Mestiksen tasaisessa keskikastissa kaikki portit ovat auki kotietuun tai jopa kesälomille

MESTIS / Artikkeli
TUTO on noussut sarjan tiukkaan keskikastiin hankalan alkusyksyn jälkeen.
Kuva © Timo Savela
Mestiksen keskikasti on tälläkin kaudella äärimmäisen tasainen, ja jo yksi voitto saattaa nostaa useammankin sijan taulukossa. Portit ovatkin keskikastin seuroille auki niin taisteluun pudotuspelien kotiedusta, suorista puolivälieräpaikoista kuin myös koko pudotuspeleihin pääsystä.

Joulutauon kunniaksi Jatkoaika perkaa Mestiksen alkukauden asetelmia sarjataulukon pohjalta käyden läpi jokaisen joukkueen edesottamuksia. Tässä jutussa vuorossa on sarjan tasainen keskikasti, sijat 5.–8.

5. Kiekko-Espoo

Hallitsevan Mestis-mestarin kausi ei ole sujunut samoilla urilla kuin viime kaudella. Nykyisessä joukkueessa ei ole Aleksi Matinmikon, Atro Leppäsen tai Tommi Huhtalan kaltaisia huippuyksilöitä, mikä on näkynyt varsinkin tiukemmissa peleissä. Kauteen on mahtunut myös kuuden ottelun tappioputki. Joukkue oli lähes koko marraskuun vieraspeleissä, mikä ei ainakaan auttanut tilannetta.

Suurimmat ongelmat ovat olleet joukkueen pelikurissa, sillä Kiekko-Espoo on sarjan eniten rangaistuksia ottanut joukkue. Tämä on kulminoitunut erityisesti virolaishyökkääjä Morten Jürgensin otteissa. Samaan aikaan ylivoimaa on espoolaisille tuomittu vähiten koko sarjassa, joskin erikoistilanteet ovat olleet Kiekko-Espoon vahvuus yhteenlasketun prosentin ollessa yli 110:n. Kiekko-Espoon puolustajilta on myös nähty viime kautta enemmän virheitä kiekollisessa pelissä.

Kaukalon ulkopuolella Liiga-hakemukseen keskittyminen on voinut viedä resursseja seuran taustahenkilöiltä. Nyt, kun asia on ratkennut espoolaisittain positiivisesti, voidaan  loppukauteen katsoa valoisammin. Tällä kaudella Espoossa on käynyt useita Liiga-lainoja, minkä voi osittain nähdä myös niin, että pelaajia halutaan katsastaa mahdollisesti ensi kautta varten.

Kiekko-Espoossa on edelleen ratkaisuvoimaa, sillä esimerkiksi hyökkääjät Arttu Tuomaala ja Janne Hämäläinen kuuluvat jo useamman vuoden otannalla Mestiksen kärkipelaajiin. Molemmilla on kuitenkin myös lukuisia poissaoloja kauden aikana. Puolustajista Vili Laitinen on tehnyt hyvin pisteitä, mutta viime kauden tähtipuolustajien tasolle hän ei ole noussut. Maalivahtikaksikko Oskari Parviainen ja Jani Lampinen on tasainen, mutta ei aivan sarjan terävintä kärkeä.

6. TUTO

Liigapaikkaakin hakenut turkulaisnippu aloitti kauden erittäin heikosti, kun seitsemän ensimmäistä ottelua toivat vain yhden voiton. Monet epäilivät jo noviisivalmentaja Jonne Virtasen kykyjä luotsata Mestis-joukkuetta, mutta kelkka on kääntynyt. Joukkue puksutti kohti joulutaukoa neljän ottelun voittoputkessa ja edellisen kymmenen ottelun otannalla TUTO on hävinnyt vain kahdesti.

Turussa on saatu nauttia useiden Liigasta lainalla olleiden pelaajien otteista, sillä esimerkiksi Onni Korkka, Kasper Koskinen, Markus Oden ja Leevi Viitala ovat pelanneet TUTO-nutussa.

Kokoonpanossa on Turo Asplundin ja Oskari Siikin kaltaisia kokeneita pelimiehiä, jotka ovat pikkuhiljaa päässeet hyvään pistetahtiin. Asplund onkin tehoillut yhdessä Miika Tiihosen kanssa, joka johtaa 24 pisteellään sisäistä pistepörssiä. Puolustuksessa tahtipuikkoa heiluttaa Jesse Vuorela, joka palkittiin marraskuun pelaajana.

TUTOn nousun takana ovat kärkipelaajien esiin nouseminen sekä tehokkuuden parantuminen ja mentaalipuolen kehitys. Päävalmentaja Virtanen kertoi ennen joulutaukoa, että joukkueessa on keskitytty henkiseen puoleen ja siihen, että jokainen pelaa joukkueelle. Erikoistilannepelaamisessa on petrattavaa, mutta suunta on jo nyt vahvasti ylöspäin. Etenkin, kun joukkue ei kuluta jäähypenkkiä yhtä tiheästi kuin alkukaudella.

7. Hermes

Kokkolan Hermes on pelannut syyskauden ennen kautta tehtyjen arvioiden mukaisesti. Veikkauksen Mestis-kausiennakossa Hermes sijoitettiin sijalle seitsemän ja Jatkoajan ennakkojutussa joukkueen harteille aseteltiin haastajan viittaa. Hermes on joulutauolle jäätäessä Mestiksen sijalla seitsemän.

Hermeksen vahvuus on ollut ennakoidusti puolustus. Se on päästänyt kolmanneksi vähiten maaleja syyskauden aikana. Myös nuori maalivahti Jesse Haukka on onnistunut hyvin ja hän on Mestiksen maalivahtien kärjessä päästettyjen maalien keskiarvon sekä torjuntaprosentin osalta.

Hyökkäyssuuntaan Hermes on ollut jopa yllättävän tehokas. Tehtyjä maaleja on sarjan viidenneksi eniten. Haasteet ja suurimmat kehityskohteet koskevat erikoistilannepelaamista. Hermeksen alivoimaprosentti on sarjan toiseksi heikoin. Tämä on hieman yllättävä seikka hyvää puolustuspeliä muuten pelanneen joukkueen osalta. Myös ylivoiman tehokkuudessa on parantamisen varaa.

Mikäli Tuukka Poikosen johtama valmennusryhmä onnistuu harjoituttamaan joukkueen erikoistilannepelaamisen parempaan kuntoon, on Hermeksellä kaikki mahdollisuudet suoraan pudotuspelipaikkaan. Hyökkäyssuuntaan tehokkuutta kaivataan myös useammalta pelaajalta kuin syyskaudella. Puolustus on kunnossa, mikäli sen kärki Aapo Aholan johdolla pysyy terveenä.

8. RoKi

Sakari Salminen tuli RoKin penkin taakse täyttämään Maso Lehtosen jättämiä suuria saappaita. Kun Samu Hulkko ja Juha Soronen jatkoivat valmennuksessa, on penkin takana hyvä sekoitus uutta ja vanhaa. RoKin tavoite on edelleen viime kausina nähdyn kaltainen pitkä kevät. Kahdeksas sija sarjassa, peliesitykset ja tulokset kertovat kuitenkin, että sen saavuttamiseksi on vielä paljon töitä edessä.

RoKin menestyksen yhtenä kulmakivistä on ollut viime vuosina erinomainen maalivahtipeli. Romi Huunosen numerot eli päästettyjen maalien keskiarvo 3,08 ja torjuntaprosentti 87,1 kertovat karua kieltä siitä, että hän on liian kovassa paikassa. Joukkueelle olisi siis ensiarvoisen tärkeää saada Sami Suni mahdollisimman nopeasti takaisin kuntoon ja pelaamaan viime kauden tasollaan.

RoKin puolustus on monipuolinen ja se pystyisi vieläkin enemmän tarjoamaan tulitukea joukkueen hyökkäyspelaamiseen. Tom Grönblom iski viime kaudella kymmenen maalia ja vielä neljä pudotuspeleissä, mutta ei ole tällä kaudella osunut vielä kertaakaan. Myös Paavo Tynillä on vielä enemmän annettavaa hyökkäyssuuntaan kuin tämän hetken 14 pistettä.

RoKi on rakentanut hyökkäyksensä niin, että jokainen sen neljästä kentällisestä kykenee tekemään tulosta. Mestis-tasolle nimivahvasta ja kokeneesta hyökkäyososastosta esiin voi nostaa Jarkko Harjulan, joka on tehnyt 25 pistettä yhtä monessa ottelussa. Myös kapteeni Antti Erkinjuntti on tehnyt mukavasti pisteitä kaiken muun lisäksi ja uusi hankinta Matthew Barnaby pääsee jatkuvasti pelejä alle saadessaan paremmin sinuiksi sarjan ja pelitavan kanssa.

RoKin on ehdottomasti tehtävä kovasti töitä saadakseen alivoimapelinsä kuntoon, sillä 73,28 prosentin alivoimaprosentillaan se antaa aivan liikaa tasoitusta vastustajilleen kevään peleissä.

» Lähetä palautetta toimitukselle