Liigan syyskauden top 5 -keskushyökkääjät: Tšekkiläinen taituruus on jälleen valttia

LIIGA / Artikkeli
Kultakuuppa Lahdesta on osoittautunut loistavaksi hankinnaksi.
Kuva © Tiia Mahkonen

Jatkoajan toimituspäälliköt Matti Koski ja Sami Iilomo valitsivat vuorotellen mielestään viisi syyskauden parasta keskushyökkääjää. Eetu Koivistoista lukuun ottamatta kaikki nimet listalla ovat vaihtuneet syksyn listauksesta

1. Lukáš Jašek, Pelicans

Koski: Pelicansin pelaajatarkkailijat tekivät täksi kaudeksi erinomaisen löydön joukkueen hyökkäyksen ytimeen. 24-vuotias Lukáš Jašek on osoittanut olevansa oiva hyökkääjä Liigaan, mistä todisteena yli piste per ottelu -tahtiin taotut teholukemat.

Tšekkihyökkääjä pelaa loistavasti maanmiehensä Jiří Smejkalin kanssa, joka on noussut Jašekin laitahyökkääjänä uudelle tasolla pienoiseksi pettymykseksi jääneen Tappara-kauden jälkeen. Säkenöivän tehokkuutensa lisäksi Jašekin kunniaksi on luettava, että hyökkääjä on joukkueensa parhaimpia pelaajia laukaisuhallintaa mittaavan Corsi-tilastossa.

Pelicans voi totisesti kiittää onneaan siitä, että Vancouver Canucksin organisaation ovet eivät avautuneet neljällä kaudella AHL:ssa pelanneelle taiturille. Jašek kellottaa sarjan hyökkääjistä toiseksi eniten peliaikaa ottelua kohdin ja kantaa joukkuettaan otteillaan ja tehoillaan.

2. Juuso Pärssinen, TPS

Iilomo: Omalla listallani Pärssinen olisi ollut koko joukon kärkinimi. TPS on tehnyt koko Liigan neljänneksi vähiten osumia, mikä lisää vain ykkössentterin arvoa, sillä Pärssinen on toimittanut joukkueelle yli pisteen ottelukeskiarvolla. Turkulaiset ovat tehneet koko kauden aikana 66 maalia, kun Pärssisen pistesarake näyttää lukemaa 21, se kertoo kaiken oleellisen sentterin merkityksestä joukkueelle. Otteluissa joissa Pärssinen on pelannut, TPS on tehnyt yhteensä 45 maalia, joten kultakypärä on ollut mukana lähes puolessa maaleista.

Toisen polven kiekkoilija on myös edistyneissä tilastoissa joukkueen kärkipäätä, ja esimerkiksi Corsi-lukema on joukkueen vakiopelaajista toiseksi paras. 

3. Saku Mäenalanen, Kärpät

Koski: Siinä missä Juuso Pärssinen tiedettiin kiven kovaksi vahvistukseksi turkulaisille, yhtä varmasti voitiin todeta, että Saku Mäenalanen tulee olemaan yksi sarjan parhaista pelaajista.

Raamikas 27-vuotias hyökkääjä on ollut Kärppien kenties toiseksi tärkein pelaaja heti sarjan parhaimman pelaajan, Atte Ohtamaan, jälkeen. Kärppien varakapteeni on ollut joukkueensa tukipilari tehden miltei pisteen per ottelu. Tämän lisäksi hyökkääjä on myös joukkueensa avainpelaaja alivoimalla.

Jos Mäenalaisen pelaamisesta haluaa nostaa parannuskohteita, niin hänen aloitusprosenttinsa on varsin vaatimaton, 38,5 %. Joukkueen ykkösvitjan keskushyökkääjän aloitusmäärä onkin vasta neljänneksi suurin Kärpistä.

4. Eetu Koivistoinen, HIFK

Iilomo: Kauden alku ei ollut Koivistolle varsinaista ilotulitusta. Harjoituskautta häiritsi pienet vammat, mutta runkosarjan tahtia ne eivät ole haitanneet. Leveästä sentterikalustosta olisi voinut valita useammankin nimen, mutta Koivistoisen käyrä on ollut nouseva. Viimeisen kuukauden aikana sentteri on pelannut yhdeksän ottelua seitsemän maalia ja kaksi syöttöpistettä. 

Lukon viime kevään sankariin kohdistuu Helsingissä suuret odotukset myös tällä kaudella juurikin pudotuspeleissä. 

5. Ville Petman, SaiPa

Koski: SaiPan kausi on ollut tähän asti alakuloista puurtamista tappiosta toiseen. Mollisoinnuista huolimatta joukkueesta on löydettävissä myös selkeitä onnistujia. Yksi tällainen on uransa parasta jääkiekkoa pelaava Ville Petman.

Petman on ollut joukkueensa selvästi tärkein kenttäpelaaja ja on kannatellut joukkueensa kiekollista pelaamista hyvän liikkeensä, kiekollisen rohkeuden ja pelinälkänsä voimin. 21-vuotias hyökkääjä kohensi kausikohtaista piste-ennätystään jo varhaisessa vaiheessa kautta ja sai palkinnoksi lennokkaista otteistaan myös kutsun maajoukkueeseen EHT-turnaukseen.

Petmanin pelaamisessa korostuu kokonaisvaltaisuus. Pisteiden teon lisäksi hyökkääjä on pelannut seitsemänneksi eniten alivoimaa Liiga-hyökkääjistä. Sinnikäs ja työteliäs peli-ilme kantaa myös ylivoimalla: Petman on tehnyt sarjassa kuudenneksi eniten ylivoimamaaleja.

Kommentit valinnoista yleisesti

Iilomo: Kokonaisuutena HIFK:n sentterikalusto on ollut juuri niin vahva kuin etukäteen kuviteltiin. Listalla mainitun Koivistoisen lisäksi Liigan pistepörssin kärkikymmeniköön mahtuu luotettavasti kahteen suuntaan pelaava Otto Paajanen ja loukkaantumisista kärsinyt Alex Broadhurst on hänkin nakutellut lähes pisteen ottelua kohden. Mikäli koko kolmikko on terveenä kevään pelien koittaessa, ainakin pimentävien ketjujen peluutus helsinkiläisiä vastaan on vaikea järjestää. 

Koski: Jokseenkin katteettomista puheista huolimatta Liiga on edelleen laadukas sarja, jossa pelaa useampi erinomainen pelaaja. Erityisen ilahduttavaa on nähdä jälleen yksi tehokas tšekki Liigan parrasvaloissa. Nostaisin Ville Petmanin henkilökohtaisen kehityksen myös yhdeksi kauden vähemmälle huomiolle jääneistä merkittävistä tarinoista.

Kärjen takaa olisi löytynyt muitakin vaihtoehtoja listalle. Esimerkiksi Lukon mestaruuteen kapteenin roolissa johtanut ja jo tässä vaiheessa henkilökohtaisen piste-ennätyksensä tehnyt Heikki Liedes olisi ollut yksi varteenotettava ehdokas listalle.

» Lähetä palautetta toimitukselle