NHL-kuukausiraportti: Makar dominoi ja Aho kantaa yksin Hurricanesia – Miten kahdeksan prosentin ylivoimalla voi olla kiinni pudotuspelipaikassa?

NHL / Artikkeli
Cale Makar teki marraskuussa hurjat 25 tehopistettä.
Kuva © Matthew Stockman
Kuka oli marraskuun paras suomalainen ja mikä joukkue on pettänyt kannattajansa totaalisesti? NHL-kausi etenee kovaa vauhtia, ja onkin aika katsastaa sarjan tilannetta, ilmiöitä ja yllättäjiä nyt, kun marraskuu on taputeltu ja jokaisella joukkueella alkaa olla kaudesta neljännes takana.

NHL-kauden 2023–24 ensimmäinen kokonainen kalenterikuukausi on nyt takana, ja onkin aika sukeltaa syvemmälle NHL:n maailmaan. Jokaisella joukkueella on noin neljännes kauden peleistä taputeltu, joten jonkinlaista suuntaviivaa voi jo luoda tulevaan.

Mikä oli marraskuun paras joukkue? Entä mikä joukkue puolestaan ei ole lainkaan vakuuttanut? Miten 8,3 prosentin ylivoimalla voi olla kiinni pudotuspelipaikassa ja kuka on ollut kuukauden paras suomalainen?

Muun muassa näihin kysymyksiin saat vastauksen luettuasi koko artikkelin, jossa toimittajamme Eemeli Aho niputti NHL-marraskuun tiiviiksi paketiksi.

Kuukauden joukkue

New York Rangers voitti marraskuussa 12 pelaamastaan ottelusta peräti yhdeksän. Pisteitä se menetti kuukauden aikana vain kolme, joten pisteprosentilla 79,2 se oli kuukauden nälkäisin joukkue. Koko kauden mitassa pisteet ovat matkanneet Manhattanille jopa 80,4-prosenttisesti, joten täksi kaudeksi joukkueen peräsimeen hypännyt Peter Laviolette on ilmeisen onnistunut työssään toistaiseksi.

Rangersin kuukauden joukkueeksi nostaa sen tasaisuus ja resilienssi. Se joutui pelaamaan marraskuussa kymmenen ottelua ilman ykköspakki Adam Foxia, mutta se ei joukkueen laivaa saanut hievahtamaan. Kapteeni Jacob Trouba sekä K'Andre Miller ja Erik Gustafsson ottivat kolmeen pekkaan kannettavakseen Foxilta pudonneen kuorman. Etenkin Gustafsson pelasi hyvän kuukauden tehden 12 otteluun tehot 1+10.

Rangersin arvokkain pelaaja on kuitenkin ollut Artemi Panarin. Taiturimainen venäläinen on kerännyt koko kauden mitassa tililleen jo 35 pistettä (23 ottelua). Marraskuussa Panarinin tilille kertyi 16 pistettä. Chris Kreider, Vincent Trocheck ja Mika Zibanejad tuovat totutusti oman panoksensa pöytään, mutta heiltä voidaan odottaa selvää tasonnostoa kauden mitassa, sillä heistä kukaan ei ole tällä hetkellä "edes" piste per peli -tahdissa.

Etenkin Zibanejadilla on parannettavaa, koska marraskuussa ruotsalainen oli täysin horroksessa. 12 ottelussa Zibanejad onnistui tekemään vain seitsemän pistettä. Joukkueen onneksi Alexis Lafrenière on näyttänyt taustalta heräilemisen merkkejä yhdessä Blake Wheelerin kanssa, joten Zibanejadin kaltaisen pelaajan hetkellinen horros ei ole päässyt vaikuttamaan joukkueen suorituksiin.

Rangersin alkukauden sisupuukko-palkinto menee kuitenkin maalinsuulle. Igor Šestjorkin on ollut totutun hyvä voittaen 14 pelaamastaan ottelusta kymmenen. Kiekkoja venäläisvahti on napsinut 91,6 prosentin varmuudella, ja maaliin on mennyt ottelua kohti keskimäärin 2,58 kiekkoa.

Sisupuukkoa ei kuitenkaan voita ykkösvahti Šestjorkin, sillä 37-vuotias konkarivahti Jonathan Quick on näyttänyt närhen munat koko NHL-maailmalle. Kolminkertainen Stanley Cup-voittaja on aloittanut kauden aikana kahdeksan ottelua, joista hän on voittanut peräti seitsemän. Kaksi kertaa Quick on pitänyt nollat, ja sen ainoan kerran, kun hän on hävinnyt, on Rangers silloinkin saanut tililleen pisteen, sillä tappio tuli jatkoajan jälkeen.

Artemi Panarinilla (kesk.) on ollut tänä syksynä aihetta juhlaan.
Kuva © Bruce Bennett

Kuukauden pelaaja

Kuvitteellinen marraskuun pelaaja -palkinto ratkaistaan kahden pelaajan välillä, sillä Nikita Kutšerov ja Cale Makar olivat täysin omassa kastissaan omilla pelipaikoillaan. Kutšerov teki marraskuun 14 otteluun peräti 28 pistettä, eikä samoihin pistemääriin yllä kukaan. Makar puolestaan taituroi puolustajan tontilta samaan ottelumäärään vain kolme pistettä vähemmän, joten kuukauden pelaaja -pystin jaan yksimielisesti itseni kanssa käydyn neuvottelun jälkeen Makarille.

Makar aloitti kautensa nykyiseen pistemääräänsä nähden hitaanlaisesti, sillä Vancouver Canucksin Quinn Hughes johti puolustajien pistepörssiä pitkän aikaa. Sittemmin Makar on dominoinut tuttuun tyyliin, ja koko kauden mitassa hän on kaksi ottelua vähemmän pelanneena Hughesin kanssa jo tasoissa 34 tehopisteessä.

Makar teki marraskuussa jälleen uuden ennätyksen, kun hän saavutti historiallisen nopeasti 200 tehopisteen rajan NHL:ssä. Makarilla 200 tehopisteen rajapyykin rikkomiseen meni vain 195 ottelua, kun aikaisemmin ennätystä hallussaan pitäneellä Sergei Zubovilla siihen meni 207 peliä.

Kuukauden tulokas

Jos Connor Bedard antoi vanhempien ikäluokkien tulokaspelaajille hieman siimaa vielä lokakuussa, oli marraskuussa jo eri ääni kellossa. Menneen kuukauden aikana Bedard pelasi 12 ottelua tehden saman verran tehopisteitä (6+6). Puoli maalia pelattua ottelua kohden on tulokkaalle aina sen verran hyvä lukema, ettei Bedardia voi ohittaa kuukauden tulokasta valittaessa.

Kirjoitushetkellä Bedard on 23 peliä pelanneena kerännyt tililleen 20 pistettä. Sillä määrällä tulokkaiden pistepörssin kärkipaikka on hallussa jopa kuuden pisteen erolla kakkostilaa jakaviin Luke Hughesiin ja Marco Rossiin.

Puolustuspäähän Bedardilla on reilusti parannettavaa, sillä teholukemaa katsottaessa hän on tällä hetkellä koko kauden otannalla lukemassa -14, ja marraskuun 12 ottelussa miinuspörssi karttui yhteensä yhdeksän merkinnän verran.

Myös Calgary Flamesin Connor Zary pelasi hyvän marraskuun tehden 13 otteluun kymmenen pistettä.

Kuukauden suomalainen

Marraskuussa kolme suomalaispelaajaa pelasi NHL:ssä yli pisteen per peli -keskiarvolla. Yllätysnimiä listalla ei ole, sillä Mikko Rantanen (14 ott. 7+10), Sebastian Aho (12 ott. 5+9) ja Aleksander Barkov (13 ott. 5+9) olivat totutusti kolme tehokkainta suomalaista.

Edellä mainitusta kolmikosta suurimmaksi onnistujaksi nostan Ahon, sillä hän oli marraskuussa selvästi tärkein pelaaja omalle joukkueelleen. Aho jäi hieman yksin Hurricanesin hyökkäyspelissä, koska yksikään pelaaja hänen lisäkseen ei Hurricanesista rikkonut kuukauden aikana kymmenen pisteen rajaa.

Avalanchessa Rantanen saa jatkuvasti tulitukea Makarilta ja Nathan MacKinnonilta, ja Panthersissa Sam Reinhart, Carter Verhaeghe ja Matthew Tkachuk auttoivat marraskuussa Barkovia etenkin tehopistein, mutta osin myös laadukkaalla oman pään pelaamisellaan.

Kevättä kohden Rod Brind'Amourin olisi syytä toivoa esimerkiksi Andrei Svetšnikovin heräävän, sillä Hurricanes ei pitkälle keväällä pötki mikäli Aho kantaa yksin näin isoa tulosvastuuta.

Sebastian Aho oli marraskuussa tehokas.
Kuva © Jaylynn Nash

Kuukauden pettymysjoukkue

Pudotuspelipaikan ennen kauden alkua tavoitteekseen asettanut Columbus Blue Jackets on ollut surkean aneeminen koko kauden. Joukkueen synkän syksyn synkintä antia oli juuri marraskuu, jolloin joukkue pelasi 15 ottelua, joista se onnistui voittamaan vain neljä.

Marraskuun pisteprosentissa mitattuna heikommin suoriutui vain Anaheim Ducks, joka keräsi tililleen marraskuussa vain 28,6 prosenttia tarjolla olleista pisteistä. Blue Jacketsin vastaava lukema oli 33,3 prosenttia. Se on tasalukema Chicago Blackhawksin kanssa.

Kirjoitushetkellä  Blue Jackets on koko kauden mitassa kolmanneksi viimeisenä pisteprosentilla katsottuna. Blue Jacketsin lukema on 38,5 prosenttia, kun taakse jäävät vain Blackhawks (30,4 %) ja San Jose Sharks (28 %)

Sharksilta ja Blackhawksilta voitiin ennen kauden alkua odottaakin jotain vastaavaa, mutta Blue Jacketsin taaperrus on ollut jo osin huvittavaa, sillä se tuntuu toistuvan kausi kauden perään. Silti Jarmo Kekäläisen johtamaan johtoportaaseen ei edelleenkään ole tehty muutoksia, mikä tuntuu eittämättä oudolle.

Lähes missä tahansa muussa organisaatiossa lenkkari olisi viuhunut housun persuksiin jo aikaa sitten, mutta ei Blue Jacketsissa. Kekäläisen "Selviytyjät NHL" -suoritus kaipaa vertaistaan, ja allekirjoittaneen mielenkiinto Blue Jacketsin kohdalla keskittyy jatkossa vain ja ainoastaan siihen, kuinka kauan Kekäläisen selviytymistaistelun annetaan jatkua.

Kuukauden pettymyspelaaja

NHL:ssä on useita pelaajia, jotka eivät ole onnistuneet, mutta Kaapo Kakko ja T.J. Oshie ovat olleet erityisen huonoja odotuksiin nähden. Kummankin heistä pitäisi olla laadukkaan NHL-joukkueen top 6 -pelaaja, mutta kumpikaan ei sitä ole ollut.

Kakko ja Oshie ovat siinäkin mielessä samanlaisissa tilanteissa, että kummankin kausi alkoi erityisen synkissä merkeissä jo tehokkuudenkin puolesta, mutta lisäksi kumpikin loukkaantui marraskuun loppupuolella. Kakon odotetaan olevan sivussa pidempään, mutta Oshie pääsee todennäköisesti pelaamaan jo joulukuun alkupuoliskolla.

Mitä sitten kaksikon tuotantoon alkukauden osalta tulee, on Kakolla kasassa syksyn aikana yhteensä 20 ottelua, joissa tehopisteitä on kertynyt vain kolme (2+1). Marraskuussa Kakko ehti pelata 11 peliä, joissa teki vain yhden maalin. Se on iso pettymys Kakolle, jonka odotettiin − jälleen kerran − ottavan paikkansa Rangersin tulosketjuissa.

Oshie puolestaan pelasi marraskuussa ennen loukkaantumistaan yhdeksän ottelua tehden yhden maalin. Kokonaisuudessaan miehellä on kasassa tällä kaudella 17 ottelua  tehoin 1+1.

Ikä ei tule yksin 36-vuotiaalle Oshielle, mutta 22-vuotiaan Kakon osalta viime kauden 40 pistettä antoivat jo toivoa nousevasta kehityskäyrästä. Toivottavasti loukkaantumisen pakottama irtiotto NHL-arjesta palauttaa rentouden Kakon tekemiseen, kunhan mies palaa sairastuvalta.

Kuukauden yllätys

Washington Capitalsin pisteprosentti (70,8) oli sarjan kolmanneksi paras marraskuun ajalta. Se on käsittämätöntä, sillä joukkue pelasi loka–marraskuussa yli kuukauden pätkän tekemättä yhtäkään ylivoimamaalia.

Se teki viimeisen ylivoimaalinsa lokakuun 28. päivä Wildiä vastaan, ja osui kivenkovalla pakkopelillään seuraavan kerran heti perään marraskuun viimeisenä päivänä Ducksia vastaan. Capitalsin vihdoin maalatessa ylivoimalla oli aikaerosta johtuen Suomessa kuukausi jo vaihtunut joulukuun puolelle, joten Suomesta katsottuna Capitals ei osunut kertaakaan ylivoimalla marraskuun aikana.

Capitalsin kahden perättäisen ylivoimamaalin välissä vierähti aikaa siis yli 33 päivää ja 791 pelattua minuuttia. Se on 13 tuntia ja 11 minuuttia pelattua tehokasta aikaa. Ylivoima-aikaa tuolla ajanjaksolla kertyi varmasti riittämiin, vaikkakin Capitals hankkii vastustajilleen vähiten jäähyjä koko sarjassa.

Koko kauden mitassa Capitals on Metropolien Divisioonan kolmantena ja koko liigan sarjataulukossa kahdeksantena. Tämä kaikki huikaisevalla 8,3 prosentin ylivoimalla. Ainiin, pelaahan joukkueessa myös maalitykki Alexander Ovetškin (21 ott. 5+9), joka tunnetaan pelottavasta ylivoimapelaamisestaan. Hän on kuitenkin tehnyt tällä kaudella maaleistaan vain yhden ylivoimalla, kaksi tasakentällisin ja kaksi tyhjään nuottaan.

Capitals tulee kuitenkin putoamaan pudotuspelijunasta kauden mittaan, sillä maalivahdit Darcy Kuemper ja Charlie Lindgren ottavat kiekkoja kiinni selvästi yli odottaman. Lindgren on pelannut seitsemän peliä, jossa on torjunut kiekkoja 93,36 prosentin varmuudella. Noissa peleissä taakse on livahtanut keskimäärin 2,3 maalia ottelua kohdin. Yhteensä Lindgren on päästänyt 10,9 maalia vähemmän kuin mitä vastustajien maaliodottama lupailisi.

Kuemperin tilastot ovat jo nyt maltillisemmat (12 ott. 89,4 %, 3,04 maalia). Siltikin hän on päästänyt yhden maalin vähemmän kuin mitä maaliodottama ennustaa. Lisäksi Capitalsin tehokkuus ei riitä, sillä Ovetškin ja John Carlson johtavat joukkueensa pistepörssiä vain 14 pisteellä.

Alexander Ovetškin on tehnyt vasta yhden ylivoimamaalin tällä kaudella.
Kuva © Ronald Martinez

Kuukauden puheenaihe

NHL-väki sai marraskuun lopussa oivan muistutuksen somemaailman vaarallisuudesta ja sosiaalisen median lukutaidon tärkeydestä. Tilanne sai alkunsa, kun Chicago Blackhawks potki konkaripelaaja Corey Perryn ulos joukkueesta. Blackhawks-johto mokasi itse siinä, että se ei suoriltaan antanut julki minkäänlaista syytä Perryn potkuille. Se siis itse antoi mahdollisuuden spekulaatioille, jotka todellakin lähtivät käsistä.

Sosiaalisessa mediassa alkoi kulovalkean lailla leviämään huhu siitä, että Perry olisi Blackhawksin "moms tripin" aikana vieraillut yön pikkutunteina Bedardin äidin hotellihuoneessa, minkä seurauksena mies olisi saanut potkut joukkueesta. Vaikka kuluneesta on aikaa jo useita päiviä, ei edelleenkään tarvitse kauaa Instagramia tai X:ää selata, niin vastaan tulee jonkinlainen meemi aiheeseen liittyen.

Sittemmin julki tulleiden tietojen mukaan Perryn potkimiseen johtanut tilanne ei ollut mitenkään kytköksissä kenenkään pelaajan perheenjäseneen, vaan reissussa olisi tapahtunut jonkinlainen välikohtaus Blackhawksin työntekijän ja Perryn välillä. Alkoholilla on mitä ilmeisimmin ollut iso osuus välikohtauksessa, sillä Perry ilmoitti hiljattain itse hakevansa apua ongelmiinsa.

Voi vain kuvitella, minkälaiselta tilanne on tuntunut Bedardin ja hänen läheistensä keskuudessa. Ei ole tehty helpoksi 18-vuotiaan nuorukaisen alkutaivalta NHL:ssä myöskään kaukalon ulkopuolella.

» Lähetä palautetta toimitukselle