Håkan Danielsson vs. Kimmo Vesa

MESTIS / Artikkeli
Sport ja Hermes lähtevät playoffseihin kovin erilaisilla maalivahdeilla. Sportin maalille on yllättäen noussut nuori ja suhteellisen kokematon Håkan Danielsson. Hermeksen maalia vartioi Kimmo Vesa, joka on viime aikoina menettänyt alkukauden loistavaa virettään.

Playoff-sarjoissa maalivahtien osuutta ei voi yliarvioida. Maalivahtien tiedetään voittaneen joillekin joukkueille mestaruuksia. Sportin ja Hermeksen maalivahtien kohtaamisessa Danielsson edustaa nuoruutta ja Vesa kokemusta.

Mielenkiintoiseksi kaksikon tekee myös se, että harva uskoi Danielssonin olevan tässä vaiheessa kautta Sportin ykkösveskari. Vesa taas ei edes aloittanut kautta Kokkolassa, vaikka lopulta pelasikin jumalpaidoissa melkein kaikki ottelut.

Håkan Danielsson yllättäen Sportin vastuuvahti

Juhani Tamminen on läpi valmennusuransa nojannut aina yhteen maalivahtiin, niin tälläkin kaudella. Jokainen veskari on kantanut vastuuta loukkaantumiseensa asti. On loukkaantumisten summa, että Danielsson on tällä hetkellä Sportin vastuuvahti.

Danielsson on taidoiltaan Sportin kolmikon ehkäpä heikoin maalivahti. Hänen vahvuuksiaan on koko, joka on kuin kokonaan toinen kortti, jos verrataan kahteen pienikokoiseen veskariin, Härköseen ja Limnelliin. Kokonsa ansiosta Danielsson peittää hyvin ja suuri osa laukauksista osuukin johonkin osaan kehosta. Danielsson harvoin tekee mitään paraatipelastuksia, vaan tyyli on rauhallinen.

Håkan Danielsson on pelannut kaikki tämän vuoden puolella pelatut ottelut. Otteet ovat kokonaisuutena olleet hyviä. Puolustus ja Danielsson ovat löytäneet yhteisen sävelen hyvin. Yleinen tyyli on ollut, että suoria laukauksia on päästetty Danielssonille, mutta poikittaiset syöttölinjat on pidetty tukossa.

Danielsson pelaa Sportissa kolmatta kauttaan. Avauskaudella juniorisarjoista tullut Danielsson oli positiivinen yllätys. Viime kaudella Danielsson epäonnistui lähes täydellisesti. Alkukauden nihkeät otteet painoivat henkisesti läpikauden ja Danielsson ei päässyt sinuiksi pelinsä kanssa. Nyt nuori tamperelaislähtöinen kassari onkin ylivoimaisesti uransa kovimmassa paikassa. Hänen pitäisi nyt torjua vaasalaiset liigakartalle.

Danielssonin loukkaantuessa Tammisen peluutuspolitiikka joutuukin kovalle koetukselle. Aku Limnell oli ennen loukkaantumistaan hyvä, mutta sen jälkeen hän ei ole pelannut muita kuin A-nuorten pelejä. Mestiksellä ja A-nuorten divisioonalla on kuitenkin suuri ero. Limnell on kuitenkin ennakkoluuloton kaveri ja todennäköinen vaihtoehto Danielssonille.

Härkönen – vanha kettu – on kärsinyt nilkkavammasta. Paluu luukunavaajaksi on jo tehty, mutta pelejä kokeneella maalivahdilla ei ole alla sitten joulukuun puolen välin. Aika ilman pelejä on liian pitkä, että kiihkeä tahtisiin playoffseihin kutsu kävisi. Mikä on sinänsä sääli, sillä Härkönen olisi ansainnut paikan pitkänlinjan sportilaisena olla mukana mahdollisessa nousussa. Härkösen ura alkaa vedellä viimeisiään, kenties rooli on sama playoffseissa kuin mitä se oli Jukka Tammella MM-kisoissa vuonna 1995.

Kimmo Vesa Hermeksen valttikortti

Hermeksen mahdollisuudet yllätykseen Sportia vastaan ovat pitkälti maalivahti Kimmo Vesan huippusarjan varassa. Vesan on oltava selkeästi parempi kuin vastustajan maalivahti, muuten Hermeksen tie pudotuspeleissä tyssää suurella todennäköisyydellä jo ensimmäiseen esteeseen.

Vesan kausi on ollut kaksijakoinen. 31-vuotias maalivahti pelasi kauden ensimmäisen pelinsä KalPaa vastaan. Sen jälkeen mies torjui peräti 16 perättäisessä ottelussa. Oli pitkälti juuri Vesan ansiota, että Hermes kipusi huonon alun jälkeen mukaan kotietutaisteluun.

Joulun jälkeen Vesan kuntokäyrä on kuitenkin osoittanut alaspäin. Varsinkin vieraskentällä Hermeksen verkko on soinut tiuhaan tahtiin heikon puolustuspelaamisen takia, eivätkä Vesankaan otteet ole aina olleet yhtä häikäiseviä kuin syyskaudella. Pieni herpaantuminen saattaa johtua hurjasta pelitahdista, koko kesän omatoimisesti harjoitellut maalivahti torjui peräti 40 runkosarjaottelussa.

Kokkolassa pelatuissa peleissä Vesa on kuitenkin ollut kevätkaudellakin usein Hermeksen parhaimpien pelaajien joukossa.

Sportia vastaan Vesa on tällä kaudella torjunut kolmesti. Ensimmäisessä pelissä Kokkolassa Hermes voitti 3-2, mutta siinä pelissä Hermes oli selkeästi parempi, eikä Vesa tarvinnut venyä ihmetorjuntoihin. Helmikuussa pelattu toinen peli Vaasassa oli Vesalle synkkä. Helsingin Karhu-Kissojen kasvatti teki tilaa Vesa Lahtoselle tilanteessa 4-0. Sport olisi luultavasti voittanut pelin vaikka Hermeksen maalia olisi vartioinut Martin Brodeur, mutta lähtökohdat eivät parantuneet Vesan imuroitua sisään Pete Suonpää 1-0-maalin. Kolmannessa ottelussa Vesa piti pitkään joukkueensa mukana, mutta joutui lopulta antautumaan kolmesti viimeisessä erässä. Kaikki maalit Sport teki läheltä irtokiekoista tai ruuhkasta ohjaamalla.

Vesan asema Hermeksen aloittavana maalivahtina ei ole millään tavalla uhattu. Kakkosmies Vesa Lahtonen on tällä kaudella vain aloittanut yhdessä pelissä. Tarvittaessa Lahtonen on kuitenkin pätevä tuuraaja, jos sarja venyy pitkäksi. Kaksi kautta sitten 22-vuotias Hermeksen oma kasvatti oli joukkueen paras pelaaja Hermeksen pudotuspelisarjassa mestareiksi edenneitä Jukureita vastaan.

» Lähetä palautetta toimitukselle