Anaheim Ducks toi ikonisen logonsa takaisin uusiin pelipaitoihin.
Kuva © Elsa

NHL:n retropaidat ovat taas täällä – "Voi pukea päälle halliin, mutta sopii yhtä hyvin myös rennon rantapäivän varusteeksi"

Artikkeli
Kaikki 32 NHL-joukkuetta julkaisivat uudet retropaidat, jotka pohjautuvat seurojen aiempiin peliasuihin. Jatkoajan raati arvioi uudet paidat rehellisesti ja kaunistelematta.

NHL-kaukaloissa nähdään tälläkin kaudella uusia mutta tietyllä tapaa tuttuja pelipaitoja. NHL:n ja Adidaksen "Reverse Retro" -paidat kunnioittavat jokaisen joukkueen historiallisia peliasuja − pienillä uudistuksilla.

Jatkoajan pelipaitalautakunta arvioi parhaiten onnistuneet ja vähemmän onnistuneet retropaidat. Puheenvuoron saavat NHL-toimittajat Ville Lampinen ja Joni Perälä sekä peliasuasiantuntija Lauri Meriläinen.

Onnistujat:

Florida Panthers

Lampinen: Näissä on tyyliä! Paidan pääväri on yhtä kirkas kuin Floridan rantavesi ja vuodelta 1998 kaivettu logo istuu kuin mojito eläkeläisen käteen. Moni joukkue on pelannut varman päälle uusien paitojensa väreillä, joten Panthersin sinikeltaiset nutut ovat miellyttävä poikkeus. Tämän paidan voi pukea päälle halliin, mutta se sopii yhtä hyvin myös rennon rantapäivän varusteeksi. 

Meriläinen: Tämä on raikas. Tässä on teeman mukaisesti vähän käänteisiä värejä aiempien vuosien kolmospaidoista ja retroa, kun on skaalattu sieltä ihan ensimmäisistä pantteripaidoista mukana ollut olkapäälogo isoksi etualalle. Täydet pisteet siis rohkeudesta ja raikkaudesta, joista on saatu leivottua onnistunut kokonaisuus.

Perälä: Onnistuneita vaaleansinisiä paitoja ei NHL:ssä ole viime vuosina juurikaan nähty, mutta nämä tekevät poikkeuksen. Panthersilla vaaleansinistä on aiemmin nähty vain sivuosassa tylsissä tummansinisissä kolmospaidoissa kymmenisen vuotta sitten.

Myös pantteri saa ensimmäistä kertaa väistyä paidan etumuksesta ja tuloksena on jopa kesäinen kokonaisuus. Etenkin kun vanhat tutut punakeltaiset värit ovat kuitenkin olkapäillä ja alareunassa mukana. Omalla listallani paita ei ollut ihan kärjessä, mutta hyväksyn sen sijoituksen listamme ykkösenä. Nyt pitää vain toivoa, että paita näyttää yhtä hyvältä TV-lähetyksissä!

New York Islanders

Meriläinen: Pari vuotta sitten huutelin tämän logon perään. On mukava huomata, että NHL-organisaatioidenkin toimistoilla luetaan aktiivisesti Jatkoaikaa! Koska "kalamies" on tehnyt paluun, on minun velvollisuus nostaa tämä paita onnistujien joukkoon, vaikkakin ne psykedeeliset aallot helmasta jäivätkin vielä odottamaan seuraavaa retroilukertaa. Nyt kun kerran toiveita saa ja kannattaa esittää, tehkääpä seuraavaksi sellainen vaikka pääväriltään valkoisena paitana.

Lampinen: Kalastajapaidat ovat taas täällä! Islandersin klassikkopaitoja odoteltiin kuumeisesti jo muutaman vuosi sitten, mutta silloin Long Islandin ylpeys tyytyi perinteisempään logovaihtoehtoon. Kokonaisuudessa paita muistuttaa hyvin paljon edeltäjäänsä, mikä on tällä kertaa vain hyvä asia! Jos alareunan raidassa olisi käytetty sinistä, tämä olisi täydellinen onnistuminen. 

Perälä: Islandersin edellisiä retropaitoja oli paljaalla silmällä vaikea erottaa tavallisista kotiasuista. Nyt linjasta on poikettu lisäämällä paitaan lyhytaikainen mutta legendaarinen kalastajalogo 90-luvulta. Väritys on edelleen mielestäni vähän tylsä, mutta logovalinta sai minutkin harkitsemaan paidan listaamista viiden parhaan joukkoon. Ehkä paita olisi kaivannut hieman alkuperäisten kalastaja-aikojen turkoosia väriä mukaan?

Anaheim Ducks

Meriläinen: Vähän Panthersin tapaan menty raikastamaan ja kaivelemaan vanhojen kolmospaitojen laareista ylijäämätilkkuja. Toimiihan se tässäkin. Logo tietysti se ainoa ja oikea. Vanhoista kolmospaidoista lätkämailoihin ja raitoihin kullan kimallusta sekä tietysti tuo oranssi väri, joka on kyllä varsin toimiva.

Perälä: Ducksin nykyiset peruspaidat ovat kovin tylsät, mutta retropaitaan on tajuttu kaivaa vanha kunnon Mighty Ducks -logo mukaan. Valkoinen paita näyttää yllättävänkin hyvältä pienin oranssein maustein ja julistankin sen nyt tässä organisaation historian parhaaksi valkoiseksi paidaksi. Minun puolestani se voisi korvata nykyisen valkoisen paidan vakituisesti (samalla tummaksi paidaksi otettaisiin ensimmäisten Mighty Ducks -kausien violetti paita).

Lampinen: Tosiasiat pitää uskaltaa sanoa ääneen – Ducksin ei olisi koskaan pitänyt vaihtaa logoaan. Tässä retropaidassa yhdistyvät kaksi organisaation vahvuutta: oranssi väri ja upea ankkalogo. Paita on myös hyvin symmetrinen värien suhteen. Ducks on tuskaillut viime vuosina kaukalon puolella, mutta nyt tuli vahva onnistuminen paidan osalta. 

Minnesota Wild

Perälä: Wild on ainakin reverse retro -paidoissa ominut Minnesota North Starsin historian itselleen, ja sehän sopii ainakin minulle. Pidin jo parin vuoden takaisesta valkoisesta Wild-paidasta North Stars -värein, mutta tämä vihreä on vielä hienompi. Ja toisin kuin Panthersin kohdalla, olen varma, että tämä näyttää komealta myös TV:ssä. Oman listani ykkönen.

Lampinen: North Starsin värit ovat komeat, ja nykyinen logo tulee mukavasti esille myös näillä retroväreillä. Paita on tarpeeksi yksinkertainen ja tekee hyvin kunniaa vuoden 1978 alkuperäisversiolle. Wildin logo on edelleen yksi NHL:n hienoimmista! Metsämaiseman, auringonlaskun ja karhun yhdistelmä on erittäin onnistunut. 

Meriläinen: No nyt on sitten Wildillä tästä mallista sekä koti- että vieraspaita. Tietysti ei tarvitse aina pyörää keksiä uudestaan, kun on erittäin toimiva konsepti löytynyt, mutta onko tämä nyt vähän sellainen laiskan henkilön ratkaisu?

Pittsburgh Penguins

Lampinen: Vuoden 1992 pingviinilogo toimii omasta mielestäni huomattavasti paremmin kuin nykyinen mailaan nojaava versio. Näiden paitojen retroefekti on tehokas, sillä ensimmäinen mielikuva on välittömästi kaksikko Mario LemieuxJaromir Jagr. Penguinsin – ja koko Pittsburghin kaupungin – värit ovat vahvat, joten niiden kanssa ei sovi pelleillä.

Meriläinen: Tämä on yksi suosikeistani. Joo, sitä syytellään Wildiä laiskuudesta ja heti perään kehutaan Penguinsin paitaa, joka on ostettu kirpputorilta. No okei, tästä puuttuu se ihanasti 90-lukua henkivä keltaisesta harmaaseen trendikkäästi liukuva paksu raita keskeltä paitaa, joten ihan täydellinen kopio ei ole kyseessä. Ja jos tehtävänä oli tehdä käänteinen retropaita, tämähän on hikipingon mallisuoritus: vanhasta 1992−2002 käytöstä olleesta paidasta vain värit väärinpäin ja kassan kautta kotiin.

Perälä: Ensireaktioni tähän paitaan oli, että se voisi olla Penguinsin ihan tavallinen kotipaita. Sitten kuitenkin tajusin, ettei tuo logo ole ollut käytössä 20 vuoteen ja tunsin itseni vanhaksi. Ehkä siksi en listannut tätä viiden kärkeen, vaikka paita sinänsä ihan komea onkin.

Epäonnistujat: 

Carolina Hurricanes

Meriläinen: CANES! Organisaatio on polkenut jo aika pitkään paikallaan paitojensa kanssa, ja kun Whalers-laari on viime vuosina koluttu aika lailla tyhjäksi, on tuloksena sitten tällainen tylsä kokonaisuus. Olisiko vaikka C-kirjaimen ympärille saanut rakennettua jotain? Miten olisi hei sellainen C-kirjain, joka tarkoittaisi Carolinaa ja sen sisällä pienempi H-kirjain, joka tarkoittaisi Hurricanesia? 

Perälä: Hurricanesilla on logo-ongelma. Peruslogo ei ole erityisen hieno ja vaihtoehtoisena logona käytetyt hurrikaanivaroitusliput eivät toimi eivätkä erotu mustasta paidasta kunnolla. Kaikista tylsin viritelmä on kuitenkin nykyään poikittaisilla Canes-kirjaimilla varustettu valkoinen vieraspaita. Poikittaiskirjaimet toimivat lähinnä Rangersilla ja Penguinsilla, mutta silti ne on otettu mukaan myös tähän retropaitaan, joka on kovin tylsä.

Lampinen: Hurricanes oikaisi ja nappasi perinteiset poikittaiskirjaimet tähän retroversioon. Olen tässä kollega Perälän kanssa samaa mieltä, Hurricanesin logot eivät vakuuta. Viittaus hurrikaanilippuihin on ihan hauska (hurrikaanit eivät ole leikin asia!), mutta se jää monelta ymmärtämättä.

Edmonton Oilers

Perälä: Mikä tämä on? Muistan toki, että Oilersilla oli sama logo jossain epäonnistuneessa kolmospaidassa joskus, mutta miksi se piti tuoda takaisin? Logo on ruma, hihanumerot eivät vaikuta kovin onnistuneilta, eikä edes aiempaan kolmospaitaan verrattuna uutena tuulahduksena mukaan tuotu oranssi väri pelasta puoliksi rumaa ja puoliksi tylsää kokonaisuutta. Mielestäni epäonnistunein retropaita.

Lampinen: Oilers uskalsi olla erilainen, mutta ei tämä nouse omalla listalla kyllä lähellekään kärkeä. Logo on ilmeisesti mutteri, jonka viisi ratasta symboloivat viittä mestaruutta. Nopealla vilkaisulla se muistuttaa jotain avaruusoliota. 

Meriläinen: Onko tuo vuosina 2001−2007 kolmospaidoissa käytössä ollut logo niin ruma, että se on jo hieno? Se on tässä nyt se ydinkysymys, minkä äärelle tulee syventyä. On tämä minusta onnistuneempi kuin tuo edellä mainittu kolmospaita.

Toronto Maple Leafs

Lampinen:  Tätä voisi verrata Maple Leafsin pudotuspelimenestykseen viimeisen 50 vuoden aikana. Onhan vaahteralogo toki ikoninen ja sinänsä näyttävä, mutta ei tässä nyt  tehtävänantoa ihan loppuun asti luettu. Värit ovat liian tutut retropaitaan.  

Meriläinen: Se on sininen Maple Leafsin paita, jossa on valkoisia raitoja ja vaahteranlehti.

Perälä: Miten tämä eroaa Maple Leafsin tavallisesta kotipaidasta? Kollegani ovat molemmat listanneet tämän korkealle floppilistoillaan, oletettavasti tylsyyden takia. Minulla tämä ei ollut viiden huonoimman joukossa, sillä paita ei sinänsä ole ruma. Tai sitten vain unohdin koko paidan heti nähtyäni sen.

Philadelphia Flyers

Lampinen: Flyers suunnitteli itselleen hienon harjoituspaidan, mutta ei paljon muuta. Jos lämmittelyssä käytettävät housut vievät suurimman huomion, ei tätä voida kovin onnistuneeksi vedoksi kutsua. Flyersin värit ovat erittäin näyttävät, mutta organisaation pelipaidat ovat olleet vuosien saatossa yllättävän vaisuja. 

Perälä: Hei kuulitteko että Flyers meinaa palauttaa käyttöön Cooperalls-housut? Ei, peleissä niitä ei saa käyttää, mutta alkulämmittelyissä kyllä! Ihanan retroa! Ilmeisesti Flyers keskittyi retroilussaan lähinnä lämmittelyhousuihin, sillä paita on kovin tylsä ja onnistuu silti olemaan seurahistorian rumin. Minua ei viimeksi joskus ennen syntymääni käytetyillä tuulipuvun housuilla hämätä, vaan paita menee armotta huonoimpien retrojen listalle.

Meriläinen: Cooperalls oli ainoa syy, miksi en tätä omalle epäonnistujien listalleni nostanut. Laskennallisesti näissä paidoissa on pinta-alaltaan selvästi vähiten oranssia sitten vuoden 2007 mustien paitojen. Silloin muuten Flyersillä oli kolmospaidoissaan sellainen mukafuturistinen muunnelma logostaan. Pitäisikö se tuoda takaisin, ihan vaan läpällä?

Ottawa Senators

Lampinen: Milloin Senators julkaisee sen oikean retropaitansa? Tämän on pakko olla jonkun kannattajan suunnittelema halpisversio. Juuri tulleen tiedon mukaan tämä on siis se oikea retroversio. Ei muuta kerrottavaa. 

Perälä: Mukavaa, ettei tässä ole palattu edestä kuvattuun senaattorilogoon, josta luovuttiin pari vuotta sitten. Tämä on minusta ihan ok. Annan kollegoilleni kuitenkin luvan olla eri mieltä.

Meriläinen: No, jos tuolle linjalle lähdettiin, että valitaan organisaation historiasta se hölmöin paitatyyli ja karsitaan siitä vielä kaikki vähän edes kokonaisuutta selkeyttävä valkoinen pois, olisi sen voinut viedä loppuun asti sillä pistävästi tuijottavalla sarjakuvasenaattorilla. Nuo selän numerot ovat muuten jättimäiset.

Raatilaisten lisävalinnat: 

Lampinen: Sharksin rohkeaa väriyhdistelmää täytyy ihailla. Paidat tekevät hyvin kunniaa Golden Seals -joukkueelle, joka oli ensimmäinen Bay Arean NHL-joukkue. Bruinsin karhulogo on myös pirteä poikkeus perinteisten logojen pitkässä putkessa. 

Sen sijaan Rangers, Devils ja Flames pelasivat melko varman päälle, mutta kaikki kolme paitaa ovat komean näköisiä. 

Meriläinen: Bluesin paidan taustalla tarina on hauska. Ei se silti tee paidasta erityisen hienoa. Siihen lie on syynsä, miksi se jäi prototyypiksi vuonna 1966. Kaukaa ammentaneelta Devilsiltä nähdään sen sijaan onnistunut kumarrus Kansas Cityn ja Denverin suuntaan.

Flamesin turvavyöpaita on näyttänyt saavan aika paljon rapaa internetissä. Minusta se on ihan hauska. Yhdistelty vähän 90-luvulla käytössä olleita värejä ja tyylejä. Heillä on ollut alusta asti rohekutta vaihdella myös logon värejä tilanteen mukaan. Hyvin pomppaa tuo valkoinen logo mustasta paidasta esiin. Vähän samaa efektiä kuin aiemmin punaisessa kolmospaidassa käytetyssä mustassa logossa. Ja onhan tuo Tampa Bay Lightningin toripaita myös kerrassaan upea ja tähän päivään sopiva!

Islandersin lisäksi myös Bruinsin ja Red Wingsin toimistoilla oli luettu edellinen arvosteluartikkelimme läpi. Soitellaan taas!

Perälä: Listojemme ulkopuolelta keskityn positiivisiin asioihin, ja haluaisin kohdistaa kehuni suurkaupunkeihin. Ymmärrän, ettei New York Rangers välttämättä keksinyt pyörää uudelleen. Paita muistuttaa paljon edellistä retropaitaa, mutta toimivaa reseptiä on turha muuttaa. Hieman erisävyisen sinisen lisäksi mukana on nyt myös alkuperäisistä Lady Liberty -paidoista tutut puoliksi punaiset hihat, jotka parin vuoden takaisista paidoista valitettavasti puuttuivat.

En voi sanoa muistavani Los Angeles Kingsin 80-luvun keltaisia ja violetteja pelipaitoja kuin vanhasta kuvamateriaalista, mutta tuo muusta liigasta poikkeava värimaailma olisi hyvä saada takaisin säännöllisemmin. Kings käyttikin näitä värejä myös edellisissä violeteissa retropaidoissaan. Nyt keltainen ja violetti ovat "vain" onnistuneina lisämausteina tyylikkäässä valkoisessa paidassa, jonka voisi puolestani ottaa vakiokäyttöön välittömästi.

» Lähetä palautetta toimitukselle