Pudotuspeliennakko: Edes Elias Petterssonin taituruus ei riitä hallitsevan mestarin materiaalietua ja kokemusta vastaan

NHL / Artikkeli
Elias Pettersson oli kaatamassa Minnesota Wildia, mutta hallitseva mestari on ruotsalaistaiturillekin liikaa.
Kuva © Getty Images
Vancouver Canucks horjahteli voitostaan huolimatta jo Minnesota Wildia vastaan, ja vastuksen koventuessa hallitsevaan mestariin St. Louis Bluesiin ei Canucksilla ole palaa taistella jatkopaikasta.

Lähtökohdat

Hallitseva Stanley Cup -voittaja St. Louis Blues hävisi kaikki sijoitussarjan pelinsä ja loi vähiten maaliodottamaa kaikista jatkopelijoukkueista. Varsin vähän muuttuneessa mestarijoukkueessa on kuitenkin valtavasti potentiaalia, kun varsinaiset pudotuspelit alkavat.

Vancouver Canucks voitti karsintakierroksella Minnesota Wildin ja on neljän vuoden tauon jälkeen varsinaisissa pudotuspeleissä, vaikka ei pelillisesti vakuuttanutkaan. Joukkue onkin aivan liikaa muutaman huippuyksilön − ykkösmaalivahti Jacob Markströmin, kärkipuolustaja Quinn Hughesin ja ykkössentteri Elias Petterssonin − varassa.

Canucksilla oli suuria vaikeuksia luoda kontrolloituja hyökkäyksiä, ja seuraavaksi vastus vain kovenee. Lisäksi Canucksin pelissä oli liikaa kurittomuutta, mihin ei Bluesin tasoista hyökkäys- ja ylivoimajoukkuetta vastaan ole varaa. Heti avauspelissä hölmöilleen Micheal Ferlandin lisäksi erityisesti Antoine Roussel ja Jake Virtanen ottivat toistuvasti turhia jäähyjä.

Canucksin Tyler Toffoli on sivussa ainakin ottelusarjan ensimmäisestä pelistä, lisäksi Ferlandin ja Adam Gaudetten pelikunto on arvoitus. Ilman loukkaantumisiakin Bluesin kokoonpano on laadukkaampi ja leveämpi kaikilla osa-alueilla − materiaaliedun kruunaa pelaavaan kokoonpanoon palannut supertähti Vladimir Tarasenko.

Ratkaisijat

Bluesilla on yksi NHL:n monipuolisimmista senttereistä Ryan O’Reilly, joka pystyy yhtä hyvin pimentämään vastustajan ykköstähdet tai rakentamaan voitto-osumat omalle joukkueelleen. Taustatukea antavat kakkossentteri Brayden Schenn ja vaaralliset laiturit Jaden Schwartz, David Perron sekä Tarasenko, jonka viimeistelykykyä Blues kaipaa kuumeisesti.

Puolustusta johtaa kapteeni Alex Pietrangelo, joka on kasvanut tehokkaasta hyökkäävästä puolustajasta monipuoliseksi johtajaksi. Colton Parayko, Vince Dunn ja Justin Faulk tuovat takalinjoille leveyttä. Viime kauden sensaatiomaalivahti Jordan Binnington ei ole tällä kaudella yltänyt samalle tasolle, mutta sen sijaan Jake Allen on pienemmällä vastuulla nostanut tasoaan.

Canucksilla oli suuria vaikeuksia luoda kontrolloituja hyökkäyksiä, ja seuraavaksi vastus vain kovenee. Lisäksi Canucksin pelissä oli liikaa kurittomuutta.

Canucksilla on ykkössentterinään kenties koko ottelusarjan paras pelaaja, häikäisevä ruotsalaistaituri Pettersson. Todennäköisesti ykkösketjun laidoilla pelaavat J.T. Miller ja Brock Boeser, jotka muodostavat huippuvaarallisen kolmikon. Ongelma onkin, että taustalta ei löydy Bluesin veroisesti muita ratkaisijoita.

Puolustuksessa vancouverilaisilla on sama ongelma. Hughes on jo tulokaskaudellaan dynaaminen ja tehokas puolustaja, mutta häviää puolustuspelaamisessa vertailun esimerkiksi Pietrangelolle. Hughesin jälkeen puolustuksen taso laskee selvästi, joten maalinsuulla Markströmille on tiedossa hikisiä iltapuhteita. Wildia vastaan ruotsalainen päästi muutaman turhan helpon osuman, mihin ei vastuksen koventuessa enää ole varaa.

Yllättäjät

Tyler Bozakin hankinnan myötä laidalle siirtynyt Robert Thomas on ollut runkosarjan jälkeisissä peleissä Bluesin parhaita hyökkäyssuuntaan. Isokokoinen oikealta laukova hyökkääjä pystyy sekä itse viimeistelemään että rakentamaan paikkoja ketjukavereille. Jos Canucks peluuttaa parhaita miehiään Tarasenkon ja O’Reillyn kaltaisia tähtiä vastaan, pienemmässä roolissa pelaavalle Thomasille voi aueta enemmän tilaa.

Ykkösketjun jälkeen Canucksin parhaimmistoa Wild-peleissä oli Jay Beaglen johtama nelosketju laidoillaan Tyler Motte ja Zack MacEwen. Santapaperiosasto sai suoraviivaisella pelillään painetta hyökkäysalueelle, ja röyhkeillä hyökkääjillä oli kykyä iskeä maalinedushässäköistä niin sanottuja räkämaaleja.

Lopputulosarvio

Blues on kiistaton ennakkosuosikki vaisusta alustaan huolimatta, eikä Canucks pysty muutamalla huippuyksilöllään ja pitkän pudotuspeliodotuksen tuomalla innolla vastaamaan Bluesin parempaan kokoonpanoon ja pudotuspelirutiiniin. Myös ammattivedonlyöjät uskovat Bluesin jatkopaikkaan noin 60 prosentin todennäköisyydellä.

Hallitseva mestari etenee seuraavalle kierrokselle voitoin 4−1.

» Lähetä palautetta toimitukselle