Huippujoukkueet kohtaavat Nordic Trophyssa

LIIGA / Artikkeli
Suomen ja Ruotsin huippujoukkueiden yhteinen harjoitussarja Nordic Trophy pelataan kolmatta kertaa. Nyt turnaus on laajentunut 10 joukkueen vahvuiseksi, kun Jokerit sekä hallitseva länsinaapurin mestari HV-71 liittyivät osanottajien joukkoon.
lisää

Länsinaapurista kovia nimiä turnaukseen
[lue lisää]

Vuonna 2006 ensimmäisen kerran pelattu turnaus on ollut osallistuvien joukkueiden mieleen, joten Nordic Trophya on jatkettu ja samalla pyritty kehittämään. Ennen SM-liigan ja Elitserienin alkua pelattava pienoissarja tarjoaa joukkueille mahdollisuuden saada harjoitusotteluihin edes hieman urheilullista panosta. Samalla pelaajilla sekä yleisöllä on mahdollisuus nähdä ja kokea myös naapurimaan joukkueita tuttujen ja turvallisten oman sarjan porukoiden lisäksi.

Selvää on, että tässä vaiheessa kesää joukkueiden jäätuntuma on vielä huono eikä peli ole uomissaan. Turnauksen aikana on kuitenkin hyvä seurata miten kuviot hioutuvat ja osittain rajustikin uusiutuneet joukkueet hitsautuvat vähitellen yhteen. Nordic Trophy tarjoaa myös mahdollisuuden tarkkailla ruotsalaisen ja kotimaisen kiekkoilun eroja.

Ensimmäisellä kerralla turnauksen vei nimiinsä Ruotsin Färjestad, joka kaatoi finaalissa Kärpät. Vuosi sitten Helsingissä pelatussa lopputurnauksessa voittopytyn kuittasi puolestaan oululaisjoukkue, kun hopealle jäi Frölunda.

Tänä vuonna turnauksessa jaetaan palkintorahaa yhteensä 150 000 euroa. Kaksi kolmasosaa tästä luovutetaan yksinkertaisen runkosarjan jälkeen ja loput 50 000 euroa finaaliturnauksessa. Mikäli joukkue voittaa sekä runkosarjan että lopputurnauksen kaksi pudotuspeliään, kuittaa se tililleen yhteensä 60 000 euroa. Jokainen joukkue tahkoaa turnauksessa yhteensä 11 ottelua.

Loppuhuipennus pelataan tänä vuonna Linköpingissä syyskuun 6.-9. päivä.

Uusiutunut mestarijoukkue

Hallitseva Suomen ja Nordic Trophyn mestarijoukkue lähtee syksyn koitoksiin uudistuneella ilmeellä. Sekä pelaajistossa että penkin takana on tapahtunut muutoksia, jotka eivät voi olla näkymättä otteissa.

Kari Jalosen jälkeen Kärppien ruoriin astunut Matti Alatalo on kovan haasteen edessä, sillä paineet ovat kovat. Monen runkopelaajan lähtö Oulusta ei ainakaan helpota oulaistelaisen valmentajan urakkaa. Loppukesän harjoituspeleistä ei vielä voi tehdä isoja johtopäätöksiä, mutta varmaa on, että Kärppien peli on monen katsojan suurennuslasin alla.

Uusista pelaajista Oulussa eniten odotetaan ylitorniolta lähtöisin olevalta Toni Koivistolta. Pikakiiturilta odotetaan ennen kaikkea maaleja ja vahvaa hyökkäyspeliä. Uusina niminä kärppäpaidassa luistelevat myös Ossi-Petteri Grönholm sekä kokeneet Vesa Viitakoski ja Martti Järventie. Joukkueella on myös muutama pelaaja testissä try out-sopimuksilla.

Kärppien paketti on tässä vaiheessa vielä levällään ja joukkue on edelleen kalasteluhommissa pelaajamarkkinoilla. Keskushyökkääjäosastolle sekä mahdollisesti myös puolustukseen odotetaan vielä niitä isoimpia mötkyjä. Keskushyökkääjäkalusto on Kärpillä todella kapea, sillä joukkueen vakiosentterit Tommi Paakkolanvaara ja Jari Viuhkola ovat kärsineet selkävammoista. Täten joukkue joutuu peluuttamaan normaalisti laitureina viihtyviä hyökkääjiä keskellä.

Oululaiset ovat pelanneet ennen Nordic Trophya yhden harjoitusottelun, josta tuloksena oli tappio lukemin 2-1 Vaasassa Sportin vieraana.

Jotain uutta, jotain vanhaa

Kuten Kärpissä, myös Tapparassa on tapahtunut muutoksia viime kauteen verrattuna. Merkittävintä vaihtuvuus on ollut puolustaja-osastolla, kun joukkueen kolme profiilipakkia karisti Tampereen pölyt jaloistaan. Korvaajiksi hankituista kokeneista Charlie Cookista ja Miska Kangasniemestä tuskin kumpikaan pystyy johtamaan puolustusorkesteria henkilökohtaisella panoksellaan ja toisaalta nuorista pelaajista yksikään ei ole lyönyt itseään läpi liigatasolla. Puolustuksen henkinen johtajuus tuntuukin lepäävän Janne Grönvallin harteilla.

Edelleen kysymysmerkkejä sisältävää puolustusta tultaneen kuorimittamaan koko kapasiteetillaan harjoitusotteluissa. Niin ikään tolppien välissä Mika Lehto ja Harri Säteri tulevat todennäköisesti saamaan tasaisesti vastuuta.

Hyökkäysarsenaali puolestaan on kärsinyt muutoksista vähiten. Itse asiassa Tappara lähinnä terävöitti kalustoa muutamilla täsmähankinnoilla ja nimilistan perusteella tulevalta kaudelta on lupa odottaa paljon.

Todennäköistä kuitenkin on, että harjoitusotteluissa nuoret pelaajat tulevat saamaan eniten näyttöpaikkoja tulevaa liigakautta ajatellen ja näin ollen ottamaan pääasiallisen vastuun pelaamisesta.

Nordic Trophyn avausottelun myötä Mikko Saarinen tulee tekemään ensimmäisen virallisen esiintymisensä päävalmentajana. Jää nähtäväksi, miten ja millä taktiikalla hän pystyy luotsaamaan ryhmää läpi harjoitusotteluiden. Ainakin jääharjoitusten perusteella Tappara on panostanut voimakkaasti luisteluvoimaan ja aktiiviseen karvauspelaamiseen. Lisäksi suunnanmuutospelaaminen ja kiekon aktiivinen liikkeelle laittaminen omasta päästä ovat saaneet uusia vivahteita.

Huolimatta Nordic Trophyn tarjoamasta maineesta ja mammonasta, tamperelaiset tulevat kuitenkin pääasiallisesti hiomaan taktiikkaansa ennen liigakauden alkua. Se lieneekin viisasta, sillä Tappara ei vielä tähän mennessä ole saanut yhtään kokemusta pelitaktiikan toimimisesta käytännössä.

Oikeaan suuntaan

TPS-miehistö on uusiutunut viime kaudesta parin kentällisen verran. Ainakin paperilla muutos on kuitenkin ollut oikeansuuntainen, vaikka uusien kasvojen suoritustasosta ei vielä konkreettisia näyttöjä TPS-paidassa olekaan. Potentiaalia joukkueessa kuitenkin on viime kautta enemmän. Lisäksi vuoden takaiseen tilanteeseen verrattuna positiivista on se, että joukkue on valmis hyvissä ajoin ennen kauden alkua, eikä viime kauden kaltaista tammikuulle jatkuvaa pelaajanvaihtoruljanssia pitäisi Turussa nähdä.

Maalivahtiosastolla jatkavat viime kaudelta tutut Juha Kuokkanen ja Alexander Salak. Lisäksi Palloseuran maalivahtiosastolle kilpailua tuo Lukon organisaatiosta saapunut Atte Engren. Nordic Trophyn kuluessa kukin kolmikosta saanee mahdollisuuden näyttää osaamistaan.

Puolustus rakentuu jälleen pitkälti Marko Kiprusoffin ja Aki Bergin varaan, jotka pelannevat jo harjoitusotteluissa kovia minuutteja. Lisäksi viime kaudelta tuttuja nimiä ovat Antti Halonen, Joonas Järvinen sekä tammikuussa joukkueeseen liittynyt Tero Konttinen. Uutta säpinää pakistoon tuovat Raumalta kaapatut Markus Nordlund sekä TPS-taustainen Casper Santanen.

Eniten muutoksia sitten viime kauden on tapahtunut hyökkääjäosastolla. Merkittävin menetys oli viime vuoden parhaan pistemiehen Teemu Laineen siirtyminen Elitserieniin. Taloudellisten realiteettien vuoksi TPS ei ole pystynyt kilpailemaan kaikkein isoimmista siirtomarkkinoiden nimistä. Pelaajakoordinaattori Ari Vuori on kuitenkin saanut haalittua Turkuun parhaassa iässä olevia pelimiehiä sekä pari turkulaisille rakasta paluumuuttajaa.

Täysin uusia tuttavuuksia mustavalkopaidassa ovat Tapparasta napattu Sami Venäläinen, Kajaanin Hokissa viime kaudella kiekkoillut Jarkko Hattunen sekä Ilari "Valtterin veli" Filppula. Lisäksi TPS-paitaan palaavat SM-liigaa vuosia kiertänyt Tommi Hannus, Ruotsista palaava Ville Vahalahti sekä entinen TPS-kippari Mikko Eloranta.

Nordic Trophy -peleissä TPS-debyyttinsä tekevät myös uudet ulkomaalaisvahvistukset Kyle Klubertanz sekä Jamie Johnson. Veroteknisten seikkojen vuoksi miehet liittyvät lopullisesti Hannu Virran miehistöön vasta lokakuussa. Pohjoisamerikkalaiset ovat kuitenkin edustuskelpoisia Ruotsissa pelattavissa otteluissa, joten selkeäksi vahvistukseksi luetun kaksikon otteista saadaan esimakua jo ennen syyssateita.

Jääkö HIFK jälleen jumboksi?

Helsingin IFK on osallistunut joka kerta Nordic Trophy turnaukseen. Tulos on jäänyt varsin laihaksi, sillä HIFK on ollut molemmilla kerroilla turnauksen jumbo. Nyt joukkueessa puhaltavat kuitenkin muutoksen tuulet, joista suurin on penkin takana seisova päävalmentaja Kari Jalonen, joka on tottunut piiskaamaan joukkueensa menestykseen.

HIFK lähtee Nordic Trophyyn hieman pelituntumaa allaan, sillä helsinkiläiset ovat tällä kaudella pelanneet kolme mini-harjoituspeliä. Heinäkuisen Pitsiturnauksen saldona oli voitto KalPasta ja tappiot Rauman Lukolle ja Barys Astanalle. Joukkueen riveistä nousivat esiin tutut nimet Lennart Petrell, Jussi Pesonen ja Ilkka Pikkarainen. Myös nuori Ilari Melart ja puolustavana sentterinä aiempina kausina kunnostautunut Jermu Porthen esittivät vahvoja otteita.

Pitsiturnauksen jälkeen HIFK sai kaivattua vahvistusta peräpäähän, kun 25-vuotias Tom Walsh liittyi joukkueen riveihin. AHL:ssä kannuksensa hankkinut Walsh iski viime kaudella Worcester Sharksissa 76 ottelussa komeat tehot 6+30. Amerikkalaispakille onkin luvassa yleispuolustajan hommien lisäksi paljon vastuuta ylivoimapelissä.

Maalivahtipeli on monena kautena ollut HIFK:n osalta vaihtelevaa. Pitsiturnauksessa ykkösmaalivahti Juha Pitkämäki esitti kelpo otteita, kun taas viime keväänä pudotuspeleissä loistanut nuori Jani Nieminen ei ollut aivan parhaimmillaan. Kilpailu torjuntavastuusta SM-liigaa silmällä pitäen onkin kovaa, sillä kaksikon lisäksi myös Aleksis Ahlqvist kärkkyy tosissaan peliaikaa.

Hyökkäyspäässä mielenkiinto kohdistuu erityisesti kotiin palanneeseen Kim Hirschovitsiin. Sentteri vietti kaksi edellistä kautta Jokereiden riveissä, mutta nyt aika oli kypsä paluuseen kasvattajaseuraan. Hirschovitsillä on monena vuonna ollut tapana aloittaa kausi hyvin jo harjoituspeleissä, mutta kevään lähestyessä otteet kaukalossa muuttuvat vaisummiksi. Onkin odotettavissa, että Hirschovits keikkuu HIFK:n pistepörssin kärjessä turnauksen päätyttyä.

Jokerit turnauksen ensikertalainen

Helsingin Jokerit osallistuu ensimmäistä kertaa turnaukseen. Joukkue on yleensä hoitanut liigakauteen valmistautumisen esimerkiksi Mikkelin Marski Cupissa, mutta tänä vuonna kansainväliset pelit kiinnostivat enemmän.

HIFK:n tavoin Jokereillakin on kolme lyhyttä peliä pelattuna. Joukkueen saldoa Pitsiturnauksesta ei voi pitää kovin mairittelevana, sillä narrinutut hävisivät kaikki pelinsä tekemättä maaliakaan. Täytyy tosin ottaa huomioon, että Jokerit oli Raumalla liikkeellä junioripitoisella joukkueella, joten johtopäätöksiä maalittomuudesta ei kannata vetää.

Mielenkiintoa riittää jokerijoukkueessakin penkin takana. Helsinkiläisten käskyttäjä on NHL:ssä vielä viime kaudella ykkösvalmentajana toiminut Glen Hanlon, joka saa tärkeää tukea kakkosvalmentaja Ismo Lehkoselta. Hyökkäyspäässä katseet kohdistuvat erityisesti sentteriosastoon. Ykköskeskushyökkääjän paikka on pedattu Joey Tenutelle, joka on Hanlonille tuttu pelaaja Washingtonin organisaatiosta.

Puolustuspäässä monien katse kohdistuu Jokereihin palanneeseen Tom Koivistoon. Taitava kiekonkäsittelijä on pelannut viimeksi SM-liigassa kaudella 2001-2002. Sen jälkeen tie vei NHL:n, AHL:n, Ruotsiin ja Sveitsiin. Tehot ovat iän myötä hieman hiipuneet, mutta kunnossa ollessaan Koivisto on edelleen vaarallisen tehokas erityisesti ylivoimapelissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle