka on ainoastaan vuoden mittainen ja miljoonan dollarin arvoinen. Kanadalaishyökkääjän edellinen seura Columbus Blue Jackets osti miehen kalliin sopimuksen ulos kesän alussa.

Vaikka Hartnellin pistesaldot ovat laskeneet viime vuodet, hyökkääjä on silti aliarvostettu tehokkuudessaan. Hartnellin peliaika on laskenut roimasti viime vuosina, ja viime kaudella hän pelasi vain noin 12 minuuttia peliä kohden. 35−vuotias laituri onnistui kuitenkin nakuttamaan 37 pistettä, ja oli liigan kärkikymmenikössä "pisteet per 60 minuuttia"- tilastossa.

Predatorsin kannalta veteraanin paluu on erittäin tervetullut, sillä joukkue menetti paljon tulivoimaa kesän aikana. Itse sopimus on myös erinomainen, sillä Hartnell on joukkueelle matalan riskin sijoitus hyväksyttyään roiman palkanalennuksen viime kauteen verrattuna. Kakkos- tai kolmosketjuun mainiosti istuva Hartnell ei ehkä ole entisaikojen kunnossaan, mutta tuo nuoreen Predators-joukkueeseen rutkasti kokemusta, tehoja sekä kovuutta.

5. Steve Mason, Winnipeg Jets

Kesän kovimmasta maalivahtikiinnityksestä vastasi Winnipeg Jets, kun se hankki riveihinsä kanadalaisvahti Masonin. Hankinnalla Jets ilmoittautui vakavasti otettavaksi pudotuspelikisaajaksi saaden pitkästä aikaa maalilleen todellisen ykkösvahdin. Masonin sopimus on kaksivuotinen ja 8,2 miljoonan dollarin arvoinen.

Kuva © Getty Images

Masonin viime kausi ei mennyt toiveiden mukaan, mutta mies on urallaan näyttänyt pystyvänsä kantamaan ykkösvahdin viittaa. 29−vuotias veräjänvartija ei ole aiemmin pelannut vahvojen puolustusten takana, mutta Winnipegissä pakisto ensi kauteen mennessä on liigan kärkiluokkaa.

Jo vuosia tilanne Jets-maalilla on ollut epävakaa eikä oikeaa ykkösvahtia ole ollut sitten Kari Lehtosen. Jetsin epäonnistumisten yhtenä suurena syynä onkin pitkään ollut ykkösmaalivahdin puuttuminen ja Masonista odotetaankin tärkeää tukirankaa nousevalle organisaatiolle.  

» Lähetä palautetta toimitukselle